Öğrenciler İçin Verimli Çalışma Alanı Oluşturmanın Püf Noktaları

ideal ders çalışma ortamı

Okullar açıldı. Şimdi, öğrenciler için yoğun bir dönem başlıyor! Öğrencilerin verimli şekilde ders çalışabilmeleri için ise evde bir çalışma alanı oluşturmak şart. Peki, genellikle yatak odasında bir bölümün ayrıldığı çalışma alanlarını oluştururken nelere dikkat edilmeli? Öğrenciler için ideal ders çalışma ortamı dekorasyonu hakkında bilmeniz gerekenleri sıralamaya başlıyoruz!

Çalışma Masası ve Çalışma Sandalyesi Seçimini Hafife Almayın

Öğrencilerin çalışma alanında ders çalışmayı alışkanlık haline getirmeleri önemli. Bu sayede çalışma masalarına oturduklarında ders çalışmaları gerektiğini psikolojik olarak hissedebilir ve daha yüksek motivasyona ulaşabilirler.

Tabii bu noktada verimli ders çalışmak için en önemli şeylerden birinin doğru çalışma masası ve çalışma sandalyesi seçmek olduğunun da altını çizelim. Çocuğunuzun ihtiyaçlarının yanı sıra boyuna uygun seçimler yapmak da ideal duruş pozisyonunun sağlanabilmesi ve yaşanabilecek bel, sırt, boyun ağrılarının önüne geçebilmek adına mühim. Boyu ayarlanabilir, omurgaya destek verebilecek sandalye alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.

Doğru çalışma masası ve sandalyesi seçebilmek için ihtiyacınız olan tüm detaylara “Eve Çalışma Masası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve “Çalışma Sandalyesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

verimli çalışma ortamı nasıl olmalı

Çalışma Ortamını Sade Bir Şekilde Dekore Edin

Çocuk ve genç odaları evlerin en renkli alanları, bu bir gerçek. Elbette tüm odanın sade bir şekilde dekore edilmesini önermeyeceğiz; ama çalışma alanının bulunduğu bölümü, sadeliğin ön planda olacağı şekilde dizayn etmelisiniz. Kalabalık ve çok renkli bir alan, dikkatin dağılmasına neden olabilir.

Bu doğrultuda “Çalışma ortamı nasıl olmalıdır?” sorusunun öncelikli cevaplarından birinin “düzenli” olduğunu söyleyebiliriz. Alanı düzenlemek için çalışma masası çekmecelerinden, raflarından yararlanabileceğiniz gibi saklama kutuları, sepetler, kalemlikler, dosyalıklar gibi düzenleyici ürünlerden de yardım alabilirsiniz. Dilerseniz “İlham Arayanlara: Çalışma Odası Düzenleme Fikirleri” yazımız da bu konuda size öneriler sunabilir!

ideal ders çalışma ortamı

Aydınlatmaya Önem Verin

Ders çalışırken az ışık ya da fazla ışık da dikkat dağıtıcı etkiye sahip olabilir. Bu sebeple çalışma alanının bulunduğu noktanın aydınlatmasına da önem vermeniz gerek. Çalışma masalarını gün ışığından yararlanılabilecek bir noktaya konumlandırabilirsiniz. Ayrıca tavan aydınlatmasının yanı sıra çalışma masası lambalarına da sağlıklı bir aydınlatma için ihtiyacınız olabilir.

Yumuşak beyaz ışık ve yansıtma açısı ayarlanabilen lambalar verimli bir çalışma alanı oluşturmak konusunda size yardımcı olabilir. “Çalışma Masası Aydınlatması Nasıl Olmalı?” yazımızda ampul seçiminden masa lambası seçerken dikkat etmeniz gereken noktalara kadar pek çok detay yer alıyor; göz atmanızı öneririz.

ders çalışma alanı nasıl olmalı

Alanda Isının Korunması ve Sessizliğin Sağlanması İçin İzolasyonu Değerlendirin

Çalışma odasında verimli bir şekilde çalışabilmek için sessizliğin sağlanması şart. Özellikle şehir yaşamında bunu sağlamak zor olabiliyor. Evin dışından gelen gürültüyü maksimum derecede engelleyebilmek için ise ses izolasyonu yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Çok soğuk bir alanda olduğu gibi çok sıcak bir odada da çalışmak zor olabilir. Bu nedenle çalışma alanının bulunduğu ortamda ideal sıcaklığı korumak oldukça önemli. Ortamdaki sıcaklığı kontrol edebilmek adına oda termostatlarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca ısı izolasyonu da iç ve dış alan arasındaki sıcaklık farklarından minimum seviyede etkilenilmesi açısından oldukça faydalı.

öğrenciler için ders çalışma alanı oluşturmak

Verimli ders çalışma ortamı nasıl olmalı, anlattık. Çalışma yerinin dekorasyonunda yapacağınız düzenlemelerin yanı sıra öğrencilerin sıvı tüketimine, düzenli beslenmeye ve uyku düzenine dikkat etmesi de verimli sonuçlara ulaşabilmek için önemli; belirtmeden geçmeyelim!

Verimli Bir Çalışma Alanı Oluşturmak İçin 5 İpucu adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışma masası ve çalışma sandalyesi modelleri başta olmak üzere ders çalışmayı daha zevkli hale getirecek tüm ürünler Koçtaş’ta!