Tiny House Çeşitleri

Tiny House Çeşitleri

Yoğun iş temposu, trafik, şehrin kalabalığı… Tüm bunlardan sıkıldıysanız ve sade ama özel bir yaşam alanına sahip olmayı planlıyorsanız tiny house’larla tanışma zamanınız gelmiş demektir! Gelin şimdi, tiny house çeşitlerine göz atarak hayalinizdeki yaşam alanına kavuşmanıza yardımcı olalım. Ayrıca “Nedir, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası: Tiny House Akımı Hakkında 7 Detay” yazımızı okuyarak bu akımı daha yakından tanıyabileceğinizi de not düşelim! Tiny House Ev Çeşitleri

Nakliye Konteyner Evler

Nakliye Konteyner Ev

Görsel Kaynak

Nakliyelerde kullanılan konteynerler pek çok insan gibi size de bir şey ifade etmeyebilir, fakat bu nakliye konteynerlerinin aslında sımsıcak bir yaşam alanı haline gelebileceklerini biliyor muydunuz?

Bir tiny house çeşidi olan nakliye konteyner evler, her biri yaklaşık 10 m²’lik alana sahip olan konteynerlerin bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Tabii bu konteynerlerin bir eve dönüşmesi için kapı-pencere gibi alanlarının oluşturulması ve elektrik-su tesisatlarının yapılması gerekiyor. Ayrıca nakliye konteyner evler, tek katlı olabildikleri gibi çift katlı da olabiliyorlar. Bu noktada konteynerleri nasıl yerleştirdiğiniz ve yaşam alanı olarak ne kadar alana ihtiyacınız olduğu belirleyici oluyor.

Prefabrik Evler

Prefabrik Ev

Görsel Kaynak

Tiny house akımında en çok tercih edilen türlerden biri olan prefabrik evlerin tüm alanları fabrikasyon olarak üretilip bir araya getiriliyor. Size de küçük bir montaj işleminin ardından kısa sürede evinize kavuşmak kalıyor! Çelik, ahşap, SMC gibi farklı malzemelerden inşa edilebilen prefabrik konutlar boyut açısından da farklı alternatifler sunabiliyor. Prefabrik ev fiyatları ise hem büyüklük hem de prefabrik evlerin inşasında kullanılan malzeme doğrultusunda şekilleniyor. Kısacası zevkinize, ihtiyacınıza ve bütçenize uygun prefabrik ev modellerinin var olduğundan şüpheniz olmasın!

A İskelet Kabin Evler (A Frame Cabin)

A İskelet Ev

Görsel Kaynak

En popüler ve en dikkat çeken tiny house modellerinden biri olan A iskelet kabin evlerin oldukça sıcak bir tasarımı var. Evi örten çatının zemine yakın bir şekilde üçgen biçiminde inmesi ise bu evlerin en önemli özellikleri. Genellikle ahşaptan üretilen ve tek katlı olan bu evlerin iki katlı seçenekleri de bulunuyor. Bu küçük evlerin boyutları ise genellikle 15 m² ila 80 m² arasında değişiklik gösterebiliyor. Tabii daha büyük seçenekler bulmanız da mümkün. Ayrıca A iskelet kabin evleri hazır olarak satın alabileceğiniz gibi ihtiyacınıza uygun şekilde bir mimarın tasarlamasını sağlayabilir ve ardından inşa ettirebilirsiniz.

Bungalov Evler

Bungalov Ev

Görsel Kaynak

Yapı malzemesi olarak genellikle ahşap tercih edilen, çoğunlukla tek katlı olsa da iki katlı seçenekleri de bulunan mikro ev türlerinden biridir. Fabrikasyon bungalov ev satın alabileceğiniz gibi bir mimara, ihtiyacınıza ve zevkinize uygun bungalov ev de çizdirebilir ve inşa edilmesini sağlayabilirsiniz. Genellikle ahşap olarak inşa edilmeleri ise bungalov evleri çevre dostu yapan özelliklerinden biri. Tabii bu noktada mevsim şartlarından korunmak için gerekli ısı yalıtımının yapılmasının şart olduğunu not düşmeliyiz.

Ağaç Evler

Ağaç Evler

Görsel Kaynak

Genellikle Amerikan filmlerinde karşımıza çıkan ev türü olan ağaç evler de tiny house çeşitlerinden. Ağaçların boyutları ve ev sahibinin ihtiyaçları doğrultusunda projelendirilip inşa edilen bu evlerde yapı malzemesi olarak ise çoğunlukla ahşap kullanılıyor. Görsel olarak oldukça hoş dursalar da ağaç evlerde yaşam ve ulaşım gibi ihtiyaçların diğer mikro ev çeşitlerine göre daha zor olabileceğinin de altını çizelim.

Gezici Evler

Gezici Ev

Görsel Kaynak

Römork olarak bağlanabilen ve evin altındaki tekerlekler sayesinde hareket ettirilebilen küçük ev modellerine “gezici ev” adı veriliyor. Bu konut çeşitlerinin evle seyahat imkânı sağlaması ise en büyük avantajlardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca römorksuz hareket ettirilebilen otobüs/kamyon evler ve karavanlar da gezici ev olarak biliniyor.

Kamyon ve Otobüs Evler

Otobüs Ev

Görsel Kaynak

Kamyon ve otobüslerin konaklamaya ve ihtiyaca uygun bir şekilde modifiye edilmesi ile oluşturulan evlerdir. Seyahat imkânı sunabilen ev çeşitlerinden biri olan olan kamyon ya da otobüs evler, aracın büyüklüğü doğrultusunda farklı boyutlarda olabilir. Bu arada bu tip araç-evlerin genellikle fabrikasyon olmadıklarını ve araç sahipleri tarafından modifiye edildiklerini not düşelim.

Karavanlar

Karavanlar

Görsel Kaynak

Karavanlar, konaklamaya uygun bir şekilde fabrikasyon olarak üretiliyorlar. Yaşam alanında seyahat etme imkânı sunan karavanların sürücülü çeşitleri oldukları gibi römorklu türleri de mevcuttur.