Dikdörtgen Salon Nasıl Dekore Edilir?

Dikdörtgen Salon Dekorasyonu

Hepimiz yüksek tavanlı, asimetrik, geniş bir salonu dekore etmenin keyfini yaşamak isteriz. Ne de olsa böyle bir salon dekorasyonu, yaratıcılığımızı kullanabileceğimiz birçok alan sunar. Ancak genellikle ev planları dikdörtgen odalar üzerine kurulu. Bu nedenle de çoğu salonda duvara dizilmiş sıra sıra mobilyalar mekana koridor görünümü veriyor. Hatta mobilya mağazaları da salon dekorasyon modelleri hazırlarken bu oda dizilimini baz alıyor.

Peki, yaşam alanınızı güzelleştirmek için bu sefer kolay olanı uygulamaya değil, kalıpların dışında bir salon tasarımını denemeye ne dersiniz? Gelin, “Dikdörtgen salon nasıl yerleştirilir?” sorusuna alternatif cevaplar nelerdir bakalım ve eviniz stilinizi yansıtsın. İşte, sıra dışı dikdörtgen salon tasarımı önerileri:

Size Özel Bir Dikdörtgen Salon Dizaynı Planlayın

Dikdörtgen Salon Dizaynı

Dikdörtgen ve belki de uzun dar bir salonunuz var. Odanın hareket imkanı böylesine az olduğu için kendinizi genellikle salon takımında yer alan koltuk, orta sehpa ve televizyon düzenini uygulamak zorunda hissetmeyin. Ne de olsa her evin ihtiyacı ve zevki farklı. 

Öncelikle kendi isteklerinizi düşünün. Bahçe tarafına bakan pencerenin önünde bir okuma köşesi mi, film seyredebileceğiniz geniş bir koltuk mu, yoksa küçük bir çalışma alanı mı istiyorsunuz? Belki de sadece biraz boşluk ve minimalizm hissini yaşamaya ihtiyacınız var. Tüm bunları değerlendirip odanın rengi, mobilya dizilimi, eşya miktarı ve tasarımına karar vermek size özel bir alan yaratmayı sağlayacak.

Duvarlardan Uzaklaşın

Dikdörtgen Salon Nasıl Yerleştirilir?

Mekanı büyük göstermek için genellikle koltuklar duvara yaslanıyor ve zigon sehpalar kalan boşluklara yerleştiriliyor. Salonunuza daha katmanlı bir görünüm vermek için duvarlar yerine kilim ya da halıyı sınır olarak kabul edin. Halının etrafına koltukları yerleştirin. Böylece daha sıcak bir oturma alanı ve genişlemiş bir salon elde edebilirsiniz. 

Bu düzeni elde etmek için de mobilya seçiminize tekrar göz atabilirsiniz. İkili, üçlü koltuklar yerine iki berjer ve karşısında daha geniş kolsuz bir koltuk modelini tercih edebilirsiniz. Böylece sıra halinde koltuklar yerine keyifli bir muhabbet ortamı yaratabilirsiniz. 

Duvarları Tasarımın Bir Parçası Yapın

Salon Dekorasyonu

Duvarları kayıp alan haline getirmek yerine onları zevkli bir dekorasyonun ögesi olarak değerlendirin. Mobilyaları koltuklardan uzak bir yere konumlandırdıysanız duvar kağıdı veya renkli duvar boyası seçeneklerini değerlendirin.

Boydan boya görünür hale gelen duvarları bölümlere ayırın ve her bölümü farklı renklere boyayın. Böylece modern ve enerji dolu bir salon dekorasyonu için büyük bir adım atmış olursunuz. Dinamik bir görünüm için uygulayabileceğiniz boya tekniklerine ¨Evinizin Havası Değişsin: Renkli Duvar Boyama Önerileri¨ yazımızdan ulaşabilirsiniz. Dikdörtgen salon duvarını boyamak için ihtiyaç duyacağınız boya ve boya malzemeleri ise Koçtaş’ta!

Uygun Fiyatlı Boya Malzemeleri

Duvar kağıdını da boyayla birlikte kullanın ve geleneksel uygulamaların bir kez daha dışına çıkın. Berjer ya da vitrin gibi bir alanın arkasını vurgulamak için duvar kağıdından faydalanın. Diğer duvarları ise açık bir renge boyayarak duvar kağıdının kendisini göstermesini sağlayın. 

Dikdörtgen salonunuzun duvarlarını kaplamadan önce aklınıza gelen tüm soruların cevaplarına ulaşmak için de ¨Kusursuz Dekorasyon İçin: Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir?¨ ve ¨Duvarları Renklendirmek Güzel Fikir: Duvar Kağıdı Nasıl Uygulanır?¨ yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Duvar kağıdı modelleri ve fiyatlarını incelemek için de sizi Koçtaş’a bekleriz!

Dikdörtgen Salon Tasarımı İçin Galeri Estetiğine Yönelin

Dikdörtgen Salon Tasarımı Nasıl Olmalı

Dar dikdörtgen bir salonunuz var ve çok misafiriniz geliyorsa duvarlara yaklaşarak koltuk sayısını arttırmak isteyebilirsiniz. Merak etmeyin, bu dikkat çekici bir salon dekorasyonu yapmanıza engel değil! Odadan içeriye girildiğinde karşıda kalan duvarı yani ilk izlenim yaratacak yeri odak noktası haline getirin. Eğer burası kısa duvarsa boydan boya desensiz koltuk yerleştirin. Kontrast renkte bir duvar boyası tercih edin. Arkasındaki duvarı spot ışıklarla aydınlatın. Böylece özel bir alan yaratabilirsiniz.

Bir diğer seçenekse duvarlara panelling uygulamak. Duvarı bölümlere ayırmayı sağlayan bu uygulama sayesinde minimalist bir görünüm elde edebilirsiniz. Tablo dahi asmadan duvarlara estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz. Dilerseniz de bu alanların içine ayna, fotoğraf gibi farklı malzemeler yerleştirebilirsiniz. Duvar çıtası olarak da uygulanan panelling hakkında bilgi almak için ¨Daha Hareketli Duvarlar: Panelling, Lambri Örnekleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

Salonunuzun odak noktasına TV ünitesi yerleştirecekseniz televizyonun etrafında kalan alanı değerlendirin. Farklı boyutlarda çerçevelere sahip birçok resim asarak bu alanı sadece bir televizyon ünitesi olmaktan çıkarabilirsiniz. 

Mobilya Seçiminizi Gözden Geçirin

Salon Dekorasyonu İpuçları

Salon dekorasyon örnekleri içerisinde L koltuk, ikili – üçlü kanepe, orta sehpa gibi büyük mobilya kullanımı dikkatinizi çekmiş olabilir. Ancak özellikle dar dikdörtgen salon dekorasyonu için farklı mobilya tasarımlarını tercih etmekte fayda var. Örneğin uzun salon dekorasyonu örnekleri arasında da sıklıkla karşılaştığınız gibi, L tipi koltuk yerine modüler yani istendiğinde parçaları ayrılabilen eşyaları seçebilirsiniz.

Orta sehpa ya da zigon sehpa yerine de yan sehpa kullanarak yerden tasarruf sağlayabilirsiniz. Sehpa seçiminizi kolaylaştırmak için de ¨Sehpa Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Az yer kapladığı için size hareket alanı kazandıracak yan sehpa modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Depolama alanı bulunabilen veya katlanabilen yani fonksiyonel kullanım sağlayan mobilyalar da salonu eşyaya boğmadan dilediğiniz görünümü elde etmenize yardım edecek. Dikdörtgen salonunuzda yer kazandıracak mobilya türlerini keşfetmek için ¨Yerden Tasarruf Mümkün: Küçük Salonlar İçin 4 Mobilya Önerisi¨ yazımızı okumayı unutmayın! 

Salonu Bölümlere Ayırın

Dar Salon Dekorasyonu

alonun uzunlamasına tekdüze görüntüsünü kırmak için odayı bölümlere ayırarak göz yanılması oluşturun. Yani yemek masası, koltuk gibi mobilyaları yan yana dizmek yerine onları gruplar halinde salona yerleştirin. Küçük salonlarda bunu yapabilmek için de yine mobilya alternatiflerine göz atın. Örneğin koltuk takımının arkasına masayı yerleştirin. Ancak sandalye yerine bank kullanın. Sadece masanın iki tarafına sandalye koyun. Böylece yemek yemediğiniz zaman odada size alan açılacaktır.

Fazla sayıda koltuğa ihtiyacınız yoksa berjerlere ağırlık verin. Cam ya da şömine önü gibi bir alana ikili berjer koyun, televizyonun karşısına ikili kolsuz bir kanepe yerleştirin. Yine diğer duvarlardan birinde berjerleri konumlandırın. Her bölümün birbirinden farklı ve keyifli görünmesi için de yumurta berjer, wingback berjer gibi farklı modeller tercih edin. Karşılaşabileceğiniz çoğu uzun salon örneklerinde olduğu gibi, koltuk renk ve desen seçiminde de farklı renklere yer verin. 

Berjer türleri ile ilgili bilgi alıp zevk sahibi bir salon tasarlamak için de ¨Dekorasyonun İkonik Mobilyası: Berjer Çeşitleri Nelerdir?¨ yazımıza göz atabilirsiniz. Stil sahibi berjer ve tekli koltuk modellerini incelemeniz için ise sizi Koçtaş’a bekliyoruz!