Çim Nasıl Biçilir, Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

cim-nasil-bicilir

Bazen oturup arkadaşlarımızla keyifli zaman geçirmek, bazen uzanıp güzel bir şarkı eşliğinde gökyüzünü izlemek için… Havaların güzelleşmesi ile birlikte yeşil çimlerle buluşma zamanı da gelmiş demektir! Eğer bir bahçeniz varsa da yaz aylarında çimlerde güzel zaman geçirmek için hafta sonunu ya da mesai sonrasını beklemek zorunda değilsiniz; dilediğiniz zaman bahçenize kurulabilirsiniz! Tabii bu durumda çim bakımını da aksatmamak şart. Peki; çim biçme nasıl yapılır ve çim bakımı nasıl olur?

Çim Bakımında Sulamaya Önem Verin

Ev bitkileriniz gibi çimlerinizin de suya ihtiyacı var. Bu nedenle çimleri düzenli olarak sulamak gerekiyor. Sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde çimleri her gün sulayabilir, sonbahar ve kış aylarında ise çimleriniz ihtiyaç duyduğunda sulama yapabilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında yağmur, kar gibi doğa olayları yaşanacağından belli bir sulama aralığı vermek doğru olmasa da çimlerin renginin solmasına ve toprağın tamamen kurumasına izin vermeden sulama yapmak doğru olacaktır.

Peki, çim nasıl sulanır? Bu işlem için sabahın erken saatlerini ya da akşamları tercih edebilirsiniz. Çünkü sıcak saatlerde, toprak sıcakken sulamak çimlerde mantar oluşumuna neden olabilir.

Çimleri sulamak için bahçe sulama sistemlerinden yardım alabilirsiniz. Çimlerinizi hangi aralıkta ne miktarda sulamanız gerektiği konusunda ise bir peyzaj mimarından ya da bu alanda uzman bir kişiden yardım almak, çimlerin zarar görmesini engelleyebilir. 

Unutmamakta fayda var: Az sulama, çimlerin solmasına neden olabileceği gibi fazla sulama da çim köklerinin zarar görmesine yol açabilir. Eğer ideal sulama için bir sulama sisteminiz yoksa hortumun ucuna takabileceğiniz püskürtme aparatları sayesinde sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Çim Bakımı Nasıl Yapılır

Çimleri Gübrelemeyi Es Geçmeyin

Bitkilerin yaşam kaynakları su ve toprak! İşte, tam da bu sebeple sağlıklı çimler için sadece ideal sulama yeterli olmayabilir. Toprağın kalitesine de dikkat etmelisiniz. Çünkü çim alanda yapılan sulama nedeniyle toprak, çimleri besleyici etkisini kaybedebilir. Azot, potasyum ve fosfor başta olmak üzere element ve mineral bakımından zengin toprakları tercih etmelisiniz.

Bu noktada “Çim gübresi ne zaman atılır?” sorusu aklınıza gelebilir. Çimleri gübrelemek için havaların ısınmaya başladığı mart-nisan aylarını tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak sonbahar mevsiminde de çim alanlarda gübreleme yapabilirsiniz. Tabii bu noktada da uzmanlardan görüş almanızın önemli olduğunu belirtelim. Çünkü içerik yönünden çok zengin olan bir gübre, çimlerinize zarar verebileceği gibi zayıf bir gübre ya da az gübreleme de çimlerinizin güçsüz kalmasına neden olabilir.

Çimlerinizin Hava Almasına İzin Verin

Toprağın nefes almasını ve bu sayede çimlerin sağlıklı olmasını sağlamak için toprağı yılda en az bir kez havalandırmalısınız. Havalandırma işlemini gübreleme öncesinde yapmanız, gübrelemenin daha verimli olmasına yardımcı olabilir. “Çimleri havalandırma ne zaman yapılır?” sorusununa en uygun cevabın ise ilkbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz.

Çimleri havalandırmadan önce çimdeki yabani otları ve toprak üzerindeki yabancı maddeleri temizlemelisiniz. Çimleri havalandırmak için ise tırmık, çim havalandırma makinesi ya da çim havalandırma ayakkabısı gibi farklı bahçe bakım ürünlerinden yardım alabilirsiniz.

Çim Bakımı Nasıl Olur

Çim Nasıl Biçilir?

  • Çimlerin ve toprağın güneş ışığı alabilmesi için çimler 3 cm’yi geçtiğinde biçilebilir.
  • Çimleri biçmek için güneş ışığının dik açıyla geldiği saatleri tercih etmemelisiniz. Ayrıca toprak çok nemliyken de çim biçmek doğru olmayabilir.
  • Yaz aylarında çimler hızla uzayacakları için haftada bir, diğer mevsimlerde ise 2 haftada bir çim biçme işlemini yapmak uygun olacaktır.
  • Çimler uzarken toprak kabarır. Toprağın çimi iyice sarması için ise biçme işleminden 2 gün önce silindir yardımıyla toprak düzleştirilmeli. Tabii ki bu işlem öncesinde toprağı ve çimi, üzerlerindeki yabancı otlar ve maddelerden arındırmalısınız.
  • Düzleştirme işleminden 2 gün sonra çimlerde yabancı maddeler varsa bunları bir tırmık yardımıyla toplayabilir ve ardından çim biçme makinesi ile uygulamaya başlayabilirsiniz.
  • Çim biçme makinesinin bıçaklarının keskin ve bıçak uzunluğunun ihtiyaçtan fazla olmadığına emin olmalısınız.
  • Çime ve toprağa zarar vermemek için oldukça yavaş bir şekilde biçme işlemini gerçekleştirmelisiniz.
  • Çim biçme makinesinin ulaşamadığı yerlerde çim biçme makaslarından yardım alabilirsiniz.
  • İşlem sonrasında, uygun bir saatte sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bahçenizin bakımlı olması için ihtiyaç duyacağınız bahçe bakım malzemeleri ve çim biçme makineleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!