Hayalini İnşa Etmek İsteyenlere: Ağaç Ev Nasıl Yapılır?

Ağaç Ev Nasıl Yapılır

Ağaç ev, çocuklar için eşsiz bir oyun alanı ve düş kurma yeri. Yetişkinler için de doğanın sunduğu dinginliği derinlemesine hissedebilecekleri bir mekan. Özel bir mekan olmasının yanı sıra ağaç ev modelleri, estetik açıdan da oldukça zevkli ve tatmin edici. Yani masalsı bir görünüme sahip olan ağaç ev tasarımları her yönüyle cezbedici.

Yeterince büyük bir ağacınız, gerekli marangozluk becerileriniz, destek alabileceğiniz profesyonel kişiler ya da ağaç ev ustaları ve tabii ki zengin bir hayal gücünüz varsa siz de bu muhteşem yapıya sahip olabilirsiniz.

Tasarladığınız ağaç eve göre mimari, kullanılacak malzemeler ve ağaç ev yapımı maliyeti değişecektir. Ancak bu keyifli maceraya atılırken bilmeniz gereken temel konular da var. O halde ağaç üstüne ev yapımı hakkında bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım, siz de sevdiklerinize tatlı bir sığınak olacak yere kavuşun! Ayrıca ağaç ev modelleri ve fiyatlarına bakarak ortalama bir ağaç ev maliyetini de hesaplayabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

Ağaç Ev Yapımı Önerileri

Doğada ağaç ev yapımı için öncelikle sahip olduğunuz alanı inceleyin. Çocuklarınız kullanacaksa ağaç evin kolaylıkla ulaşabileceğiniz yakınlıkta olmasına özen gösterin. Çünkü ne kadar güvenli şekilde inşa ederseniz edin, değişen hava durumları ve yükseklik gibi riskler nedeniyle çocuklarınıza yardım etmeniz gerekebilir. 

Ayrıca ağaç evin komşunuzun görüş açısını kapatmamasına, yapının diğer alanlara taşmayacak bir yerde olmasına da dikkat edebilirsiniz. Ağaç ev yapımına başlamak için atmanız gereken adımlar ise şunlar:

Uygun Ağaç Türünü Seçin

Ağaç Ev Yapımı

Evi, yaşayan bir yapının yani ağacın üzerine kuracağınız için en önemli adımlardan birisi doğru ağacı bulmak. Bu sayede uzun yıllar güvenle ağaç evinizi kullanabilirsiniz ve yapım aşamasında büyük değişiklikler yapmak zorunda kalmazsınız.

Üzerine ev inşa edeceğiniz ağacın sağlıklı ve dayanıklı olduğundan emin olmalısınız. Ağaçta herhangi bir çürüme ya da hastalık belirtisi bulunup bulunmadığını incelemeli, büyüme hızını öğrenmeli ve ağırlık taşıma kapasitesiyle ilgili bir uzmana başvurmalısınız. Yaprak döken meşe, dişbudak ve kimi zaman elma gibi ağaçların yoğunlukları ve yük taşıma kapasiteleri daha yüksek olabilir. 

Ayrıca inşa edeceğiniz evin büyüklüğüne göre bir ağaç yerine birkaç ağacın bulunduğu yeri de tercih edebilirsiniz. Böylece daha çok desteğe sahip olacağınız için yüksek ya da detaylı yani ağır bir yapı inşa edebilirsiniz. 

Bir diğer seçenek ise kalın dallara ve büyük bir gövdeye sahip ağaç üzerine ev inşa etmek. Evi ağacın sadece gövdesi üzerine kurmak zorunda kalmadan, birkaç dal arasına platform inşa ederek daha destekli bir yapı inşa edebilirsiniz.

Boyuta Karar Verin

Ağaç Ev İnşaatı

Ağaç ev çizimi, hayallerinizin gerçeğe daha da yaklaştığı en keyifli aşamalardan birisi. Ancak yeniden planlama yapmak zorunda kalmamak için hayalinizle elinizdeki imkanların örtüştüğünden emin olarak işe başlamanız önemli. 2.5 x 2.5 metre boyutlardaki ortalama büyüklükte bir ağaç evi yaklaşık 30 cm çapa sahip bir ağaç üzerine oturtabilirsiniz. Elbette tek ağaç yerine birden fazla ağaç ortasına evi inşa edecekseniz ağaçların çapları daha küçük olabilir.

Ayrıca kimin kullanacağını da hesaba katarak ağaç evin bulunacağı güvenli yüksekliği ayarlamalısınız. Ağaç evi yaklaşık 1.5 – 2 metre arasındaki bir yüksekliğe kurabilirsiniz. Bunu ayarlarken ağacın yıllık büyüme hızını da dikkate almanızda fayda var.

Ağaç Ev Planı Yapın

Ağaç Ev Planı Çizmek

Yapı planını oluşturabilmek için isteklerinizin neler olduğunu düşünüp ağacın bulunduğu yerin nelere izin verdiğine dikkat edebilirsiniz. İnşaat aşamasından önce bir plan çizerken şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Ağaç hangi yönlerden güneş ışığı alıyor?
  • Kışın ağacın yaprakları döküldüğü zaman ağaç evin manzarası nasıl olabilir?
  • Ağaç evi kim kullanacak? Örneğin küçük yaştaki çocuklar için merdiven yerine yüksek olmayan basamaklar inşa edilebilir.
  • Ağacın bulunduğu yerin rüzgar alma durumu nedir?
  • Ağacın en hareketli bölümü olan dallar nerede? Dalların baharda büyüyerek camlardan içeri girmemesi için buna uygun bir planlama yapabilirsiniz.
  • Ağaç evi kuracağınız yüksekliğe inşaat süresince malzemeleri nasıl taşıyacaksınız? Buna göre yükseklik ya da ekipmanda değişiklik yapmanız gerekebilir. 

Ağaç Ev Yapımı Kolay Olsun Diye Gerekli Ekipmanı Edinin

Ağaç Ev Ekipmanı

Bir ağacın üzerine ev inşa etmek göründüğü kadar kolay olmayabilir. Çünkü çalışılacak alan diğer yapılara göre daha sınırlıdır. İnşa sürecini kolaylaştırmak ve sağlam bir ağaç ev yapmak için doğru ekipmanları seçerek işinizi daha rahat hale getirebilirsiniz.

Hem çekiç, terazi gibi mekanik el aletleri hem de işinizi kolaylaştıracak dekupaj testere, kaynak makinesi gibi ustalık gerektiren işleri yapmayı sağlayan elektrikli aletler bulundurmalısınız. Planınızı hayata geçirmede işinize yarayacak aletler hakkında bilgi almak için ¨Hangi Elektrikli El Aleti Ne İşe Yarar?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. 

Lokma takımı, çekiç, keser gibi aletlerin fonksiyonlarını keşfetmek için de ¨İşin Başa Düştüğü Durumlardaki Yardımcılar: Hangi Mekanik El Aleti Ne İşe Yarar?¨ yazımızı okumayı unutmayın. Ağaç ev inşaatı için gerekli tüm elektrikli el aletleri ve mekanik el aletleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Tamirat İşleriniz İçin Ev Aletleri

Ana Platformu İnşa Edin

Ağaç Ev Platformu

Tüm temel hazırlıklarınızı yaptığınıza göre artık ağaç ev planını gerçeğe taşıma zamanı geldi. Ağaç üzerine ev yapımı için en kritik aşama platformun yerleştirilmesi. Platform yani evin üzerine inşa edileceği zeminin dikkatle düşünülmüş olması, sağlamlık için gerekli malzeme türlerinin kullanılmış olması gerekiyor. 

Ağaç tek gövdeli ise platformu iki kalın dal yani çatal arasına kurabilirsiniz. Birkaç ağaç ortasına yerleştirecekseniz de ağaçların konumuna göre platforma bir şekil verebilirsiniz. Evin ağırlığını taşıyabilmesi için platformun tabanı ile ağaç arasına çapraz destekler yerleştirebilirsiniz. Destekleri de ekledikten sonra platformu direklerle zemine doğru sabitleyebilirsiniz.

Bundan sonra ise platformun zeminini kaplama, korkuluklar ve merdiven yerleştirmeye geçebilirsiniz. Artık ağaç eviniz çok daha görünür hale gelmeye başladı. Sağlam bir zemin inşa ettikten sonra yapacaklarınız ise tamamen planladığınız ağaç evin mimarisine bağlı. Her aşamada işin uzmanından yardım almanızı ve güvenle kullanacağınız bir ağaç ev inşa etmenizi öneriyoruz. 

Ağaç evi inşa etmek için yardımına ihtiyaç duyacağınız inşaat ustalarına Ustabilir’den ulaşabilir ve teklif alabilirsiniz. Tüm inşaat sürecinde ihtiyacınız olacak ahşap ve inşaat malzemeleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor! 

İnşaat tamamlandıktan sonra ağaç ev dekorasyonu ile bu özel alana kendi zevkinizi yansıtmak güzel fikir! Ağaç evinizin doğallığını bozmadan yapabileceğiniz dekorasyonlar için ¨Tasarım İçin Ormana Gidiyoruz: Doğadan Topladıklarımızdan Ev Dekorasyonu Yapımı¨ yazımızı okumayı unutmayın.