Ütü Nasıl Temizlenir?

Ütü Nasıl Temizlenir

Ev aletlerinin ömrünü uzatmak ve verimli sonuçlar elde edebilmek için düzenli olarak temizliklerinin ve bakımlarının yapılması gerekir. Ütü de sık kullanılan ve bakım isteyen ev aletlerinden biri. Ütünüzü ilk günkü parlaklığına kavuşturup giysilerinizde mükemmel sonuçlar almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Çünkü sizin için ütü nasıl temizlenir, püf noktaları ile ele alacağız. 

İlk olarak ütünün temiz olmasının öneminden bahsedelim. Ardından ütünüzü adım adım temizlemek için kolay ve etkili yöntemlere göz atalım. Öncesinde dilerseniz ütü modelleri ve fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Ev Gereçleri Ev Temizliği

Ütünün Temiz Olması Neden Önemli?

Ütünün Temiz Olması

Özel bir gün ya da klasik bir iş günü… Özenle hazırlanmak için ütü yapmak istiyorsunuz. Ancak ütünüzün tabanında kireç lekeleri varsa kıyafetiniz lekelenebilir. Ayrıca tabandaki buhar delikleri kireçle dolduysa kırışıkları açmak için kullandığınız buhardan ve ütünün ısısından yeterince faydalanamayabilirsiniz. Tüm bu durumlara ek olarak ütünün ömrü de kısalabilir. Özellikle kullandığınız su çok kireçliyse düzenli olarak ütünüzü temizlemeniz gerekir. 

Neden önemli olduğuna değindiğimize göre şimdi de ütü temizliği için ütü parçalarının temizliğinden başlayıp sonrasında ütü temizlemenin püf noktalarından bahsedelim. 

Ütü Parçalarının Temizliği Nasıl Yapılır?

Ütü Parçalarının Temizliği

Temel olarak ütü temizlemenin bazı adımları bulunuyor. Gelin, ütünün farklı parçalarının nasıl temizleneceğini inceleyelim. 

Ütü Plakası Nasıl Temizlenir?

Ütü Plakası Nasıl Temizlenir

Kıyafetlerinizle temas eden ve her daim temiz bulunması gereken ütü tabanı yani ütü plakası, kireçli sulardan dolayı kireç lekesi tutabilir veya ufak unutkanlıklar sebebiyle kazara yanabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü çözümü var!

  1. Beyaz sirke: Öncelikle ütünün fişini prizden çıkarıp soğumasını bekleyin. Ütünün tabanı soğuduktan sonra beyaz sirkeyi ısıtın. Ardından bezi ısıttığınız sirke ile ıslatın. Bez nemli haldeyken ütünün tabanındaki lekeli kısımları iyice silin. Ütü sıcakken sirkeli bezi ütülüyormuş gibi ütüyü hareket ettirirseniz de etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
  2. Diş macunu: Ütü tabanını temizlemek için sıkça tercih edilen ürünler arasında yer alsa da riskli bir seçenek olduğunu söylemekte fayda var. Çünkü ütü tabanında yer alan deliklerin tıkanmasına sebep olabiliyor. Bu sebepten ütü temizliği için diş macunu kullanmaya karar verdiyseniz diş macununun deliklerin içinde kalmamasına dikkat etmenizi öneririz. Diş macununu bir sünger yardımıyla ütünün tabanına yayıp nemli bir bezle temizleyin. Ardından ütünün fişini prize takıp biraz ısıtın ve prizden çıkarıp birkaç kez buhar vermesini sağlayın. Başka nemli bir bezle tabanını silip lekelerden kurtulabilirsiniz.
  3. Limon ve karbonat: Temizlik ve inatçı lekeler denildiğinde akıllara gelen doğal karışım olan limon ve karbonat burada da iyi bir tercih olabilir. Yarım limon ve 1 tatlı kaşığı karbonatı karıştırıp lekenin üzerinde 10 dakika kadar bekletin. Ardından temizlik bezi yardımıyla biraz ovalayarak lekeyi çıkarabilirsiniz.
  4. Yağlı kağıt: Yağlı kağıdı ütü masasına serdikten sonra üzerine eşit aralıklarla limon tuzu serpin. Fişini prize takıp ütüyü ısıtın, ardından prizden çıkarın. Sonrasında ütü yaparmış gibi yağlı kağıdın üzerinde gezdirip plakanın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Şimdi, sıra geldi su haznesi temizliğine!

Ütünün Su Haznesi Nasıl Temizlenir?

Ütünün Su Haznesi Nasıl Temizlenir

Marka model fark etmeksizin her ütüde mutlaka bulunan su haznesinin de dönem dönem temizlenmesi gerekir. İlk olarak her ütüden sonra ütünüzün içerisinde su bırakmamaya özen göstermenizi öneririz. Diyelim ki ütü yaptınız ve su haznesindeki suyu boşaltmadınız. Uzun süre ütü kullanılmazsa haznede kalan su yosun tutabilir, bilginiz olsun.

Su haznesinin içerisinde herhangi bir deterjan kullanmanıza gerek yok. Haznenin yarısını ılık su ile doldurun ve hafifçe sallayın. Ardından suyu boşaltıp aynı işlemini tekrarlayın. Her ütüden sonra haznedeki suyu boşaltmayı da unutmayın. 

Ütü Kablosu Nasıl Temizlenir?

Kabloyu düzenli aralıklarla kontrol ederek temizleyebilirsiniz. Kabloyu temizlemek için hafifçe nemli bir bez kullanabilirsiniz.

Ütü Kireci Nasıl Temizlenir?

Ütü Kireci Nasıl Temizlenir

Kireç oluşumu, suyun içerisindeki kalsiyum ve magnezyumun belli ısılarda kristalize olmasıyla meydana gelir. Uzun süre temizlenmediğinde ise kireç, ütünün tabanındaki deliklerin tıkanmasına sebep olur. Ütünün verimli çalışması ve uzun süre kullanılabilmesi için temizlenmesi gerekir. Temizlenmesi ise hayli kolay. Ütü kireci; beyaz sirke, limon tuzu ve bulaşık parlatıcısı gibi farklı yöntemlerle temizlenebilir. 

Beyaz Sirke ile Ütü Kireci Nasıl Temizlenir?

Beyaz Sirke ile Tuz Ruhu

Ütünüzü ilk günkü haline getirebilmek için aşağıdaki adımları kullanarak kireçten arındırabilirsiniz:

  • Ütünün fişini prizden çekip soğumaya bırakın.
  • Su haznesinin yarısına kadar eşit miktarda su ve beyaz sirke ekleyin.
  • Ardından ütüyü prize takın.
  • Ütüyü düşük ayarda çalıştırın.
  • Ütü ısındıktan sonra buhar moduna alıp bir bez üzerinde gezdirin ve ütünün tabanındaki deliklerden kirecin temizlenmesini sağlayın.
  • İşlem bittikten sonra ütüyü prizden çıkarabilirsiniz. 

Limon Tuzu ile Ütü Kireci Nasıl Temizlenir?

Limon Tuzu ile Ütü Kireci

Limon tuzu da su ile karışım haline getirildiğinde iyi bir ütüde kireç temizleme yöntemi olabilir. Ütünüzdeki kireci çıkarabilmek için limon tuzunu aşağıdaki adımlara göre kullanabilirsiniz:

  • Ütü fişi prizdeyse çıkarın.
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu ile sıcak suyu karıştırıp erimesini sağlayın.
  • Eriyen limon tuzunu ütünün su haznesine ekleyin.
  • Ütünün fişini prize takıp düşük ayarda çalıştırın.
  • Beyaz sirkede olduğu gibi buhar moduna alıp bir bez üzerinde ütüyü gezdirerek kirecin temizlenmesini sağlayın.
  • Kireç temizlendikten sonra ütüyü prizden çıkarabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Parlatıcısı ile Ütü Kireci Nasıl Temizlenir?

Ütü kireci temizlemek için bulaşık makinesi parlatıcısı kullanabilirsiniz. Ancak temizlik esnasında eldiven kullanarak cildinizle temastan uzak tutmanızı öneririz. Bir diş fırçası ya da temizlik fırçası yardımıyla tabanını ovalayarak temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca deiyonize yani saf su kullanarak kireç oluşumunu azaltabilirsiniz. Ancak düzenli olarak ütünüzü temizlemekte fayda var. 

Buharlı Ütü ile Buhar Kazanlı Ütüler Nasıl Temizlenir?

Buharlı Ütü

Buharlı ütülerin yanı sıra buhar kazanlı ütüler de bulunur. Farklı olarak buhar kazanlı ütüler yüksek buhar teknolojisiyle daha kolay ütü yapma olanağı sağlar. Hangisinin size daha uygun olduğundan emin değilseniz ihtiyacınıza uygun ütü seçmeden önce “Ütü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Yüksek buhar sağladığı için buhar kazanlı ütüler daha çabuk kireçlenebilir. Ancak temizleme yöntemleri çok büyük farklılıklar göstermez. İki tip ütü temizlenirken de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur. 

Ütü Temizliği İçin İpuçları

Ütü Temizliği İçin İpuçları

Düzenli aralıklarla kontrol edip temizlemek ütünüzün daha uzun süre ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Aksi durumda hem kıyafetleriniz zarar görebilir hem de ütünüz kullanılmaz hale gelebilir. Bu sebepten ütü temizliğini aksatmadan yapmanız gerekir. Ütü temizliği ile ilgili verdiğimiz önerilere göre temizlik yaparken aşağıdaki ipuçlarını mutlaka göz önünde bulundurun:

  • Temizlik yapacağınız zaman ütüyü fazla ısıtmamaya özen gösterin.
  • Kimyasal kireç sökücüler kullanmak riskli olabilir. Eğer kimyasal ürünler kullanacaksanız mutlaka ölçüsüne dikkat edin. Cildinizin ve gözlerinizin etkilenmemesini sağlayın, solumaktan kaçının.
  • Tüm temizlik işlemlerinden sonra haznedeki suyu mutlaka boşaltıp durulayın.
  • Ütüyü temizlerken üretici talimatlarına da mutlaka dikkat edin. Her ütü modeli farklı özelliklere sahip olabilir. Temizlik ve bakım talimatlarını üreticinin belirttiği şekilde uygularsanız daha verimli ve uzun kullanım ömrüne sahip olabilirsiniz. 

Kıyafetlerinizin ve ütünüzün ömrünü uzatabileceğiniz ütü temizleme yöntemlerini paylaştık. Kıyafetlerinizi ütülerken daha iyi sonuçlar elde edebilmek için “Jilet Gibi Kıyafetler İçin Pratik Öneriler: Ütü Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. Temiz kıyafetlerinizi ütülemeyi kolay hale getiren ütü modelini keşfetmek ve ütü fiyatları hakkında bilgi almak için ise Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.