Bahçenizi Unutmayın: Sonbaharda Bahçe Bakımı

Sonbaharda bahçe bakımı.

Belki gündüzleri bir ağacın altında hamakta güzel havanın keyfini çıkardınız, belki de akşam rüzgârını dostlarınızla beraber hissedip güzel zaman geçirdiniz. Evet, ilkbahar ve yaz mevsimleri “bahçe sezonu” olarak adlandırılabilir; çünkü bu dönemlerde bahçede geçirilen zaman diğer mevsimlere göre daha fazladır. Fakat bu, sonbahar mevsiminde çok daha az zaman geçiriyorsunuz diye bahçe bakımını ihmal edeceğiniz anlamına gelmemeli.

Bahçenizde güzel günler geçirmek için hazırlıklarınızı şimdiden yapmaya başlayın! Şimdi, bu doğrultuda “Sonbaharda bahçe bakımı nasıl olmalı?” sorusunun cevabını verelim ve ihtiyacınız olan bahçe bakım bilgilerini sıralayalım.

Sonbaharda Bahçecilik İşi İçin Yapılacaklar Listesi

Toprağın Verimliliğini Sürdürmek Şart

Bahçenizi rengârenk çiçekler ve bitkilerle süslediniz, hatta belki de evinizin bu alanında sebze ve meyve yetiştirdiniz. Eğer sonbahar mevsiminde bahçenizde bulunan tüm bitkileri kaldırmak istiyor ve bahçenizin sadece toprak ile kaplı olması gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bitkiler olmadan toprak oldukça korunmasız hale gelir.

Bitkiler, kökleri sayesinde toprak ile mineral alışverişi yaparak bahçenizdeki toprağın sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Ayrıca bitkiler sayesinde toprak; yağmur, kar ve buzlanma gibi hava şartlarından daha az etkilenir. Bu arada hem dökülen yaprakları toplamayı hem de çim aralarını tırmıkla temizlemeyi ve bu sayede toprağı havalandırmayı unutmamalısınız. Toprağın kalitesini sezon boyunca korumak için mineral açısından zengin gübre ile gübreleme yapabilirsiniz.

Hem toprağı korumak hem de kendi sebze ve meyvenizi yetiştirmek için sonbaharda dikilebilecek sebzeler olan marul, havuç, turp, ıspanak, bakla, sarımsak ve taze soğanı bahçenizle buluşturabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Ne Zaman Ekilir?” yazımızın da bu konuda size yardımcı olabileceğini not düşelim.

Ucuz Bahçe Mobilyaları

Bitki Transferlerini Gerçekleştirin

Eğer bahçenizde ilkbahar ve yaz bitkileriyle çiçekleri varsa soğuk ve yağmurlu havalarda yaşamaları zor olacaktır. Bu nedenle bitkileri, köklere zarar vermeden iç mekâna transfer etmelisiniz. Bu aşamada saksı değiştirmeniz gerekiyorsa “Saksı nasıl değiştirilir?” sorusunun cevabını hemen altta paylaştığımız videoda verdik.

Bahçenizde mevsime uygun bitkilere yer vermek istiyorsanız da kamelya, açelya ya da Atatürk çiçeğinin sonbahar bahçe bitkileri arasında yer aldığını belirtelim.

Bahçe Mobilyalarının Bakımlarını ve Alan Değişimlerini Yapın

İlkbahar ve yaz aylarında bahçe keyfi yaparken olmazsa olmazlarınız arasında yer alan bahçe mobilyaları da sonbahar bahçe bakımı sırasında zaman ayırmanız gereken konulardan. Mobilyalarınızı yağmur, kar gibi hava koşullarından korumak için bahçe depolama çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Bu arada “Güzel Bir Bahçe Dekorasyonu İçin Kolları Sıvayın: Bahçe Düzenleme Fikirleri” yazımızdan da bahçenizi düzenli bir hale getirmek için yararlanabileceğinizi belirtelim.

Bahçe mobilyalarınızı mevsim şartlarından korumak için bir diğer çözüm ise rattan mobilyalar gibi şık ürünleri iç mekânda değerlendirmek. Eğer mobilyalarınızı ilkbahara kadar saklamayı planlıyorsanız bakımını yapmayı aksatmamalısınız. Peki, bahçe işleri arasında yer alan mobilya bakımı nasıl yapılır?

Bahçe Bakımı

Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Sahip olduğunuz ahşap mobilyaların uzun süre sizinle olabilmesi için onlara bakım yapmanız şart. Eğer salıncak gibi demirden ya da plastikten mobilyalarınız varsa bu ürünleri sildikten sonra mobilya kılıfı ile kaplayıp saklayabilirsiniz. Şimdi, bahçe mobilyası bakımı için ihtiyacınız olan malzemeleri sıralayalım.

  • Teak yağı
  • Uygulama fırçası
  • Zımpara kâğıdı
  • Mobilya kılıfı
  • Temizlik bezi

Malzemeleriniz tamamsa bakım aşamasına geçebilirsiniz.

  • İhtiyaç olan yerleri zımparalamalısınız.
  • Ardından fırçanızı teak yağına batırmalı, fazlalığını almalı ve mobilyanın üzerine uygulamalısınız.
  • Fırçanın girmediği noktalarda bir bezi, teak yağına batırarak işlem yapabilirsiniz.
  • Mobilyalarınızı saklarken üzerlerine mobilya kılıflarını örtmelisiniz.

Sonbahar bahçe bakımı nasıl yapılır, anlattık. Şimdi, bahçenizi sonbahar aylarına hazırlamanın zamanı!