Evlilik Hazırlıklarına Başlarken: Çeyiz Hazırlama Rehberi

Çeyiz Hazırlama Rehberi

Şimdiden tebrik ediyoruz. Hayatınızın en önemli kararlarından birini aldınız ve çok yakında evleniyorsunuz. Anılar biriktireceğiniz mutlu bir yuva kurmak üzeresiniz ve hiçbir eksiğiniz kalmasın istiyorsunuz.Merak etmeyin; çeyiz kutusu hazırlıklarınıza yardımcı olmak için A’dan Z’ye çeyiz listesi hazırladık. Haydi gelin, birlikte göz atalım. 

Evlilik Hazırlıklarına Başlarken: Çeyiz Hazırlama Rehberi

Düğün Alışverişi Nasıl Yapılır?

Düğün alışverişinin en önemli aşamalarından olan çeyiz alışverişi için öncelikle ihtiyaçlarınıza uygun bir çeyiz listesi hazırlamanızda fayda var. Listenizde eksik kalmaması açısından mutfak çeyiz listesi, salon çeyiz listesi gibi evin yaşam alanlarına göre alt listeler oluşturabilirsiniz. Evin genelinde kullanılan elektronik aletler için de ayrı bir liste oluşturmanızı öneriyoruz. Tabii evinize almanız gerekenler dışında kişisel ihtiyaçları atlamamak için gelin çeyiz listesi ve damat çeyiz listesi hazırlamayı da ihmal etmeyin.

Çeyiz alışverişi yaparken ihtiyaçları kategorilere ayırdıktan sonra değerlendirebileceğiniz seçeneklerden biri ise çeyiz setleri. Birçok ürünü bir arada sunan çeyiz setleri ile tüm ihtiyaçlarınızı kolayca satın alabilir, düğün yoğunluğu içinde zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Şimdi, farklı ihtiyaçlara göre çeyiz listelerine ve paketlerine göz atalım.

Her Çeyizin Olmazsa Olmazı Beyaz Eşya Paketi

Çeyiz Beyaz Eşya Paketi

“Düğün alışverişi nasıl yapılır, ilk ne alınmalı?” sorusuna “beyaz eşyalar” diye cevap verebiliriz. Buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve davlumbaz, çeyizin olmazsa olmazları. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız mutfak çeyiz listesine derin dondurucu, kurutma makinesi ve mikrodalga fırın da ekleyebilirsiniz. Bazı markaların evlenen çiftler için uygun fiyatlı beyaz eşya çeyiz paketi hazırladığını da bilmenizde fayda var. 

Birçok marka ve model arasından çeyiz seti beyaz eşya konusunda nasıl karar vereceğinizi bilemiyorsanız “Yeni Evlenecekler İçin Beyaz Eşya Tavsiyeleri” yazımızı okuyabilirsiniz. Bütçenizi oluşturmak için de Koçtaş’ı ziyaret ederek beyaz eşya modelleri ve fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Eviniz küçükse yer kazanmak için ankastre beyaz eşya modelleri de aklınızda olsun deriz. Dilerseniz “Milyonlarca Yürek, İki Soru: Ankastre Nedir, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımıza da göz atabilirsiniz. 

beyaz eşya

Hayatı Kolaylaştıran Elektronik Çeyiz Seti

Elektronik Çeyiz Seti

Ütü, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ve robot süpürge, çeyiz kutusu içinde olması gerekenler arasında. Ayrıca tıraş makinesi, saç düzleştirici gibi kişisel bakım ürünlerine de listenizde yer verebilirsiniz. 

Bu arada elektrikli ev aletlerini doğru şekilde kullanırsanız sağladığınız enerji tasarrufu sayesinde elektrik faturanızı düşürebileceğinizi de hatırlatalım. Bunun için nasıl su ve elektrik tasarrufu yapabileceğinizi anlattığımız “Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları” yazımızı okumanızı öneriyoruz.

mobilya ürünleri

Keyifli Sohbetler İçin Salon Çeyiz Listesi

Salon Çeyiz Seti

Evinizde en çok vakit geçirdiğiniz, rahatladığınız, sevdiklerinizi ağırladığınız salonunuz için ilk akla gelenler; koltuk takımı, orta sehpa, televizyon, televizyon sehpası, halı, avize ve perdeler oluyor. Ama konuklarınızı rahat ettirecek, sizi mutlu edecek bir salonun sırrı aslında detaylarda saklı. 

Kalabalık misafirleriniz için orta sehpa yeterli olmayacağı için yan sehpalar ve zigon takımı almayı da düşünebilirsiniz. Örtü kullanmayı sevenlerdenseniz sehpa örtülerini de listeye eklemeyi unutmayın. Ayrıca resim çerçeveleri, biblolar, duvarlara dekoratif tablolar gibi zevkinize uygun aksesuarlar almayı da düşünebilirsiniz. 

Kimi evlerde yemek odası ayrı olabiliyor. Ancak genellikle salonun bir bölümünde yer ayrılıyor. Bu nedenle salon dekorasyonunuzu tamamlayan bir yemek odası takımına da salon çeyiz listesi içinde yer verebilirsiniz. 

Listenizi hazırladınız, ama koltuk modelleri arasında seçim yapmakta zorlanıyorsunuz. O halde Testimizi Çözün, Dekorasyon Stilinize Uygun Koltuk Modellerini Sıralayalım! başlıklı testimiz ile dekorasyon stilinize uygun koltuk modellerine ulaşın. Tarzınıza karar verdikten sonra ise salonda ihtiyacınız olan her şey için Koçtaş’ın salon çeyiz ürünlerini ziyaret edebilirsiniz.

Huzurlu Bir Yatak Odası İçin Düğün Paketi

Yatak Odası Düğün Paketi

Şimdi de yatak odası çeyizinde olması gerekenler nelerdir, göz atalım. Karyola, yatak ve dolap, yatak odası çeyiz listesinin başında geliyor. Uzun süre kullanacağınız bu ürünleri almadan önce ihtiyaçlarınızı doğru belirlemeniz gerekir. Rahat bir uyku için “Doğru Yatak Seçimi Neden Önemli? Yatak Nasıl Seçilir?” yazımızdan faydalanabilir, gardırop seçimi yaparken de birçok farklı kriteri göz önünde bulundurarak “Gardırop Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Seçtiğiniz dolabın kapasitesine göre şifonyer ve komodin de yatak odası çeyiz listesi içinde yer alabilir. 

Dilerseniz düğün paketi yatak odası listesinde halıyı daha sonraya bırakabilirsiniz; ama yastık, yorgan, nevresim takımı, avize ya da abajur, perde ya da storlar, çeyiz alışverişi için atlanmaması gerekenler arasında. Banyonuzda yoksa bir boy aynasının da yatak odanızda bulunmasında fayda var. Küçük gibi görünse de önemli bir detay olan giysi askılarını da çeyiz alışverişi listenize eklemeyi unutmayın. 

Ayrıca markaların uygun fiyatlı yatak odası çeyiz paketi seçenekleri olduğu da aklınızda olsun. İlham almak isterseniz Koçtaş’ın her zevke ve bütçeye uygun yatak odası takımları ve fiyatlarına göz atabilirsiniz.

Hünerlerinizi Sergileyeceğiniz Mutfak Çeyiz Eşyaları

Mutfak Çeyiz Eşyaları

Mutfak çeyizi titizlikle üzerinde durulması gereken bir konu. Çünkü mutfak çeyiz eşyaları birçok parçadan oluşuyor. Peki, ama mutfak çeyiz listesinde neler olmalı? Bir şey atlamamak için gelin, mutfak çeyiz listesini kategorilere ayıralım. 

Mutfak işlerini kolaylaştıran küçük ev aletleri: Mutfak robotu, mikser, çaycı, kahve makinesi, rondo, tost makinesi, ekmek kızartma makinesi, fritöz, mutfak tartısı.

Küçük ev aletleri alırken enerji verimliliği yüksek modelleri tercih etmenizi öneriyoruz. Böylece en başından aile bütçesine katkı sağlarsınız. İstediğiniz ürünün hangi enerji sınıfına dâhil olduğunu bilmiyorsanız enerji etiketlerindeki bilgileri açıkladığımız yazımızı okuyabilirsiniz. İhtiyacınız olan küçük ev aletlerini belirlemek için ise Koçtaş küçük ev aletleri model ve fiyatlarına bakabilirsiniz. 

Şık sofralar için mutfak çeyiz listesi: Yemek takımı, su ve çay bardağı takımı, çatal kaşık bıçak takımı, tuzluk, karabiberlik, sosluk, servis maşaları, nihale, sürahi, kahvaltılık seti. 

Leziz yemekler için mutfak çeyizi: Tencere takımı, tava seti, baharatlık, tahta kaşık, limonluk, yağlık, düdüklü tencere, kesme tahtası, rende, bıçak seti.

Diğer mutfak çeyiz eşyaları: Önlük, tepsi, kurulama bezi, saklama kapları, borcam, su şişesi, açacak, büyük çöp kovası, tezgah üstü mini çöp kovası, bulaşık süngeri, cezve takımı, kahve ve çay fincanları, kağıt havluluk, pişirme kağıdı, streç film, peçete.

Elbette hepsini tek seferde almanıza gerek yok. Temel mutfak çeyiz listesi oluşturduktan sonra, ileride alabilecekleriniz için de bir liste oluşturun. Birden fazla takım almak yerine ilk aşamada tek takım alabilirsiniz. Örneğin sadece bir tabak takımı alıp başlangıçta hem kendinize hem misafirlerinize aynı takımı kullanabilirsiniz. Tek bir tencere seti de ilk aşamada yeterli olacaktır.

Mutfak çeyiz listesi içinde bunu uygulayabileceğiniz diğer kalemleri de belirledikten sonra mutfak çeyiz alışverişiniz için Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın. 

Kullanışlı Banyo Çeyiz Seti

Banyo Çeyiz Seti

Günün stresini üstünüzden attığınız banyonuzu kullanışlı bir şekilde dekore etmenizde fayda var. Bunun için yeterli olacak sabit banyo dolabınız yoksa çok amaçlı bir dolap alarak banyoda ihtiyacınız olan ek saklama alanını yaratabilirsiniz. Peki, banyo çeyiz listesinde olması gerekenler neler? 

Bornoz ya da banyo havlusu, el havlusu, ayak havlusu, banyo paspas takımı, çöp kovası, tuvalet fırçası, sabunluk, çamaşır sepeti, banyo lifi listenin olmazsa olmazları. Bu arada çeyiz havlusu seçerken dokusunun yumuşak olmasının yanı sıra emici olmasına dikkat etmeyi de unutmayın.

Geniş bir banyonuz varsa sepet, vazo gibi dekoratif eşyalarla süsleyebilirsiniz. Deterjan, sabun, şampuan gibi temizlik ve kişisel bakım malzemeleri, çeyiz hazırlıkları yapılırken genelde atlanabiliyor. Sadece banyoda değil, mutfakta da kullanacağınız temizlik ve kişisel bakım malzemesi listenizi hazırlamayı unutmayın. Hazırladığınız banyo çeyiz listesi için de Koçtaş banyo ürünlerine göz atabilirsiniz.

Davetkar Antreler İçin Çeyiz Listesi

Antre Çeyiz

Şık bir antre hem akşam eve geldiğinizde günün tüm yorgunluğunu üzerinizden alıp götürür hem de misafirlerinize sıcacık bir hoş geldin der. İşte, bu yüzden antreler en az evin diğer yaşam alanları kadar önemlidir. Antreniz için çeyiz listesi hazırlarken evin genel dekorasyonunu göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Paspas, ayakkabılık, uygun bir aydınlatma ürünü ve portmanto, evin girişinin sıcak ve düzgün görünmesi için şart. Antrenize şıklık katmak isterseniz dresuar, lambader, belki bir ayna, uygun bir duvar varsa şık bir tablo almayı da düşünebilirsiniz. 

Tüm bu detaylara karar verebilmek için antre dekorasyonunun nasıl olacağı konusunda kararsızsanız “İlk İzlenim Önemlidir! Şık Bir Antre Dekorasyonu İçin 5 İpucu” yazımızı okuyabilir, antre çeyiz listesi için Koçtaş’ın her tarza ve bütçeye uygun antre ürünlerini inceleyebilirsiniz. 

Çeyiz Paketi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çeyiz Paketi Seçimi

Düğün alışverişi için uygun fiyatı ve cazip ödeme koşulları nedeniyle ayrı ayrı ürünler almak yerine çeyiz paketi tercih etmek cezbedici olabiliyor. Tabii düğün paketi için karar vermeden önce dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor:

  • “Çeyiz alışverişine nereden başlanır?” diye düşünüyorsanız işe, paket içeriğini iyice inceleyerek başlayın. Hem bütçe hem de yerden tasarruf etmek için her evin temel ihtiyacı olan ürünlerin yer aldığı bir çeyiz paketi tercih edin. 
  • Çeyiz paketi içinde yer alan ürünlerin modellerini ve işlevselliğini göz önünde bulundurun.
  • Özellikle beyaz eşya paketi ve elektronik çeyiz seti içinde yer alan ürünlerin garanti süresini ve kapsamını öğrenmeyi ihmal etmeyin.
  • Elektrikli ürünlerin enerji tasarrufu yapan modeller olmasına dikkat edin. 
  • İhtiyacınıza uygun olup olmadığı anlamak için beyaz eşyaların programlarını inceleyin. 
  • Çeyizlik salon takımlarında mobilyaların malzemesi hakkında bilgi alın. 
  • Koltuklarda çökmeyen kaliteli dolgu malzemesi ve renk atmayan döşeme kumaşı kullanıldığından emin olun.

Bonus: Çeyiz Kolisi Nasıl Hazırlanır?

Çeyiz listenizi yaptınız, çeyiz alışverişinizi de tamamladınız. Çeyiz eşyalarınızı yeni yuvanıza güvenli ve şık bir şekilde götürmek için de çeyiz kolisi hazırlayabilir ve kolileri süsleyebilirsiniz. Peki, çeyiz kolisi nasıl hazırlanır ve çeyiz kolisi nasıl süslenir?

Çeyiz kolisi olarak şık karton kutular alabileceğiniz gibi baskısız koliler de kullanabilirsiniz. Aradığınız eşyayı kolay bulmak için kolilerin içeriğini odalara göre ayırabilirsiniz. Kırılacak eşyaları kolilerken balonlu naylon kullanmayı veya kağıtla sarmayı ihmal etmeyin. 

Hazırladığınız her bir çeyiz kolisini size özel bastırdığınız çeyiz kolisi etiketleri ile süsleyebilirsiniz. Çeyiz kolisi süsleme için etiket kullanmayı tercih etmiyorsanız renkli tüller ile kaplayıp kalın kurdelelerle fiyonk yapabilirsiniz. Koli ve kutu alternatifleri için dilerseniz Koçtaş’ın kutu ve ambalaj malzemelerini inceleyebilirsiniz. 

“Düğün alışverişinde neler alınır?” sorusunu cevapladık. Verdiğimiz ipuçlarının ve hazırladığımız çeyiz listesinin sizin için düğün alışverişini kolaylaştırdığını umuyoruz. Son bir ipucu daha paylaşalım: Gelin çeyizi hazırlarken listenizde yer alan bazı eşyaların çeyiz hediyesi olarak gelebileceğini de unutmayın.