Tıkanan Lavabo Nasıl Açılır? Lavabo Temizliği Nasıl Yapılır?

Tıkanan Lavabo Nasıl Açılır

Bazen bir bakarsınız musluktan akan su; banyo küvetinde, lavaboda veya mutfak eviyesinde birikmiş, gitmiyor. Bunun sebebi, gideri bir şeylerin tıkamış olmasıdır. En iyisi giderden kötü kokular yükselmeden ve daha büyük sorunlar ortaya çıkmadan bu sorunu çözmek.

Bu oldukça sıkıcı bir durum olsa da endişelenmeyin; lavabo tıkanıklıklarını açmanın, bir daha tıkanmamasını sağlamanın pratik yolları var. Bu yazımızda lavabo tıkanması nasıl açılır, ne gibi yöntemler kullanılabilir, lavabo açıcı kimyasallar nelerdir gibi lavabo tıkanıklığı gidermeye ilişkin tüm detayları paylaşacağız. İşte, tıkanan lavaboları açma yöntemleri:

Ev Gereçleri Ev Temizliği

Sıcak Su ile Lavabo Nasıl Temizlenir?

Sıcak Su ile Lavabo Nasıl Temizlenir

Bazen tavadaki yağı lavaboya dökersiniz ve o da donup suyun gidişini engeller ya da gideri kahvenin telvesi, çay yaprakları, sabun artıkları tıkamıştır. Bu gibi eriyip gidebilecek maddelerden kaynaklanan tıkanıklıklarda sıcak su etkili bir çözüm olabilir.  

  • Varsa lavabo içindeki birikmiş suyu bir tas ve sünger yardımıyla boşaltın.
  • Dökeceğiniz kaynar suyun akıp gitmemesi için lavabo altındaki pis su vanasını kapatın.
  • Bir çaydanlık veya su ısıtıcısında 2 litre kadar su kaynatın.
  • Kaynar suyu lavabo deliğine yavaş yavaş dökün. Bu suyun, giderin iç kısmına sızıp tıkanıklığı eritmesi gerekiyor. Yaklaşık 15-20 dakika kadar bekleyin.
  • Gider vanasını açın ve suyun serbestçe akıp akmadığını kontrol edin. Tıkanıklık çözüldüyse su rahatlıkla akmalıdır. 

Eğer sorun hala devam ediyorsa bu basit yöntem tıkanıklığı tamamen gidermemiş olabilir. Bu durumda aşağıda sıraladığımız diğer yöntemlerden uygun olanı deneyebilirsiniz.

Dirseği Sökerek Tıkanan Lavabo Nasıl Açılır?

Dirseği Sökerek Tıkanan Lavabo Nasıl Açılır

Eğer yüzüğünüz, küpeniz lavabo giderine kaçtıysa ve bu da giderin dirsek gibi olan kısmında takılı kalıp su akışını engelliyorsa bu durumda tamiratçılık becerilerinizi kullanmanın zamanı geldi. Hem takınıza geri kavuşmak hem de lavabonuzu temizlemek için pis su borusunu açmanız gerekiyor. Nasıl mı? İşte, lavabo giderini sökerek temizlemenin ipuçları:

  • İşe başlamadan önce su sızıntılarını önlemek için tüm vanaları kapatın. 
  • Akabilecek pis suyun etrafı kirletmemesi için borunun altına bir leğen ya da kova koyun. Eğer dirsek kısmına geçmemişse küpe ya da yüzüğünüz de bu kaba düşecektir.
  • Boru ile lavaboyu bağlayan ara parçayı İngiliz anahtarı ile saat yönünün tersine çevirerek gevşetin. 
  • Dirseği çıkarın, içindekileri alt kısma koyduğunuz kaba boşaltın. 
  • Başka bir lavaboda bu dirseğin içini iyice yıkayıp bu kez ters yöne çevirerek geri takın. 

Tıkanıklığın açıldığını göreceksiniz. Eğer bu işlemi kendiniz yapmakta zorlanıyorsanız her türlü tesisat işiniz için onlarca farklı kategoride işinin ehli ustalara ulaşabileceğiniz Ustabilir’den yardım alabilirsiniz. 

Pompa Kullanarak Lavabo Tıkanması Nasıl Açılır?

Pompa Kullanarak Lavabo Tıkanması Nasıl Açılır

Yüzeysel tıkanıklıklarda kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de pompa. Lavabodaki tıkanıklığı basınç yaratarak gidermeye yardımcı olan etkili bir yöntemdir. İşte, pompa ile lavabo açmanın adımları:

  • Pompanın ağız kısmını lavabo deliğine iyice yerleştirin. Hava sızmayacak şekilde vantuz gibi yapıştığından emin olun. 
  • Eğer lavabo içerisinde halihazırda birikmiş su yoksa bir miktar su doldurun.  Su seviyesi, pompanın etkili bir şekilde çalışabilmesi için en az pompanın ağız kısmındaki çerçeveyi kaplayacak kadar yüksek olmalıdır
  • Pompa kolunu hızlı ve güçlü bir şekilde bastırın ve çekin. Bu lavabo giderinde basınç oluşturacaktır. 
  • Aynı işlemi yaklaşık 15-20 kez tekrar edin.
  • Tıkanmaya sebep olan kirlerin süzgeçten lavaboya geri çıktığını göreceksiniz. Bunların tekrar lavabo giderine gitmesini önlemek için hızlıca alıp temizleyin.
  • Suyu akıtarak tıkanmanın giderilip giderilmediğini kontrol edin. Tıkanıklık açıldıysa  su serbestçe akmaya başlamalıdır. Eğer lavabo hala tıkalıysa işlemi birkaç kez daha tekrarlayabilirsiniz.
  • Tıkanıklık giderildikten sonra lavabo pompasını su ve sabunla temizlemeyi ihmal etmeyin. 

Eğer tıkanıklık lavabo girişine yakınsa bu yöntemin işe yarayacağını hatırlatalım. Tıkanıklığın giderin derinliklerinde olduğu durumlarda vakum etkisi işe yaramayacaktır.

Karbonat ve Sirke Kullanarak Tıkalı Lavabo Nasıl Açılır?

Karbonat ve Sirke Kullanarak Lavabo Nasıl Açılır

Tıkanıklığın çok daha derinde, çok daha inatçı durumlarda olması halinde birikimin dağılmasını sağlayacak daha güçlü bir müdahaleye ihtiyaç duyabilirsiniz. Çevre dostu ve doğal bir çözüm olarak karbonat ve sirke ikilisine başvurabilirsiniz. İşte, bu yöntemi uygulamanın adımları:

  • Öncelikle bir su bardağı karbonatı lavabo deliğine dökün. Karbonatı eşit bir şekilde dağıtmak için bir kaşık veya çubuk kullanabilirsiniz.
  • Üzerine bir su bardağı beyaz sirke dökün. Bu karışım, tıkanıklığın çözülmesine yardımcı olacak bir kimyasal tepkime başlatacaktır. Bu tepkime köpürme şeklinde olacağı için lavabo deliğini bir tıpa ile kapatabilirsiniz
  • Kimyasal tepkimenin tıkanıklığı yumuşatması ve çözmesi için yaklaşık 30 dakika bekleyin. 
  • Bu sürenin sonunda 5-10 dakika boyunca sıcak su akıtın. Sıcak su, lavabo giderini temizler ve tıkanıklığı daha da açar. 
  • Artık tıkanıklığın giderilip giderilmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer su serbestçe akıyorsa tıkanıklık çözülmüş demektir. Eğer tıkanıklık devam ediyorsa işlemi birkaç kez daha tekrarlayabilirsiniz.

Lavabo tıkanıklıklarını çözmek için oldukça etkili bu yöntemde karbonat-sirke ikilisi yerine tuz ve sirke ya da limon ve karbonat da kullanabilirsiniz. Bu arada karbonat, sirke, tuz, limon  gibi evde rahatlıkla bulacağınız bu malzemelerin evde pek çok farklı alanda daha imdadınıza yetişeceğini hatırlatalım. Detaylı bilgi için “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Tel Kullanarak Tıkanan Lavabo Gideri Nasıl Açılır?

Tel Kullanarak Tıkanan Lavabo Gideri Nasıl Açılır

Oldukça pratik olan bu yöntem için yapmanız gereken, evde gider açmak için yapılmış  lavabo açma teli bulundurmak. Elbette bu yöntem için evdeki bir teli, ucunu kanca şeklinde bükerek de kullanabilirsiniz. Ancak kalitesiz sıradan bir tel, işlem sırasında koparak tıkanıklığın daha da artmasına sebep olabilir. Bu yüzden bunun için özel üretilmiş ürünlerden almanızı tavsiye ederiz.

Lavabo açma teli, boru açma spirali ya da bir diğer adıyla drenaj yılanı; bir tutma kısmı, sonra L şeklinde sert bir bölümü, en sonda da daha esnek tel kısmı bulunan bir alettir. İhtiyaca göre piyasada farklı uzunlukta seçenekler bulmak mümkün. Altını çizmekte fayda var: Bu yöntemi eğer tıkanıklığa saç, hayvan tüyü, kumaş gibi bir madde sebep olursa kullanabilirsiniz.  Lavabo açma telinin bir de ucu kıskaçlı olan ancak daha kısa modelleri var. Bu modelde kıskaç kısım, tutma kısmındaki mekanizma ile kumanda edilebiliyor. Eğer teliniz bu modelse kıskacın tutup çıkarabileceği başka tıkanıklıklar için de kullanmak mümkün. Her ikisi için de daha hijyenik çalışmak adına işlem öncesinde mutlaka lastik eldiven takın.

  • Lavabo deliği üzerindeki süzgeci bir tornavida kullanarak çıkarın. 
  • Lavabo açma telini gerdirerek uzattıktan sonra ucunu lavabo deliğine sokun. 
  • Sap kısmını döndürerek telin tamamen borunun içine girmesini ve tıkanıklığa kadar ulaşmasını sağlayın. 
  • Teli ileri geri ittirerek tıkanıklığa sebep olan maddenin tele takılıp dolanmasını sağlayın ve sonra çekin.

Kimyasal Lavabo Açıcı Nasıl Kullanılır?

Kimyasal Lavabo Açıcı Nasıl Kullanılır

Sıra geldi inatçı tıkanıklıkları açmaya. Yukarıda saydığımız yöntemlerin hiçbiri işe yaramadıysa tıkanıklığı çözecek daha güçlü bir çözüme yani kimyasal lavabo açıcılara ihtiyacınız var demektir. 

Genellikle sülfürik asit veya sodyum hidroksit (kostik soda) içeren bu tozlar, zor tıkanıklıklar için ideal olsa da sağlık açısından riskli kimyasallar içerdikleri için kullanımı dikkat gerektirir. Öncesinde gerekli önlemleri alın ve kutunun üzerinde yazan kullanım talimatına harfiyen uyun. İşte, kimyasal açıcı kullanarak lavabo tıkanıklığını gidermenin püf noktaları:

  • Lavabo açıcıyı kullanmadan önce eldiven takın. 
  • Çalıştığınız ortamın iyi havalandırıldığından emin olun.
  • Kutuda belirtilen miktarda su kaynatın.
  • Lavaboda birikmiş su varsa işlem öncesi boşaltın. Paketi kutu üzerinde yazan miktarda lavabo deliğine boşaltın ve kimyasalların etki etmesi için belirtilen süre boyunca bekleyin. Genelde 15 dakika kadar beklemeniz önerilir. 
  • Kaynamış suyu yavaş yavaş deliğe boşaltın. Gözünüzü buhardan koruyun ve çıkan bu buharı solumayın.
  • Sonrasında 3-5 dakika kadar musluğu açıp su akıtın. 
  • Artan lavabo açıcısı varsa çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yerde saklayın.

Eğer tıkanıklık hala açılmadıysa bu işlemi birkaç kez tekrar edebilirsiniz. Ancak çok fazla kimyasal kullanmaktan kaçının, çünkü fazla kimyasal kullanımı borulara zarar verip daha büyük tesisat sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Bu durumda en iyisi Ustabilir’den ulaşabileceğiniz işinin ehli bir profesyonel tesisatçıdan yardım almak.

Lavabonuzun Tıkanmaması İçin Öneriler

Lavabonuzun Tıkanmaması için Öneriler

Tıkanan lavabo nasıl açılır diye merak edenler için çözüm önerileri sıraladık. Gelin, şimdi de lavaboların tıkanmaması için ne yapmalı, ne önlemler almalı buna değinelim.

  • Lavaboya yemek artığı, yağ, çay, kahve kalıntıları gibi gıda artıkları dökmeyin. Bunlar lavabo tıkanıklıklarının başlıca nedenidir. 
  • Lavabo deliğini korumak için tıkanıklık engelleyici bir süzgeç kullanın. Böylece cisimlerin lavabo borularına girmesini engellersiniz.
  • Haftada bir kez 1-2 dakika kadar boş sıcak su akıtın. Bu hareket borularda bir şey birikmesini önleyecek, varsa temizlenmesini sağlayacaktır. Düzenli temizlik de önemli. Banyo ve mutfak lavabonuzu nasıl temizleyeceğiniz hakkında ipuçları için “Temizlik Önemli: Mutfak Nasıl Temizlenir?” ve “Mikroplara Veda: Banyo Nasıl Temizlenir?” yazılarımıza göz atabilirsiniz. 
  • Tıkanıklık olduğunda fazla vakit geçmeden müdahale edin. Geciktirirseniz tıkanıklık daha büyük boyutlara gelebilir ya da en iyi ihtimalle lavabodan kötü kokular yükselmeye başlayabilir. Eğer kötü koku sorunu yaşıyorsanız “Mutfaktaki Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?” yazımızda paylaştığımız ipuçları ile kötü kokuları yok edebilirsiniz. 

Lavabo tıkanıklıkları ile baş etmenin yollarını paylaştık. Bu sorunları hiç yaşamadan lavabo ve küvetinizi keyifle kullanmanızı dileriz.