Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev Temizliği Nasıl Yapılır

Hepimiz evimiz pırıl pırıl ve derli toplu olsun, tertemiz koksun isteriz. Bunun için evimizi düzenli temizlememiz gerekir. Ama evde birçok detay var. Tozlar alınacak, camlar silinecek, dağınıklıklar toplanacak, banyo ve lavabo ovulacak, yerler süpürülecek. Bunlar gözünüzü korkutmasın. İster dip köşe temizlik yapıyor olun ister haftalık hızlı temizlik, hem az yorulmanız hem de tüm yapılacakları en iyi ve hızlı şekilde tamamlamanız mümkün.

Gelin, kolay ev temizliği nasıl yapılır, hangi temizlik malzemeleri kullanılmalı, nereden başlamalı gibi konulardaki ipuçlarına birlikte bakalım.

Ev Gereçleri Ev Temizliği

Günlük Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Günlük Ev Temizliği

Kolay bir dip köşe temizliğin sırrı, günlük temizlik rutinlerini aksatmamaktan ve işleri biriktirmemekten geçiyor. Aksi halde ipin ucu kaçabilir. “İşinizi Kolaylaştırın: Günlük Temizlik Nasıl Yapılır?” yazımızda günlük ya da gün aşırı olarak neler yapmak gerektiğini detaylıca paylaşmıştık. 

Şöyle bir özetlemek gerekirse işe her gün evi havalandırarak başlayın. Sonra aceleden ya da üşengeçlikten aldığınız yere koymadığınız eşyalara el atın. Yani etraftaki dağınıklıkları toplayın. Böylece hem düzenli bir eve kavuşursunuz hem de aradığınız şeyi kolayca yerinde bulursunuz. 

Sıra geldi yatak odasına uğramaya. Yatakları toplayıp varsa kirlileri çamaşır sepetine atıverin. Renklileri ve beyazları bu aşamada ayırırsanız çamaşır yıkarken uğraşma zahmetinden kurtulursunuz.

Banyoda lavabolarda ya da klozette kalmış kirler varsa hızlı bir fırçalama iyi olabilir. Yoksa sadece dağınıklıkları kaldırmak yeterli. Mutfakta tezgahın silinmesi, bulaşıkların yıkanması, bulaşık makinesinde yer alan bulaşıklar temizse yerlerine konulması gibi rutin işler her gün yapılması gerekenler arasında. 

Tüm bunları hallettikten sonra görünen alanları süpürmek hiç fena olmaz. Bunun için elektrikli süpürgeyi kullanmaya üşeniyorsanız günlük süpürge için şarjlı dikey süpürgeler de robot süpürgeler de çok pratik. Onsuz Temizlik Ne Mümkün! Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımız, ihtiyacınız olan doğru süpürgeyi seçmeniz için yardımcı olacaktır. 

Tam Günlük Ev Temizliğinde Neler Yapılır?

Şimdi, sıra geldi tam gününüzü ayırarak yapacağınız detaylı temizliğin püf noktalarını paylaşmaya. Eğer günlük olarak yukarıda yazdıklarımızı yapıyorsanız işiniz nispeten kolay. Öyleyse tam günlük temizliğe haftada bir hatta iki haftada bir ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. İşte, tam günlük temizlikte yapılması gerekenler:

Ev Temizliğinde İhtiyaç Duyulacak Malzemeler

Ev Temizliği Malzemeleri

Temizlik yapmak için öncelikle malzemeleriniz hazır olmalı. Detaylı bir temizlik için ihtiyaç duyulacak belli başlı malzeme ve temizleyiciler şöyle:

  • Elektrikli süpürge
  • Paspas
  • Kova
  • Mikrofiber bezler
  • Sünger
  • Eldiven
  • Yüzey temizleyici
  • Çamaşır suyu
  • Cam silme suyu

Bu malzemeler dışında çamaşır yıkamak için çamaşır deterjanı, bulaşık için bulaşık deterjanı da gerekecek. Ayrıca tek kullanımlık mendil şeklinde yüzey temizleyicilerden de faydalanabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri ve daha fazlasını Koçtaş’ta bulabileceğinizi de hatırlatalım. Ev yapımı temizlik malzemeleri için ise “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Ev Temizliğinde Nereden Başlanır?

Ev Temizliğinde Nereden Başlanır

  • En az kullanılandan en çok kullanılan alana doğru temizleyin: Ev temizliğinde önce en az kullanılan alanlardan başlamak en doğrusu. Yani ilk olarak yatak odalarından başlayabilirsiniz. Koridor gibi odadan odaya bağlantı sağlayan, banyo ve mutfak gibi yoğun kullanılan alanları ise en sona bırakmaya özen gösterin. Hatta banyo, su alıp kirli suları döktüğünüz için en son temizlenen alan olmalı. Eviniz iki ya da daha fazla katlıysa da temizliğe üst katlardan başlayın
  • Yıkanacak perde, nevresim, koltuk örtülerini çıkarın: Bunları çıkarırken havalanan tozlar, dökülen havlar temizlediğiniz yerleri kirletsin istemiyorsanız temizlik öncesi işe yıkanacak çamaşırları ayırıp yıkamakla başlayın. Hatta mümkünse bir gün önceden yıkarsanız kurutma sırasında oluşacak tozlardan da kurtulursunuz.
  • Halı varsa silkeleyip ya da süpürüp kenara kaldırın: Temizliğe başladığınız odada eğer sabit olmayan bir halı varsa önce onu bir kenara kaldırmalısınız. Bunun için silkeleyecek uygun alanınız varsa silkeleyin, yoksa süpürerek rulo yapıp başka bir alana alın. Rulo yapmadan önce ihtiyaç duyuyorsanız ilk olarak halı deterjanı, sonra da nemli bezle silebilirsiniz. 
  • Odalarda genel kural yukarıdan aşağı temizlemek: Yer çekimi dolayısıyla tozlar aşağı doğru yağar. Bu nedenle temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapmak en doğrusu.
     
    • İşe aydınlatmaları silerek başlayın.
    • Sonra eğer odanın duvarında temizlenecek lekeler varsa onları silin. 
    • Toplanacak dolap, çekmece içi ya da raf varsa onları halledin.
    • Evde herkesin eli değen kapılar ve kapı kolları ile elektrik düğmelerini silin.
    • Sonra camları silebilirsiniz. Böylece yıkadığınız perdeleri de temiz temiz asarsınız. 
    • Cam sonrasında odadaki dolap kapakları ile masa, dresuar, raf gibi mobilyaların ve karyolanın tozunu alın. Varsa radyatörlerin ve aralarının tozunu almayı ihmal etmeyin. Eve dağılan tozun önemli bir kısmı burada biriken tozların dağılmasından kaynaklanır.
    • Daha sonra eşyaların altı dahil detaylı şekilde süpürün. Süpürge yaparken üzerinizden tozlar dökülebileceği ve siz yürüdükçe tozlar havalanabileceği için henüz süpürülmemiş tarafta durun, içerden kapıya doğru süpürün. Böylece işiniz bittiğinde kapıyı kapatıp çıkabilirsiniz.
    • Süpürge sonrası bezinizi sık sık yıkayarak yerleri silin. Bunun için paspas da kullanabilirsiniz.
  • Mutfakta dolap ve çekmece içlerini, beyaz eşya temizliğini es geçmeyin: Tezgah, eviye gibi alanların temizliği daha sıklıkla yapılsa da mutfakta dolap ve çekmece içleri, buzdolabı ve fırın gibi beyaz eşyalar bazen ihmal edilebiliyor. Halbuki buralarda oluşan yağ ve kırıntılar başka yerlere dağılıp evin daha hızlı kirlenmesine sebep oluyor.  Dolayısıyla detaylı temizlikte bu az uğranan alanlara da el atmakta fayda var. “Mutfak Dolabı Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızda mutfak dolabı temizliğinin püf noktalarını bulacaksınız. 
  • Banyoda detaylar önemli: Banyo alan olarak küçük olsa da hijyen açısından detaylı uğraş gerektiren bir alan. Duş kabini, klozet, fayanslar ve lavabo ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Burada da “en az kullanılandan daha sık kullanılana doğru” kuralına göre  duvar fayansları, küvet, lavabo ve klozet sıralamasıyla ilerleyebilirsiniz.  Banyo temizliğinin püf noktaları için sizi Mikroplara Veda: Banyo Nasıl Temizlenir? yazımıza bekliyoruz. Banyonuzda, mutfağınızda kararan silikon varsa bunların temizliği için de Daha Temiz Mutfak ve Banyolar: Kararan Silikonlar Nasıl Temizlenir?yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Kolay Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Kolay ev temizliğinin sırrı, her gün düzenli olarak temel temizlik adımlarını yapmaktan ve işleri biriktirmemekten geçiyor demiştik. Bunun dışında işinizi kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım:

  • Temizliği planlayın. Planlı ilerlemek size hem vakit kazandırır hem hiçbir yeri unutmazsınız.
  • Daha seyrek yapılacak işleri bir rutine oturtun. Böylece perdeleri yıkamak, koltukları ve halıları silmek, dolap içlerini düzenlemek gibi detaylı işler aynı güne yığılmamış olur.
  • İş bölümü yapın. Evde birlikte yaşadığınız ev sakinleriyle işleri paylaşın. Madem kirletirken birlikte kirletiyorsunuz, neden temizliği de birlikte yapmayasınız? Böylece işler daha hızlı ve pratik şekilde tamamlanır.
  • Temizlik aletlerinin bakımını ihmal etmeyin. Eksik malzemeniz varsa önceden temin edin. Böylece ihtiyaç duyduğunuzda yarı yolda kalmazsınız. 
  • Klozet kapağı, tezgah gibi alanların temizliği için tek kullanımlık yüzey temizleyici mendillerden tercih edebilirsiniz. Böylece bezi yıkamakla vakit kaybetmezsiniz. 
  • Evinizi temizliğe uygun şekilde dekore etmek de işinizi epey kolaylaştırır. Yıkanabilir koltuk kılıfları, hafif mobilyalar gibi birçok dekorasyon önerisi sıraladığımız Ev Temizliğini Kolaylaştıran Basit Dekorasyon Önerileri yazımıza göz atabilirsiniz.

Yeni Ev Temizliği Püf Noktaları Nelerdir?

Ev Temizliği Püf Noktaları

Yeni ev temizliğini standart ev temizliğinden ayıran en önemli fark, evin detay temizlik öncesinde inşaat temizliğine de ihtiyaç duymasıdır. Peki, henüz eşyalar olmadığı için detay temizlik nispeten kolay olsa da inşaat temizliğini nasıl yapacaksınız? Gelin, önce yeni ev temizliği için gereken malzemelere bakalım. 

Yeni Ev Temizliği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Standart temizlik için saydığımız malzemelerin dışında inşaat temizliği gerektiren yeni ev temizliğinde şu malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz:

  • Fırça ve faraş
  • Çöp poşeti
  • Merdiven
  • Zımpara ve tel
  • Tiner
  • Cam jileti

Yeni Ev Temizliği Hangi Sırayla Yapılmalıdır?

  • Mutfak, banyo ve diğer odalardaki molozları temizleyin: Varsa mutfak ve banyodaki molozları fırça ve faraş yardımıyla toplayın. Küvette, fayanslarda, lavaboda harç varsa tel ya da zımpara ile kazıyın.
  • Pencerelere el atın: Tüm pencere boşluklarını elektrik süpürgesi ile alın. Camlarda etiket, boya, harç varsa ıslatıp cam jileti ile kazıyın. Ardından önce doğrama ve pervazları, sonra camları dışarıdan ve içeriden silin.   
  • Duvarlardaki inşaat tozunu silin: Duvarlar muhtemelen tozludur. Eğer silinebiir boya kullanıldıysa duvarları nemli bir bezle temizleyin. 
  • Dolap içlerini temizleyin: Yeni bir evdeki yeni dolaplar da tozlu olacaktır. Tozu süpürge ile vakumladıktan sonra nemli bir bezle sık sık yıkayarak dolapların içini, dışını ve yan duvarlarını silin.
     

Bu kaba temizlik sonrası aynı genel temizlikteki sırayla ve genel temizlik yapar gibi evinizi temizleyebilirsiniz. Temizledikçe perdelerinizi takabilir, eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Eşya yerleştirirken dökülen tozlar için son bir tur süpürmek faydalı olabilir.

Bu yazımızda sizlerle ev temizliğinin incelikleri ile genel bir temizlik için ihtiyaç duyacağınız  temizlik malzemelerini paylaştık. Ama yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenler de bulunur. Evinizi temizlerken daha da kirletmek istemiyorsanız Evinizi Gerçekten Temizlediğinize Emin misiniz? En Sık Yapılan Temizlik Hataları yazımızda bahsettiğimiz sık yapılan temizlik hatalarına dikkat edin!