Evlerimizde doğal bir yansıma oluşturmak ve doğanın sunduğu huzurdan yararlanmak için bitkilerden yardım alıyoruz. Bu yıl evlerde her zamankinden fazla zaman geçirdiğimizi göz önünde bulundurursak da ev dekorasyon uygulamalarında yeşile daha fazla yer ayırmayı istemek hakkınız! O halde yaşam alanını adeta bir bahçeye çevirebilecek büyük salon bitkilerine bir şans verin. İşte, salon ve oturma odanızda yer verebileceğiniz büyük saksı bitkileri:
Yuka
Kalın gövdeye ve kılıca benzeyen sert yeşil yapraklara sahip bir bitki olan yuka oldukça dayanıklı bitki çeşitlerinden biri. Yazın haftada iki, kışın ise haftada bir kez sulayarak su ihtiyacını karşılayabileceğiniz bu bitkiyi, güneş alan bir noktaya konumlandırmanız oldukça önemli. Fakat bu noktada, yukayı direkt güneş ışığından da korumak gerektiğini hatırlatalım. Aksi takdirde yukanın yaprakları güneşe doğru eğilebilir ve solma sorunu görülebilir.
Salon Palmiyesi
İnce uzun dallardan çıkan küçük ve ince yaprakları ile yaşam alanlarına mükemmel bir atmosfer katan salon palmiyesi son yıllarda çok tercih edilen salon bitkileri arasında. Bakımı kolay olan bu bitkiyi konumlandırırken karanlık olmayan, ama güneş ışığını sert bir açıyla almayan yerleri tercih etmelisiniz. Kışın haftada bir, yazın ise haftada iki kere sulanması yeterli olan bitkinin yapraklarını da bir fısfısla sulayabilirsiniz. Ayrıca belirli aralıklarla saksıyı çevirip her yaprağın güneş ışığını almasını sağlamak da bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için oldukça önemli.
Para Ağacı
Büyük saksı çiçeklerinin evinize huzur dolu görünüm kazandırdıkları bir gerçek. Peki, evinizde yer verdiğiniz bitkinin, dikkat çekici görüntüsü sayesinde dekorasyonunuza da katkı sağlamasını ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise salonda yetiştirilen ağaçlar arasında yer alan para ağacı bitkisi tam evinize göre!
Örgü şeklinde uzun bir gövdesi bulunan bu bitkiyi ideal derecede güneş ışığı alan, hava akımından etkilenmeyen bir noktaya konumlandırabilirsiniz. Kış aylarında soğuktan korunması gereken para ağacını yazın haftada iki, kışın ise haftada bir kere sulayabilirsiniz. Sulama esnasında dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise suyun, toprağın her noktasına ulaşmasını sağlamak.
Kauçuk Çiçeği
Uzun boyu ve yeşil renkli büyük yapraklarıyla dikkat çeken bitkilerden biri olan kauçuk çiçeğinin sağlıklı şekilde büyümesi için onu bol hava alabileceği, ama hava akımından koruyabileceğiniz bir alana konumlandırmalısınız. Tabii bu alanın yeterli güneş ışığı aldığından da emin olmalısınız. Nemi çok seven kauçuk çiçeğini kışın hafta bir, yazın ise haftada iki kez sulayabilirsiniz. Tabii toprağı çok sulu kalmayacak şekilde sulama yapmaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca yaprakları fısfısla sulamak ya da nemli ve temiz bir bezle silmek de bu çiçeğin bakımı için dikkat edebileceğiniz noktalardan.
Benjamin
Bakımı kolay olduğu ve kolaylıkla bulunabildiği için pek çok evde tercih edilen benjamin, soğuğu sevmeyen bitkilerden. Her mevsimde ideal oda sıcaklığında bulunması gereken, sert açılı güneş ışığından korunması şart olan bu bitkinin saksısını belirli aralıklarla çevirmek gerekebilir. Çünkü benjaminin yaprakları güneşe doğru eğilme eğilimindedir ve bunun önüne geçebilmek için tüm yaprakların güneş görmesini sağlamak gerekir. Diğer çiçeklerde olduğu gibi benjamini de kışın bir, yazın ise haftada iki kez sulayabilirsiniz.
Bitki bakımı elbette sadece doğru konum ve sulama ile ilgili değil. Seçtiğiniz topraktan bitkilerinizi ekeceğiniz saksıya kadar pek çok unsur, bitkinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmeniz için önemli. Dilerseniz “Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin İpuçları” yazımızı okuyarak bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bitki bakımı için gerekli ürünler ve birbirinden güzel saksılar için Koçtaş’a göz atmayı unutmayın.