Dar Alanlar İçin Yaratıcı Dekorasyon Fikirleri

Dar Alanlar İçin Dekorasyon

Bir odayı dekore ederken hem ihtiyaçlarımızı karşılayacak eşyalara öncelik verir hem de zevkimizi yansıtacak dokunuşlar yaparız. Ancak söz konusu dar oda dekorasyonu olduğu zaman gerekli mobilyalara da zevkli objelere de yer vermekte güçlük yaşarız. 

Dar oda dizaynı yaparken yaşanan bu zorlukları aşmak için bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Gelin, evin dar oda tasarımları hakkında bilgi alalım ve küçük evinize istediğiniz şekli vermek hayal ettiğinizden de kolay olsun.

Aynalarla Işıltı Katın

Dar Alanlarda Ayna

Dar bir alana genişlik hissi vermenin en iyi yollarından birisi, odada büyük boyutlu aynalara yer vermek. LED ışıklı ayna modelleri sayesinde hem aynanın odaya kattığı derinlikten yararlanarak daha büyük bir mekan elde edebilir hem de ışıkların aynadan yansımasıyla dar odayı daha aydınlık hale getirebilirsiniz. 

Özellikle dar uzun yatak odası dekorasyonu yaparken LED ışıklı boydan ayna tercih edebilirsiniz. Makyaj masasının sığmayacağı kadar dar bir odada duvara monte boy aynası, kişisel bakımınız için ihtiyaç duyduğunuz alanı sağlayabilir. 

Salonda ise şifonyer ya da koltuk üstü gibi bir alan varsa duvara geniş ayna asabilirsiniz. Modern dar mutfak ya da banyo dekorasyonu yaparken de birbirinden farklı boyutlarda çok sayıda aynayla duvarı kaplayabilirsiniz. Banyo ve mutfakta LED şeritli ışık yerine tablo ışığını tercih ederek şık bir dokunuş yapabilirsiniz. Dar odanıza boyut katacak ayna modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Çizgilerle Yanılsama Yaratın

Dar Odalarda Çizgi

Dikey çizgiler odayı olduğundan yüksek, yatak çizgilerse daha geniş gösterir. Odayı çepeçevre saran çizgili duvar kağıdı sayesinde ister basık tavanlı dar odanızı yüksek, ister dar küçük odanızı geniş gösterebilirsiniz. Duvar kağıdı yerine boyayı seviyorsanız da bantla boyama tekniğinden faydalanabilirsiniz. 

Bantla duvar boyama yöntemini öğrenmek için Dikkat Çekici Duvarlara Kavuşmanın Hobi Hali: Kendin Yap Duvar Dekorasyonu yazımızı okuyabilir, ihtiyacınız olan duvar boyası çeşitlerine Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz. 

Odanın geri kalanında da yatay çizgilere sahip mobilya ve dekoratif objeler kullanarak daha geniş görünümlü bir odaya kavuşabilirsiniz. Odanın tamamına hakim bir renk seçtikten sonra çizgiler için de iki ara renk belirleyebilirsiniz. Örneğin beyaz mobilyaların üzerine dore renkli çizgili bir örtü serebilir, dikey renkli çizgili perde asabilir, halınızda da yatay çizgilere yer verebilirsiniz. 

Odanın daha dar görünmemesi için de desenli ve kalın dokulara sahip eşyalar kullanmamaya özen gösterebilirsiniz. Özellikle halı, perde, duvar gibi büyük yer kaplayan bölümlerde seçiminizi sadelikten yana yapabilirsiniz.

Dar Alanlar İçin Yaratıcı Dekorasyon Fikirleri

Katlanabilir Mobilyalar Kullanın

Katlanılabilir Mobilya

Dar odalarda bile ihtiyacınız olan tüm eşyalara yer bulabilmek için yerden tasarruf sağlayan katlanabilir mobilyalar kullanın. Örneğin dar çocuk odası dekorasyonu yaparken duvara katlanan yatak ve katlanır masa tercih edin. Dar oturma odası dekorasyonu için yataklı kanepe, katlanır sehpa seçin. Evin diğer odalarında kullanabileceğiniz katlanır mobilya türlerini öğrenmek için Katlanabilir Mobilyalar ile Evinizde Yer Açın yazımızı okumayı unutmayın! Fonksiyonel mobilya modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Tavan Yüksekliğini Vurgulayın

Tavan Yüksekliğini Vurgulayın

Eşyaları sığdırabilmenin ötesinde odanın estetik olarak da hoş görünmesini istiyorsanız biraz illüzyona başvurun. Tavan ne kadar yüksek görünürse oda o kadar ferah ve büyük hissi verir. Bunu sağlamak için de tavanı beyaz renge boyayabilir ve ihtişamlı bir avize asabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise bunun tam tersini yaparak tavanı siyaha boyayıp sınırsızlık algısı yaratmak. 

Çok daha sıra dışı bir tasarım için tavanı aynalarla kaplayabilirsiniz. Böylece sonsuzluk görüntüsünü tam olarak elde edebilirsiniz. Tavana uygulayabileceğiniz diğer dekorasyon fikirleriyle ilgili bilgi almak için Yeni Trend, Dikkat Çekici Tavanlar! Tavan Dekorasyonu Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.

Sadelikten Yana Olun

Dar Alanlarda Sadelik

Yatak, koltuk gibi büyük mobilya kullanımı haricinde odayı olabildiğince sade bir hale getirin. Çünkü odaya yerleştirdiğiniz her bir eşya, mekanı daha dar gösterebilir. İhtiyacınız olan eşyaları yerleştirmek için de depolama çözümlerinden yararlanın. Dolap üstlerine kutu ya da sepet yerleştirerek küçük objeleri ortadan kaldırın. Dolap yanlarına askı veya raf monte ederek ekstra alan kazanın.

Kitaplarınız ve dekoratif eşyalarınız için boydan kitaplık yerine yüzer raflar kullanın. Mutfak ve banyoda tavana bitişik dolaplar monte ederek buraya gerekli malzemeleri yerleştirin. Dar yatak odasında bazalı yatak, çocuk odasında ise yavrulu yatak ya da sedir kullanın. 

Sadece eşya kullanımında değil, renk ve model seçiminde de sadeliğe kapı aralayın. Odanın genelinde beyaz, fildişi, açık gri gibi nötr renkler kullanın. Açık renkler odayı daha sade ve büyük gösterir. Dar odanızı ferah göstermenin sırlarından olan minimalizmle ilgili daha detaylı bilgi almak için Sadeliği Sevenlere: Minimalist Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır? yazımızı okuyabilirsiniz. 

Aydınlatmadan Yararlanın

Aydınlatmadan Yararlanın

Odanızı büyük göstermenin en pratik yollarından birisi de farklı lamba türleri kullanmak. Tavan lambasının yanı sıra aplik, lambader, masa lambası, spot ışık gibi aydınlatma çözümlerinden faydalanın. Her bir lamba türünü bir amaca yönelik kullanın. Örneğin kitaplık raflarının altına spot lambalar yerleştirerek tavana doğru uzayan bir görüntü oluşturun.

Aynaların iki yanına aplikler asarak ışığın yayılmasını sağlayın. Yerden gömme spot yerleştirerek odayı uzun gösterin. Ayrıca yuvarlak gibi geometrik şekilli türler yerine uzun lamba modelleri tercih edin. Uzunlamasına duran ve ışığı bu yönde yansıtan lambalar, odanın yüksek görünmesini sağlar. Dar odanızı aydınlatmak için ihtiyaç duyacağınız avize, lambader gibi lamba modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. 

Dar Alanlar İçin Yaratıcı Dekorasyon Fikirleri

Düzeni Koruyun

Dar Alan Düzeni

Dar odayı dekore etmek için ince elediniz, sık dokudunuz ve tüm önerileri hayata geçirdiniz. Ancak çok geçmeden dar odanız beklemediğiniz kadar küçük mü görünmeye başladı? Cevabınız “evet” ise bir de oda düzenine göz atın deriz. Odanız dar olduğu için ufak da olsa eşyalarda meydana gelen tüm değişimler, kalabalık bir görüntü yaratabilir. 

Odanızı düzenli olarak toplayıp temiz tutarak ferah ve geniş mekan görünümünü koruyabilirsiniz. Temizliğin de dekorasyon gibi altın kuralları olduğunu hatırlatalım ve ipuçları için İşinizi Kolaylaştırın: Günlük Temizlik Nasıl Yapılır? yazımıza göz atmanızı tavsiye edelim. 

Paylaştığımız dar odalar için dekorasyon önerileri ile arzu ettiğiniz stile kavuştuysanız şimdi de küçük bir testle bilgilerinizi sınama zamanı! Test Zamanı! Evinizi Daha Geniş Gösterecek İpuçlarına Ne Kadar Hâkimsiniz? testimizi çözerek dar mekan tasarımıyla ilgili tüm bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun.