Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Ne Zaman Ekilir?

Sebze ve meyve tohumları ne zaman ekilir?

Evinizin ustası olmanızın #güzelfikir olduğunu düşünüyoruz. Bu da evinizin değişikliğe gittiğiniz her noktasında sizden bir iz olduğu anlamını taşıyor ve hissedilebilen bu yenilikler insana iyi geliyor. Zaten pek çok insanın mutfağı sevmesinin nedeni de bu değil mi? Emek verdiğiniz, belki de yapmak için saatlerce uğraştığınız o yemeğin verdiği haz mükemmel bir duygu. Peki, sadece yemek yapmak yerine yemek yaparken kullanacağınız sebzeleri evinizde yetiştirmeye ne dersiniz? İşte, balkonda ya da bahçede sebze yetiştirmek isteyenler için sebze ekim zamanları! Bu sebze ekim takvimi sayesinde yemeklerinizin daha lezzetli olacağına eminiz. Bu arada dilerseniz “Kendi Meyvenizi Üretin: Çekirdek Nasıl Çimlendirilir?” içeriğimiz sayesinde de kolayca ekim yapabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

Domates Hangi Ayda Ekilir?

Kahvaltıların olmazsa olmazı, yemeklerin tadı, salataların rengi domates; çoğu kişinin buzdolabında her zaman kesinlikle bulunmasını istediği sebzelerden biri. Peki, domates tohumu ne zaman ekilir? Domates, yetişmek için güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğundan domates tohumu ekimi için en uygun dönemin mart, nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz. Domatesin yetişmesi için en az 13°C sıcaklık olması gerektiğini de hatırlatalım.

domates hangi ayda ekilir

Salatalık Hangi Ayda Ekilir?

Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.

Biber Hangi Ayda Ekilir?

Biber, salataların dışında pek çok yemekte de kullanılabilen bir sebze. Eğer biberleri kendiniz yetiştirmek istiyorsanız biber tohumu ne zaman ekilir hemen söyleyelim. Biberin de yetişmek için sıcak havaya ihtiyacı var. Bu nedenle nisan ayının, sıcaklığın 15°C altına düşmeyeceği bir döneminde biber tohumu ekebilirsiniz.

biber hangi ayda ekilir

Marul Hangi Ayda Ekilir?

Yaptığınız yeşil salataların daha lezzetli olmasını sağlamak istiyorsanız çare marul ekimi! Peki, bahçenizde ya da balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bu sebzeyi hangi aylarda ekmelisiniz? Düşük sıcaklıklara karşı dayanaklı olan marul tohumu ekimi için en ideal dönem şubat ayının geneli ve mart ayının başı.

Patlıcan Hangi Ayda Ekilir?

İçine girdiği yemeği lezzetli kılan patlıcanı sevmeyen pek azdır. Sıcak aylarda sofraların olmazsa olmazı bu sebzenin tohumunu ekmek için de havaların ısınmasını beklemek şart. Patlıcan tohumu ekmek için en ideal dönem ise nisan ve mayıs ayları.

patlıcan hangi ayda ekilir

Kabak Hangi Ayda Ekilir?

Patlıcan denilince akıllara gelen diğer ilk sebze hangisi desek cevap olarak kabağı vereceğinizden neredeyse eminiz. Peki, kabak ne zaman ekilir? Kabak tohumu da patlıcan gibi iklim şartlarının zorlu olmadığı nisan ya da mayıs aylarında ekilebilir.

Havuç Hangi Ayda Ekilir?

Hakkında detay verdiğimiz diğer bitkilerin aksine toprak üzerinde değil, toprakta yetişen havuç, yine de bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirebileceğiniz sebzelerden biri. Havuç tohumu ekimini mart ve temmuz ayları arasında yapabilirsiniz.

havuc hangi ayda ekilir

Maydanoz, Dereotu, Fesleğen Hangi Ayda Ekilir?

Balkonunuz ya da bahçeniz olmasa bile mutfağınızda yetiştirebileceğiniz sebzeler işte bunlar! Peki; dereotu, fesleğen ve maydanoz ne zaman ekilir? Dereotu tohumu, maydanoz tohumu ve fesleğen tohumu ekmek için en ideal zamanlar ilkbahar ayları. Gündüz ve gece sıcaklık farklarının çok fazla olmadığı bir dönemde bu bitkileri ekebilirsiniz.

Patates Hangi Ayda Ekilir?

Biber, domates gibi yemeklerde sıklıkla kullanılan sebzelerden biri de hiç kuşkusuz ki patates! Peki, bahçe ya da balkon bahçeciliği yaparak evde ekebileceğiniz patates ne zaman ekilir? Evinizde patates yetiştirmek istiyorsanız ilkbahar soğuklarını atlattıktan sonra yani nisan, mayıs aylarında ekim yapabilirsiniz. Patates dikimi için önemli olan toprak sıcaklığının en az 8°C ila 10°C olması.

patates-hangi-ayda-ekilir.

Ispanak Hangi Ayda Ekilir?

Sulu yemeği, böreği, salatası hatta pastası bile yapılan ıspanak da yetiştirebileceğiniz sebzeler arasında. “Ispanak ne zaman ekilir?” sorusunun en doğru cevabı ise ekim ayı. Zorlu kış şartlarına karşı dayanıklı olan ıspanağı ekim ayında ekebilir ve kış aylarında kendi yetiştirdiğiniz bu sebze ile yemek yapabilirsiniz.

Çilek Hangi Ayda Ekilir?

En sevilen ilkbahar ve yaz meyvelerinden biri olan çileğin ekimi, evlerde sıklıkla yapılıyor. Peki, çilek ne zaman ekilir? Çileği ekmek için en ideal ayların temmuz ve ağustos olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kışların ılık geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız ekim ya da kasım aylarını da değerlendirebilirsiniz.

cilek-hangi-ayda-ekilir

Soğan Hangi Ayda Ekilir?

Sulu yemeklerin olmazsa olmazı soğan, kolay yetişen ve diğer sebzeler kadar zararlısı olmayan bir bitki. Geniş bir zaman diliminde ekilebildiği için de bahçenizde hemen her zaman soğan yetiştirebilirsiniz. Peki, soğan ne zaman ekilir? Soğan; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ekilebilir.

Fasulye Hangi Ayda Ekilir?

Yazın tazesi, kışın kurusu ve konservesiyle fasulye dört mevsim sofralarımızda yer alan bir lezzet. Protein bakımından zengin olması ile değerli olan fasulye en çok yetiştirdiğimiz sebzelerden de biri. Peki, fasulye ne zaman ekilir? Fasulye, mart sonu itibarıyla ekilmeye başlanabilir. Ilıman iklimlerde mayıs ayı sonuna kadar ekim yapılabilir. 

Fasulye Hangi Ayda Ekilir?

Bezelye Hangi Ayda Ekilir?

Salatalar, fırın yemekleri, zeytinyağlılar… Bezelye hepsine yoğun bir lezzet katar. “Bezelye ne zaman ekilir?” sorusunun cevabı ise yaşadığınız yerin iklimi ile yakından ilişkili. Bezelye; serin ve nemli iklimi seven, kurak havadan pek de hoşlanmayan bir bitki. Bu nedenle bezelye şubat ayından itibaren ekilmeye başlanabilir.

Nane Hangi Ayda Ekilir?

Nane, mutfağınızın camının önünde bile kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir bitki. Minicik yaprağı ile de tüm salata ve yemeklere muhteşem bir aroma katıyor. Peki, nane ne zaman ekilir? Nane genellikle bahar aylarında ekilse de ev içi gibi sıcak yerlerde dört mevsim ekim yapabilirsiniz.

Nane Ne Zaman Ekilir?

Karnabahar Hangi Ayda Ekilir?

Bir çiçek gibi büyüyerek bahçeye hoş bir görünüm katan karnabahar, kış sebzelerinin vazgeçilmezleri arasında. Peki, karnabahar ne zaman ekilir? Karnabahar; ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları boyunca ekilebilir. Yani karnabahar ekim zamanını kaçırma ihtimaliniz yok.

Brokoli Hangi Ayda Ekilir?

Brokolinin bir kış sebzesi olduğuna aldanmayın, ekimi yaz başından itibaren yapılmaya başlanır. Yavaş yavaş tomurcuk verir ve sonunda eşsiz bir vitamin deposuna dönüşür. “Brokoli ne zaman ekilir?” sorusunun tam cevabı ise haziran, temmuz ve ağustos ayları.

Brokoli Ne Zaman Ekilir?

Kereviz Hangi Ayda Ekilir?

Kerevizin kökü ayrı, sapı ayrı lezzet taşır. Bu aromatik sebzeyi ekmek için de oldukça geniş bir zaman dilimi var. “Kereviz ne zaman ekilir?” sorusunun cevabı olarak kış hariç her zaman diyebiliriz.

“Hangi ayda ne ekilir?” sorusunun cevabını, evlerde dikimi ve bakımı kolay sebzeler üzerinden anlattık. Dilerseniz sebze ve meyve tohumları ile kolay ekim yapmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz

Şimdiden afiyet olsun!