Sıcak Bir Dekorasyon Mümkün: Küçük Bebek Odaları İçin Mobilya Seçimi

Sıcak Bir Dekorasyon Mümkün: Küçük Bebek Odaları İçin Mobilya Seçimi

İlk defa bebek odası hazırlayacaksanız keyifle alışverişe çıkıp eve biraz düşünceli döndüğünüzü tahmin ediyoruz. Haksız sayılmazsınız. Bebek mobilya mağazaları, bir genç odasına da yetebilecek büyüklükte mobilyalar sunuyor. Tüm bu eşyaların bir bebek için gerekli olup olmadığını bir yana bırakırsak hepsinin nereye sığacağı sorusu bizi bekliyor. 

Ancak aslında biraz yaratıcılık ve birkaç püf nokta sayesinde bebek odası mobilya takımı almak yerine daha kullanışlı parçalar seçebilirsiniz. Gelin, önce küçük bir planlama yapalım. Ardından minik, sıcacık bir bebek odası hazırlamanın yollarını öğrenin.

  1. Park Yatak mı, Beşik mi?

Bebek Odaları İçin Mobilya Seçimi

Ahşap bebek mobilyası, ortama doğal ve sıcak bir hava katıyor. Bu nedenle siz de sallanan bambu beşik ya da ahşap korkuluklu karyola almayı hayal edebilirsiniz. Ancak beşik seçiminde güzellik kadar kullanışlılığın da önemli olduğunu hatırlatalım. 

Hele ki söz konusu sallanan beşiklerse daha da yorucu bir kullanıma sahip olduklarını unutmayın. Çünkü genellikle korkulukları aşağıya indirilmediği için özellikle geceleri bebeğinizi kucağınıza almak zor olabilir. Beşiğe alternatif olarak ise park yatağı tercih edebilirsiniz.

Elbette ahşap beşiği tamamen seçenekleriniz arasından çıkarmanıza gerek yok. Odanızın büyüklüğüne ve kullanım şeklinize göre park yatağın da ahşap beşiğin de kendine özgü avantajları var. İşte, park yatak ve beşik arasındaki farklar:

  • Park yatak, ayakları sayesinde kolaylıkla hareket ettirilebilir. Bebeğinizin odasında büyük bir alan yaratmak istediğiniz zaman park yatağı yatak odasına ya da salona taşıyabilirsiniz. 
  • Büyüyen bebek beşiği de küçük odalarda yer avantajı sağlayabilir. Bu beşik modelinin üzerinde yani ayak kısmında bir şifonyer bulunur. Bebeğiniz yaklaşık 4 yaşına gelene kadar bu şekilde kullanılabilir. Böylece bebek bezi gibi bakım malzemeleri için odada ayrıca bir yer ayırmanıza gerek kalmaz.

Bebeğiniz büyüdüğü zaman da şifonyeri kaldırarak beşiği çocuk yatağına çevirmiş olursunuz. Bu yönüyle büyüyebilen bebek beşiği hem yerden hem bütçenizden tasarruf etmenizi sağlar. 

  • Park yataklarda çekmece gibi bir alan bulunmadığı için sadece yatak olarak kullanılabilir. Beşiklerin ise alt kısmında ikiz yatak ya da eşya çekmecesi bulunur. Bu alanları bebeğinizin yatak takımı gibi eşyalarını saklamak için değerlendirebilirsiniz.
  • Odaya yatak koyduğunuz zaman bebeğiniz için oyun alanı kalmıyorsa park yatağı tercih edebilirsiniz. Park yatak hem uyku hem oyun amacı ile kolaylıkla kullanılabilir. Park yatağın yanları fileli modelleri sayesinde bebekler dışarıyı rahatlıkla görerek kendini güvende hisseder. 

Park beşik olarak da bilinen park yatak ve bağımsız beşik arasındaki farkı paylaştık. Bebek beşik türlerinin tamamı ile ilgili bilgi almak için ¨Bebek Beşiği Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  1. Alt Değiştirme Masası mı, Alt Değiştirme Minderi mi?

Alt Değiştirme Minderi Nasıl Olmalı

Bez değiştirme, bebekler için pek keyifli bir zaman dilimi değil. Bu nedenle genellikle yerlerinde duramaz ve afacanlık yaparlar. Bebeğinizin bu en hareketli anında beliniz ağrımadan kolaylıkla bez değiştirmek için rahat bir yere ihtiyacınız var.

Bebek odası dekorasyon fikirlerine baktığınızda da mutlaka dikdörtgen bir alt değiştirme masası görmüşsünüzdür. Evet,alt değiştirme masası son zamanların trend bebek mobilyalarından. Ancak bu alt değiştirme masasının tek seçenek olduğu anlamına da gelmiyor.

Özellikle küçük bir bebek odası dekore ediyorsanız alt değiştirme masası fazla yer kapladığı için kolaylıktan çok zahmet verebilir. Size önerimiz bu mobilya yerine alt değiştirme minderi tercihinde bulunmanız. Alt değiştirme minderini gerek bebeğinizin odasındaki bir mobilyanın üzerinde, gerekse yatak odanızda kolaylıkla kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız zaman dolaba kaldırarak da düzenli bir küçük bebek odasına kavuşabilirsiniz.

  1. Giysi Dolabı mı, Şifonyer mi?

Küçük Evler İçin Bebek Odası Mobilyaları

¨Küçük alanlar için bebek odası mobilyası nasıl olmalı?¨ sorusunun en kafa karıştıran kısmına geldik. Bebeğiniz minik olsa da hemen hepsi her gün kullanılan birçok eşyası bulunur. Banyo malzemeleri, cilt bakım ürünleri, alt değiştirme eşyaları, kat kat kıyafetler… Bu nedenle odanın derli toplu kalması için büyük bir giysi dolabına ihtiyaç varmış gibi görünebilir.

İleride de kullanılabileceği düşünülerek büyük bebek odalarına giysi dolabı alınabilir. Ancak aslında neredeyse iki yaşının sonuna kadar bebekler giysi dolabına pek ihtiyaç duymaz. Neredeyse tüm eşyaları katlanabilir ve yumuşak malzemedendir.

Bu nedenle özellikle küçük bebek odasında fazla yer kaplamaması için giysi dolabı yerine şifonyer tercih edebilirsiniz. Aradıklarınızı kolaylıkla bulabilmek için şifonyerin çekmecelerinin çok geniş ve derin olmamasına dikkat edebilirsiniz. 

Çok küçük bir bebek odasını dekore ediyorsanız küçük boyutlu bir şifonyer tercih edebilirsiniz. Bu durumda bebek bezi, krem gibi malzemeleri sepetler içerisinde banyoya koyabilirsiniz. 

Eğer çoktan giysi dolabı aldıysanız bunu en etkili şekilde kullanmak yani kullanışlı bebek mobilyaları tasarlamak da sizin elinizde. Örneğin dolap kapaklarını çıkarıp gardırobu açık raf şeklinde kullanabilirsiniz. Böylece kapaklar açıldığında alan küçülmez. Ayrıca dolabı organize edebilmek için varsa askı bölümünü çıkarıp buraya raf ekleyebilirsiniz. 

Boyutlarına göre şifonyer modelleri hakkında bilgi almak için ¨Şifonyer Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Bebek gardırobunu kullanışlı hale getirmek için ihtiyacınız olan raf modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bonus: Küçük Bebek Odalarını Değerlendirme İpuçları

Küçük evler için en uygun bebek mobilyaları kuşkusuz en az yer kaplayanlar. Hem bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek hem de odanın kalabalık görünmemesi için şu püf noktaları uygulayabilirsiniz:

  • Oyuncak sepetleri yerine duvarlardaki alanları değerlendirebilirsiniz. Örneğin duvara ağaç gövdesi şeklinde bir etiket yapıştırabilirsiniz. Etiketin etrafına dal gibi görünecek küçük raflar monte edebilirsiniz. Böylece bebeğinizin oyuncakları ve ilk kitapları için ekstra alana ihtiyaç duymazsınız. Hem de sevimli bir görünüm elde edersiniz.
  • Lambader gibi tepeden gelmeyen ışıklar gece bebeğinizi beslerken en büyük yardımcılarınızdan. Ancak lambaderin ayakları yer kapladığı için bunun yerine duvar apliklerinden faydalanabilirsiniz. Bebek odanızın dekorasyonuna uygun aydınlatma çözümünü keşfetmek için ¨Aplik Çeşitleri¨ yazımızı okumayı unutmayın.
  • Bebek odasının aydınlık ve büyük görünmesi için krem gibi açık renk duvar boyalarını kullanabilirsiniz. Bebek tekstil ürünlerini de bu nötr renklerden seçebilirsiniz. 
  • Duvar, kapı arkası ve beşik yanına çok cepli saklama organizeri asarak sepet ve raf kullanım ihtiyacını en aza indirebilirsiniz. 
  • Bebek odasına sallanan sandalye koymak yerine salondaki bir berjere oturabilir ve emzirme yastığından destek alabilirsiniz. 
  • Bebek odası halısının ince, püskülsüz ve sade desenli olmasına özen gösterebilirsiniz. Böylece oda daha ferah görünebilir.

Hassas Yavrular, Özenli Aileler İçin: Bebek Odası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Küçük evler için en güzel bebek mobilyaları hakkında bilgi edindiniz. Peki, şimdi bebeğinizin ilk odasına kendi yapacağınız süslerle tatlı bir hatıra eklemeye ne dersiniz? DIY kendin yap bebek odası süsleri yapımını anlattığımız ¨En Huzur Verici Oda: Bebek Odası Süsleme Fikirleri¨ yazımızı okuyarak ilk adımı atabilirsiniz. Bebek odasını dekore ederken ihtiyaç duyacağınız beşik, gardırop gibi tüm bebek mobilyaları ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!