Buzdolabınızın buzluk da denilen derin dondurucu kısmında neleri muhafaza ediyorsunuz? Et, mantı, biraz sebze ve belki buz… Buzdolaplarının bu bölümleri küçük olduğu için sadece kısa süreli ihtiyaçlarımızı karşılayacak gıdalara yer bulabiliyoruz. Ancak kış ortasında canımız çilekli pasta çektiğinde ya da taze fasulye yemek istediğimizde yaza kadar beklememiz gerekiyor.
Bir sır verelim; buzdolabının size sunduğu bu küçük dondurucu alanıyla yetinmek zorunda değilsiniz. Ne de olsa yiyecek çeşitliliğimiz ve zengin bir mutfak kültürümüz var. Canınız ne çekerse çeksin hemen elinizin altında olması için derin dondurucu seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Derin dondurucu sayesinde dört mevsim dilediğiniz yiyeceğe kolayca ulaşabilir, önceden hazırladığınız yemekleri hemen yemenin rahatlığını yaşayabilirsiniz. Peki, hangi derin dondurucuyu almalısınız? İşte, en kullanışlı derin dondurucu seçiminde dikkat etmeniz gerekenler:
En İyi Derin Dondurucu Hangisi?
Derin dondurucu marka ve modelleri arasında bir seçim yapmadan önce bazı önemli özellikleri bilmenizde fayda var. Böylece ihtiyacınızı karşılayan, evinize uygun ve tasarruflu bir derin dondurucu modeline karar verebilirsiniz. Hazırsanız madde madde derin dondurucu özelliklerine bakalım:
Derin Dondurucu Çeşitleri
Sandık tipi derin dondurucu ve dikey derin dondurucu olmak üzere iki türü bulunuyor. Her iki model de kendine göre avantajlara sahip, yani bu karşılaştırmanın bir kazananı yok. Önemli olan ihtiyacınızı karşılayacak modelin hangisi olduğuna karar vermek. İşte, tiplerine göre derin dondurucuların özellikleri:
Sandık Tipi Derin Dondurucu
Size belki de en tanıdık gelecek, eskiden beri evlerde karşılaşılan model bu. Sandık tipi derin dondurucunun avantajları ise şunlar:
- Çok geniş bir hacme sahip. Eğer yaz – kış buzluk hazırlığı yapanlardansanız bu model ihtiyacınızı karşılayabilir.
- Kapağı açıldığı zaman soğuk hava, dikey modellerde olduğu kadar hızlı dışarıya kaçmıyor ve yiyecekler soğuk kalıyor. Yani geniş bir kapağı olduğu için endişelenmenize gerek yok.
- Diğer derin dondurucu modeline göre daha az enerji harcıyor.
- Elektrik kesildiği zaman yiyecekleri dikey derin dondurucuya göre daha uzun süre muhafaza edebiliyor. Sık sık elektrik kesilen bir bölgede yaşıyorsanız bu tür sizin için ideal.
- Otomatik buz çözme özelliği olmadığı için sessiz bir kullanım sunuyor.
Şimdi, gelelim sandık tipi derin dondurucunun dezavantajlarına:
- Yatay bir model olduğu için çok yer kaplıyor. Evinizde yeterli yeriniz yoksa dikey derin dondurucu iyi bir seçim olabilir.
- Bazı modellerin içerisinde sepet bölmeleri yer alsa da derin bir derin dondurucu olduğu için yiyecekleri düzenlemek daha zor. Hatta en altta kalan yiyeceklere ulaşmak için bir süre eğilmeniz de gerekebilir.
- Genellikle bu tip derin dondurucularda manuel buz çözdürme özelliği bulunuyor, yani kendi kendine buz çözmüyor.
Dikey Derin Dondurucu
Bu model, çekmeceli derin dondurucu olarak da biliniyor. Çünkü 3 çekmeceli derin dondurucu, 5 çekmeceli derin dondurucu gibi farklı seçenekleri bulunuyor. Dikey derin dondurucunun avantajları da şunlar:
- Yatay derin dondurucuya göre daha az yer kaplıyor. Aynı bir buzdolabı gibi kapaklı ve dikey bir tasarıma sahip.
- Yine buzdolabında olduğu gibi içinde çekmeceleri bulunuyor. Bu sayede yiyecekleri kolaylıkla organize etmeyi sağlıyor.
- Paslanmaz çelik seçeneklerinin bulunması sayesinde mutfak dekorasyonuna mükemmel uyum sağlıyor.
- Sandık tipi derin dondurucuya göre yeri daha kolay değiştirilebiliyor.
Çekmeceli derin dondurucunun eksileri de şunlar:
- Otomatik buz çözme özelliği nedeniyle ses seviyesinde artış olabiliyor.
- Enerji tüketimi diğer modele göre daha yüksek.
- Elektrik kesintilerinde ortalama 9 saatten sonra dondurucu içerisinde hızlı sıcaklık artışı görülebiliyor.
- Sandık tipi derin dondurucuya göre daha yüksek fiyatlı olabiliyor.
Bu iki modeli daha detaylı karşılaştırmak ve derin dondurucu fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş derin dondurucu seçeneklerine hemen göz atın!
Buz Çözme Sistemleri
Derin dondurucuların içerisinde karlanma olduğu zaman hem enerji tüketimi artıyor hem de cihazın kullanılması daha zor hale geliyor. Derin dondurucuların no frost, low frost ve statik olmak üzere farklı buz çözme sistemleri bulunuyor. No frost derin dondurucu, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan düzenli olarak buzu çözüyor.
Statik derin dondurucu, buzlanma yaptığı için düzenli olarak bakım gerektiriyor. Yani derin dondurucudaki tüm yiyecekleri boşaltmak, cihazın fişini çekmek ve belirtilen süre boyunca kullanmamak gerekiyor. Bu da özellikle dolu bir derin dondurucunuz varsa oldukça zahmetli bir iş.
Low frost derin dondurucu ise daha geniş aralıklarla karlanma yaptığı için bakım ihtiyacı statik modellere göre daha az oluyor. Kolay bir kullanım için no frost derin dondurucu tercih edebilirsiniz. Ancak bu buz çözme sistemine sahip derin dondurucuların daha maliyetli olduğunu da not düşelim.
Derin Dondurucu Hacmi
Derin dondurucu dolap alırken öncelikle yiyecek saklama alışkanlıklarınızı ve evde kaç kişi olduğunuzu göz önünde bulundurun. Eğer çok miktarda yiyecek saklıyorsanız veya geniş bir aileniz varsa büyük kapasiteli derin dondurucu modellerinden birini tercih edin. Derin dondurucu hacimlerini karşılaştırırken şu kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Yalnızca kendiniz için alıyorsanız 150 litreden daha az,
- İki kişilik kullanım için 200 litre,
- Üç kişinin yaşadığı bir ev için 250 litre,
- Dört kişilik bir aile için 300 litre,
- Beş ve üzeri kişinin kullanımı için de en az 350 litre hacme sahip bir model tercih edebilirsiniz.
Alt ve üst sınırları gösteren bu hacimler her marka ve modele göre farklılık gösterebilir.
Enerji Verimli A Sınıfı Derin Dondurucu
Derin dondurucular aralıksız çalıştıkları için enerji tüketimi buzdolabında olduğu gibi bu beyaz eşyada da büyük önem taşıyor. Hem bütçeniz hem de çevrenin geleceği için A enerji sınıfı bir model satın alın. Enerji sınıflarının yer aldığı enerji etiketleriyle ilgili bilgi için ¨Tasarruf Etmek İsteyenlerin Dostu: Enerji Etiketlerindeki Bilgiler Ne Anlama Geliyor?¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
Derin Dondurucu Teknolojileri
Büyük derin dondurucu ihtiyacınızı gözden geçirdiniz, sandıklı ve çekmeceli modeller arasından seçim yaptınız. Diğer tüm özellikleri de karşılaştırdıktan sonra hala kesin kararınızı verememiş olabilirsiniz. Bunun için de ayırıcı bir özellik olarak kullanımı kolaylaştıran bazı teknolojilerin varlığını arayabilirsiniz:
- Isı yükseldiği zaman sıcaklık alarmı özelliği sayesinde yiyecekleriniz bozulmadan önlem alabilirsiniz.
- Evinizde çocuk varsa kilidi bulunan derin dondurucuları tercih ederek güvenliği sağlayabilirsiniz.
- Kapı açık alarmı ile yiyeceklerinizin bozulmasını ve fazla enerji sarfiyatı gerçekleşmesini engelleyebilirsiniz.
- Ek raflar veya sepetler sayesinde dondurucunun içini rahatlıkla düzenleyebilirsiniz.
- Hızlı dondurma ayarı, hızlı eriyebilen yiyeceklerin hızla soğumasını sağlar.
Küçük Alanların Büyük Kurtarıcısı: Mini Buzdolabı Seçim Rehberi adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
En iyi derin dondurucu modellerini keşfettiniz. Şimdi de sıra mutfağa özel bazı püf noktaları öğrenmekte. Derin dondurucuda yiyecek saklamanın incelikleri ¨Kışlıkları Yazdan Hazırlamak Güzel Fikir: Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?¨ yazımızda sizi bekliyor.