Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Bahçeler, yaşamı güzelleştirmede kendisine rakip tanımayan mekanlardan olsa da biraz uğraştırıcı bir yanı da var. Çünkü bahçedeki bitkiler mevsim geçişlerinde çiçeklerini veya yapraklarını döktüğü için o iç açıcı görüntü birden değişiveriyor.

Dökülen bitkiler, sararmış büyük ağaç yaprakları gibi estetik görünmediği ve hızla çürüdüğü için de bahçeyi temizlemek gerekiyor. Ancak merak etmeyin, her zaman yaşam alanlarını güzelleştirmenin pratik bir yolunu bulmak mümkün. Bahçe keyfini zahmetsizce yaşamanın yolu, yaz kış kurumayan bahçe çiçekleri seçiminden geçiyor.

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Uzun Süre Dayanan Çiçekler Neler?

Sorunun cevabına geçmeden önce bir püf noktayı hatırlatalım: En dayanıklı çiçek sizin bahçenizde olsa bile ancak düzenli bir bitki bakımı gerçekleştirerek bu güzelliği koruyabilirsiniz. Bitki ve çiçek bakımı için ihtiyacınız olan tüm malzemeler sizi Koçtaş’ta bekliyor! İşte, yaz kış yeşil kalabilen bitkiler:

Lavanta

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Yaz kış bahçenizde muhteşem kokulu bir bitki bulunsun istiyorsanız lavanta tam size göre! Lavanta yazın arıları kendisine çeken minik güzel kokulu mor çiçekler açar. Bu çiçeklerin bir kısmını koparmadan bırakırsanız lavanta kesesi için tohum elde edersiniz. Kışın da lavantanın yaprakları o eşsiz kokuyu yaymaya devam eder. Bu kokuyu almak için ellerinizi yapraklara sürmeniz yeterli. Peki, bahçe çiçekleri arasında özel bir yere sahip olan lavantanın bakımı nasıl yapılır?

Lavanta, hava şartlarına karşı dayanıklı olsa da en iyi şekilde çiçeklenmesi için güneş alan yere dikilmesi gerekir. Geçirgen toprağı seven lavantaya soğuk hava değil, fazla ıslak kalmış kökler zarar verir.

Şebboy

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Devamlı çiçek açan bitkiler arasında yer alan şebboy, muhteşem kokulu pembe, mor veya beyaz taç yapraklara sahiptir. Kesme çiçek olarak da değerlendirilen şebboyun birçok türü bulunur.

Şebboyun bakımı oldukça kolay olsa da en verimli çiçekleri alabilmek için zarif çiçeği dış mekanda yetiştirmek gerekir. Hafif gölgeyi seven şebboy, torflu ve geçirgen bir toprağa ihtiyaç duyar. Diğer bitkilerin ihtiyaç duyduğu toprak türlerini de keşfetmek için Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri yazımızı okumayı unutmayın. Şebboyun sağlıklı büyüyerek bahçenize mis kokusunu yayması için ihtiyacı olan torf ve topraklar ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Kalanşo (Kalanchoe)

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Kalanşo, kışın çiçek açan bahçe bitkileri arasında özel bir yere sahip. Pembe, turuncu, kırmızı ve sarı gibi birçok rengi bulunan çiçekleri küçük kümeler halinde sonbahardan ilkbahara kadar sürekli açar. Sukulent türlerinden biri olan kalanşo sıcağı pek sevmediği için yazın çiçeklenmesi azalır.

Yarı gölgeyi seven kalanchoe bitkisi, iyi drene edilmiş toprakta yetişir. Bu yüzden kalanşoyu kaktüs toprağı gibi çok geçirgen bir toprak türünde yetiştirmenizde fayda var.

Kalanşonun tırtıklı küçük yaprakları da en az çiçekleri kadar güzel. Yaz kış yaprak dökmeyen kalanşo az suya ihtiyaç duyar. Bakımı kolay diğer sukulent türleri ile ilgili bilgi almak için Küçük Bitkilere Yer Açın: Sukulent Çeşitleri ve Sukulent Bakımı yazımıza göz atabilirsiniz.

Çuha Çiçeği

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Sıcak görünümüyle menekşeye benzeyen çuha, sonbahar ve kış aylarında çiçeklenen dış mekan bitkilerinden biridir. Yazın ise güzel dokulu yaprakları bahçeyi yeşillendirmeye devam eder. Çiçekleri turuncu, mor, sarı, beyaz, lacivert, bordo gibi birçok renkte olabilir. Hem bu renk çeşitliliği nedeniyle hem de çok kolay çoğaldığı için bahçe peyzajında sıkça tercih edilir.

Çuha çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Tek dikkat edilmesi gereken, onu doğrudan güneş ışığına koymamak. Birçok bahçe bitkisi gibi çuha çiçeğini de kurudukça sulamak yeterli olur. Evde saksıda büyüyebilen çuha çiçeğini saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız Balkonunuzu Güzelleştirin: Balkonda Çiçek Bakımı İçin Öneriler yazımızı okumayı unutmayın. Çiçek yetiştirmeye en uygun saksı türleri keşfi için de sizi Koçtaş’a bekleriz.

Sardunya

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Kadifemsi bir kırmızılıktan kar beyaza kadar birçok renkte çiçeğe sahip olan sardunya, bahçe tasarımı yapmak isteyenler tarafından sıkça tercih edilir. Küme halindeki küçük taç yapraklara sahip sardunyanın farklı renkleri bir arada ekilerek hoş bir görüntü elde edilir.

Dört yüze yakın çeşidi bulunan sardunya, nemli ve güneşli iklimi sever. Geçirgen ve düzenli olarak gübrelenen bir toprağa ihtiyaç duyar. Sardunyanızın bol çiçek açması için ihtiyaç duyduğu gübreler Koçtaş’ta sizi bekliyor. Bitkinizin düzenli bakımını yaparken işinizi kolaylaştıracak ipuçları da Evinizdeki Malzemelerle Bitkilerinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneri yazımızda!

Japon Gülü

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Gülün aksine Japon gülü, katmerli yapıda değildir ve yapraklarını dökmez. Hatta neredeyse tek benzer yanı isimleridir. Japon gülü yaklaşık üç metreye kadar uzayabilen, çalı formunda bir bitki.

Zarif ve ince taç yaprakları; kırmızı, turuncu, pembe, sarı ve krem rengi olabilir. Çin gülü ya da hibiskus olarak da bilinen bu yeşil bitki, iç mekanda saksıda da yetiştirilebilir. Daima yeşil olan Japon gülü, doğrudan güneş almayı sevmez.

Toprağı kurudukça sulamak gerekir. İlkbahar gelmeden önce budama yapılarak daha canlı bir görünüme kavuşturulabilir. Bitkilerinizin mevsimlik bakımını yapmanıza yardımcı olan dal makası gibi bahçe aletleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Mercan Çanı

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Bahçeniz hem yeşil kalsın hem de çok zarif görünsün istiyorsanız mercan çanı çiçeği öncelikli tercihiniz olmalı. İnce kırmızı çiçeklere ve uzun ince dallara sahip şamdan çiçeği yaprak dökmez. Bu her dem yapraklı bitki, çiçeklerinin ateşe benzeyen rengi nedeniyle şamdan çiçeği olarak da bilinir. Nadir de olsa krem rengi ya da sarı renkli çiçekli türleri de bulunur.

Doğru bakım yapıldığı zaman ilkbahardan sonbahara kadar devamlı çiçek açan bitkilerden biri olan mercan çanı, kışın da yapraklarını dökmez. Killi toprağı seven mercan çanına kurudukça su verilebilir. Susuzluğa karşı dayanıklı olsa da çiçek açması için çok kurumasını beklemeden sulama yapılabilir. Bitki bakımı ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevaplarına ulaşmak için Bitkiler Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları yazımızı okuyabilirsiniz.

Mercan çanı çiçeğini dikerken çok hızlı büyüdüğünü de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Duvar yanı gibi yürüyüşü engellemeyen bir yere ekebilirsiniz. Böylece bahçenizi çepeçevre kırmızı çiçeklerle de donatabilirsiniz.

Hercai Menekşe

Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler?

Bahçenize rengarenk ve biraz da nostaljik bir görünüm katmak için hercai menekşe yetiştirebilirsiniz. Hercai menekşeler tek renkli olabildiği gibi iki üç renkli de olabilir. Bakımı kolay çiçeklerden biri olan hercai menekşe; hafif killi, humuslu toprakta yetişir. Güneşi veya yarı gölgeyi seven hercai menekşeyi toprağı kurudukça sulayabilirsiniz.

En dayanıklı bahçe çiçekleri hakkında merak ettiklerinizi paylaştık. Gelin, şimdi de evinizde bahar havası estirecek bitkileri keşfedelim. Evde Hangi Bitkiye Yer Verebilirsiniz? konulu testimizi çözün, tam da evinize uygun bitki türünü bulun.