Orta Sehpa Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orta Sehpa Modelleri

Koltuk takımı, yemek masası, karyola… Yaşam alanlarında olmazsa olmaz bazı mobilyalar vardır. Çoğu insana göre orta sehpalar da o gerekli ev mobilyalarından biri. Eğer siz de evde orta sehpaya ihtiyacınız olduğunu düşünenlerdenseniz ve salon orta sehpa modelleri arasından seçim yapmaya çalışıyorsanız tam yerindesiniz! Çünkü şimdi, orta sehpa seçiminde dikkat edilmesi gereken maddeleri sizinle paylaşmaya başlıyoruz!

Orta sehpa seçimi sırasında incelemeniz gereken kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yükseklik
  • Genişlik ve derinlik
  • Sehpanın üretiminde kullanılan materyal
  • Tasarım
  • Kullanım amacı

O halde bu maddelerin detaylarına inip, size en uygun sehpayı bulmanız konusunda size yardımcı olalım.

mobilya ürünleri

Orta Sehpa Yüksekliği

Orta sehpalar genellikle, koltuk takımının orta kısmına konumlandırılır. Bu sebeple ideal sehpa yüksekliği, sahip olduğunuz koltuklar doğrultusunda belirlenebilir. Başka bir deyişle, orta sehpalar arasından seçim yaparken koltuklarınızı göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız.

En konforlu kullanım için koltuğunuzun minder kısmı ile hemen hemen aynı yüksekliğe sahip ürünleri tercih edebilirsiniz. Koltuğunuzdan alçak ya da yüksek orta sehpa, sehpanın üzerinden bir şey almak için uzandığınızda sizi zorlayabilir. Fakat dekoratif orta sehpa almak istiyorsanız ve kullanım konusu sizin için önemli değilse, tarzınızı ön planda tutarak karar vermenizde de kesinlikle bir sakınca yok.

Orta Sehpa Genişliği ve Derinliği

Büyük orta sehpa modelleri pek çoğumuz için öncelikli olsa da, istenilen boyutta mobilyalara sahip olmak her zaman mümkün olmayabilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise elbette ki yeterli alana sahip olamamak.

Orta sehpa alırken dikkat etmeniz gereken kriterlerden olan genişlik ve derinlik konusunda seçim yaparken yine mevcut alanınız ve bunun yanı sıra koltuklarınız doğrultusunda karar vermelisiniz. Alanda çok sıkışıklık yaratmayacak, alana konumlandırıldığında koltuklarınızın boyutunu geçmeyecek seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Eğer salonda yeterli alanınız varsa ihtiyacınızdan büyük sehpa modellerini tercih etmenizde dekorasyon açısından güzel olabilir. Böylece orta sehpa dekoru yapabilir ve alanın şıklığına katkı sağlayabilirsiniz.

Orta Sehpa Seçimi

Orta Sehpanın Üretildiği Materyal

Mermer, metal, cam, ahşap… Sehpalarda farklı malzemeden üretilen seçenekler ile karşılaşmanız mümkün. Bunun yanı sıra, ahşap ve metal ya da ahşap ve cam gibi farklı materyalleri bir arada buluşturan modern orta sehpa modelleri ile de karşılaşabilirsiniz. Peki, hangi materyal yaşam alanınızda nasıl bir etki yaratıyor, hiç düşündünüz mü?

  • Ahşap Orta Sehpa: Ahşap sehpalar bulundukları alana doğal bir yansıma, rustik bir görünüm kazandırır. Meşe, ceviz orta sehpa modelleri doğal ahşaptan yapıldıkları için dayanıklılığı olan çeşitlerden. Rustik orta sehpa arayanların ilk tercihi olan ahşap orta sehpa modellerinde dilerseniz MDF gibi malzemeleri de tercih edebilirsiniz. Ayrıca odanız küçükse beyaz orta sehpa gibi, açık renk seçeneklerini değerlendirmeniz faydalı olabilir.

Ahşap türleri hakkında ayrıntılı bilgi almak ve doğru kararı verebilmek için “Ev Dekorasyonunda Kullanılan Ahşap Çeşitleri Neler?” yazımızı kesinlikle okumanızı öneririz.

  • Cam Orta Sehpa: Bölünmüşlük algısı oluşturmadıkları için alanı daha geniş gösterme konusunda oldukça başarılı olan cam orta sehpa modelleri arasında seçim yaparken orta sehpa ayağının da oldukça minimalist bir tasarıma sahip olmasına dikkat edebilirsiniz. Metal ayak orta sehpa seçeneklerinin yanı sıra ahşap ayaklı orta cam sehpa alternatifleri ile de karşılaşabilirsiniz.
  • Mermer Orta Sehpa: Oldukça şık bir görünüme, uzun süre kullanım ömrüne sahip mermer orta sehpa modelleri kolay temizlenebilirliği ile de ön plana çıkar. Mermer sehpaların ağır olmaları ise onların dezavantajlarından biri olarak kabul edilir. Fakat dilerseniz mermer yerine, mermer desenli orta sehpa modellerini tercih ederek bu dezavantajı yok edebilir ve mermer şıklığından yararlanabilirsiniz.
  • Metal Orta Sehpa: Özellikle endüstriyel stil doğrultusunda dekore edilen yaşam alanlarında sıklıkla tercih edilen metal orta sehpa modelleri alanı havalı bir ambiyansa bürüyebilir. Fakat orta sehpalarda metal genellikle ayak kısmında ve sehpanın çerçevesinde daha sık kullanılır. Son dönemlerde ise gold orta sehpa ve gold ayaklı orta sehpa modelleri oldukça popüler.
  • Puf Orta Sehpa: Ev dekorasyonunda konforlu bir yansıma oluşturmak isteyenlerin tercihi ise son dönemlerde puf orta sehpa modellerinden yana. Pufların sehpa olarak konumlandırıldığı bu kullanımda rahat ve şık bir görüntü yakalanabilir. Fakat yine de bu orta sehpa çeşidinin kullanım açısından biraz daha zorlayıcı olduğunu belirtmemiz gerek.

Orta Sehpa Çeşitleri

Orta Sehpanın Tasarımı

Yuvarlak orta sehpa modelleri alanı daha verimli kullanmanız ve daha geniş gösterebilmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Ayrıca son dönemlerde kavisli mobilyaların trend olması da yuvarlak tasarımları seçmeniz için bir neden.

Dikdörtgen, kare orta sehpa modelleri gibi keskin hatlara sahip mobilyalar ise geniş salonlar ve geniş kullanım alanına ihtiyacı olanlar için ideal olabilir.

Elbette orta sehpa tasarımı sadece bunlarla sınırlı değil. Orta sehpaları tasarımları doğrultusunda Parsons, Ponte, Tulip gibi farklı isimler ile adlandırılabiliyorlar. Tasarım özellikleri doğrultusunda orta sehpaları daha yakından tanımak için “Sehpa Çeşitleri” infografiğimizi inceleyebilirsiniz.

Orta Sehpanın Kullanım Amacı

Orta sehpayı hangi amaçlarla kullanmak istediğiniz de satın alma kararı esnasında düşünmeniz gereken maddeler arasında yer alır. Örneğin “akıllı orta sehpa” olarak bilinen açılan orta sehpa modelleri, mobilyanızı bir çalışma masası gibi kullanmanıza olanak verebilir. Bunun yanında yavrulu orta sehpalar, orta sehpanın alt kısmına konumlandırılan minik sehpalar sayesinde zigon sehpa ihtiyacınızı da karşılayabilir. Aynı tasarıma sahip puflu sehpa modelleri ise ek oturma alanı ihtiyacına cevap verebilir.

Son olarak kullanım amacının yanında kolay kullanılabilirliğe de dikkat etmek faydalı olabilir. Örneğin farklı alanlarda kullanmaya uygun, portatif bir alternatif arıyorsanız tekerlekli orta sehpaları tercih edebilirsiniz. Ek depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız da çekmeceli orta sehpaları seçebilirsiniz.Hâlâ hangi orta sehpanın size uygun olduğuna karar veremediyseniz “Test Zamanı: Aradığınız Sehpa Çeşidini Birlikte Keşfedelim” testimizi çözerek, sizin için en ideal orta sehpayı bulabilirsiniz.

Orta Sehpa Dekorasyonu

Orta Sehpa Süsleri ile Orta Sehpa Dekorasyonu Yapmayı Unutmayın

İster açılır orta sehpa ister mermer görünümlü orta sehpa tercih edin, sahip olduğunuz bu ürünü dekore etmeden olmaz! Peki, yararlanabileceğiniz orta sehpa aksesuarları ve orta sehpa dekoratif objeleri nelerdir? Bu ürünlerle orta sehpa nasıl dekore edilir?

  • Danteller: Kulağa çok nostaljik gelebilir, ama dantellere hâlâ orta sehpa dekorlarında yer var. Özellikle retro orta sehpa modellerinden birini tercih ettiyseniz dantelleri kesinlikle tercih edebilirsiniz.
  • Aynalar: Aynalı orta sehpa tercih etmediyseniz biblo, vazo gibi dekoratif ürünlerin altına küçük bir ayna yerleştirip platform oluşturabilirsiniz. Orta sehpa üstü dekorasyonunda sıklıkla kullanılan aynaların yarattığı etkiye inanamayacaksınız!
  • Ahşap Dekoratif Platformlar: Dilerseniz ayna yerine, yemek sunumlarında da yararlanılan ahşap platformları tercih edebilir ve rustik bir etki yaratabilirsiniz.
  • Biblolar: Orta sehpa dekorasyon ürünlerinin vazgeçilmezlerinden olan biblolara, sehpanın bir bölümünde yer verebilirsiniz.
  • Kitaplar: Okuduğunuz kitaplara ve dergilere -mümkünse üstlerine bibloları yerleştirecek şekilde- sehpanızda yer verebilirsiniz.
  • Çiçekler: Şık bir vazonun içerisine koyacağınız canlı buket çiçekler sehpa tasarımını güçlendirecektir!

Beyaz orta sehpa, siyah cam orta sehpa, katlanır orta sehpa, kare orta sehpa… İstediğiniz orta sehpa modelleri için Koçtaş’a göz atmayı unutmayın!