Sehpa Çeşitleri

sehpa-tercihi

Yaşam alanlarında konfor sunan, ev hayatını daha pratik hale getiren ve tabii ev dekorasyonuna katkı sağlayan sehpalara daha yakından bakmaya ne dersiniz? İhtiyacınıza ve yaşam alanında uyguladığınız dekorasyon stiline uygun sehpa modellerini adları ve özellikler ile tanıyarak hayalinizdeki alana kavuşmanız mümkün. Şimdi, en popüler sehpa tasarımlarını, kullanım amaçlarını da değerlendirerek inceleyelim.

Sehpa Modelleri

İhtiyaçlarınızı karşılayacak ve ev dekorasyonunuza katkı sağlayacak sehpa modelleri, bütçenize uygun sehpa fiyatları ile Koçtaş’ta!

Parsons Sehpa

Parsons Sehpa

Parsons sehpa için oturma odalarında en çok rastladığımız, en sade tasarıma sahip olan sehpa desek yanılmış olmayız. Dört ayağı bulunan ve ayakları direkt olarak yüzeye bağlı olan bu sehpalar kare, dikdörtgen, oval ya da yuvarlak olabiliyor. Doğal ahşap ve metal birlikteliğini sunan parsons sehpa modelleri ise oldukça popüler. Orta sehpa, zigon sehpa takımı ya da yan sehpa olarak üretilebilen bu sehpa çeşidinin, tasarımı doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlaması da iyi bir seçim olduğunun kanıtı.

Ponte (Bridge Sehpa)

Ponte Sehpa

Sehpanın sağ ve sol kısımlarına monte edilen plakalar sayesinde ayakta duran ponte sehpalara bu nedenle “bridge (köprü) sehpa” da deniyor. Çoğunlukla ahşap tasarımlarla karşımıza çıksa da bu sehpalar şeffaf plastikten de üretilebiliyor. Orta, yan ya da zigon sehpa olarak üretilebilen ponte sehpalar her dekorasyon stili ile uyumlu olabiliyor. Ek depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız bu sehpa çeşidinin çekmece, alt raf gibi alanlara sahip seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Stretto Sehpa

Stretto Sehpa

Ponte sehpalara oldukça benzeyen stretto sehpaların en belirgin özellikleri ön ve arka ayaklarının zeminde birleşmesi. Bazı modellerinde tüm ayakları zeminde birleşen bu sehpalar ahşap ve metal gibi farklı materyallerden üretilip her dekorasyon stiline uyum sağlayabiliyor. Orta, yan ya da zigon sehpa olarak karşılaşabileceğiniz stretto sehpaların da çekmeceli, raflı alternatifleri bulunuyor.

Tulip Sehpa

Tulin Sehpa

Görsel Kaynak

Sandalye Çeşitleri” yazımızda da bahsettiğimiz tulip tasarım, sehpalarda da mevcut. Yuvarlak tabanlı tek bacak üzerine oturtulan yüzey ile minimal bir tasarım sunan tulip sehpalar modern stil ile oldukça uyumlu. Yan sehpa ve zigon sehpa olarak üretilebilen tulip sehpaların mermer, ahşap, plastik, hatta cam gibi materyallerden üretilmiş seçenekleri ile karşılaşmanız mümkün.

Tripod Sehpa

Tripod Sehpa

Üç ayaklı sehpa çeşidi olan ve orta, yan, zigon sehpa olarak üretilebilen tripod sehpalar farklı materyallerle üretilmeleri ve farklı renk seçenekleri sayesinde hemen her eve uyum sağlayabiliyor. Ahşap, metal, cam, plastik gibi materyaller arasından seçim yaparken dekorasyon stiliniz doğrultusunda karar verebilirsiniz.

Juwel Sehpa

Juwel Sehpa

Görsel Kaynak

Juwel sehpa; oval ya da üçgen bir tasarıma sahip olan, tüm ayakları zeminde birleşen ve bu sayede altta bir yüzeyi daha bulunabilen sehpa çeşididir. Yüzeyleri genellikle cam olan juwel sehpaların iskeletleri ise ahşap ya da metal olabiliyor. Orta sehpa olarak üretilen juwel sehpaların her dekorasyon stili ile uyumlu olması ise avantajlarından biri.

Noguchi Sehpa

Noguchi Sehpa

Görsel Kaynak

Farklı sehpa tasarımlarını seviyorsanız ve evinizde modern stili benimsediyseniz noguchi sehpalar size göre olabilir. Bir ayağın üst kısmı ile diğer ayağın alt kısmının birleşmesi sayesinde yukarıdan bakıldığında tamamlanmamış bir üçgene benzeyen bu sehpalar minimal bir tasarıma sahip. İskeleti ahşap, yüzeyi ise cam olan noguchi sehpa modelleri, orta ve yan sehpa olarak üretilebiliyor.

 

Stern Sehpa

Stern Sehpa

Görsel Kaynak

İskeleti genellikle ahşap, yüzey bölümü ise cam olan stern sehpaların en dikkat çeken ayrıntıları hiç kuşkusuz ayakları. Dört köşeden içe doğru gelen ve gövdenin ortasında birleşip yeniden açılan dört ayak, geleneksel ve aynı zamanda modern bir tasarım sunuyor. Ayakları ahşap, yüzeyi ise genelde cam olan stern sehpalar; zigon, orta ya da yan sehpa olarak tasarlanabiliyor.

Platner Sehpa

Platner Sehpa

Çok ince metal çubukların yan yana dizilip dairesel bir çerçeve oluşturduğu gövdesiyle dikkat çeken platner sehpanın yüzeyi çoğunlukla cam ya da ahşap oluyor. Fakat üzerine kürk görünümlü kumaşların yerleştirildiği platner sehpaların da oldukça popüler olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Orta ya da yan sehpa olarak üretilebilen bu sehpalar modern evler ve metal detayların kullanıldığı, klasik stilin hayat bulduğu evler için ideal.

Bemileke Sehpa

Bemileke Sehpa

Kaynağı Afrika olan ve aslına uygun şekilde üretilirse gövde kısmı ahşap olan bemileke sehpalar yuvarlak bir hatta sahip. Modern tasarımda ise gövdeyi ferforje gibi farklı materyallerle görmek mümkün. Yan ya da orta sehpa olarak tasarlanan bemileke sehpaların gövdesi yarım olarak tasarlandığında ise “C sehpa” modelinde zigon sehpalar elde edilebiliyor. Tasarım, renk ve kullanılan malzemeye göre bu modelin her dekorasyon stiliyle uyumlu olabileceğini de not düşmeden geçmeyelim.

Semisfera Sehpa

Semisfera Sehpa

Görsel Kaynak

Ayakları bulunmayan, yarım küre şeklinde bir tasarımı olan ve genellikle orta sehpa olarak kullanılan sehpa çeşidine semisfera sehpa deniyor. Semisfera sehpalar genellikle tek renk olsalar da aynı rengin farklı tonlarını barındıran tasarımları da mevcut. Her dekorasyon stili ile uyum içinde olabiliyor.

Çok Amaçlı Sehpalar

Çok Amaçlı Sehpa

Ponte, parsons, stretto gibi farklı modellerde üretilebilen ve farklı amaçlara hizmet edebilen sehpalara bu ad veriliyor. Örneğin çok amaçlı bir sehpa, ek özellikleri sayesinde bilgisayar masası ya da depolama alanı olarak da kullanılabiliyor. Genellikle orta sehpa olarak tercih edilen çok amaçlı sehpalar, farklı model ve renk alternatifleri sunabildikleri için her stil ile uyumlu seçenekleri bulunabiliyor.

Orta Sehpa Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!