Yeterli ve Konforlu Olsun Diyenlere: Karavan Mobilyaları ve Dekorasyonu

Yeterli ve Konforlu Olsun Diyenlere: Karavan Mobilyaları ve Dekorasyonu

Karavanla yolculuk yaparak özgürlüğü tatmak gibisi yok. Ne de olsa karavan neredeyse eviniz orada! Yani hem evinizin konforuna sahipsiniz hem de gözünüzü dilediğiniz yerde açabiliyorsunuz. Karavanda kendinizi evinizde hissetmenin sırrıysa tüm ihtiyaçlarınızın karşılanması. Buna elbette dekorasyonla bir tutam zevk de katabilirsiniz.

Peki, keyifli bir yolculuk için hangi karavan mobilya türlerine ihtiyacınız var ve karavan dekorasyonu nasıl yapılır? Karavan içi tasarımları ve bir karavanda olması gerekenleri öğrenerek ilk adımı atabilirsiniz. İşte, tüm püf noktalarıyla karavan dizayn unsurları:

Karavan İçi Mobilyaları Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Karavan Mobilyası Nasıl Seçilir

Geniş bir alana yerleştirildikleri için ev mobilyaları seçerken dekorasyon zevkini ön plana almak çoğu zaman yeterli oluyor. Ancak karavan eşyaları için durum oldukça farklı. Mobilyaların tüm ihtiyaçları pratik şekilde karşılaması gerekiyor ve konuldukları yerde kapladıkları alan kendini oldukça belli ediyor. Bu nedenle özenli bir seçim yapmak önemli. Karavan mobilyası alırken şunlara dikkat edilebilir:

  • Karavan kısıtlı bir alana sahip olduğu için hangi mobilya türü olursa olsun ekstra depolama alanı sunması önemli bir avantaj. Hazneli sandalye, koltuk, yatak ve masa seçmeye dikkat edebilirsiniz. 

Ayrıca dar mekanlara özel ipuçlarını paylaştığımız ¨Küçük Evlerde Yer Kazanma Tüyoları ve Hayatı Kolaylaştıran Fikirler¨ yazımızı okuyarak bunları karavanınıza uygulayabilirsiniz. 

  • Karavan mobilyasının olmazsa olmazlarından birisi de fonksiyonellik. Böylece küçücük bir alana salon, mutfak ve yatak odasını sığdırabilirsiniz. 

Katlandığında sehpa olan koltuk, dolaba veya kanepeye dönüşen yatak bunlardan yalnızca birkaçı. İşlevsel mobilyalarla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için ¨Katlanabilir Mobilyalar ile Evinizde Yer Açın¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Karavan mobilyaları seçerken sabit ve hareket ettirilebilen/bağımsız modeller sizi bekliyor olacak. Eğer zaman zaman dekorasyonu değiştirmekten hoşlanıyorsanız bağımsız karavan mobilyası alabilirsiniz. 
  • Karavan içi mobilyaları aynı zamanda verandada da kullanılabiliyor. Hafif malzemelerden üretilmiş karavan masası, sandalyesi ve taburesi alarak zahmetsizce açık havanın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Dış mekan kullanımına uygun seçenekler Koçtaş bahçe mobilyaları kategorisinde sizi bekliyor! Ayrıca ¨Balkon ve Bahçe Mobilyası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ yazımızı okuyarak açık havaya özel mobilya seçiminin ipuçlarını da öğrenebilirsiniz.

Karavan Mobilya Malzemeleri Ne Olmalı?

Karavan Mobilya Malzemesi

Karavan mobilyaları açık hava, güneş ve neme maruz kaldığı için dayanıklı malzemelerden üretilen türlerin seçilmesinde fayda var. Dikkat edebileceğiniz diğer konular şunlar:

  • Ne kadar hafif bir karavanınız olursa o kadar az yakıt tüketeceğiniz bir gerçek. Bu nedenle hafif ve dayanıklı malzeme türlerini tercih etmelisiniz.
  • Karavan mobilyalarında yaygın olarak pavlonya ahşabı, çam ve huş ağacı kullanılıyor. Çam ve huş dayanıklı ahşap türleri olsa da pavlonyaya göre daha ağırlar. 
  • Mobilyalarda sıkça kullanılan sunta, karavan için iyi bir seçenek sayılmaz. Çünkü hem neme karşı yeterince dirençli değil hem de ağır. 
  • OSB yonga plaka ve fiber daha bütçe dostu seçenekler, ancak dayanıklı türlerinin seçilmesi önemli. Daha uygun fiyatlı oluşuyla avantaj sağlasa da ağır oldukları için yakıt tüketimini artırma ihtimalleri de bulunuyor. Farklı ahşap türlerini incelemek için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 
  • Döşeme kumaşlarının alev geciktirici özelliğe sahip olması gerekir. Bu sizin güvenliğiniz için oldukça önemli.
  • Deri, karavanda sıkça tercih edilen şık bir döşeme türü. Ancak aynı zamanda çabuk çizilebiliyor ve hasarı belli ediyor. Bu nedenle evcil hayvanınız ya da küçük çocuklarınızla yolculuğa çıkıyorsanız deriye alternatif şönil gibi kumaşlar tercih edebilirsiniz.

Karavan İçin Hangi Mobilyalar Alınmalı?

Karavanda Hangi Mobilyalar Olmalı

Karavanı gerçek bir yaşam alanına dönüştürecek mobilya türleri şunlar:

  • Karavan Mutfak Dolabı: Dar bir alanda aradıklarınıza kolaylıkla ulaşabilmeniz için bol çekmeceli, çok derin olmayan ve raf içlerinde ayırıcı bölümlere sahip bir mutfak dolabı tercih edebilirsiniz. 
  • Karavan Yatağı: Gündüz daha çeşitli ihtiyaçlarınız olduğunu göz önünde bulundurarak koltuk, masa ya da dolaba dönüşebilen bir karavan yatağı seçebilirsiniz. Katlanabilir yatak alamadığınız durumda ise yatağa bol bol minder koyarak gündüz için bir oturma alanı oluşturabilirsiniz.
  • Karavan Sürücü Koltuğu: Uzun süre karavan araba kullanacağınızı düşünerek ergonomik ve konforlu bir seçim yapmanızda fayda var. Koltuk hem sırtınızı ve boynunuzu desteklemeli hem de terletmemeli.

Aynı zamanda temel güvenlik önlemlerine de sahip olmalı. Fonksiyonel bir kullanım için de dönebilen ve ayak uzatılabilen bir sürücü koltuğu alabilirsiniz. Böylece karavan koltuğunu hem gece hem gündüz kullanabilirsiniz.

  • Yemek Odası Mobilyaları: Karavan sürekli hareket halinde olduğu için yemeklerin dökülme ihtimalini göz önünde bulundurabilirsiniz. Temizlemesi kolay ve dayanıklı bir yemek masası ve sandalye takımı alabilirsiniz. 

Eğer büyük bir karavanınız varsa koltuklarla çevrili yani kabin şeklinde bir mutfağı tercih edebilirsiniz. Çok daha küçük bir alana sahipseniz katlanır masa ve sandalye takımları hem iç hem de dış mekanda kullanabileceğiniz pratik eşyalardan. Açık alanda kullanıma uygun kamp sandalyesi ve masası modellerini incelemek için Koçtaş kamp spor ve outdoor kategorisini ziyaret edebilirsiniz. 

Karavan İç Dizayn İpuçları

Karavan Dizaynı

Yola çıkma isteği uyandıran karavan fotoğraflarınızın olması için sadece birkaç dekorasyon unsuruna dikkat etmeniz yeterli. İşte, “Dünyanın en güzel karavanı benimki!” dedirtecek dekorasyon sırları:

  • Dekorasyon Stili: Karavanınızın sizi anlatması için stilinize uygun bir dekorasyon tarzı seçebilirsiniz. Minimalist dekorasyonla sadeliğe adım atabilir, country dekorasyonla romantik bir ortam oluşturulabilir ya da İskandinav tarzı dekorasyonla doğayı kucaklayabilirsiniz.
  • Renk Seçimi: Kahverengi, parlak ahşap görüntüsü oldukça cezbedici. Ancak karavanın dar bir alan olduğunu göz önünde bulundurarak daha açık renkleri tercih etmek de güzel fikir! Böylece hem karavanın içini geniş gösterebilir hem de beyazla birlikte kullanacağınız canlı renklerle sıcacık bir mekan yaratabilirsiniz.
  • Zemin Döşemesi: Yer döşemesi karavanın genel görünümünü azımsanmayacak kadar etkiliyor. Zemin döşemesinin mobilyalarınızla uyumlu renklerde olmasına dikkat edebilirsiniz. 

Elbette hangi desen ve renge sahip olursa olsun kullanışlı bir zemin döşeme türü seçmeniz de gerekiyor. Yer döşemesi seçimi hakkında bilgi almak için ¨Zemin Döşemesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Düzenli Görünüm: Karavanınızın içinin dağınık görünmemesi için tel sepet gibi alternatif depolama çözümleri kullanabilirsiniz. Ayrıca her an kullanmadığınız ocak gibi malzemelerin üzerine mobilyayla uyumlu kapaklar örtebilirsiniz. Böylece hem yeni bir alan kazanabilir hem de sadeliğe doğru adım atabilirsiniz. Ayrıca manyetik bıçaklık, bulaşık sepeti gibi tezgah üstü kalabalığı engelleyen aparatları da tercih edebilirsiniz. 
  • Konfor Unsurları: Karavan dekorasyonu, ihtiyaçlarınızı karşılamanın yanı sıra konfor hissini de yaşatmalı. Bunu sağlamak için minderler, puantiyeli güneşlikler, ayna, kahve ekipmanlarınız için bir köşe gibi detayları tasarıma ekleyebilirsiniz. 

Karavan iç kaplama malzemesi, karavan tasarımları ve karavan süsleme ile ilgili tüm detayları paylaştık. Şimdi, sıra son zamanların en çok merak edilen konularından biri olan ¨Şıklıktan Ödün Vermeyen Kullanışlı Alanlar: Tiny House Dekorasyon Fikirleri¨ yazımızı okumakta.