Pomodoro Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Tekniği Nedir Nasıl Uygulanır

Zaman yönetimi yapmak ve üretkenliği artırmak çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Bunu daha basitleştirip yönetilebilir hale getirmek için de farklı yöntemlerden faydalanmanız gerekebilir. Pomodoro tekniği de zaman yönetimi yapabileceğiniz etkili yöntemler arasında yer alıyor. 

Disiplin ve motivasyon gerektiren ders çalışmak gibi işlerinizi çok daha kolay bir şekilde yapabilmenizi sağlayacak olan pomodoro tekniği ile çalışmalarınızı planlayabilirsiniz.

Ders çalışırken ihtiyaç duyabileceğiniz kırtasiye ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabileceğininizi unutmayın.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre “Pomodoro tekniği nedir?” diye düşünüyorsanız ilk olarak bu sorunun yanıtını verelim, ardından bu tekniği nasıl uygulayabileceğinize göz atalım.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro Tekniği Nedir

İtalyanca “domates” anlamına “pomodoro” kelimesi, 1980’lerin sonlarında o dönemler öğrenci olan Francesco Cirillo tarafından oluşturulan zaman yönetimi tekniğini ifade etmek için kullanılmaya başlanmış. Crillo’nun pomodoro tekniğini keşfetme hikayesi ise şöyle:

1987 yılında üniversite öğrencisi olan Crillo, eylül ayında sosyoloji sınavı için hazırlanırken kitabına odaklanamayıp dikkati dağılınca kendi kendine bir hedef koyuyor. Bu hedef ise dikkati dağılmadan iki dakika boyunca odaklanmak üzerine. Mutfağa gidip kırmızı pomodoro yani domates şeklinde bir zamanlayıcı alıp masasına geri dönüyor. Zamanlayıcıyı 2 dakikaya kurup kitabını okumaya başlıyor ve zamana karşı belirlediği hedefe ulaşıyor. Sonrasında neden işe yaradığını kendine sormaya başlıyor. Zamanlayıcıyı bir saate ayarladığında süreyi yavaş yavaş artırıyor, ama bu çok uzun sürmüyor. Bir dizi faktöre göre ideal çalışma biriminin 25 dakika ve ardından 3-5 dakikalık bir mola olduğunu fark ediyor. Böylece kırmızı domates şeklindeki zamanlayıcı ile yeni bir zaman yönetimi tekniği keşfediyor.

Pomodoro tekniği, yapılacak olan işleri 25 dakikalık odaklanma zamanlarına ayırıp sonunda kendinizi ödüllendirerek çalışabileceğiniz bir yöntem. Ödül olarak kısa molalar kullanan bu teknik ile tüm gün odaklanmayı beklemek yerine görevlerinizi daha küçük parçalara bölerek verimli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Adım Adım Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Tekniği Adım Adım

Pomodoro tekniği ile dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşıp üzerinde çalışmanız gereken görev ya da ödevde ilerleme kaydedebileceğiniz 25 dakikanız bulunur. Bu belirlenmiş zaman içerisinde sosyal medyadan, mesajlardan, maillerden uzak kalıp kafanızı karıştıracak ve odaklanmanızı etkileyecek şeyleri bir kenara bıraktığınız için verimli olma ihtimaliniz de artar.

  • Kolaylığı nedeniyle popüler olan pomodoro tekniğini uygulamak için bir çalışma gününüzü 25 dakika çalışmaya ve 5 dakika dinlenmeye ayrılmış zaman dilimlerine bölerek işe başlayabilirsiniz. 
  • Her 25 dakikalık aralıkta hangi görevlerin tamamlanması gerektiğini belirleyerek gününüzü planlanlayabilirsiniz.
  • Bu döngüyü 4 kez tekrar ettiğinizde ise 20 veya 30 dakikalık uzun bir mola verebilirsiniz.
  • Planlamanızı yaparken odaklanmanız gereken işe ayıracağınız zamanın yanı sıra gün içinde yapmanız gereken anlık işlerinizi de bu planlamaya dahil edebilirsiniz. 
  • Pomodoro sırasında bildirimleri kapatarak telefonunuzdan dijital detoks yapabilirsiniz.
  • Siz odaklanmış bir şekilde çalışırken bir mail aldıysanız ve cevap vermeniz gerekiyorsa sıraya alabilirsiniz. Telefonunuza bir mesaj geldiyse bakmak için planınızdaki 25 dakikalık dilimlerden birini değerlendirebilirsiniz. 
  • Mola zamanlarınızda ise stres olmadan rahat bir nefes alabilir, odaklandığınız işinizin başından biraz ayrılıp küçük molalar sayesinde devam etmek için motive olabilirsiniz. 

İşte, bu kadar kolay. Şimdi, pomodoro tekniğinin çalışma sisteminizi etkileyecek faydalarına göz atalım.

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Pomodoro Tekniğinin Faydaları

Pomodoro tekniği, gözünüzde büyüyen işleri zaman dilimlerine bölerek kolaylaştırmanızı ve daha odaklı bir şekilde halletmenizi sağlar. Özellikle ders çalışma konusunda zorlanıyorsanız pomodoro tekniğini mutlaka denemenizi öneririz. İlham gelmesini bekleyerek zaman kaybetmeyin, küçük molalarla işinizi verimli hale getirecek bu çalışma yöntemini deneyin.

Gelin, şimdi pomodoro tekniğinin faydalarına bakalım:

Stres Yönetimi Yapmayı Sağlar

Çoğu zaman görevleri çok büyük göründükleri için ertelemek isteriz. Çok fazla iş olduğu zaman nasıl bitireceğimiz konusunda endişelenerek var olan zamanımızı da boşa harcayabiliriz. Pomodoro tekniği ile hem görevlerinizi küçük parçalara bölerek daha az bunaltıcı hale getirebilir hem de bitirme tarihi belirleyebilirsiniz. Bu da iş yükünüzle ilgili  stresinizi daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.

Verimliliğin Artmasını Sağlar

Bir görevi tamamlamak için yalnızca 25 dakikanız olduğunu bildiğiniz ve odaklanmanızı etkileyecek şeylerden (mesaj, sosyal medya vb.) uzak kalarak çalıştığınız zaman çalışmanızda verimliliğiniz artacaktır. Belirlediğiniz 25 dakikalık çalışma süresi sayesinde son dakikaya ertelemek yerine hemen çalışmaya başlamak daha kolay bir hâl alabilir.

Zihinsel Yorgunluğu Azaltır

Sürekli olarak uzun saatler boyunca çalışmak bir süre sonra zihinsel olarak yorgunluk yaratacaktır. Kısa çalışma dilimleri ve molalarla enerjinizi eşit bir şekilde dağıtarak zihinsel yorgunluğunuzu ve aralıksız çalışmaktan kaynaklanan tükenmişliğinizi azaltabilirsiniz. Molalar yalnızca kronik stresi hafifletmenin yanı sıra performansınızın artmasına da yardımcı olur.

Tek Bir İşe Odaklanmayı Sağlar 

Zaman zaman aynı anda çok fazla şey yapmaya çalışırken dağılabilir ve odaklanmayı bırakabilirsiniz. Birden fazla iş ile ilgilenmek ise sadece odaklanmayı engellemez, aynı zamanda işin kalitesini de tehlikeye atar. Pomodoro tekniğini uygulayarak tek bir göreve odaklanabilirsiniz. 

Dikkat Süresini Artırır

Dikkatimizin çalındığı bir dönemde yaşamak elbette kolay değil. Dikkat sürelerimizin kısalıp tek bir şey odaklanmamızın zor olduğu bu çağda konsantre olabilmek için pomodoro tekniğinden yararlanabilirsiniz. Bu tekniği uygulamaya başlayıp alışkanlık haline getirdikten sonra dikkat sürenizin arttığını fark edeceksiniz.

İş Yaşam Dengesini Kurmaya Destek Olur

Odaklanmadan çalışılan verimsiz ve uzun saatler çoğunlukla hem iş hayatınızda vakit kaybedip stres olmanıza hem de günün çoğunu işe harcadığınız için özel hayatınıza vakit ayıramamanıza sebep olabilir. 

Pomodoro tekniği ise gününüzü daha doğru bir şekilde planlamanıza destek olur. Belirlediğiniz zaman sınırları, düzenli olarak her gün aynı sürede çalışmanızı sağlar. Dolayısıyla uzun çalışma saatleri de geride kalacaktır. Pomodoro tekniği ile kendinize ve sevdiklerinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. 

Sorumluluk ve İradeyi Artırır

Pomodoro ile yapmanız gereken işleri listeleyebilir ve onlara belirli bir süre vererek ilerlemenizi yönetebilirsiniz. Sadece 25 dakikalık bir çalışmanın yarattığı kolaylık algısıyla işleriniz rahatladıkça iradenizi ve sorumluluk duygunuzu artırabilirsiniz. 

Ertelemeyi Önler

Gözünüzde büyüyen bir işe başlamadan önce sorumluluklarınızdan kaçmak için kendinize yeni işler üretebilirsiniz. O ana kadar aklınızdan geçmese de bir anda odanızdaki eşyaların yerini değiştirmek, evinizi dip bucak temizlemek ya da internette yeni bir eşya bakmak, işten uzaklaşmak için güzel kaçış noktaları olabilir. Ancak günün sonunda yapmanız gereken iş bitmediği gibi size de stresi kalacaktır. 

Düzenli çalışmak için disiplin gerekir. Ancak öz disiplin, uygun yapı ve yönergeler olmadan zordur. Pomodoro tekniği ile her seferinde bir belirlenmiş zamanda (25 dakika) işi bitirmeye odaklanarak erteleme stresinden kurtulabilirsiniz.

Verimliliği artıracak ve zaman yönetimi yapmanızı sağlayacak pomodoro tekniği ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsettik. Çalışırken faydalanabileceğiniz kırtasiye malzemelerini ise Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın.