Hangisi Nasıl Kullanılır: Bahçe Aydınlatma Ürünleri

Bahçe Aydınlatması Ürünler

Bahçenize çıkıp gökyüzüne bakmak, açık havada daha özgür hissetmek, günün tadını çıkarmak her zaman güzel fikirdir! Tabii bu alanda ihtiyacınıza uygun bahçe mobilyaları tercih etmek ya da bahçe dekorasyonunuzu zevkinizi yansıtacak şekilde yapmak, geçireceğiniz zamanın kalitesini artırabilir; bizden söylemesi!

Dilerseniz “Balkon ve Bahçe Mobilyası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve “Evin Keyif Alanı: Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?” yazılarımız bu konularda size yardımcı olmaya hazır! Fakat bunların yanı sıra akşam saatlerinde de bahçede keyif yapmanızı sağlayan başka bir ürün kategorisi olduğunu unutmamak lazım. Evet, bahçe aydınlatmalarından bahsediyoruz. 

O halde şimdi, bahçe aydınlatma çeşitlerine ve hangi alanlarda kullanıldıklarına göz atalım.

Hangisi Nasıl Kullanılır: Bahçe Aydınlatma Ürünleri

İhtiyacınıza ve zevkinize hitap eden bahçe aydınlatması modelleri, bütçenize uygun fiyatlarla Koçtaş’ta!

Enerji Kullanımına Göre Bahçe Aydınlatma Ürünleri

Aydınlatma ürünü denildiğinde akıllara kablolu, elektrik enerjisiyle çalışan ürünler gelse de enerji kullanımı doğrultusunda ürünleri iki kategoride incelemek mümkün.

  • Elektrikli Aydınlatma: Fişi prize takıldığında elektrik akımı ileten ve bu sayede çalışan geleneksel aydınlatma çeşididir.
  • Solar Aydınlatma: Enerjisini Güneş’ten alır. Güneş enerjisi sayesinde bataryalarını doldurur ve elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan çalışır. Solar aydınlatma ürünleri bahçenizde enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca güneş enerjili bahçe aydınlatması ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımızı okumanızı öneririz.

Bahçe Aydınlatma Koçtaş

Montaj Şekline Göre Bahçe Aydınlatma Ürünleri

Bahçe aydınlatmalarını montaja ihtiyaç olan ve montaja ihtiyaç olmayan şeklinde iki sınıfta inceleyebiliriz.

  • Montaj Gerektiren Ürünler: Bir alana monte edilmeleri gerekir ve çalışmaları için çoğunlukla elektrik tesisatına ihtiyaç vardır.
  • Montaj Gerektirmeyen Ürünler: Montaja gerek kalmadan kullanılabilir. Sapmalı ve set üstü olmak üzere kendi arasında ikiye ayrılır. Saplamalı ürünler toprak gibi alanlara sopaları sayesinde konumlandırılabilirken set üstü ürünler masa, zemin, duvar üzeri gibi noktalara yerleştirilebilir.

Bahçe Aydınlatması

Modele Göre Bahçe Aydınlatma Ürünleri

Dış mekan aydınlatma modelleri, kullanım tercihleri doğrultusunda sınıflandırılabilir. Ürünlerin hangi alanlarda nasıl kullanılacağını bilerek bahçe aydınlatması türleri arasında doğru seçim yapabilirsiniz. Gelin, şimdi, modelleri doğrultusunda bahçe aydınlatmalarına göz atalım.

Direk Aydınlatma

Direk Aydınlatma

Orta ya da uzun gövdelerinin yukarısında bir veya birden fazla ampul girişi bulunan ürünlerdir. Elektrikli ve montaj gerektiren türlerinin yanı sıra güneş enerjili seçenekleri de bulunur. Farklı tarzlara uyum sağlayabilecek geniş bir tasarım yelpazesine sahiptir. Büyük boyutlu olan seçenekleri çoğunlukla ana aydınlatma olarak tercih edilir.

Sarkıt Aydınlatma

Sarkıt Aydınlatma

Asıldığı tavandan sarkan, şık bir tasarıma sahip olan aydınlatma seçenekleridir. Sarkıt seçiminde dış ortama uygun, suya ve toza dayanıklı IP sınıfına dâhil ürünler seçmek, güvenliğiniz açısından oldukça büyük önem taşır. Dilerseniz “IP Koruma Sınıfı Nedir? Hangi Alanda Hangi IP Sınıfı Tercih Edilmeli?” yazımızı okuyarak IP sınıfları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çoğunlukla elektrikli ve montaj gerektiren ürünler arasında bulunan, tarzınıza uygun model seçenekler sunan sarkıtlar, evin bahçeye çıkan küçük bölümünde tercih edilir. Bu sebeple orta ve büyük bahçelerde ek bir aydınlatma ürününe ihtiyaç olabilir.

Aplik Aydınlatma

Aplik Aydınlatma

Tek ya da çok ampul girişli olabilen, duvara monte edilen ve elektrikli çeşitlerinin yanı sıra solar alternatifleri de bulunabilen aydınlatma çeşididir. Tasarım açısından geniş bir ürün yelpazesi sunan aplikler evden bahçeye çıkan alana ek olarak bahçe duvarlarına da monte edilebilir. Çoğunlukla yardımcı aydınlatma ürünü ile kullanılan ve hareket sensörlü seçenekleri de bulunabilen apliklerde de dış mekâna uygun IP sınıfına sahip ürünler seçmek gerekir.

Saplamalı Aydınlatma

Saplamalı Aydınlatma

Sivri uçları sayesinde zemine saplanabilen ve çoğunlukla montaja ihtiyaç olmadan konumlandırılabilen bahçe aydınlatma çeşididir. Ürünün ve ampulün büyüklüğü doğrultusunda ana ya da yardımcı aydınlatma ürünü olarak tercih edilebilir. Geniş bir model yelpazesi bulunur.

Zincir (Dize) Aydınlatma

Zincir Aydınlatma

Neme, suya ve toza karşı dayanıklı ampullerin kablolar üzerine dizilmesiyle oluşturulan bahçe aydınlatmasıdır. Bazı modelleri “bahçe fenerleri” olarak da bilinir. Montaj gerektirmemesi, ağaç-duvar üzerine konumlandırılması ya da iki ürün arasında gerilebilmesi en büyük avantajlarındandır. Elektrikli çeşitlerinin yanı sıra solar alternatifleri de bulunabilir. Farklı ampul tasarımlarına sahip olabilen bu ürünler, ampullerin gücü doğrultusunda ana ya da yardımcı aydınlatma çeşitleri olarak kullanılabilir.

Projektör Aydınlatma

Projektör Aydınlatma

Çoğunlukla kare ya da dikdörtgen tasarımı olan ve LED ampulleri sayesinde enerji tasarrufuna katkı sağlayabilen ürünlerdir. Elektrikli ve montaj gerektiren seçeneklerine ek olarak güneş enerjili modelleri de bulunabilir. İşlevselliğin ön planda olduğu bu ürün grubu, oldukça güçlü bir aydınlatma sağlar ve uzak noktaları bile aydınlatabilir.

Set Üstü Aydınlatma

Set Üstü Aydınlatma

Çoğunlukla montaja ihtiyaç duymadan direkt olarak zemin, masa, duvar gibi uygun alanların üzerine konumlandırılabilen bahçe aydınlatması seçenekleridir. Elektrikli alternatiflerin yanında solar çeşitleri de bulunur. Taş görünümlü, sokak lambası tasarımında, cam küre gibi farklı tasarımları vardır. Seçilen ürünün büyüklüğü ve etki alanı doğrultusunda ana ya da yardımcı aydınlatma ürünü olarak kullanılabilir.

Spot Zemin Aydınlatma

Spot Zemin Aydınlatma

Bazı modelleri montaj yapılarak bazıları ise montajsız bir şekilde zemine konumlandırılan aydınlatma ürünleridir. Diğer bahçe aydınlatması ürünleri kadar geniş bir yelpazesi olmasa da farklı tasarımları bulunur. Genellikle bahçe yolu aydınlatması ve dekoratif amaçla tercih edilir.

Mumluklar

Koçtaş Bahçe Ürünleri

İçerisine koyulan mumlar sayesinde alanda hoş bir atmosfer yaratılmasına katkı sağlayan dekoratif aydınlatma ürünleridir. Metal, seramik, cam gibi farklı materyallerden üretilebilir ve geniş bir tasarım yelpazesi sunabilir. Mumluklar içerisine yerleştirilen mumlar, loş ortam sevenler için uygun bir ortam yaratılmasına katkı sağlayabilir, ama alanın işlevsel bir şekilde aydınlatılması konusunda yetersiz kalabilir. Fotoğraftaki gibi solar mumlar/mumluklar ise hem daha işlevsel hem de doğa dostu bir aydınlatma sağlayabilir.

Açık Havanın Tadını Çıkarın: Bahçe Aydınlatması İçin Pratik Öneriler adlı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.