Matkap Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

matkap alırken dikkat edilmesi gerekenler

Herhangi bir zemin üzerinde delik açmaya, vidalama yapmaya ev hayatında da hobilerle uğraşırken de gerek olabiliyor. Bu doğrultuda ihtiyaç duyulan elektrikli el aleti, matkaplar oluyor. Matkap çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız ise ihtiyacınıza en uygun matkabı seçme konusunda size yardımcı olabilir. Gelin, matkapları yakından tanıyalım ve matkap seçerken nelere dikkat edilir, inceleyelim.

Matkap Çeşitleri Nelerdir? Hangi Matkap Ne İşe Yarar?

Matkap satın almadan önce ilk belirlemeniz gereken şey, hangi tür matkap seçeceğiniz. Çünkü matkaplar bazı kriterlere göre ayrılıyor ve bu kriterler, kullanım alanının belirlenmesinden pratik kullanıma kadar farklı hususları etkileyebiliyor.

  • Darbeli Matkap: İki diskin çarpışmasıyla meydana gelen enerji sayesinde delme işlemini gerçekleştiren darbeli matkaplar, beton ve duvar gibi sert alanlarda kullanıma uygun. Darbeli matkapların en büyük dezavantajı ise yüksek ses seviyesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca bazı modellerin darbesiz matkap olarak kullanılma seçeneği olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
  • Darbesiz Matkap: Havayı sıkıştıran pistonun enerjiyi matkap ucuna iletmesiyle çalışan darbesiz matkap; ahşap, plastik, metal gibi daha yumuşak yüzeyler için tercih edilebiliyor. Darbesiz matkaplar, darbeli matkap seçeneklerine göre daha sessiz ve daha pratik bir kullanım sunuyor. Profesyonel kullanım için almıyor ve ev işlerinde yardımcı olması için matkap satın almayı planlıyorsanız darbesiz matkapları tercih edebilirsiniz.
  • Kablolu Matkap: Çalıştırmak için fişi prize takılması gereken matkap çeşidine bu isim veriliyor.
  • Şarjlı Matkap: “Akülü matkap” olarak da biliniyor. Şarj edildikten sonra elektrik bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Bu özellik, kablosuz matkap modellerini kablolu seçeneklere göre daha pratik kılıyor ve özgür çalışma imkânı sağlıyor.

matkap seçimi

Matkap Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Hangi matkap çeşidini seçeceğiniz, ihtiyacınıza uygun seçim yapma açısından önemli bir adım olsa da yeterli olmayabilir. Matkap seçimi sırasında incelemeniz gereken bazı teknik özellikler en uygun matkabı bulmanızı sağlayabilir. Şimdi, doğru matkap seçiminde incelemeniz gereken diğer kriterlere göz atalım:

  • Mandren Tipi: Matkap ucunu tutan parçaya mandren adı veriliyor. Mandren tipleri anahtarlı ve anahtarsız olmak üzere ikiye ayrılıyor. Anahtarlı mandren seçeneklerinde matkap ucu değiştirmesi anahtarla gerçekleştirilirken anahtarsız mandrenlerde bir anahtara ihtiyaç duyulmuyor. Dolayısıyla anahtarsız mandrenlerin daha pratik olduğunu söyleyebiliriz.
  • Volt: Akülü matkaplarda cihazın gücü Volt ile ifade ediliyor. Volt değeri ne kadar yüksekse matkabın delme gücü de o kadar fazla oluyor. Evde kullanılacak bir şarjlı matkap için 10 Volt yeterli olabilir.
  • Watt: Kablolu matkaplarda ise bu güç Watt ile belirtiliyor. Ev işlerinde kullanılacak matkaplarda 500-800 W arasında seçenekler yeterli olabiliyor. Eğer zımparalama işlemi de yapılacaksa 900 W ve üzeri ürünler tercih edilebilir.
  • Amper: Akülü matkaplarda batarya ömrünü belirtiyor. Amper değeri ne kadar yüksekse matkabı bir şarj sonrasında o kadar uzun süre kullanabilirsiniz.
  • Tork ve Devir Sayısı: Matkabın döndürme gücünü ifade eden tork, devir sayısı üzerinde etkili bir terimdir. Dakikada 1300 devir yapabilen matkaplar ev işlerinde kullanılabilir. Eğer ahşap ve metal gibi yüzeylerde işlem yapılacaksa 3800 devir yapan cihazlar tercih edilebilir.

Bu özelliklerin yanında servis ağı ve uygulama alanını aydınlatma gibi kullanım kolaylığı sağlayan özellikleri de incelemenizi öneririz. Ayrıca pratik bir kullanım için alacağınız ürünün ağırlığına da dikkat etmelisiniz.

matkap seçerken nelere dikkat edilmeli

İhtiyacınıza uygun matkap modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. Bu arada diğer elektrikli el aletleri hakkında da bilgi almak isterseniz “Hangi Elektrikli El Aleti Ne İşe Yarar?” yazımıza göz atabilirsiniz.