Lavabo ve Klozet Montajı Nasıl Yapılır?

Lavabo ve klozet montajı nasıl yapılır?

Banyonuzun eski olduğunu düşünüyor ve alanı tamamen yenilemek için kendinizi köklü değişimlere hazır hissediyorsunuz. O halde seramikler sayesinde yepyeni duvarlar ve zeminlere, yeni duşakabin sayesinde de tertemiz bir duş alanına kavuşacağınızı söyleyebiliriz. Peki ya lavabo ve klozet? Alanınıza ve ihtiyacınıza uygun ürünleri seçmek kolay olsa da söz konusu lavabo ve klozet montajı olduğunda çekinebilirsiniz. Hiç çekinmeyin, korkmayın; evinizin ustası olabilmeniz için önce lavabo ve ardından klozet montajı için ihtiyacınız olan detayları sizinle paylaşacağız.

Nasıl Bir Lavabo Seçmelisiniz?

Bir zemin üzerine yerleştirilen tezgah üstü, banyo dolabı üzerine yerleştirilen dolap uyumlu, duvara sabitlenen asma ya da ayaklı… Lavabo modelleri kare, oval, dikdörtgen gibi farklı tasarımların yanı sıra ölçü olarak da farklı seçenekler sunabiliyor. Lavabo seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların başında da lavabo ölçüleri geliyor. Çünkü banyonuzun ölçüsüne uygun olmayan boyutlarda lavabo seçmeniz, alanı verimsiz bir şekilde kullanmanıza neden olabilir. Bunu istemezsiniz, değil mi?

Nasıl bir lavabo seçmelisiniz?

Lavabo Nasıl Sökülür?

Lavabo değiştirmek için öncelikle halihazırda monte edilmiş olan ürünü çıkarmanız gerekiyor. Şimdi, “Lavabo nasıl sökülür?” sorusunun cevabını adım adım verelim.

  1. İlk adımda, oluşabilecek kazaları engellemek için suyu vanadan kapatmalısınız.
  2. Lavaboyu sökmeye lavabo bataryasından başlamalısınız. Eğer “Lavabo bataryası nasıl sökülür? sorusunun cevabını bilmiyor ve bu konuda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız “Lavabo ve Banyo Bataryası Nasıl Değiştirilir?” başlığımızdan yararlanabilirsiniz.
  3. Lavaboda bulunan ve akan suyun gitmesini sağlayan süzgeci bir tornavida yardımıyla açmalısınız.
  4. Süzgeci açtıktan sonra kirli suyun aktığı demir hortumu bir anahtar yardımıyla üstten ve alttan gevşeterek duvardan ve lavabodan ayırabilirsiniz. Eğer lavabonuzda demir değil, plastik hortum kullanılmışsa hortumu sadece duvardan ayırmanız yeterli olacaktır. Bu aşamada hortum içerisinde kalan su yere dökülebilir, bu normaldir.
  5. Ayaklı ya da asma seçeneklerde, lavaboyu duvara bağlayan vidaları çıkardıktan sonra ürünü sökebilirsiniz. Eğer tezgah üstü bir lavabo kullanıyorsanız maket bıçağı yardımıyla tezgah ve dolap arasındaki yapıştırma noktalarını kesmeli ve lavabonun bulunduğu tezgahı bu şekilde tamamen dolaptan ayırmalısınız.

Lavabo nasıl sökülür?

Ayaklı ve Asma Lavabo Nasıl Takılır?

  1. Ayaklı lavabo montajı yapacaksanız lavaboyu ayağın üzerine yerleştirerek, asma lavabo montajı yapacaksınız lavaboyu montaj etmek istediğiniz alanda tutarak vidalama yapacağınız yerleri bir kalem yardımıyla işaretlemelisiniz. Bu aşamada yanınızda bulunan birinden yardım alabilirsiniz.
  2. Ardından bataryayı ve suyun gelmesini sağlayacak hortumları takmalı; lavabodaki boşluğa bataryayı yerleştirmeli ve sabitlemelisiniz.
  3. Lavabo filtresini yerleştirdikten sonra gider borusunu filtreye takmalısınız.
  4. Lavaboyu montaja hazırladıktan sonra ilk adımda işaretlediğiniz noktaları matkap ile delebilir ve dübele ürün vidalarını yerleştirebilirsiniz.
  5. Eğer ayaklı bir ürün tercih ettiyseniz ürünü ayak üzerine yerleştirmeli ve montaj noktalarından sabitlemeyi yapmalısınız. Asma bir lavabo kullanacaksanız ürünü direkt olarak askılara (vidalara) takmalı ve dışarıdan da somunları sıkmalısınız.
  6. Su hortumlarını, ait oldukları kanallara takmalısınız.
  7. Ardından lavabo ve duvar arasındaki kısmı ve varsa ayak ile zemin arasındaki bölgeyi silikonlayabilirsiniz.

Tezgah Üstü ve Dolap Uyumlu Lavabo Nasıl Takılır?

Tezgah üstü lavabo montajının da ayaklı ya da asma lavabo montajıyla hemen hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz. Tezgah üstü lavaboyu monte etmeden önce tezgah üzerinde gerekli deliği açmanız gerekiyor. Hangi boyutta bir alan kesmeniz gerektiğini, lavabonun altındaki gider deliğini ölçerek bulabilir ve tezgah üzerindeki alanı dekupaj testere yardımıyla kesebilirsiniz. Ardından yukarıdaki ana hatlar üzerinden tezgah üstü lavabonuzun montajını yapabilirsiniz.

Eğer dolap uyumlu lavabo tercih ettiyseniz en kolay montaj sizinki! Bataryayı taktıktan sonra lavabonun alt kısmını silikonlayabilir ve dolabın üst kısmına yerleştirebilirsiniz. Bu işlemin ardından su hortumlarını ve gideri, gerekli alanlara takarak montajı tamamlayabilirsiniz.

Tezgah üstü ve dolap uyumlu lavabo nasıl takılır?

Nasıl Bir Klozet Seçmelisiniz?

Ayaklı klozetlerin yanı sıra günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan asma klozetler de hem modern görünümleri hem de kolay temizlikleri sayesinde tercih ediliyor. Fakat asma klozetler, fiyat olarak ayaklı klozetlerden daha pahalı olabiliyor. Bütçenize ve tuvaletinize uygun olan alternatifi seçtikten sonra klozet montajı için kolları sıvayabilirsiniz.

Nasıl bir klozet seçmelisiniz?

Klozet Nasıl Sökülür?

Klozet değiştirmek için öncelikle bir eldiven takmalısınız. Dilerseniz bu aşamada ağız maskesi de kullanabilirsiniz. Bu sizi mikroplara karşı koruyacaktır. Klozeti yerinden çıkarmadan önce suyu vanadan kapadığınıza emin olmalısınız.

  1. Bir kurbağacık anahtar yardımıyla klozete bağlı olan hortumları sökmelisiniz.
  2. Yine kurbağacık anahtar yardımıyla klozeti zemine bağlayan vidaları sökmelisiniz.
  3. Zemin ve klozet arasında bulunan silikonu, zemine zarar vermeyecek şekilde bir maket bıçağı yardımıyla kesmelisiniz.
  4. Klozeti yerinden çıkarabilirsiniz.
  5. Pis su gidişini sağlayan kadayı atabilirsiniz.

Klozet Nasıl Takılır?

İster ayaklı klozet ister asma klozet tercih etmiş olun, klozet sabitlemek için izleyeceğiniz adımların küçük farklılıklar dışında aynı olduğunu söyleyebiliriz.

  1. Körüklü kadayı, klozetteki pis su çıkışına oturtmalısınız. Bu aşamada körüklü kadanın alana daha kolay girebilmesi için sulandırılmış bulaşık deterjanını ürünün giriş bölümüne sürebilirsiniz.
  2. Körüklü kadayı sağlıklı bir şekilde taktığınıza emin olduktan sonra kadanın diğer ucunu gidere yerleştirmeli ve klozeti, konumlandıracağınız alana taşımalısınız.
  3. Bu alanda klozeti zemine ya da duvara sabitlemenizi sağlayacak vida alanlarını ve klozetin zeminde veya duvarda kapladığı alanı bir kalemle işaretlemelisiniz.
  4. Ardından klozeti çekip bu provada işaretlediğiniz noktaları matkap ile delebilir, dübelleri yerleştirebilirsiniz.
  5. Kadayı gidere bağladıktan sonra klozeti sabitleyecek vidaları kurbağacık anahtar ile sıkabilirsiniz.
  6. Rezervuar ve taharet musluğunu taktıktan sonra klozet kapağının montajını yapabilirsiniz.

Klozet nasıl takılır?

Dilerseniz lavabo ve klozet montajı için ustalardan da yardım alabileceğinizi unutmayın!

Banyonuz için ihtiyacınız olan her şey Koçtaş’ta sizi bekliyor.