Ev Dekorasyonunda Kullanılan Ahşap Çeşitleri Neler?

Ahşap Çeşitleri

Mobilyadan döşemeye ve dekoratif ürünlere kadar ev dekorasyonunun her alanında ahşap yaygın olarak kullanılıyor. Çünkü ahşap; uzun ömürlü, zengin desen ve renk seçeneğine sahip, hemen her tasarımla uyumlu bir dekorasyon malzemesi. 

Çok sayıda ağaç cinsi olduğu için de dekorasyonda kullanılan ahşap türleri de oldukça fazla. Her birinin kendine özgü bir rengi, parlaklığı, sertlik derecesi ve kullanım yeri bulunuyor. Hal böyle olunca da sadece rengine bakarak mobilya ya da herhangi bir dekorasyon ürününe karar vermek yeterli olmuyor. 

Kullanım kolaylığı sağlaması ve uzun ömürlü olması için dekorasyonda kullanılan ahşap çeşitleri ve özellikleri hakkında bazı bilgilere sahip olmakta fayda var. Gelin, isabetli bir iç dekorasyon alışverişi yapabilmeniz için tüm ahşap türleri ve kullanım alanlarını birlikte keşfedelim. Şık ve uzun ömürlü ahşap malzemelerle iç dekorasyonunuzu tamamlayın. Ahşap seçeneklerini incelemeniz için de sizi Koçtaş ahşaplar kategorisine beklediğimizi hatırlatalım.

Dekorasyonda En Çok Tercih Edilen Ahşap Türleri

Sağlamlığı övmek için ceviz mobilya veya şık olduğunu vurgulamak için kiraz kaplama denildiğini duyarız. Peki, bu ahşap türlerinin diğer özellikleri ve dekorasyondaki yerleri nedir? İşte, dekorasyonda ve mobilyalarda tercih edilen ahşap türleri ve kullanım alanları:

Sağlam Mobilyalar İçin: Ceviz Ağacı    Ceviz Ahşap Özellikleri

Ceviz ağacı, sürtünmeye, darbeye ve solmaya karşı oldukça dayanıklı bir ağaç. Bu nedenle dekorasyonda ceviz kaplama sıklıkla kullanılıyor. Acı kahveden sütlü kahveye kadar birçok renge sahip olabiliyor. Dış kabuğu gri renkle birleşerek daha açık bir görünüm kazanabiliyor. Zengin renk çeşidine sahip bu dayanıklı ahşap cinsi, zemin ile duvar kaplama veya mobilya üretiminde tercih ediliyor. Ceviz ağacından yapılmış ahşap duvar dekorasyon örneklerine göz atabilir, ceviz mobilya modelleri ve fiyatları ile ilgili bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Sık Kullanılan Mobilyalar İçin: Meşe Ağacı

Çok sayıda çeşidi bulunan ve Türkiye’de yaygın olarak yetişen meşe ağacı, zarif bir damar yapısına ve farklı dokulara sahip. Esnek bir yapıda olan meşe; ahşap masa, sandalye ve mutfak dolabı gibi sık kullanılan mobilyaların üretiminde kullanılıyor. 

Uygun Fiyatlı Mobilyalar

Şık Bir Dekorasyon İçin: Kiraz Ağacı

Kiraz ağacı, diğer ahşaplar gibi halkalı çizgilere değil, dikey ve hafif dağınık bir görünüme sahip. Özel dokusu ve parlak koyu kahverengiye çalan rengi nedeniyle mobilya kaplamalarında ve kase gibi dekoratif ahşap eşya üretiminde tercih ediliyor. Ancak kirazdan yapılan ahşap mobilyalar dış mekanda kullanıma uygun değil. Kiraz ağacını iç mekan ahşap dekorasyon ürünlerinde ve ahşap ev aksesuarlarında tercih edebilirsiniz.

Dış Mekana Dayanıklı Mobilya İçin: Tik Ağacı (Teak Ağacı)

Tik ağacı; neme, suya ve böceklere karşı oldukça dayanıklı bir ağaç türü. Çürümeye karşı dirençli bu ahşap cinsi, yat yapımı ve bahçe mobilyaları üretiminde tercih ediliyor. Tik ağacından yapılma mobilyaların maliyeti ise diğerlerine göre daha fazla. Ancak aynı zamanda gövdesinden ahşap duvar saati gibi dekoratif eşyalar da üretiliyor. Ahşap sedirler ve ahşap avize çeşitleri gibi ürünlerin yapımında da tik ağacı kullanılabiliyor. Ayrıca tik ağacı, açık havada zamanla koyu bir renk alıyor. Çizilmeye karşı da dayanıklı olan bu ahşap yaşlandıkça güzel bir görünüm kazanıyor. 

Minimalist Dekorasyon İçin: Huş Ağacı

Huş Mobilya

Huş ağacı, hafif sarıya çalan açık renkli bir ahşap türü. Neme ve böceklere karşı dayanıklı olmadığı için yalnızca iç mekanda kullanılıyor. Açık rengi ve sade dokusu nedeniyle minimalist dekorasyonun tamamlayıcısı olarak değerlendirilebilir. Öte yandan İskandinav stili dekorasyon ve bohem dekorasyon için de iyi bir seçenek. Genellikle ahşap kitaplık, raf ve kasa gibi mobilyalarda kullanılıyor.

Esnek Ahşap Türü İçin: Dişbudak Ağacı

Dişbudak ağacı da açık renge sahip, düzgün çizgileri olan bir ağaç. Oldukça dayanıklı ve esnek bir ahşap türü. Ancak böceklere, güneş ışığına ve neme karşı dirençsiz. Bu nedenle dişbudak ağacı sadece iç mekan dekorasyonunda, özellikle de mobilya kulpunda, döşemede ve kontrplak yapımında kullanılıyor. 

Mobilya Kaplaması İçin: Akçaağaç 

Akçaağaç, türüne göre değişmekle birlikte genellikle açık rengi kullanılan bir ahşap. Yaygın olarak mobilya kaplamalarında kullanılsa da el aletlerinin saplarında, iç dekorasyonda ve hobi projelerinde de tercih ediliyor. 

Aşınmaya Dirençli Mobilyalar İçin: Gürgen Ağacı

Gürgen ağacı da dayanıklı yapısı nedeniyle masif mobilya yapımında kullanılıyor. Sarıya çalan açık kahve tonuna sahip. Zor işlenen bir yapıda olduğu için mobilyanın yanı sıra ahşap dekorasyon ürünleri gibi daha küçük eşyaların yapımında da tercih ediliyor. 

Ekonomik Mobilya Seçimi İçin: Çam Ağacı

Çam Mobilya

Çam ağacı, Türkiye’de yaygın olarak yetişen, hızlı büyüyen ve ceviz gibi masif ahşap türlerine göre daha düşük maliyetli bir ahşap çeşidi. Açık renge sahip olan çam ağacının üzerindeki koyu renkli budaklar ahşaba estetik bir görünüm katıyor. Ahşap mobilya çeşitlerinde sıkça kullanılan çam, hafif olduğu için kamp masası gibi taşınabilen eşyaların üretiminde de tercih ediliyor.

Dış Mekan Mobilyası İçin: Kestane Ağacı

Kestane ağacı, düz damarlı ve açık sarıya yakın bir kahverengi tona sahip. Üzerine herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadan dahi neme, böceklere ve suya dayanabiliyor. Bu özelliği nedeniyle hem dış mekan mobilyalarında hem de ahşap merdiven, pencere, kapı, köprü gibi dış mekan eşyalarının üretiminde kullanılıyor. 

Kendin Yap Dekoratif Objeler İçin: Kavak Ağacı

Kavak ağacı, sarımsı ya da kirli beyaz renge sahip, düz damarlı bir ahşap türü. Yaygın olarak kereste imalatında, bazı parke türlerinde ve kolay tutkal tuttuğu için de mobilya çekmecelerinde kullanılıyor. Kolay işlenebildiği için kendin yap (DIY) projelerinde de tercih ediliyor. Kavak ağacı kullanarak ahşap ev dekorasyon ürünleri yapabilirsiniz; ancak kavak ağacı ezilme ya da kırılmaya karşı pek dayanıklı olmadığı için ahşap mobilya yapımında pek kullanılmıyor. 

Kavisli Mobilya Modelleri İçin: Kayın Ağacı

Kayın ağacı; gözeneksiz düz bir dokuya, doğal bir parlaklığa sahip gri renkli bir ağaç. Esnek ve kolay işlenebilir bir yapıya sahip olduğu için ahşap kaşık, yuvarlak mobilya gibi kıvrımlı eşyaların üretiminde tercih ediliyor. Darbeye karşı dirençli olduğu için zemin döşemesinde de kullanılıyor.

Ahşap Hobi Malzemeleri İçin: Ihlamur Ağacı

Ihlamur Mobilya

Açık renkli, düz bir yapıya sahip ıhlamur, Türkiye’de yaygın olarak yetişen ağaçlardan birisi. Neme ve darbeye karşı pek dirençli değil. Bu nedenle genellikle mobilya iskeletinde değil de kaplamasında kullanılıyor. Ayrıca ahşaptan hobi malzemesi yapımında da tercih ediliyor.

Mobilya ve ev dekorasyon ürünleri yapımında genel olarak kullanılan ahşap türleri ile özellikleri hakkında bilgi paylaştık. İhtiyacınıza uygun ve zevkinizi yansıtacak tüm ahşap mobilya modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de sizi Koçtaş’a bekliyoruz.