Her Eve Uygun: Küçük Mutfak Masası Modelleri

Mutfak Masası Modelleri

Mutfağınızda neyi nereye koyacağınıza bir türlü karar veremeyenlerden misiniz? Hiç de haksız sayılmazsınız. Mutfak malzemeleri, beyaz eşyalar, mutfak masası takımı ve daha birçok şey hemen her gün kullanıldığı için el altında olması gereken eşyalardan. Hal böyle olunca da özellikle küçük mutfaklarda eşyalara yer bulmak oldukça zor hale geliyor. 

Mutfak masası ve sandalyesi de bu yapbozun en zor parçası. Çok yer kaplayan eşyalardan biri olduğu için mutfak masası seçimini özenle yapmak gerekiyor. Peki, ¨Yürüyecek yer bile kalmadı!¨ dememek için hangi küçük mutfak masası modelleri tercih edilmeli? Gelin, önce dar mutfaklar için masa seçerken dikkat edileceklere bakalım, ardından yer kaplamayan masa modelleri nelerdir keşfedelim.

Küçük Mutfak Masası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mutfak masası alırken önceliklerinizin ne olduğuna karar verin. Sadece bir yemek alanına mı, tezgah olarak da kullanılabilen ek bir yere mi, yoksa aynı zamanda bir depolama çözümü de sunan masaya mı ihtiyacınız var? Tüm bunları değerlendirdikten sonra masa alırken bir de şu konulara dikkat edin deriz:

  • Mutfakta yerden tasarruf edebilmek için oval ya da yuvarlak yerine dikdörtgen veya kare masa modelleri arasından bir seçim yapın. Düz kenarlı masalar duvara yaslanabildiği için kullanılmayan bir alan kalmıyor ve dolayısıyla daha az yer kaplıyor.
  • Yüzeyin şekli kadar ayaklar da küçük mutfak için masa seçiminde önemli bir kriter. Dışa doğru kıvrımlı, yanlara doğru uzanan ya da kalın ayaklar, yürüme alanını daraltıyor. Minimalist bir tasarıma sahip mutfak masası çeşitleri önceliğiniz olsun. Hatta ayakları olmayan, duvara monte masaları da tercih edebilirsiniz. 
  • Yeterli mutfak dolabınız varsa katlanır masa alarak yer açın. Eşyalarınızı koyacak yere de ihtiyacınız varsa depolama alanı olan masaları tercih edin. Sadece çatal bıçak gibi küçük eşyalarınıza yer arıyorsanız katlanır, çekmeceli modellere göz atmayı da unutmayın. 

Mutfağınızı şöyle bir gözden geçirerek nasıl bir modele ihtiyacınız olduğuna karar verdiyseniz şimdi küçük masa türlerine bakalım.

mobilya ürünleri

Katlanır Mutfak Masası Modelleri

Katlanır Mutfak Masası

Mutfağınızda masaya ayıracak bir yeriniz bile yok, ancak her seferinde salonda yemek yemek de istemiyorsanız bu model size göre. Katlanır masanın metal ince ayaklara sahip olmasına ve tablasının tamamen aşağıya inmesine dikkat edebilirsiniz. 

Daha az yer kapladığı için genellikle köşeli masalar alınır. Ancak duvara yaslamayacağınız ve kullandıktan sonra kaldıracağınız için yuvarlak katlanır masa da tercih edebilirsiniz. Köşeleri olmadığı için çevresine daha çok kişi sığacağını da unutmayın. Katlanır mutfak sandalyeleri ya da tabureler kullanarak yerden daha çok tasarruf edebilirsiniz. 

Diğer odalarınızda da bu pratik mobilya çözümünden faydalanmanın yollarını öğrenmek için de Katlanabilir Mobilyalar ile Evinizde Yer Açın yazımızı okuyabilirsiniz.

Kırma Mutfak Masası Modelleri

Kırma Mutfak Masası

Kırma mutfak masası da aslında katlanır modellerden. Diğerlerinden farkı ise tablasının tamamen kapanmaması ve bir tezgah olarak da kullanılabilmesi. Bu masaların da kendi içinde farklı şekilde katlanan türleri bulunuyor. Kırma masaların iki kanadı ve ortada sabit bir bölümü bulunan modelleri var. Eğer mutfak tezgahınız küçükse bu masa türünü kullanabilirsiniz. Böylece masa açık olmadığı zaman da işinize yarayabilir.

Aileniz küçükse ya da çok misafiriniz gelmiyorsa bir tarafı katlanan modelleri tercih edebilirsiniz. Bu masalarda da üstte sabit bir alan bulunur. Hem mutfak, balkon gibi küçük hem de salon gibi büyük mekanlarda kullanmayı düşünüyorsanız yuvarlak katlanır masa modelleri size hitap edebilir. Bu modeller katlandığında duvara yaslanabildiği için diğer yuvarlak masalar kadar da yer kaplamaz. 

Mutfak Bar Masası Modelleri

Mutfak Bar Masası

Bir kahve içimi, hafif bir kahvaltı ya da hızlı bir yemek için masa arıyorsanız bar masası modellerini değerlendirebilirsiniz. Mutfak için bar masası, ayaklı ve duvara bitişik halde oluyor. Yani masanın sadece bir tarafı kullanılabiliyor. 

Bir de sadece kısa kenarı duvara bitişik, dar uzun kısmı mutfağın içine doğru uzanan çeşitleri bulunuyor. Eğer masayı aynı zamanda tezgah olarak kullanacaksanız ada gibi mutfağın içerisine uzanan, Amerikan mutfak bar masası da denilen modelleri tercih edebilirsiniz. 

Alandan tasarruf ederken dekorasyon zevkinizden de vazgeçmemek için raflı mutfak bar masası kullanabilirsiniz. Masanın ayaklarında yer alan raflara dekoratif mutfak eşyaları koyabilir ve yaşam alanınızı güzelleştirebilirsiniz.

Sandalyelerin fazla yer kaplamaması için de masanın altına girebilecek boylarda olmasına dikkat edebilirsiniz. En uygun mutfak sandalyesi modelleri hakkında bilgi almak için Şık ve Kullanışlı Sandalye Çeşitleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Duvara Monte Masa Modelleri

Duvara Monte Masa

En az yer kaplayan ve fonksiyonel modellerden birisi de duvara monte masalar. Bu masa modelleri, ayakları olmadığı için karşılıklı iki sandalye konularak rahatlıkla kullanılabiliyor. 

Bazı modelleri tamamen kapanabilirken bazıları da sabit şekilde duruyor. Katlanan modellerin de tamamen kapanan ve kapandığında duvarda küçük eşyaları koymaya yetecek kadar alanı kalan çeşitleri  bulunuyor. Sabit modellerin ise duvarda rafları bulunan çeşitleri var. Duvara monte masalardan balkonda da rahatlıkla faydalanabileceğinizi hatırlatalım.

Raflı Mutfak Masası Modelleri

Raflı Masa

Kaynak

Mutfağınızda sebzelik, ekmeklik gibi kiler dolabı bulundurmak yerine raflı masa kullanabilirsiniz. Böylece hem mutfakta sık kullandığınız eşyalara yer bulabilir hem de iki mobilyayı birleştirebilirsiniz. Raflı mutfak masalarının da genelde iki türü tercih ediliyor. Bunlardan birisi masanın altında birkaç raf olanı, diğeri ise masanın duvara bitiştiği yerden başlayarak yukarıya uzanan çok sayıda rafa sahip olan türü.

Dolaplı Mutfak Masası Modelleri

Dolaplı Mutfak Masası

Kaynak

Çok amaçlı mutfak masası çeşitlerinden biri olan dolaplı modeller hem saklama hem de masa alanı sunuyor. Dolaplı mutfak masalarının da birçok türü bulunuyor. Katlanır dolaplı masa alarak büyük bir alanda yemek yiyebilir, diğer zamanlarda da burayı dolap ve tezgah olarak kullanabilirsiniz. Mutfağınız biraz daha büyükse ada şeklinde dolaplı mutfak masası alabilirsiniz. Böylece sabit bir mutfak tezgahınız ve hemen altında dolaplarınız olur. 

Duvar Rafı Yemek Masası Modelleri

Duvar Rafı Masa

Kaynak

Bu modelin raflı yemek masasından farkı ne diyorsanız hemen açıklayalım: Raflı yemek masalarının tabla bölümü ya katlanıyor ya da duvara monte şekilde duruyor. Ancak duvar rafı yemek masası ise duvara doğru tamamen katlanarak bir raf halini alıyor. Yani bu ayaksız masa modelini ister yemek yemek için ister dekoratif eşyalarınızı yerleştirmek için kullanabilirsiniz.

Açılır Mutfak Masası Modelleri

Açılır Duvar Masası

Mutfağınızda yeterince yeriniz olsa da masanın fazla yer kaplamasını istemiyorsanız bu model tam sizlik. Bu modelde masanın kanatları yana doğru açılıyor ve ortasından çıkan bölüm yukarıya doğru çekilerek masa büyütülüyor. Bazı modellerinde açılan bölümlerin altında çekmeceler de yer alıyor.

Yer kaplamayacak bir masa modeline karar verdiyseniz şimdi sıra mutfağınızından en iyi şekilde faydalanmanın sırlarını öğrenmekte. Küçük Mutfaklar Nasıl Kullanışlı Hale Getirilir? Size İlham Olacak 8 Öneri yazımızı okuyarak küçük mutfaklarda alan açmanın püf noktalarını keşfedebilirsiniz.