İşinizi Kolaylaştırın: Günlük Temizlik Nasıl Yapılır?

gunluk-temizlik-nasil-yapilir

Eviniz özel alanınız ve bu alanda zaman geçirmeyi sevdiğinizi biliyoruz. Fakat geçirdiğiniz zamanı daha verimli kullanmak, evinizde yapmanız gereken diğer işlerinizi halletmek, hatta kendinize daha çok zaman ayırıp kitap okumak, film izlemek istiyorsunuz. İşte, tam da bu nedenle günlük ev temizliği için ayırdığınız zamanı minimuma indirmeye yardımcı olacak çözüm önerileri arıyor olabilirsiniz. Hiç merak etmeyin; şimdi, hayatınızı kolaylaştıracak günlük temizlik önerilerini sıralamaya başlıyoruz!

Günlük Ev Temizliği Nasıl Olmalı?

Günlük ev temizliği nasıl yapılır, nereden başlanır?” sorusuna cevap vermeden önce günlük temizliğin ne olduğuna bir göz atmak faydalı olabilir.

Bayram, bahar gibi belirli dönemlerde yaptığınız köşe bucak temizliklerin yanı sıra haftalık olarak da detaylı bir temizlik yapıyorsunuz. Günlük temizliği ise evinizin gün içerisinde oluşabilecek dağınıklığı toparlamak ve genellikle hafta sonlarında yaptığınız detaylı temizliğin yükünü hafifletip evinizin dağılmasını, kirlenmesini önlemek için yaptığınız temizlik türü olarak açıklayabiliriz. Buna halk arasında köşe-bucak bir temizlik olmadığı için- “kaba temizlik” denebiliyor.

Haydi şimdi, günlük ev temizliğinde sıralamayı ve günlük ev temizliği ipuçlarını paylaşalım.

gunluk-temizlik-onerileri

Camları Açın, Evinizin Havasını Temizleyin

Temizlik dendiğinde akıllara hemen elektrikli süpürge, toz bezi gibi ürünlerin geldiğini biliyoruz. Çünkü aslında temizliği somut bir şey olarak düşünüyoruz. Oysa görmediğiniz yerlerin de temizlenmeye ihtiyacı var. Biraz daha açık konuşalım: Evinizin havasının da temizlenmeye ihtiyacı var!

Temizliğe başlamadan önce odaların pencerelerini açarak temiz havanın evinize girmesini sağlayabilirsiniz. Bu arada minik bir not: Cereyanda kalmamak için odaların kapısını kapatmayı ihmal etmeyin.

Eğer evin havasını temizlemek için pencere açmak dışında farklı alternatifleri de değerlendirmek istiyorsanız “Olmazsa Olmaz: Evin Havasını Temizlemek İçin İpuçları” başlıklı yazımız size yardım etmeye hazır!

gunluk-ev-temizligi-nasil-olur

İşe Dağınıklığı Toplamakla Başlayın

Dağınıklık, işinizin yavaşlamasına neden olabilir. Sürekli bir engelle karşılaşmanız sebebiyle temizliğin daha uzun sürmesini istemezsiniz, değil mi? Tabii ki istemezsiniz! O halde öncelikle varsa dağınıklığı toplayarak işe başlamalısınız. Bu arada evinizi derli toplu kılmanızı sağlayacak bazı fikirlere “Aslında Zor Değil! Düzenli Bir Ev İçin Öneriler” başlıklı yazımızdan ulaşabileceğinizi hatırlatalım.

Söz konusu dağınıklığı yok etmek olduğunda “Dağınık bir alanı kısa sürede nasıl toplayabilirim?” sorusunun cevabını merak edebilirsiniz. Hemen yardımcı olalım: Tuhaf gelebilir; ama çare, küçük bir çamaşır sepeti! Boş bir çamaşır sepetini elinize alarak olmaması gereken yerde duran eşyanızı içerisine koyabilir ve odalar arasında gezerken sepette olan eşyayı ait olduğu yere koyabilirsiniz. Hızlı ev toplamanın püf noktalarından biri olan çamaşır sepeti yardımıyla temizliğe hazır olan, daha derli toplu bir alana kavuşabilirsiniz.

gunluk-ev-temizligi-nasil-olmali

Öncelikle Az Kullandığınız Alanları Temizleyin

Temizlik sırasında sıklıkla geçtiğiniz antre, temizlik ürünlerinin bulunduğu banyo ya da temizliğe ara verdiğinizde dinlendiğiniz oturma odası… Temizlik yaparken çokça kullandığınız ya da çocuklarınızın bulunduğu alanları en son temizlemek, işinizi kolaylaştıracak günlük ev temizliği püf noktaları arasında yer alıyor. Bu nedenle temizlik yapmaya salon, mutfak, banyo ve tuvalet gibi sık kullanılan alanlar yerine öncelikle çalışma odası ya da yatak odası gibi alanlardan başlayabilirsiniz.

  • Çalışma odası temizliğinde kitap, kalem, bilgisayar gibi ürünleri yerlerine koymak günlük temizlik için yeterli olabilir.
  • Yatak odası temizliğinde öncelikle yatağınızı toplamalı, ardından varsa kirli giysilerinizi ayırmalısınız. İhtiyaç varsa şifonyer ve komodin üzerini de temizleyebilirsiniz.
  • Mutfak temizliğinde kirli bulaşıkları makineye dizerek ya da makine temizse bulaşıkları yerlerine yerleştirerek işe başlayabilirsiniz. Kirliyse elbette ki tezgah ve ocak üzerini silmeyi es geçmemelisiniz.
  • Oturma odasında kırlentlerin tozunu atmak için camda, balkonda çırpıp ardından olması gereken yerlere konumlandırarak alanı düzenlemelisiniz.
  • Banyo temizliğinde lavabo temizliği ve ihtiyaç varsa klozet temizliği için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Ayrıca günlük olarak havlu değişimini yapmak da yaşam alanlarında hijyen için oldukça önemli.
  • Evi süpürmeden önce varsa kirlileri çamaşır makinesine atabilirsiniz.

mutfak-temizligi

Ve Elektrik Süpürgesini Açma Zamanı

Özellikle çocuklarınız varsa, kalabalık ailenizle yaşıyorsanız ya da misafiriniz bolsa eviniz çabuk kirleniyor ve sık sık süpürülmeye ihtiyaç duyuyor demektir. Günlük temizlik için pratik bir çözüm arıyorsanız dikey süpürgeler size yardımcı olabilir. Bu arada süpürge almayı planlıyorsanız “Onsuz Temizlik Ne Mümkün! Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” başlıklı yazımızı okumadan karar vermemenizi öneririz.

Evinizin her odasını süpürdükten sonra mümkünse yerleri silmenizi de tavsiye ederiz. Çünkü süpürgeniz ne kadar güçlü olursa olsun, zemindeki tozlardan arınmanın kesin yollarından biri yerleri silmek! Ayrıca ihtiyaç varsa toz alma işlemini gerçekleştirebilir, evinizi silebilir ve banyo temizliğini yapabilirsiniz. Tüm işleriniz bittikten sonra çamaşırlarınızı asabilir, bulaşık makinesindeki yıkanmış gereçlerinizi yerleştirebilir ya da ütü yapabilirsiniz.

Önerilerimiz ile günlük temizliğinizi pratik bir şekilde yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan temizlik ürünleri ise Koçtaş’ta!

Siz de Günlük Temizlik Önerilerinizi Paylaşmaya Ne Dersiniz?

Eğer günlük temizliği kolaylaştıracak önerileriniz varsa ve bunu paylaşmak istiyorsanız Koçtaş Yaşayan Evler Blog’a yazın, biz de yayımlayalım!

Yapmanız gereken sadece bu konuda yazdığınız içeriği, konuyla ilgili yer vermek istediğiniz görselleri ve kişisel bilgilerinizi [email protected] adresine iletmek.

*Kişisel Bilgiler:

  • Adınız soyadınız
  • Yaşınız
  • Yaşadığınız şehir
  • Mesleğiniz