Buzdolabının olmadığı bir mutfak düşünülemez. Peki, besinlerinizi daha uzun süre taze tutan ve bozulmalarının hatırı sayılır bir zaman önüne geçen buzdolabının temizliğini aksatmadan yapıyor musunuz? Buzdolabı temizliğinin yılda en az 3 kez yapılması öneriliyor. Fakat buzdolabını düzenli olarak temizlemenin yanı sıra onu doğru bir şekilde temizlemek de önemli. Gelin, buzdolabı temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri ve “Buzdolabı temizliği nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verelim.
Buzdolabı Temizliği Neden Önemli?
Buzdolabı temizliğini püf noktalarıyla anlatmadan önce bunun neden önemli olduğuna kısaca değinmek istiyoruz.
Buzdolabınızı düzenli olarak temizlemek bakteri oluşumunu önemli ölçüde engeller ve bu da sağlığınızın olumsuz etkilenmesinin, buzdolabında kötü koku oluşumunun önüne geçer. Ayrıca temizlenen contalar daha iyi ısı yalıtımı sağlayabilecekleri için enerji tasarrufu yapılabilir.
Şimdi, adım adım buzdolabı temizliğini anlatmanın zamanı!
Buzdolabının İçi Nasıl Temizlenir?
- Öncelikle merak ettiğiniz “Buzdolabı temizlerken fişi çekilir mi?” sorusunun yanıtını vererek başlayalım. Evet, buzdolabının fişini çekerek temizlik esnasında güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ayrıca statik yani dondurucu kısmı buzlanan bir buzdolabınız varsa buzların erimesi için de bu adım olmazsa olmaz.
- Buzdolabınızın soğutucu bölümündeki yiyecekleri çıkararak temizliğe başlayabilirsiniz. Tarihi geçmiş yiyecekleri de bu aşamada çöpe atabilirsiniz.
- Sıra geldi buzdolabı temizleme solüsyonunu hazırlamaya… Peki, buzdolabı temizliği neyle yapılır? Bunun için kimyasal içeriği olan bir temizleyici kesinlikle önerilmiyor. Çünkü kimyasal içerikler, yiyeceklere geçerek sağlığınızı tehdit edebilir. Bu sebeple sıcak su doldurduğunuz temiz bir kabın içerisine bir yemek kaşığı karbonat ve birkaç damla sirke ekleyerek solüsyon oluşturabilirsiniz.
- Buzdolabı raflarını, yumurtalık, sebzelik gibi aksesuarları çıkarın. Böylece buzdolabı temizliği yapmak daha kolay olacaktır.
- Buzdolabı parçalarının çizilmesini önlemek için mikrofiber bez gibi yumuşak bir bezden yardım alabilirsiniz. Bu arada oluşturduğunuz solüsyonun da buzdolabınızı çizmemesi için karbonatı iyice erittiğinize emin olmalısınız.
- Buzdolabını, içerisindeki aydınlatma ve elektrik tesisatına değdirmeden solüsyona batırıp sıktığınız bezle silin. Hemen ardından temiz ve kuru bir bezle kurulama işlemini yapın.
- Ardından buzdolabı raflarını, sebzelik gibi aksesuarları aynı yöntemle silip kurulayın.
- Son olarak buzdolabı contalarını (lastiklerini) silip kurulayın.
- Tüm buzdolabını sildikten sonra rafları ve aksesuarları takabilir, buzdolabına yiyecekleri yerleştirebilirsiniz.
Buzdolabının Buzluk Kısmı Nasıl Temizlenir?
Buzdolabının dondurucu kısmının nasıl temizleneceği, buzdolabınızın sahip olduğu dondurma sistemine göre değişiklik gösterebiliyor. Yani öncelikle “No-frost buzdolabı temizliği nasıl yapılır?” mı, yoksa “Statik buzdolabı nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını mı aradığınızı bilmelisiniz. Bu iki tip arasındaki fark ise no-frost buzdolabının buzlanma yapmaması, statik buzdolaplarının ise buzlanma yapmalarıdır.
- No-Frost Buzdolabı Temizliği
Eğer buzdolabınızın dondurucu kısmı buzlanmıyorsa yani no-frost özellikli bir ürüne sahipseniz bu durumda buzluk kısmını da hazırladığınız solüsyon ve nemli bir bezle -tıpkı soğutucu bölümünde olduğu gibi- temizleyebilirsiniz.
- Statik Buzdolabı Temizliği
Buzluk temizliği karlanmanın 5 cm üzerinde olduğu zamanlarda öneriliyor. Tüm besinleri buzluktan çıkardıktan sonra buzların çözülmesini, dondurucu bölümünün kapısı açık bir şekilde beklemelisiniz. Tabii bu süreçte buzdolabınızın fişini prizden çekmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Buzlar eridikçe dondurucu kısmının altında bulunan tepsi su ile dolacaktır. Tepsi tamamen dolmadan suyu dökmeli ve tepsiyi yeniden yerine takmalısınız. Tüm buz eridikten sonra hazırladığınız karbonatlı ve sirkeli su ile bölmeyi silebilir; kuru, temiz bir bezle kurulayabilirsiniz.
Buzdolabının Dışı Nasıl Temizlenir?
Buzdolabının dışını silmek için de hazırladığınız karbonatlı sirkeli sudan yararlanabilirsiniz. Fakat bu noktada solüsyondaki karbonatların iyice eridiğinden ve kullandığınız bezlerin yumuşak olduğundan emin olmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Aksi takdirde buzdolabınızın yüzeyi çizilebilir.
Dilerseniz buzdolabının kapaklarını suyun içerisine koyacağınız az miktarda bulaşık deterjanı ile de temizleyebilirsiniz. İz kalmaması için silme işleminin ardından buzdolabı yüzeyini iyice kurulamalısınız.
Yiyecekler Dalından Toplanmış Gibi Taze Kalsın: Derin Dondurucu Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Buzdolabındaki Kötü Kokuları Önlemek İçin Öneriler
Buzdolabınızı temizlikten sonra elbette düzenini de korumak isteyeceksiniz. Saklama kapları ise hem buzdolabı düzenini sağlamak hem de buzdolabında oluşabilecek koku sorununun önüne geçebilmek için size yardımcı olabilir.
Evet, ağzı kapalı kapları kullanmak buzdolabında koku oluşmaması için yapabileceklerinizden olsa da bunun yanı sıra küçük bir çay tabağına karbonat ya da çekilmiş Türk kahvesi koyarak da kötü kokuların oluşmasının önüne geçebilirsiniz.
Buzdolabı temizliği için pratik bilgileri sizinle paylaştık. Dilerseniz diğer beyaz eşyanızın ömrünü uzatacak temizlik önerilerine “Onların da Temizlenmeye İhtiyaçları Var! Hangi Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Şimdiden kolay gelsin!