Airfryer’da Sufle Nasıl Yapılır?

Airfyer'da Sufle Nasıl Yapılır

O bir Fransız ve özellikle tatlılar arasında klasikleşmiş bir lezzet. Evet, sufleden bahsediyoruz! Eğer çikolatalı tatlılarla aranız iyiyse mutlaka güzel suflesi olan bir yer arayışına çıkmışsınızdır. Yapımı için emek gerekse de malzemeleri hazırlayıp kendi mutfağınızda da işe koyulabilirsiniz. Üstelik airfryer, sufle için güzel bir pişirici olabilir. Fırını çalıştırmaya gerek kalmadan airfryer’da pratik bir şekilde istediğiniz porsiyon kadar sufle yapabilirsiniz. 

Mutfağınızda pratik bir yardımcı isterseniz airfryer & fritöz fiyatları ve modelleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz.

Airfryer

Gelin, ilk olarak ağızlarda lezzet şöleni yaşatan suflenin tarihine kısa bir bakış atıp sonrasında airfryer sufle tarifi ve sufle yapmanın püf noktalarına uzanalım.

Suflenin Lezzetli Tarihi

Suflenin Lezzetli Tarihi

Souffle kelimesi Fransızcada kabarmak, şişmek anlamında kullanılan souffler kelimesinden geliyor. Uzun bir geçmişe sahip olan bu lezzet 18. yüzyıla kadar uzanıyor. 

Sufle dediğimiz zaman belki burnunuza fırından sıcacık çıkmış bir çikolatalı sufle kokusu gelebilir. Ancak sufle sadece tatlı olarak servis edilmiyor. Öyle ki ilk sufle tarifinin yazıldığı Le Cuisinier Moderne adlı yemek kitabındaki suflenin içerisinde çikolata dahi bulunmuyor. Dünyanın en eski restoranı olarak anılan Grande Taverne de Londres’i açan Antoine Beauvilliers ise menüsünde farklı sufle çeşitlerine yer verdiği için suflenin mucidi olarak biliniyor. 20. yüzyılın ortalarından sonra tüm dünyaya yayılan bu lezzet en sevilen tatlılar arasında yerini almayı başarıyor.

Gelin, biraz da sufle çeşitlerine göz atalım.

Sufle Çeşitleri

Sufle Çeşitleri

Yumurtaların kabarttığı suflelerin farklı çeşitleri bulunuyor. Tatlı ve tuzlu olarak ayırabileceğimiz sufleler; tatlı bir lezzet için yumurta akı, şeker ve sütle buluşarak farklı damak tatlarını da etkilemeyi başarıyor. Siyah ya da beyaz çikolata, kestane, badem ve farklı meyvelerin oluşturduğu tatlı sufleler, tatlıseverlerin imdadına koşuyor. Beşamel sos ve yumurtanın birlikteliği ise patates, peynir ve ıspanaklı tuzlu suflelerin yapımında kullanılıyor. Kısacası pazar kahvaltılarından akşam yemeklerinin tatlı zamanlarına kadar sofralara eşlik eden sufleleri günün her saati tüketmek mümkün. 

Tarihinden ve çeşitlerinden bahsettiğimize göre “Airfryer sufle nasıl yapılır?” diye merak edenler için tarif zamanı! “Taze taze tüketeyim, sonraya kalmasın.” derseniz 2 kişilik airfryer sufle tarifimize geçelim. 

Airfryer Sufle 2 Kişilik (Çikolatalı)

Airfryer Sufle 2 Kişilik

Airfryer sufle yapımının ne kadar kolay olduğunu fark edince ne zaman canınız sufle çekse yapmak isteyeceksiniz. İlk olarak çikolatalı sufleden başlamak istedik. O zaman kullanmanız gereken malzemeleri söyleyelim:

Malzemeler:

  • 2 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı bitter çikolata (parçalanmış)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • Bir tutam tuz
  • Yarım çay kaşığı vanilya özütü veya vanilya tozu
  • Yağlamak için bir miktar tereyağı 

Yapılışı:

Airfryer’ı önceden 180 dereceye alıp ısıtın. Sonrasında çikolata ve tereyağını bir kasede benmari usulü eritin. Dikkatlice karıştırın ve soğumaya bırakın. Başka bir kasede yumurta aklarını ve şekeri açık sarı bir renk alana kadar çırpın. Eritilmiş çikolata karışımını yumurta karışımına ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından unu, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Karışım pürüzsüz olana kadar iyice karıştırın. Sufle kaplarını yağlayıp sufle karışımını kaplara paylaştırın. Sonrasında karışımı döktüğünüz kapları airfryer ızgarasının üzerine koyun.

Airfryer’ı 180 derece 10 dakikaya ayarlayarak sufleleri pişirin. “Airfryer sufle kaç dakikada pişer?” sorusuna maalesef net bir cevap vermek doğru olmaz. Çünkü airfryer modeline ve kullandığınız kapların boyutuna göre pişme zamanı değişebilir. O yüzden 5 dakika dolduktan sonra sufleleri kontrol edin. Eğer üzeri kabarıp sertleştiyse sufleleriniz pişmiş demektir. 

Pişirdikten sonra airfryer’dan çıkarıp servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilir veya çilek dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Dondurma seviyorsanız bir top dondurma da servis etmek için güzel bir eşlikçi oluyor, söyleyelim.

3 kişilik airfryer sufle tarifimiz de var. Eğer 3 kişilik yapmak isterseniz bu tarife de göz atabilirsiniz. 

Airfryer Sufle 3 Kişilik (Çikolatalı)

Airfryer Sufle 3 Kişilik

“Biz 3 kişi olacağız. Artmasın, ama az da olmasın.” derseniz bir de 3 kişilik airfryer sufle tarifi verelim:

Malzemeler:

  • 2 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
  • 80 gram bitter çikolata
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı un

Yapılışı:

Airfryer’ı180 dereceye alıp ısıtın. Sonrasında 2 kişilik tarifte de anlattığımız gibi çikolata ve tereyağını bir kasede benmari usulü eritin. Başka bir kasede yumurta aklarını ve şekeri katılaşana kadar çırpın. Yumurta sarılarını çırpıp eritilmiş çikolata karışımına ekleyin ve karıştırın. Yumurta aklarını da sonrasında bu karşıma yavaşça ekleyin. Ardından unu, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Sufle kaplarını yağlayıp sufle karışımını kaplara paylaştırın. Sonrasında karışımı döktüğünüz kapları airfryer ızgarasının üzerine koyun. 10 dakikaya ayarlayın. 5 dakika dolduktan sonra sufleleri kontrol edin. Eğer üzeri kabarıp sertleştiyse sufleleriniz pişmiş demektir. 

Pişirdikten sonra airfryer’dan çıkarıp pudra şekeri, dondurma ya da mevsim meyveleri ile servis edebilirsiniz.  

Şimdi de tuzlu olan sufle tarifimize geçelim. 

Airfryer’da Sufle 4 Kişilik (Peynirli)

Airfryer Sufle 4 Kişilik

Birkaç arkadaş toplandıysanız ya da misafirleriniz gelecekse 4-6 kişilik olarak porsiyonlayabileceğiniz bir peynirli sufle tarifimiz var:

Malzemeler:

  • 4 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı krem peynir
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • Yağlamak için bir miktar tereyağı 

Yapılışı:

Airfryer’ı önceden 180 dereceye alıp ısıtın. Yumurtaları kırıp iyice çırpın. Tereyağında unu kavurup içerisine sütü ekleyip bir beşamel sos yapın ve üzerine baharatları ekleyin. Yumurtaları, kaşar peyniri ve krem peynirle birleştirip karıştırın. Karışımı sufle kaplarına paylaştırın. Sonrasında karışımı döktüğünüz kapları airfryer ızgarasının üzerine koyun. 180 derece 10 dakikaya ayarlayarak sufleleri takip edin. Daha önceki tarifte de belirttiğimiz gibi airfryer modeline ve kullandığınız kapların boyutuna göre pişme zamanı değişebilir. Suflelerin üzeri kabarıp sertleştiyse sufleleriniz pişmiş demektir. 

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olmaya aday bir lezzet olacağını söyleyelim.  

Sufle Yapmanın Püf Noktaları

Sufle Yapmanın Püf Noktaları

Suflenin ideal kıvamına ulaşabilmek için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Airfryer sufle ya da fırın sufle fark etmez; suflenin hazırlanma aşamasında kullanacağınız malzemelerin sıcaklığı, miktarı ve genel olarak hazırlık koşulları suflenin mükemmelliğini hayli etkiliyor. Püf noktalarına bakarak airfryer sufle yaparsanız uygun formda bir lezzete kavuşabilirsiniz:

  • Hazırladığınız sufle karışımlarının daha kabarık olmasını isterseniz yumurtaların sarısını ve aklarını ayrı ayrı çırpabilirsiniz. Yumurtaların aklarını çırptığınız zaman kabarık bir mereng elde edeceksiniz. Yavaş yavaş diğer karışıma yedirirseniz puf puf sufleler elde edebilirsiniz.
  • Yumurtanın akını çırpmak için mikser kullanırsanız daha kolay ve kesin sonuçlar elde edebilirsiniz. Kabı ters çevirdiğinizde mereng dökülmüyorsa mükemmel bir sonuca ulaşmışsınız demektir.
  • Yumurta beyazlarını puf puf yaptıktan sonra sönmesini istemeyiz. Bu sebeple bir spatula yardımıyla yavaş yavaş ekleme yapabilirsiniz. 
  • Kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Özellikle yumurtaların çırpıldığında kabarık olması için oda sıcaklığında olması gerekir.
  • Çikolata sosunu hazırladıktan sonra yumurtayla buluşturmak için ılık olması gerekiyor. 
  • Un ve kakao gibi ürünleri, topaklanma olmaması için tüm tatlılarda eleyerek kullanın.
  • Suflenin akışkan ve puf puf halini kaybetmemek için çok pişirmemek gerekiyor. Yoksa kekten pek bir farkı kalmayabilir. O yüzden pişirirken çok pişmemesine dikkat edin.

Suflenin tarihi yolculuğundan başlayıp damaklarınıza lezzet katacak farklı airfryer sufle tariflerini paylaştık. Dilerseniz airfryer & fritöz fiyatları ve modelleri için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Airfryer kullanarak farklı yemekler de yapmak isterseniz “Pratik ve Lezzetli Airfryer Yemek Tarifleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.