Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar

Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar

Yazın kumsalda yumuşacık bir havlunun üzerine uzanmışken, kışın battaniye altında sıcacık çayımızı yudumlarken, sabah sessizliğinde herkes uyurken ya da kalabalıklar arasında kendi iç dünyamıza sığınırken bize arkadaşlık eden, bambaşka dünyalara ve bambaşka hayatlara kapılar açar kitaplar. Ancak o kadar çoklar ki hangi kitabı mutlaka okumalı, insanın kafası karışıyor.

İşinizi biraz kolaylaştırmak amacıyla sizler için mutlaka okunması gereken kitaplar listesi hazırladık. Bundan önce de kitap önerilerinde bulunmuştuk: “Battaniye Altına Girip Okuyabileceğiniz, Sonbahara Uygun Romanlar” yazımızda sonbahara uygun daha dingin önerilerimizi bulabilirsiniz. “Mevsimin Tadını Çıkarın: Kışın Okunabilecek Kitap Önerileri” yazımızda ise kış soğuğunda içinizi ısıtacak okunması gereken kitaplar önerileri sıralamıştık. Bu kez her mevsim her koşulda kimi edebi yönüyle içimize işleyen, kimi de bizi geliştiren; ama her biri mutlaka ölmeden önce okunması gereken kitaplarla karşınızdayız.

pire

Dünya Edebiyatından Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar

Dünya Edebiyatından Kitaplar

Şöyle bir baktığımızda dünya edebiyatında yüzlerce usta yazarın kaleminden çıkmış, her biri okunması gereken kitaplar arasında sayılabilecek binlerce ölümsüz eser var. Dostoyevski’den Suç ve Ceza, Victor Hugo’dan Sefiller, Tolstoy’dan Anna Karenina, Jane Austen’den Aşk ve Gurur, Jack London’dan Beyaz Diş, Paulo Coelho’dan Simyacı, George Orwell’den Hayvan Çiftliği’ni okumamış bir kitapsever yoktur sanırız. O yüzden biz klasikler dışında önerilerde bulunacağız.

Tanrısız Gençlik – Ödön Von Horvath

Okunması gereken kitaplar listemizin ilk sırasında Tanrısız Gençlik var. Ülkemizde Satranç romanıyla tanınan Avusturya-Macaristanlı yazar Stefan Zweig’ın “neslinin en yetenekli yazarı” olarak gördüğü Ödön Von Horváth’ın kaleminden çıkan Tanrısız Gençlik, Nazi faşizminin etkisi altında yetişen çocukların acımasızlığını bir öğretmenin gözünden anlatan etkileyici bir kitap.

Ülkenin Sonuna – David Grossman

Kesinlikle okunması gereken kitaplar listesinin sıradaki ismi Ülkenin Sonuna. Roman, 1967 yılında Filistin-İsrail savaşının yaşandığı ilk zamanlarda yaralanan ve kaldırıldıkları hastanede tanışan üç kişinin uzun soluklu hayat hikayesini konu alıyor.  Eski aşklar, anne şefkati, savaşlar, korkular üzerine harika bir kurgu okumak isterseniz tavsiye ederiz.

Hayvan Hükümranlığı – Jean-Baptiste Del Amo

Hayvan Hükümranlığı da okunması gereken kitaplar arasında sayabileceğimiz bir diğer eser. Fransa’nın güneybatısında sıradan bir köyde işlerini büyüten bir köylü ailenin hayatını konu edinen roman, insanın doğayı fethetme takıntısını ve modern gıda üretiminin insanı acıya nasıl duyarsızlaştırdığını çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.

Arkadaş – Panait Istrati 

Balkanların Gorki’si olarak anılan Panait Istrati’nin okunması gereken kitaplar listemizdeki eseri Arkadaş. Kitabın baş kahramanı  ise birçok eserinde de adı geçen Mihail. İstrati; romanda dostunu nasıl tanıdığını, neden sevdiğini, Tuna kıyısındaki maceralarını etkileyici ve sıcacık bir üslupla anlatıyor. 

Türk Edebiyatından Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar

Türk Edebiyatından Kitaplar

Türk edebiyatı denince mutlaka okunması gereken kitaplar arasında Yaşar Kemal’den İnce Memed, klasiklerden Halid Ziya Uşaklıgil’in yazdığı Aşk-ı Memnu, Halide Edip Adıvar’dan Sinekli Bakkal, Reşat Nuri Güntekin’den Çalıkuşu, Oğuz Atay’dan Tutunamayanlar, Kemal Tahir’den Devlet Ana, Sabahattin Ali’den Kürk Mantolu Madonna sayılabilir. Bunlardan okumadıklarınız varsa elbette mutlaka okuyun. Daha çağdaş kitaplar arasından mutlaka okumanızı tavsiye ettiğimiz birkaç önerimiz ise şöyle:

Değmez – İsmail Güzelsoy

İyi Yolculuklar, Çıt Yok, Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri, Sincap gibi romanları ile benzersiz bir kurgu becerisi ve anlatım zenginliği ortaya koyan İsmail Güzelsoy’un Değmez adlı romanı da okunması gereken kitaplar listemizde yer alıyor. Kitap, ölümün gölgesinde hayatı sorgulatıyor. Çalışmaya, çabalamaya, mülk edinmeye, çocuk yapmaya, âşık olmaya değip değmeyeceğine ise okurların karar vermesi bekleniyor. 

Dünya Ağrısı – Ayfer Tunç

Her kitabında ortaya koyduğu farklı konu ve tarzlar ile okuru şaşırtan Ayfer Tunç’un okunması gereken kitaplar listesindeki bir diğer kitabı Dünya Ağrısı. Kitap, Anadolu’da küçük bir şehirde yaşayan bir otelci ile otelin sürekli müşterilerinden birinin dostluklarından yola çıkarak Türkiye’nin gizli ağrılarını gün yüzüne çıkarıyor. Ayfer Tunç’tan bahsetmişken Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Suzan Defter gibi mutlaka okunması gereken diğer romanlarından bahsetmesek olmaz. Yazarın 2020’de yayımladığı Osman ve 2022’de yayımladığı Kuru Kız adlı kitapları da bulunuyor.

Bir Başka Düğün Gecesi – Erendiz Atasü

Adalet Ağaoğlu’nun mutlaka okunması gereken kitapları arasında yer alan Bir Düğün Gecesi’ne gönderme yapan roman, ataerkil bir toplumda meydana gelen travmatik bir olay sonrasında değişen, parçalanan hayatları, hesaplaşmaları ve yeni başlangıçlar yapma cesaretini konu alıyor.

Tiamat – İhsan Oktay Anar

En popüler ve sevilen kitaplar arasında yer alan Puslu Kıtalar Atlası’nın yazarı İhsan Oktay Anar’ın son romanı Tiamat, 1915 yılında bir Osmanlı denizaltısının etrafında gelişen olayları konu alıyor. Mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer alan bu güçlü eserin adı antik Babil tanrısı Tiamat’tan geliyor. 

Kişisel Gelişim İçin Okunması Gereken Kitaplar

Kişisel Gelişim Kitapları

En popüler kişisel gelişim kitapları deyince ilk akla gelenler arasında Robin Sharma’dan Ferrari’sini Satan Bilge’yi, Don Miguel Ruiz’den Dört Anlaşma kitabını, Osho’nun ve Joe Dispenza’nın kitaplarını sayabiliriz. Bizde de Mümin Sekman’dan Her şey Seninle Başlar, Ahmet Şerif İzgören’den Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır, Engin Geçtan’dan İnsan Olmak gibi birçok insanın hayatında yeni kapılar açmış kitaplar var. Bu yazımızda ise mutlaka okunması gereken kitaplar arasına birkaç yeni öneri daha ekleyeceğiz. 

İnsanın Anlam Arayışı – Viktor Frankl

20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl’ın kaleme aldığı İnsanın Anlam Arayışı otuzun üzerinde yabancı dile çevrildi, bütün dünyada 12 milyondan fazla sattı. Kitapta Frankl, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini aktarıyor.

Seninle Başlamadı – Mark Wolynn

Zeytin Ağacı dizisiyle bir kez daha gündeme gelen Seninle Başlamadı kitabında Mark Wolynn, epigenetik konusuna odaklanıyor. Kitapta kalıtsal aile travmalarının nesilden nesile nasıl aktarıldığı, insan üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ve bu sorunlarla nasıl baş edileceği anlatılıyor.

Anne’nin Duygusal Yokluğu – Jasmin Lee Cori 

Psikoterapist Jasmin Lee Cori tarafından yazılan Anne’nin Duygusal Yokluğu da mutlaka okunması gereken kitaplar arasında. Kitap, çocukluk döneminde yaşanan duygusal ihmâli konu ediniyor. Yetişme döneminde annenin eksikliğinin ve ihmâlkarlığının kişide yol açtığı yaralara değinen kitap sayesinde iyileşmenin kapıları aralanıyor.

Öfke Dansı – Dr. Harriet Lerner

Öfkenin nedenleri ve şekilleri üzerinde duran Öfke Dansı, ilişkilerde anlamlı ve uzun vadeli değişimler gerçekleştirmeyi sağlayacak stratejiler de sunuyor. Öfkenizi yapıcı bir güce dönüştürerek yaşamınızı yeniden şekillendirmek için size rehberlik eden bu kitabı severseniz, yazarın mutlaka okunması gereken kitaplar arasındaki diğer eserleri Bağlantı Dansı ve Kandırma Dansı: Kadın Yaşamında ’miş’ Gibi Yapma ve Doğruyu Söylemenin Yeri kitaplarını da okuyabilirsiniz.

Okunması Gereken Kitaplar

Bu saydıklarımız dışında “Bambaşka Dünyalara Yolculuk: Çocuklar İçin Kitap Önerileriyazımızda da çocuk edebiyatının kapılarını aralamıştık. Elbette kitapların dünyasının sınırı yok. Daha yüzlerce “ölmeden önce mutlaka okuyun” dediğimiz kitap çıkabilir ve her geçen gün yenileri yazılıyor. Okunması gereken kitaplar konusunda farklı öneriler için minik bir oyun oynamak isterseniz “Testimizi Çözün: Size Uygun Film, Dizi ve Kitap Önerelim” yazımıza bekliyoruz.

“Bunca kitabı nasıl düzenli tutacağım!” diye endişe ediyorsanız Koçtaş farklı kitaplık modelleri ile yanınızda. “Okumak Daha Keyifli Gelsin: Kitap Okuma Köşesi Fikirleri” yazımız da kitap düzenleme konusunda ilham verecektir. 

Keyifli okumalar dileriz!