Bulaşık Makinesi Tuzu: Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Bulaşık Makinesi Tuzu

Sizin de başınıza gelmiş olabilir; pırıl pırıl cam bardaklarınız, parlayan porselen tabaklarınız zamanla ışıltılarını kaybettiyse bulaşık makinesi tuzu kullanmıyor ya da yanlış kullanıyor olabilirsiniz. Haydi gelin bulaşık makinesi tuzu hakkında merak ettiklerinize bir göz atalım.

Bulaşık Makinesi Tuzu: Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Bulaşık Makinesi Tuzu Nedir?  

Bulaşık Makinesi Tuzu Nedir

Bulaşık makinesi tuzu, bulaşık makinelerinde sert suyu yumuşatmak için kullanılan iri taneli özel bir tuzdur. Sofra tuzundan farklıdır. Su, içerdiği kalsiyum ve magnezyum iyonları nedeniyle bulaşık makinesinin iç kısmında birikerek tortu oluştururken bulaşıklarda beyaz lekelere ve çizgilere neden olur. Bulaşık makinesi tuzu, bu iyonları sodyum iyonlarıyla değiştirerek bulaşıklarınızın tertemiz olmasını sağlar ve makinenizin ömrünü uzatır. Bu nedenle makinenizde sadece bulaşık makinesi tuzu kullanmanızı öneriyoruz. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Ne İşe Yarar?

Bulaşık Makinesi Tuzu Ne İşe Yarar

Bulaşık makinesi tuzu, özetle makinenizin verimliliğini artırır. Nasıl mı? 

  • Makinenizin temizleme performansını artırır: Bulaşık makinesi tuzu, suyu daha alkali hale getirerek deterjanın daha etkili çalışmasına yardımcı olur ve bulaşıklarınızdan daha fazla kir temizlenir. 
  • Makinenizin enerji verimliliğini arttırır: Sert suyun neden olduğu kireç nedeniyle makineniz suyu ısıtmak için daha fazla enerji harcar. Bu da daha yüksek elektrik faturası anlamına gelir. Bulaşık makinesi tuzu, suyu yumuşattığı için elektrik tüketimini azaltır. 
  • Bulaşıkları tertemiz yapar: Sert suyu yumuşattığı için bulaşık artıklarını düzgün bir şekilde çözülmesini sağlayarak bulaşıkların daha temiz olmasını sağlar. 
  • Makinenizin ömrünü uzatır: Bulaşık makinesinin iç kısmında zamanla biriken kireç, makinenize zarar verebilir ya da daha az verimle çalışmasına neden olur. Bulaşık makinesi tuzu, kireç oluşumunu önleyerek makinenizin ömrünü uzatır. 
  • Bütçe dostudur: Kireç ve benzeri tortuların neden olduğu parça arızaları ve tıkanmaların önüne geçerek makinenizin tamir ihtiyacını azaltır ve bütçenize katkıda bulunur. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Nereye Konur? 

Bulaşık Makinesi Tuzu Nereye Konur

Bulaşık makinesi tuzu, makinenin tuz haznesine koyulur. Bulaşık makinesi deterjan ve parlatıcı hazneleri hemen kapağın içindeyken tuz haznesi kapakta yer almaz. Peki bulaşık makinesi tuz koyma yeri nerede?

Bulaşık makinesi tuz haznesi genellikle makinenizin zemininde yer alır. Alt sepeti öne kaydırarak erişebilirsiniz. Bidon kapağına benzeyen bir kapağı olduğu için bulmanın kolay olduğunu da belirtelim. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Nasıl Kullanılır?

Bulaşık Makinesi Tuzu Nasıl Kullanılır

Bu kadar mahareti olan bulaşık makinesi tuzunu kullanmak ise oldukça basit. Bulaşık makinesi tuz haznesi kapağını açın. Haznenin içinde su olduğunu göreceksiniz. Tuzun çözülmesini sağlamak için bunun normal olduğunu belirtelim. Haznede su yoksa, tuz koyduktan sonra bir litreye kadar su eklemeyi ihmal etmeyin. Su taşarsa sorun olmaz. 

Tuz taşarsa bir bez yardımıyla mutlaka temizleyin. Çok fazla miktarda tuz taşmışsa ya da koyarken bezle toplanmayacak miktarda tuz dökülürse makineyi bir kez boş ve deterjansız çalıştırın. Aksi halde tuz çözünmeden temas edeceği için bulaşıklarınızı çizebilir. Tuzun dökülmesini engellemek için bulaşık makinenizi ilk aldığınızda içinden çıkan bulaşık makinesi tuz hunisi ile tuzu koyabilirsiniz. Tuz koyduktan sonra hazne kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun. Aksi halde yıkama esnasında çıkan tuz parçaları bulaşıklarınızı çizebilir. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Ne Kadar Konur?  

Bulaşık Makinesi Tuzu Ne Kadar Konur

Bazı marka ve modellerde tuz haznesinde işaretli bir dolum çizgisi olabilir. Varsa bu çizgiye ulaşana kadar yoksa haznenin kapağından görünene kadar biraz boşluk kalacak şekilde tuz ekleyebilirsiniz. Suyun sert olduğu bir bölgede yaşıyorsanız tuz seviyesini birkaç haftada bir kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Miktarı azaldıysa mutlaka tuz ekleyin. Tamamen bittiyse hazneyi tuzla doldurun. Bu basit tedbirlerle bulaşık makinenizin ömrünün uzatır ve bulaşıklarınızın makineden istediğiniz gibi tertemiz çıkmasını sağlarsınız. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Ne Kadar Sürede Biter?  

“Bulaşık makinesi tuzu kaç ay gider?” diye merak ediyorsanız bulaşık makinenizi ne sıklıkta kullandığınıza ve suyunuzun sertliğine bağlı olarak bu sürenin değiştiğini belirtelim. Genel olarak hazneyi bir kez doldurduğunuzda birkaç ay süreyle tuz koymanıza gerek olmadığını söyleyebiliriz. 

Daha sık tuz eklemeniz gerekiyorsa “Bulaşık makinesi tuzu neden çabuk bitiyor?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Öncelikle suyun sert olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, daha sık tuz eklemeniz gerektiğini belirtelim. Bu nedenle suyunuzun sertliğini bilmenizde fayda var. Ayrıca hazne kapağını tam kapatmıyorsanız, makine çalışırken hazneden tuz kaçağı olacağı için daha kısa sürede tuz eklemeniz gerekiyor olabilir. Kapağı tam kapattığınızdan emin olun. Yine de tuz daha çabuk bitiyorsa yetkili bir servise danışmanızı öneriyoruz.

Bulaşık Makinesi Tuzu Biterse Ne Olur?

Bulaşık Makinesi Tuzu Biterse Ne Olur

Bulaşık makinesi tuzu bittiğinde, makinenin kapağında yer alan ve elips şeklinde iç içe geçmiş iki ok işareti ile temsil edilen bulaşık makinesi tuz göstergesi ışığı yanar. Gösterge ışığının yandığını gördüğünüzde tuz haznesine tuz koymanız yeterli. 

Tuz koyduğunuz halde gösterge ışığı yanmaya devam ediyorsa makine tuzu algılamamış olabilir. Makinenizi açma kapama düğmesinden kapatın ve tuz bölmesini açın. Tahta bir çubukla tuzu karıştırın. Böylece su yüzeyine çıkan tuz parçaları sayesinde makine haznede tuz olduğunu algılayacak. haznenin kapağını sıkıca kapatın. Işığın sönmesi için makinenizde bir kez boş ve deterjansız yıkama yapın.

Bulaşık Makinesi Tuzu Kullanılmazsa Ne Olur?

Bulaşık Makinesi Tuzu Kullanılmazsa Ne Olur

Bulaşık makinesi tuzu, sert suyu yumuşatarak makinenizin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Makinenizin içinde ve bulaşıklarınızda kireç tortusu oluşumunu engellerken bulaşıklarınızın çizilmeden temizlenmesini sağlar. Ayrıca makinenizde oluşabilecek tıkanıklıkları önler ve iç aksamını korur. Bu sayede, bulaşık makinenizin parçaları zarar görmez ve ömrü uzar. Bulaşık makinenizin ve bulaşıklarınızın daha sağlıklı ve temiz olmasını istiyorsanız, bulaşık makinesi tuzu kullanmanızı öneriyoruz. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Nasıl Boşaltılır? 

Bulaşık Makinesi Tuzu Nasıl Boşaltılır

Tuz haznesi gereğinden fazla dolu değilse, makinenizin verimli çalışması ve bulaşıklarınızın tam olarak temizlenmesi için bulaşık makinesi tuzunu boşaltma tavsiye edilmiyor. Ancak tuz haznesine yanlışlıkla tuz yerine deterjan ya da farklı bir ürün koyduğunuzu fark ederseniz bozulmaması için bulaşık makinesini çalıştırmadan önce hazneyi boşaltmalısınız. 

Bunun için makinenizi açma kapama düğmesinden kapatın ve fişini çekin. Tuz bölmesinin kapağını açın. İyice temizlediğiniz bir şişe yardımıyla hazne içindeki yanlış ürün tamamen çıkıp su berrak olana kadar hazneye tekrar tekrar su koyun. Su tamamen berraklaştığında makineyi boş ve deterjansız çalıştırın. 

Bulaşık Makinesi Tuzu Nasıl Saklanır?

Bulaşık Makinesi Tuzu Nasıl Saklanır

Bulaşık makinesi performansını etkileyeceği için tuzun nemlenip topaklanmaması için doğru bir şekilde saklanması önemli. Bulaşık makinesi tuzunu nemsiz ortamda saklamalısınız. Tuzun orjinal ambalajı saklamaya uygun yapıldığı için makinenize tuz koyduktan sonra kalan tuzu kendi ambalajında saklayabilirsiniz. Ambalajın şık olmadığını düşünüyorsanız bulaşık makinesi tuzunu hava almayan bir kapta saklamanızı öneriyoruz.

Mutfakta en büyük yardımcınız olan bulaşık makinenizin sağlıklı çalışması, pırıl pırıl bulaşıklar için makinenize tuz koymayı ihmal etmeyin. Bulaşık makinenizi yenilemek istiyorsanız “Mutfağın Kahramanı: Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımız doğru seçim yapmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca Koçtaş bulaşık makineleri sayfasından modeller ve fiyatlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.