Gamer’ların Seçimi: Oyuncu Koltuklarının Özellikleri

Gamer Oyuncu Koltuğu Seçimi

Herhangi bir Twitch yayınını seyrettiniz ve göz alıcı gamer koltuklarını gördünüz. Hatta yazımızı okuduğunuza göre bu tutkuya siz de kapıldınız. Öyleyse aramıza hoş geldiniz!  Devamını tahmin edelim mi? Sonra hemen gamer koltuk fiyatları ve modelleri hakkında bilgi almak için biraz gezindiniz. ¨Donanıma yeterince para harcadım, herhangi bir sandalyede de oynayabilirim.¨ dediniz ve ekranı kapattınız. 

Ancak sabaha kadar oyun oynamaya davet eden koltuklar hala gözünüzün önünde ise doğru yerdesiniz. Emin olun uzun süre ekran karşısında otururken önceliğiniz konfor olmalı. Artık aynı noktada olduğumuza göre gelin, en iyi oyuncu koltuğu seçimi için bilmeniz gerekenlere bakalım. Üst düzey oyun deneyimi sunan gaming koltuğu keşfini yapın. 

Oyuncu Koltuğu Çeşitleri Neler?

Oyuncu Koltuğu Çeşitleri

Oyuncu sandalyesi almaya karar verdiyseniz zaten onu hangi amaçla kullanacağınızı biliyorsunuzdur. Biz yine de oyuncu koltuğu modelleri arasındaki farka kısaca değinelim, aklınızda soru işareti kalmasın:

  • Yarış simülatörü oyuncu koltuğu, adından da anlaşılacağı gibi yarış hissini yaşatmak için tasarlanmış koltuklar. Diğer modellerinde olduğu gibi yarış simülatörü oyuncu koltuğunda da ayak bulunmaz. 

Yere bitişik şekildeki bu modelin önünde vites, direksiyon gibi yarış aracı ekipmanlarının monte edileceği kokpit bulunur. En pahalı oyuncu koltuğu türlerinden biri olduğunu da not düşelim.

  • Profesyonel oyuncu koltuğu, gamer koltuğu denildiğinde ilk gözünüzde canlanan model. Yani bir masa arkasında kullanılabilen, döner ayakları bulunan, birçok ayara sahip oyuncu koltuğu türü. 

Yüksek bir sırtı vardır, yine yarış arabası koltuğu gibi tasarlanmıştır, modeline bağlı olarak geriye doğru farklı açılarda yatabilir ve rahat klavye, mouse kullanımı için yükseltilmiş kolçakları bulunur.

  • Oyun konsolu koltuğu, konsol oyunları için tasarlanmış modeldir. Genellikle ayakları bulunmaz ve L şeklinde geniş bir sandalyeyi andırır. Koltuk üzerinde hoparlör, ışık sistemi ve USB bağlantısı gibi teknolojik özellikler de bulunur. 

Sallanabilen bu oyuncu koltuğu tipi genellikle profesyonel oyuncu koltuğu kadar konfor sağlamaz. 

Oyuncu Sandalyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir markaya bağlı kalmaksızın en rahat oyuncu koltuğu seçimini yapabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. İşte, fiyat performans oyuncu koltuğu bulmanızı sağlayacak optimum özellikler:

Konfor Önceliğiniz Olsun

Oyuncu Koltuğu Alırken Dikkat Edilecekler

Elbette tam da oyunun keyfini çıkarırken boynunuza kramp girmesini istemezsiniz. İşte, tam da bu yüzden ergonomik bir oyuncu koltuğu seçmeniz önemli. Ergonomik tasarıma sahip gaming koltukları bel ve boyun sağlığını destekler. 

Öte yandan vücut şekline göre ayarlanabilmeleri sayesinde oyuna daha hızlı tepki verebilmenize, klavye ve direksiyon gibi ekipmanları daha kolay kullanabilmenize yardımcı olur. Bilgisayar oyuncu koltuğunun sunması gereken konfor özellikleri ise şunlar:

  • Gamer oyuncu koltuğu üst sırt desteğine sahip olmalı, baş yastığı ile boyun kavisini desteklemeli.
  • Bel kısmında bulunan küçük yastık da belin alt bölgesindeki yükü azaltmalı. Ayrıca belin doğal kavisini destekleyerek omurgadaki gerilimi hafifletmeli. Böylece kronik ağrılara sahip olmadan keyifle oyun oynamaya devam edebilirsiniz. 
  • Sandalye kolçağı ayarlanıp her oyun pozisyonuna uygun bir kullanım sağlamalı. Ancak kol ayarı denildiği zaman klasik bir çalışma sandalyesi aklınıza gelmesin. Oyuncu koltuklarının hareketli kolçakları 4D ayarlanabilir yani dört yöne doğru değiştirilebilir. 
  • Sırt ve oturak gibi sandalyenin hemen tüm bölümlerinin yukarı aşağı, ileri geri ayarlanabilir olması önemli. Bu seçimde şu kuralı göz önünde bulundurabilirsiniz: Bir sandalyeyi hem siz hem de arkadaşlarınız kendi vücutlarına göre ayarlayabilmeli. Nitekim siz de zaman zaman değişen pozisyonlarda oyun oynamak istediğinizde ayarlanabilirlik rahatlığına sahip olmalısınız. 

Oyuncu koltuğu yastığı, bel ve boyun desteği gibi özellikler, uzun saatler rahatlıkla oyun oynamanız için olmazsa olmazlardan. Bir de modellere göre değişebilen ayak uzatmalı oyuncu koltuğu, masajlı gaming koltuğu gibi özellikler bulunuyor. Oyun oynama sürenize bağlı olarak bu özellikleri de göz atabilirsiniz. 

Malzeme Seçimine Özen Gösterin

Oyuncu Koltuğu Özellikleri

Yaygın olarak tercih edilen oyuncu koltuğu malzemeleri kumaş ve deridir. Kullanım alışkanlıklarınıza göre oyuncu koltuğunun yapıldığı malzemeyi seçebilirsiniz. Doğru tercihi yapmanız için bu malzemelerin farklarına birlikte göz atalım:

  • Deri oyuncu koltuğu hem şık hem de uzun ömürlü bir seçenek. Ancak deri koltuğun dezavantajı yeterince hava almaması. Bu da uzun süre oyun oynarken terlemeye neden olabiliyor. Öte yandan diğer modellere göre de daha maliyetli.
  • Suni deri, deri görünümünü arayıp keşke oyuncu koltuğu ucuz olsa diyenler için ideal bir tür. PU deri olarak da bilinen bu kumaş, deri oyuncu koltuğuna göre daha az nefes alıyor ve gerçek deri kadar dayanıklı değil. 
  • Eğer oyun oynarken bir şeyler yiyip içmeyi seviyorsanız PVC oyuncu koltuğu sizin için doğru model. Ancak şunu da hatırlatalım: PVC, diğer kumaş türlerinden daha az nefes alıyor. Yani gece boyu oyun oynamayı düşünüyorsanız diğer modellere bakmanızı öneririz. 
  • Kumaş oyuncu sandalyesi, derinin karizmasını vermese de konfor açısından öne çıkan bir tür. Kumaş, deri, PU deri ve PVC’den daha çok nefes aldığı için sıcaklığın da önüne geçiyor. Kumaş gaming koltuğunun dezavantajı ise üzerine bir şey döküldüğü zaman deri ya da PVC kadar kolay temizlenememesi.
  • Son model ise çalışma sandalyelerinden de alışık olduğumuz file oyuncu koltuğu. Sırt kısmında bulunan file, hava geçirgenliğini en üst düzeyde sağlıyor. Ancak diğer modeller kadar uzun ömürlü bir kullanımı yok. Ayrıca üzerine bir şey döküldüğü zaman da temizlemesi daha zor.

Boyut Her Şeyi Değiştirebilir

Gamer Oyuncu Koltuğu Seçmek

Farklı vücut ölçülerine uyum sağlayabilen oyuncu koltuğu modelleri bulunur. Kendi ağırlığınızı ve boyunuzu göz önünde bulundurarak bu modeller arasında bir seçim yapmalısınız. Aksi halde hiç de iyi bir oturma deneyimi yaşamayabilirsiniz.

Sandalyenin oturak genişliği, sırt yüksekliği, sırt genişliği, yerden kola kadar olan yükseklik ile yerden oturağa kadar olan yüksekliği öğrenmenizde ve bunu kendi vücut ölçülerinizle kıyaslamanızda fayda var. Ayrıca oyuncu koltuklarının maksimum ağırlık taşıma kapasiteleri olduğunu da hatırlatalım.

Teknolojiye Yatırım Yapmak da Bir Seçenek

Bu noktaya kadar en iyi gamer koltuğu ve en kötü gamer koltuğu arasındaki farkı paylaştık. Ancak biliyoruz ki oyuncu koltuğu tavsiye arayışında daha pek çok farklı öneriyle karşılaşabilirsiniz. Teknolojik özellikler ile ilgili bu öneriler tamamen sizin zevkiniz ve ayırdığınız bütçeye bağlı.

Örneğin ek bluetooth bağlantısı, titreşim ve subwoofer hoparlör ile daha sürükleyici bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz. Tabii alışkanlıklarınıza bağlı olarak yiyecek ve içecek için özel cebi bulunan soğutmalı koltuklar da diğer konforlu modellerden.

Gamer oyuncu koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken tüm konuları paylaştık. Şimdi, ihtiyacınıza uygun bir modeli keşfetmek için Koçtaş oyuncu koltuğu seçeneklerine göz atmaya ne dersiniz?