Jaluzi Perde Nedir? Jaluzi Perde Hakkında Merak Ettikleriniz

Jaluzi Perde Modelleri

Yaşam alanlarında dekorasyona yön veren kategori sizce nedir? Mobilyalar mı, dekoratif objeler mi, tercih ettiğiniz renk paleti mi? Aslında dekorasyon bir bütündür ve ister büyük olsun ister küçük, evlerinizde yer verdiğiniz her ürün dekorasyona katkı sağlayabilir. Evlerin en önemli tekstil ürünlerinden olan perdelerin de dekorasyona yön verme konusunda önemli görev üstlendiklerini söylemek hiç yanlış olmaz. Bir perde çeşidi olan jaluzi perdeler de hem dekoratif hem de işlevsel olmaları sayesinde ev dekoruna katkı sağlayan ürünlerden. O halde şimdi, jaluzi perde hakkındaki detayları keşfetme zamanı!

Jaluzi Perde Ne Demek?

Jaluzi perde, farklı malzemeler kullanılarak yapılabilen ve genellikle yatay şeritlerden oluşan perde çeşididir. Şeritlerin açısı, perde şeritlerinin birbirine bağlı olduğu ipler ve bu ipleri birbirine bağlayan çubuk mekanizması yardımı ile kontrol edilebilir. Bu sayede perde açılıp kapanabilir. Kullanım kolaylığı sağlayan, ev ve ofis pencerelerinde tercih edilebilen perde jaluzi modellerinde çoğunlukla yatay şeritlerin hakimiyeti olsa da bazı modellerin tasarımında perde, dikey şeritlerin bir araya gelmesiyle oluşturulabilir.

Peki, jaluzi perde ne zaman icat edildi? İlk kez ahşap ile üretilen jaluzi perdenin bulunuşu ve patentinin alınması ise 18. yüzyıla kadar dayanıyor.

Jaluzi Perde Özellikleri

Jaluzi Perde Çeşitleri

Üretimde kullanılan jaluzi perde malzemeleri, jaluzi çeşitlerinin belirlenmesinde ana rolü üstlenir. Gelin, üretildikleri malzeme doğrultusunda jaluzi perde modellerini ve artılarını-eksilerini inceleyelim.

• Ahşap Jaluzi Perde Nedir?

Üretiminde ahşabın kullanıldığı, dekoratif olarak oldukça şık olan perdelerdir. Uzun ömürlü olmalarının yanı sıra güneş ışığını kesme konusunda da oldukça başarılıdırlar.

Ahşap jaluzi perde çeşitleri, ağaç ve sunta olmak üzere iki sınıfa ayrılabilir. Sunta ürünler, ağaç ahşap jaluzi perde fiyatlarına göre daha uygun fiyatlı seçenekler olarak kabul edilebilir. Fakat bu noktada gerçek ağaçtan üretilen jaluzilerin daha uzun ömürlü olabileceklerini unutmamak gerekir. Diğer yandan ahşap jaluzi perde temizliği ve bakımı, diğer jaluzi perde türlerine göre daha meşakkatli olabilir. 

• Metal Jaluzi Perde Nedir?

“Alüminyum jaluzi perde” olarak da bilinen çeşittir. Alüminyum jaluzi perde temizliği, diğer perde türlerine göre daha kolay yapılabilir. Güneş ışığını tamamen engelleyebilmesi en büyük avantajlarından biridir. Plastik jaluzilere göre daha ağır bir yapısı olabilir. Farklı renk seçenekleri bulunur.

• Plastik Jaluzi Perde Nedir?

Şeritleri plastik malzemeden üretilen plastik jaluziler, fiyat olarak en uygun seçeneklerdir. PVC jaluzi perde gibi seçenekleri de bulunan bu tür, güneş ışınlarını engelleme konusunda başarılı olsa da kullanım ömrü açısından diğer alternatiflere göre daha az başarılıdır.

Bu çeşitlerin dışında genellikle dikey jaluzi perdelerde görülen kumaş jaluzi perdeler de bulunur.

Jaluzi Perde Nedir? Jaluzi Perde Hakkında Merak Ettikleriniz

Jaluzi Perde Özellikleri

Mutfak jaluzi perdesi, balkon jaluzi perdesi, kapı jaluzi perdesi, hatta ofis jaluzi perdesi… “Jaluzi perde nerelerde kullanılır?” sorusuna cevap olarak verilebilecek çok alternatif var! Pencerenin olduğu pek çok noktada tercih edilebilen ve şık bir görünüm sunan jaluzilerin pek çok avantajı bulunuyor. Şimdi, jaluzi perdelerin özelliklerini sıralayarak jaluzi perde dekorasyonu ve jaluzi perde kullanımı hakkında aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışalım.

  • Jaluziler, tül perdelere ve güneşliklere kıyasla daha az yer kaplar.
  • Hem tülün hem de güneşliğin görevini tek başına üstlenirler. Bu sayede iki tekstil ürünü almanıza gerek kalmaz. Bu açıdan da maddi olarak tasarruf yapmanıza yardımcı olabilirler.
  • Kornişe takılan çeşitlerinin yanı sıra cam içine jaluzi perde takılmasına imkan veren çeşitleri de mevcuttur.
  • Şeritlerin açısı ayarlanabildiği için günün farklı saatlerinde, güneş ışığının gelme derecesi doğrultusunda ayarlama yaparak kullanım olanağı sunabilirler. Ayrıca siyah jaluzi perde gibi alternatifler güneş ışığının gelmesini tamamen engelleyebilir ve böylece tamamen karanlık bir ortamda uyumak isteyenler için uygun olabilir.
  • Jaluzi perde temizleme uygulaması oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Özellikle mutfakta jaluzi kullananlar bu pratiklik nedeniyle jaluzileri önerebiliyorlar.
  • Farklı jaluzi perde renkleri ve tasarımları sayesinde uyguladığınız dekorasyona uyum sağlayabilirler.

Kısacası “Jaluzi perde kullanışlı mı?” sorusuna olumlu bir yanıt vermek mümkün!

Jaluzi Perde Çeşitleri

Jaluzi ve Stor Perde Arasındaki Fark Nedir?

Tasarım olarak birbirlerini andırmaları sebebiyle sıklıkla karıştırılan stor ve jaluzi perdeler aslında farklı iki türdür. Stor perdeler çoğunlukla bir parçadan oluşurken jaluzi perdeler birden fazla şeridin bir araya gelmesi ile meydana gelir. Ayrıca stor perdelerde genellikle kumaş kullanılırken jaluzi modellerinde kumaştan oldukça az oranda yararlanılır. Kumaş yerine ahşap, metal ya da plastik gibi materyaller tercih edilir. Son olarak jaluzilerde şeritlerin açısını ayarlamak mümkünken stor perdeler bu imkânı sunmaz.

Fakat yine de stor perdelerin oldukça şık alternatifler olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yaşam alanlarınızda stor perde çeşitlerine yer vermek isterseniz evinizin dekorasyonuna uyum sağlayabilecek stor perde modelleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz.

Jaluzi perde hakkındaki genel bilgileri verdik. Şimdi, detaylara dalma zamanı!

Jaluzi Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?

Jaluzi tül perde modelleri arasından seçim yapmak istiyor, ama bu aşamada belki de jaluzi perde nasıl monte edilir bilmediğiniz için ölçü alma konusunda nasıl ilerleyeceğinizi bilmiyorsunuz. Bu noktada öncelikle cam içi jaluzi perde mi, yoksa tavana monte jaluzi perde mi istediğinize karar vermelisiniz.

Eğer cam jaluzi perde istiyorsanız pencerelerin sadece cam olan bölümlerinin ölçüsünü almalısınız. Eğer kornişe monte jaluzi perde istiyorsanız tavandan camın mermerinin yaklaşık 10 cm aşağısına kadar ve pencerelerin iki yanından yaklaşık 10 cm ekleyerek ölçü alabilirsiniz.

Jaluzi Perde Nasıl Açılır Kapanır?

Jaluzilerin kullanışlı perde modelleri olduğundan bahsetmiştik. Peki, jaluzi perde nasıl kullanılır?

Jaluzi perdelerin genellikle ipli ve çubuklu olmak üzere iki mekanizması bulunur. İpli mekanizma jaluziyi yukarı doğru toplamak ya da yukarıda toplanmış perdeyi aşağıya indirmek için kullanılır.

Jaluzi ipli mekanizması ise şeritlerin açısını ayarlamayı sağlar. “Jaluzi perde içeriyi gösterir mi?” sorusunun yanıtı da jaluzi perde açma kapama sırasında tercih edilen açıya göre değişebilir.

  • Şeritler birbirlerine tamamen paralel konumdayken hem içerisi hem de dışarısı görünebilir.
  • Şeritler dış moda göre ayarlandığında siz dışarıyı görürsünüz, ama dışardakiler içeriyi göremezler. Şeritler iç moda göre ayarlandığında ise dışardakiler içeriyi görebilir, ama siz dışarıyı göremezsiniz. Fakat her iki modda da şeritlerin tamamen kapanması halinde dışarıdakiler içeriyi göremez, siz de dışarıyı göremezsiniz.

Jaluzi Perde Türleri

Jaluzi Perde Nasıl Takılır? Jaluzi Perde Montajı Nasıl Yapılır?

İster “Jaluzi perde kornişe nasıl takılır?” ister “Jaluzi perde cama nasıl takılır?” sorusunu sorun, aslında iki seçenekte de uygulamanız gereken adımlar benzer. Jaluzi perde aksesuarları ve montaj aparatları sayesinde perdeyi tavana, kornişe ya da pencere içine kolaylıkla monte edebilirsiniz. Bunun için akülü vidalama, vida ve jaluzi perde tutma aparatlarına ihtiyacınız olacaktır.

Jaluzi Perde Nasıl Çıkarılır? Jaluzi Perde Nasıl Sökülür?

Jaluzi perdeyi olduğu yerden çıkarmak için de öncelikle perde şeritlerini birbirlerine paralel konuma getirebilir sonrasında perde ipi yardımı ile şeritleri yukarıda toplayabilirsiniz. Bu sayede perdeyi çıkarmak daha kolay olacaktır. Ardından jaluzi askılığından perdeyi çıkarabilir ve perde taşıyıcı ekipmanları da çıkarmak istiyorsanız akülü vidalama aletinden yardım alabilirsiniz.

Montaj ve demontaj işlemlerinizi kolaylaştıracak elektrikli el aletleri ise Koçtaş’ta!

Jaluzi Perde Nasıl Temizlenir?

Elbette evinizdeki her nokta ve ürün gibi jaluzi perdeleri de temizlemeniz gerekecek. Peki, jaluzi perde temizliği nasıl yapılır? Bunun için jaluzi perdenin üretim malzemesine uygun bir temizleyici ve temiz bir bez kullanabilirsiniz. Mobilyaların tozunu aldığınız gibi jaluzileri de temizleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz elektrik süpürgesinin düşük ayarı ile de perdenin tozlarını almanız mümkün. Peki, jaluzi perde yıkanır mı?

Bu perde çeşitlerini çamaşır makinesinde yıkamak mümkün değil; fakat PVC gibi plastik malzemeden üretilmiş jaluzileri çıkarıp duşakabin gibi alanlarda yıkayabilirsiniz. Tabii bu işlem öncesinde perdenin kullanım kılavuzunu incelemekte yarar var.

Jaluzi perde modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor! Tercihinizi diğer perde çeşitlerinden yana kullanmak isterseniz de karar aşamasında “Dekorasyon Tarzına Uygun Perde Seçimi Önerileri” ve “Evlerin Gelinliği: Tül ve Perde Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazılarımızı okumanızı öneririz.