Uyumlu Bir İç Mekan İçin: Süpürgelik Nasıl Seçilir?

Süpürgelik Nasıl Seçilir

Çoğumuzun küçük bir ayrıntı olarak gördüğü süpürgelik, sanıldığının aksine ev dekorasyonunda büyük bir görev üstlenir. Yaşam alanlarımıza görsel derinlik katmakla kalmaz; aynı zamanda duvarla zeminin birleştiği derzleri gizler, mobilyaları taşırken veya yerleri temizlerken duvarın alt kısmının zarar görmesine engel olur. 

Yaşam alanlarımıza estetik bir görünüm kazandıran süpürgelik için malzemeden renge, hatta yüksekliğe kadar birçok seçenek mevcut. Hal böyle olunca parke süpürgelik alışverişinde, karşınıza çıkan süpürgelik çeşitleri ile kafanız karışabilir.

Biz de hem süpürgelik seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri paylaşmak hem de süpürgelik modelleri arasından seçeneklerinizi daraltarak doğru olanı bulmanıza yardımcı olmak istedik.

Uyumlu Bir İç Mekan İçin: Süpürgelik Nasıl Seçilir?

Dekorasyon Tarzınızı Dikkate Alın

Süpürgelik Dekorasyon Tarzı

Başka bir evde gördüğünüz o şık süpürgelik sizin salonunuzda da harika durur diye düşündünüz ve bir hevesle siz de aynısını alıp salonunuza döşettiniz. Ancak istediğiniz gibi olmadı, çünkü evinize uymadı. Bu uyumsuzluğu yaşamamak için süpürgelik seçerken ilk olarak evinizin dekorasyon tarzına dikkat etmenizde fayda var.

Minimal bir dekorasyonunuz varsa sade çizgilere sahip bir model tercih edebilirsiniz. Geleneksel, daha klasik bir tarza sahipseniz kavisli modelleri değerlendirebilirsiniz. Eskiyle yeniyi birleştiren şık bir dekorasyonla uyum için pastel tonlarda kavisli modelleri düşünebilirsiniz. Çağdaş bir stiliniz varsa da dekorasyonunuzun sadeliğini tamamlayacak şekilde düz, köşeli modelleri kullanabilirsiniz. 

Yer Döşemesiyle Uyumlu Olmasına Dikkat Edin

Yer Döşemesiyle Uyum

Monotonluktan kaçınmak için farklı yaşam alanlarında farklı zemin malzemesi veya rengi seçenlerden misiniz? O halde gelin, evinizde istediğiniz atmosferi yaratmak için yer döşemesine uygun süpürgelik seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine birlikte göz atalım. 

Parke döşeli yaşam alanlarında; ahşabın damarlarını tamamlayan, parkenizle uyumlu renge ve tarza sahip bir model kullanarak dekorasyonda bütünlük sağlayabilirsiniz. Fayans veya halı serili yaşam alanlarında ise yer döşemesi ile zıt renkte bir model seçebilirsiniz. 

Süpürgelikle birlikte belki de artık sıkıldığınız, hatta değiştirme zamanı çoktan gelmiş yer döşemelerini yenilemek de güzel fikir. Ama evinizde değişiklik rüzgarları estirmeden önce “Zemin Döşemesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımızı okumanızı öneriyoruz. Yer döşemelerinde trendleri yakalamak isteyenlerdenseniz de “Zemin Şıklığı: 2023 Yılı Parke Renkleri” yazımız tam size göre. 

Uyumlu Bir İç Mekan İçin: Süpürgelik Nasıl Seçilir?

Duvarınızın Rengiyle Uyumlu Süpürgelik Renkleri Seçin

Duvar Rengiyle Uyumlu Süpürgelik

Hayalinizdeki dekorasyonu hayata geçirmek için renk uyumunun öneminin altını bir kez daha çizmekte fayda var. Mobilyadan duvara, halıdan dekoratif aksesuarlara ve perdelere kadar en ince ayrıntısına kadar düşünüp seçtiğiniz eşyalar arasında renk uyumu olmazsa istediğiniz etkiyi yakalamanız mümkün olmayabilir. İşte, bu nedenle süpürgeliğinizin rengini parkelerinizle uyumlu olduğu kadar duvarınızın ve genel dekorunuzun rengini tamamlayacak şekilde seçmenizi öneriyoruz.

Süpürgelik modelleri genel olarak beyaz, siyah, antrasit, ceviz, gri, krem, gold, karamel, koyu yeşil gibi geniş bir skalada renk seçeneklerine sahip. Açık renkli duvarlara sahipseniz ferahlık hissini artırmak için beyaz süpürgelik veya farklı açık renkli bir model tercih edebilirsiniz. Koyu renkli duvarlarda duvar rengine uygun şekilde yine koyu renkli bir model kullanarak dikkati süpürgeliğinizden diğer dekoratif aksesuarlara yönlendirebilirsiniz. Ama kontrast oyunlarını seviyorsanız açık renk duvar için koyu ya da koyu renk duvar için açık bir renk kullanmanızı öneririz.

Odanızın Büyüklüğüne Göre Yüksekliğe Karar Verin

Oda Büyüklüğü Yükseklik

Yaşam alanlarınızı daha ferah ve modern göstermek için kullanacağınız süpürgeliğin yüksekliği önemli. Genel olarak süpürgelikler; 4, 6, 8, 10 ve 12 cm yüksekliğinde oluyor. Dar modeller küçük odaları daha geniş gösterirken büyük odalarda görselliği artırmak için daha geniş bir model seçebilirsiniz. Farklı odalar için farklı yükseklikte modeller kullanabilirsiniz. 

“Süpürgelik kaç cm olmalı?” diye merak ediyorsanız tavan yüksekliği 2-2,5 metre olan bir oda için yüksekliği 8-12 cm arasında olan bir süpürgelik seçebilirsiniz. Daha alçak tavan yükseklikleri için de 4 cm ve 6 cm olan modelleri tercih edebilirsiniz.

Kullanacağınız Yere Göre Doğru Malzemeyi Seçin 

Süpürgelik Doğru Malzeme

Süpürgelik kullanmanın sadece estetik amaçlı olmadığından bahsetmiştik. Bu nedenle nerede kullanacağınıza bağlı olarak süpürgelik malzemesi seçiminiz de önemli bir kriter. Ahşap, MDF ve PVC en çok tercih edilen süpürgelik malzemeleridir. Karar vermenize yardımcı olması için gelin, başka hangi malzemeler var ve bu malzemelerin avantajları neler, göz atalım. 

  • Plastik süpürgelik, neme karşı dayanıklı olduğu için özellikle banyo gibi ıslak yaşam alanlarında kullanılır. 
  • PVC süpürgelik, neme ve ısıya karşı dayanıklı olduğu için dış mekanlar, banyolar ve mutfak tezgahlarının etrafının kaplanması için uygundur. 
  • Ahşap süpürgelik, klasik görünümü ile modern ve klasik dekorasyon tarzları ile uyum sağlar. Gözenekli yapısı ile nemi emdiği için banyo gibi ıslak alanlarda kullanılmaz. Diğer malzemelere göre daha maliyetlidir, ama zımparalayıp tekrar boyayarak uzun yıllar ilk günkü yeniliğinde ve parlaklığında kullanabilirsiniz. 
  • MDF süpürgelik, hafif ama dayanıklıdır. Esnek yapısı, kıvrımlı alanlarda kullanımı kolaylaştırır. Diğer malzemelere oranla daha çok boyut seçeneği mevcuttur. Ahşapta olduğu gibi ıslak alanlarda kullanılmaz. Ahşabın doğal damar görüntüsünü tercih ediyorsanız MDF modellerde bu görüntünün olmadığını belirtelim. 
  • Alüminyum süpürgelik, kullanıldığı mekana farklı bir görünüm kazandırır. Diğer malzemelere göre suya ve çarpışmaya karşı daha dayanıklıdır. Uygulaması da bakımı da daha kolay bir seçenektir. Islak mekanlar dahil her yerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
  • Laminat süpürgelik, çizilmeye karşı dayanıklıdır. Ahşap ürünlere göre aşınmaya, neme ve ısıya karşı daha dirençlidir. Diğer malzemelere göre daha uygun fiyatlı seçenekleri vardır. 
  • Lake süpürgelik ise su, buhar ve neme dayanıklı olduğu için banyo ve mutfakta rahatlıkla kullanılabilir. Lake, parlaklığını koruduğu için uzun süre şıklığını kaybetmez. 

Süpürgelik Seçimi

Evet, küçük bir ayrıntı gibi görünen süpürgelik seçiminiz, evinizin atmosferini tamamen değiştirecek dekoratif güce sahip. Farklı malzemelerden yapılmış farklı renk ve yükseklikte Koçtaş süpürgelik modelleri ile bütçenizi zorlamadan hayalinizdeki görünümü yaratabilirsiniz. Süpürgelik fiyatları ve modelleri hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Seçiminizi yaptıysanız boyadan tesisata, elektrikten yer döşemesine kadar alanında uzman ustalara ulaşabileceğiniz Ustabilir uygulamamız üzerinden süpürgelik montajı için yardımcı olacak ustayı da kolaylıkla bulabilirsiniz.