Evinizin Bahçıvanı Olun: Gerekli Bahçe Aletleri Neler?

Evinizin Bahçıvanı Olun: Gerekli Bahçe Aletleri Neler?

Verimli ve düzenli bir bahçenin sırrı, doğru zamanda gerekli bakımı göstermekte yatıyor. Bahçe bakımını gerçekleştirmek ise deneyim kadar uygun bahçe aletlerine sahip olmakla da yakından ilgili. Bahçe el aletleri, hem işlerinizi kolaylaştırır hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Size kalan zamanda da bahçenizin keyfini sürebilirsiniz. 

Ancak bahçe ekipmanları çok çeşitli olduğu için nadiren kullanacağınız, yer kaplayacak ve bütçenizi zorlayacak türleri de almanız olası. Bu nedenle öncelikle her sene ihtiyaç duyacağınız, bahçenizin olmazsa olmazı el aletlerinin neler olduğunu öğrenmenizi tavsiye ederiz. Peki, bahçe bakımı için gerekli alet ve malzemeler neler?

Bahçe Ekipmanları Seçim Rehberi

Bütçenize uygun bir seçim yapmak elbette önemli, ancak unutmayın ki bahçe işlerinde kullanılan aletler uzun yıllar sizinle olacak. Bu nedenle bazı kriterlere uygun alet türlerini almanızda fayda var. Dikkat edebileceğiniz konular ise şunlar:

  • Kazma-kürek gibi saplı bahçe aletlerinin hangi malzemeden yapıldığına dikkat edin. Ahşap, özellikle de dişbudak dayanıklı bir malzemedir. Ömürlük bir kullanım için de tercihinizi çelikten yana yapın. Ancak darbeye dayanıklı olmadığı için alüminyum ya da plastik saplı bahçe aleti almayın.
  • Bahçe aletlerini kolaylıkla kullanmak önemli. Yine de çok ağır ya da ince olduğu için iş görmeyen bir alet tercih etmeyin. Mümkünse bu aletleri satın almadan önce elinize alarak test edin.
  • Kırılma ihtimaline karşı çok parçalı el aletleri yerine daha az parçalı çeşitleri tercih edin. Ancak jiletli aletlerin paslanma ve değişme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ucu kolay değiştirilebilen türleri alın.
  • Makas gibi aletlerin yaylarında veya menteşelerinde sürtünme ya da direnç olmamasına dikkat edin.

Bir Numaralı Yardımcınız: Bahçe Aletleri ve Gereçleri

Evinizin önünde çimenlik bir alanı bulunan bahçenizin ya da ekili dikili bir alanınızın olmasına göre farklı aletlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Kategorilerine göre bahçe aletleri dolabı içerisinde mutlaka olması gereken ekipmanlar şunlar:

Bahçe Düzenleme Aletleri

Bahçe Düzenleme Aletleri

Çim biçme makinesi, sulama sistemi gibi çok yer kaplayan ya da maliyetli malzemelere yer vermeden bahçenizi düzenlemek için şu malzemeleri kullanabilirsiniz: 

El Malası

Bahçe Düzenlemek İçin Ekipmanlar

El malası; fide dikmek, yabani ot temizlemek, bitkilerin yerini değiştirmek ve küçük delikler açmak için kullanılan çok amaçlı bir bahçe aleti. El malasının toprağı kazmak için sivri bir ucu ve elle kolay kavranması için küçük bir sapı var. Yani el malası, toprak seviyesine eğilerek yapılan bahçe işleri için kullanılıyor.

Bahçenizde iki farklı el malası bulundurabilirsiniz. Ne de olsa el malası fazla yer kaplamayan küçük bahçe malzemeleri arasında. Bitkilerinizin yerlerini değiştirebilmek için geniş ağızlı bir mala, yabani otları ayıklamak ya da toprağı kazmak için de dar ve uzun uçlu bir model seçin. 

Fide Dikme Aparatı

Meyve sebze fidelerinizi düzenli şekilde ekebilmek ya da çiçek tohumlarınızı yerleştirmek için bu aparata ihtiyacınız olabilir. Fide dikim aletinin ucu dardır ve genişleyerek uzar. Ağaç gibi derin olmayan bitkilerin ekimi için uygundur. Plastik türleri de ahşap saplı çelik uçlu modelleri de tercih edilebilir.

Tırmık

Bahçe Aletleri ve Tırmık

Tırmığın birçok çeşidi var. Ancak bahçenizi değerlendirme şeklinize göre iki temel tırmık çeşidi arasından bir seçim yapabilirsiniz. Yaprak tırmığı, hafif ve üçgen şekilli plastik ya da çelikten uca sahip bir model. Bu tırmık türü ile dökülen ağaç yapraklarını çime zarar vermeden toplayabilirsiniz. 

Bir de ağzı düz, daha ağır ve çelikten yapılan bahçe tırmığı bulunuyor. Bu tırmık ise havalandırılan toprağın düzlenmesi, küçük taş ve bitkilerin toplanması ya da toprağın şekillendirilmesi için kullanılıyor. Bu iki türü nedeniyle tırmık, hem bahçe işleme aletleri hem de temizleme aletleri arasında anılıyor. Tırmığı en çok kullanacağınız mevsim ise sonbahar. ¨Sonbaharda Bahçe Bakımı¨ yazımızı okuyarak bahçenizi güzelleştirmenin yollarını öğrenebilirsiniz. 

Budama Makası

Çiçeklerle bezeli bir bahçeniz ya da üzüm gibi özenle kesilmesi gereken meyveleriniz varsa budama makası en büyük yardımcınız. Budama makasının elinize iyice oturduğundan ve rahat kavrandığından emin olmanızda fayda var.

Çim Makası

Bahçe Gereçleri

Bahçe aletleri seti içerisinde sıkça görebileceğiniz bir malzeme de çim makası. Çim makası adını taşısa da sınır çalılarını düzenlemek için de kullanılıyor. Uzun bıçağı ve uzun tutma sapı sayesinde geniş bir alanı düzleştirmeye yardımcı oluyor. 

Budama Testeresi

Budama testeresi daha çok meyve ağacı ya da kalın gövdeli süs ağaçlarının bulunduğu bahçeler için bir ihtiyaç. Elektriksiz bahçe aletlerinden biri olan budama testeresi, dal budama gibi işler için kullanılıyor.

El Arabası

Bahçıvan Malzemeleri

Şimdi, sıra toprak, gübre ya da bitki artığı gibi ağır malzemeleri taşımak için olmazsa olmaz el arabasında. El arabasının önden tek tekerlekli ve çift tekerlekli modelleri bulunuyor. Tek tekerlekli model daha iyi manevra kabiliyetine sahipken dengeyi sağlamak daha zor olabiliyor. Dayanıklı olması için el arabasının paslanmaz çelikten olmasına dikkat edin.

Eldiven

Bahçıvan malzemeleri denildiğinde ilk sırayı elbette eldiven alıyor. Eldiven, ellerinizi yaralanmalardan ve darbelerden korur. Suya dayanıklı, kol manşet bölümü uzun eldivenler tercih ederek ellerinizi daha iyi koruyabilirsiniz. 

Bahçe Hortumu

Büyük bir bahçeniz var ve sulama sisteminiz yoksa bir bahçe hortumu almanız şart. Uzun ömürlü kullanım için kauçuk bahçe hortumu tercih edebilirsiniz. Basınçlı su kullanmak için hortumun ucuna takılan su püskürtme tabancası da alabilirsiniz.

Bahçe Kazma Aletleri 

Bahçe Aletleri Neler Ne İşe Yarar

Kürek

Eğer bahçeniz sadece çimle kaplı değilse, aynı zamanda ekili alan da varsa küreğe mutlaka ihtiyacınız olacak. Kürek; gevşek toprağı taşımak, kompostu karıştırmak, topraktaki taşı çıkarmak gibi işler için kullanılabiliyor. Küreğin sapı ne kadar uzun olursa kaldıraç etkisi de o kadar iyi oluyor. Ayrıca üçgen ve düz uçlu olmak üzere iki kürek çeşidi bulunuyor.

Düz ve geniş uçlu kürek, hafif toprağı bir yerden bir yere taşımak için ideal. Bel küreği olarak da adlandırılan üçgen uçlu model ise bahçe belleme aletleri kategorisinde yer alıyor. Daha ağır bu model, toprağı kazmak ve bellemekte yani toprağın alt üst edilip ekime hazırlanmasında kullanılıyor. Bahçe ihtiyaçlarınızı değerlendirerek iki kürek türünden birini tercih edebilirsiniz.

Çapa

Bahçe Çapası

Çapa, toprağı işlemek ve köklü yabani otları sökmek için kullanılıyor. Her bahar toprağınızı havalandırmanız gerektiğinde ya da yabani otlarla mücadele ediyorsanız çapa sizin de vazgeçilmez bahçe aletiniz olabilir.

Kazma

Tarım el aletleri arasında yer alan kazmaya ağaç ya da meyve sebze bulunan bir bahçede ihtiyacınız olabilir. Kazma, toprağın taş gibi sertleşmiş yerlerini kırıp yumuşatmak ve topraktaki taşları çıkarmak için kullanılıyor. Aynı zamanda çok kuvvetli yabani otları da kazmayla temizleyebilirsiniz. Rahat kullanabilmek için kazma sapının rahat kavrandığından emin olmalısınız.

Bahçe kazı aletleri, bahçe çapalama aletleri ve küçük bahçe gereçleri ile ilgili tüm bilgileri paylaştık. Bahçenize en güzel halini vermek için gerekli ve ucuz bahçe aletleri arayışınıza Koçtaş’ta çözümler bulabilirsiniz! Bu aletleri kullanarak peyzajınızı tamamladıktan sonra ufak dokunuşlarla dekorasyona da şekil vermeniz mümkün. Bahçe dekorasyonu ile ilgili tüm detaylara ¨Evin Keyif Alanı: Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?¨ yazımızdan ulaşabilirsiniz.