Temizlik Önemli: Mutfak Nasıl Temizlenir?

Mutfak Nasıl Temizlenir

Yaşam alanınızın sağlığınızı tehdit etmesini istemiyorsanız yapmanız gereken şeylerden birini biliyorsunuz: Evet, hijyene dikkat etmek. Evinizin her alanında temizliğe önem vermeniz gerekse de özellikle mutfak ve banyo temizliği dikkat etmeniz gereken alanlar. “Mikroplara Veda: Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda banyo temizlerken yararlanabileceğiniz ayrıntıları paylaşmıştık. Şimdi ise sıra mutfak temizliğinde! İşte, “Mutfak temizliği nasıl olmalı?” sorusunun ayrıntılı cevabı:

Mutfak Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Temizleyeceğiniz alana uygun temizlik malzemesi seçmek, dikkat etmeniz gereken ilk şeylerden biri olmalı. Örneğin besinlerin temas ettiği buzdolabı gibi noktalarda kimyasal temizlik malzemeleri kullanmamalısınız.
  • Özellikle kimyasal ürün kullanabileceğiniz alanda temizlik yaparken eldiven giymeyi ihmal etmemelisiniz. Çünkü kimyasal ürünler deriniz tarafından emilebilir ve cildiniz zarar görebilir.
  • Kimyasal ürünleri birbirine karıştırmak, solunum yollarınıza zarar verebilir. Bu nedenle temizlik ürünlerini tek başına kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Temizlik yaptığınız alanları iyice duruladığınızdan ve durulamanın ardından iyi bir şekilde kuruladığınızdan emin olmalısınız. Nemli kalan alanlar küf oluşumuna, mutfak mobilyalarınızın zarar görmesine neden olabilir.
  • Özellikle yüksek yerleri temizlerken güvenliğinizi es geçmemelisiniz. Örneğin mutfak dolaplarının içini temizlemek için açılır-kapanır merdivenleri kullanıyorsanız zeminin kaymaz olduğundan emin olmalısınız.

Mutfak Temizliği İçin Pratik Bilgiler

Mutfak Temizliği İçin Hazırlıklar

Mutfak temizliği kaç saat sürer?” sorusunun cevabı, mutfağınızın büyüklüğüne ve temizleyeceğiniz alanlara göre farklılık gösterebilir. Ancak temizliğe başlamadan önce gerekli hazırlıkları yapmak, zamanı efektif bir şekilde kullanmanızı sağlayabilir.

  • Öncelikle mutfak dolaplarınıza serdiğiniz kumaş bezleri çamaşır makinesine atarak işe başlayabilirsiniz. Yıkama ve kurutma işleminin ardından bezleri ütülemeyi ihmal etmeyin! Eğer kaymaz kullanıyorsanız bu ürünleri de sıcak suyla yıkayabilir ya da dilerseniz yeni kaymazlar ile değiştirebilirsiniz. 
  • Tezgahınızdaki bulaşıkları, bulaşık makinesine yerleştirip makineyi çalıştırabilirsiniz. Bu arada eğer bulaşık makinesindeki bulaşıklar temizse onları dolaplara yerleştirmenize gerek yok. Nasıl olsa dolapları temizlerken yeniden çıkarmak zorunda kalacaksınız!
  • Tezgahın derin temizliğini yapacaksınız, ama öncelikle tezgahı silmek gerekebilir. Böylece tezgaha taşıdığınız ürünlerin kirlenmesini önleyebilirsiniz.
  • Bayatlamış ekmekler varsa onları çöpe atmak yerine ıslatarak kuşlara verebilirsiniz!
  • Harici mutfak dolaplarının üzerinde çeşitli besin ya da araç-gereçler varsa onları da bir sepete koyup temizliği daha kolay hale getirebilirsiniz. Ne de olsa tek bir şeyi taşımak, birkaç şeyi taşımaktan daha hızlı olacaktır. Amaç, az eforla hızlı ve etkili bir şekilde temizlik yapabilmek!
  • Mutfaktaki çöpü atmak ve çöp kovasını yıkamak ise temizliğe başlamadan önce yapmanız gerekenler arasında.

Şimdi, mutfak temizliği için pratik bilgileri sıralamaya başlayalım.

Mutfak Temizliği

Mutfak Dolabı Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak gereçlerini depoladığınız ve mutfak dekorasyonunda en dikkat çeken mobilyalardan olan mutfak dolapları ile temizliğe başlayabilirsiniz! Peki, mutfak dolapları nasıl temizlenir?

  • Mutfak dolaplarınızı boşaltmakla işe başlayın.
  • Ardından temizlik suyunu hazırlayın. Dolap içlerindeki mutfak gereçlerinin ya da besinlerin kimyasal temizlik ürünleriyle temas etmesini istemeyiz. Bu nedenle temiz bir kovaya su doldurup içerisine sirke ekleyebilirsiniz. Sirkenin kokusunu bastırmak için de sirkeli suya birkaç damla limon yağı damlatabilirsiniz.
  • Temizlik sırasında kuru ve nemli olmak üzere iki bez kullanacaksınız. Bu nedenle bir bezi sirkeli suya batırıp iyice sıktıktan sonra dolapları temizlemeli ve hemen kuru bezle ıslaklığı almalısınız.
  • Temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapın. Bu sayede sildiğiniz alanın siz temizliğe devam ederken tozlanmasını çok büyük oranda önlersiniz.
  • Eğer uzun süredir kullanmadığınız ve kirlenmiş olabileceğini düşündüğünüz tabak ve tencereleriniz varsa bu ürünleri de bulaşık makinesinde kısa yıkamaya atabilirsiniz.
  • Dolapların içini temizledikten sonra dışını ve dolap kulplarını da silin. Eğer dolaplarınızda yağ lekeleri varsa temizleme suyuna sıcak su ekleyerek yağları kolaylıkla çıkarabilir ya da yağ çözücü ürünlerden yardım alabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir

Mutfaktaki Beyaz Eşya Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak temizliğine elbette beyaz eşyanız da dâhil! Ancak mutfaktaki beyaz eşyayı temizlendiğinizde gerçek bir temizlikten bahsedebiliriz. Buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın, ocak… Beyaz eşyanın temizliği bambaşka bir konu ve biz de bu konuyu daha önce uzun uzun anlatmıştık. Ayrıntılı bilgi için “Onların da Temizlenmeye İhtiyaçları Var! Hangi Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz. 

Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları

Mutfak Tezgahı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dolaplarınızı sildiniz, beyaz eşyanızın içini ve dışını güzel bir şekilde temizlediniz. Şimdi, sırada mutfak tezgahını temizlemek var! Granit, mermer ya da laminant yüzeyli tezgahların çizilmemesi, zarar görmemesi için ise dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var!

Öncelikle aşındırıcı etkisi olabilecek ya da asitli temizlik ürünleri kullanmamalısınız. Bunlar yüzeye zarar verebilir. Süngerlerin kalın yüzü ya da benzeri temizleme bezleri de tezgahta çiziklere neden olabilir ve bu çizikler kötü bir görünüme neden olurken aynı zamanda mikropların yuvaları haline de gelebilir. Yumuşak bir mikrofiber bez ise bu aşamada en büyük yardımcınız. Şimdi, farklı malzemelerden üretilmiş tezgahlarda kullanabileceğiniz “Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını verelim.

  • Elinizi sokabileceğiniz derecede ılık suyu bir kaba doldurun ve içerisine bulaşık deterjanı koyun. Temiz bezi suya daldırın ve suyu köpürttükten sonra bezi sıkıp tezgahı silin.
  • Tezgahı iyice sildikten sonra bezi duru suyla durulayın ve tezgahı deterjandan arındıracak şekilde güzelce silin.
  • Tezgahta su lekesi kalmaması ve tezgah malzemesinin zarar görme ihtimalini ortadan kaldırmak için kuru ve temiz bir mikrofiber bezle tezgahı silin.

Mutfak Temizliği

Eviye Temizliği Nasıl Yapılır?

Tezgah gibi eviye yani mutfak lavaboları da farklı malzemelerden üretilebilir ve kullanacağınız temizlik malzemeleri eviyenize zarar verebilir. O nedenle yumuşak bezler, süngerler ve aşındırma yapmayacak temizlik malzemelerini tercih etmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

  • 1,5 litre ılık suyun içerisine bir çay bardağı sirke koyun ve bir limonun suyunu sıkın.
  • Suyu eviyeye yavaşça dökerken bir yandan da bez ile ovalayın.
  • Lekeler çıktıktan sonra duru su dökün ve durulama işlemini gerçekleştirin.
  • Son olarak kuru bir bezle eviyeyi silip su lekesi kalmasını engelleyebilirsiniz.

Mutfak Temizliği İpuçları

Mutfak Yer Temizliği Nasıl Yapılır?

İşte, son aşama: Zemin temizliği! İlk yapmanız gereken elbette elektrik süpürgesi ile zeminleri temizlemek. Halınızın üzerindeki kirleri kabaca aldıktan sonra ihtiyaç varsa halınızı yıkamaya vermek için hazırlayabilir ve zeminleri bir kez daha süpürerek silme işlemi için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Zeminleri silmek için -evinizin diğer alanlarında olduğu gibi- yüzeye uygun bir yüzey temizleyici tercih edebilirsiniz.

Daha Temiz Mutfak ve Banyolar: Kararan Silikonlar Nasıl Temizlenir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Mutfak nasıl temizlenmeli?” sorusunun cevabını verdik. Mutfağınızı temizledikten sonra elbette “Mutfak nasıl temiz tutulur?” sorusunun cevabı da önemli. Mutfak temizliği ve düzeni için mutfak aksesuarlarının yardımı göz ardı edilemez! Mutfağınızı düzenli kılmanızı sağlayacak mutfak aksesuarları Koçtaş’ta sizi bekliyor.