Keyifli Bir Seçim İçin: Sallanan Sandalye Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Keyifli Bir Seçim İçin: Sallanan Sandalye Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Verandada dinlenirken ya da salonda keyifle müzik dinlerken hafifçe sallanarak daha da rahatlamak için tek ihtiyacınız olan sallanan sandalye. Ne de olsa daha bebeklikten itibaren sallanmanın rahatlatıcı etkisiyle tanışıyor ve bunun ne kadar sakinleştirici olduğunu unutmuyoruz. 

Hatta spor yapıyorsanız ileri geri sallanma hareketini gevşemek için hala kullanıyor olabilirsiniz.Gelin, bu rahatlatıcı koltuğa evinizde yer verin ve böylece kitap okurken, TV izlerken, pencere kenarında, şömine başında veya bebeğinizle en özel anlarınızda keyfinize keyif katın.

“Sallanan sandalye nasıl seçilir?”, “Sallanan sandalye seçerken nelere dikkat etmeliyiz?” gibi soruların cevaplarını ele aldık. Tüm mobilya alışverişlerinde olduğu gibi sallanan sandalye seçiminde de bazı konulara dikkat ederek konforlu, uzun ömürlü ve sorunsuz bir deneyim yaşayabilirsiniz. İşte, tekli sallanan koltuk ve yaylanan sandalye de denilen sallanan sandalye seçimi sırasında dikkat etmeniz gerekenler:

mobilya ürünleri

Kullanım Amacına Karar Verin

Sallanan Sandalye Seçimi

Sallanan koltuk modelleri artık bambudan ya da hasırdan yapılan nostaljik türlerle sınırlı değil. Kullanım amacına göre farklı fonksiyonlar sunan ve boyutları değişiklik gösteren modeller de bulunuyor. Tam da ihtiyacınıza uygun bir sallanan koltuk almak için bunu kimin nerede kullanacağını değerlendirin.
Örneğin eğer sinema keyfinin bir parçası olmasını istiyorsanız baba koltuğu da denilen sallanan TV koltuğu size göre. Öte yandan yenidoğan bebeğinizle ilgilenmenin en rahat yolunu arıyorsanız sallanan emzirme koltuğu aradığınız model. Dış mekan mobilyası olmasını istiyorsanız da metal sallanan sandalye alabilirsiniz. Tüm bu modellerin detaylarını öğrenmek için sallanan sandalye çeşitlerine birlikte göz atalım.

Sallanan Sandalye Çeşitleri

Anne Koltuğu

Sallanmalı sandalye adı da verilen bu mobilya türünün çeşitleri şunlar:

TV Koltuğu / Sallanan Tekli Koltuk

Sallanan yaylı koltuk olarak da bilinen bu modelin tüm bölümleri döşemeyle kaplıdır. Yatabilir, ayak kısmı uzanabilir ve bazı modeller 360 derece dönebilir. Tüm bu özellikleri sayesinde konforlu bir kullanım sunar. Ancak diğer sallanan sandalye modellerine göre daha çok yer kapladığını aklınızda bulundurmanızda fayda var. 

Anne Sandalyesi

Bebek odalarının kurtarıcısı anne sandalyesi, bebekleri uyutmak ve rahat bir şekilde emzirmek için kullanılıyor. Sallanan emzirme koltuğunun sırtı kavisli ve minderli olduğu için ergonomik bir konfor sunuyor. Sandalyenin önünde ise ayak uzatılabilecek bir puf yer alıyor.  Sırtınızı destekleyen bir model almaya dikkat edebilirsiniz.  Bebek odalarında kullanılabilecek diğer kullanışlı ve pratik mobilyalar için de “Evin En Neşeli Odası: Kullanışlı ve Dekoratif Bebek Odası Mobilyaları” yazımıza göz atabilirsiniz.

Sallanan Dinlenme Koltuğu 

Yatak odası, bahçe, salon gibi birçok mekanda kullanılabilen bu sallanan sandalye modelinin kolçaklı ve kolçaksız seçenekleri bulunuyor. Ancak genellikle kademeli olarak yatma gibi farklı bir fonksiyonu bulunmuyor. Yani bu model, eskiden beri bildiğimiz sallanan sandalye modelinin, kullanılacak mekana ve dekorasyon stiline göre uyarlanmış hali.

Önemli bir not: Bahçe sallanan sandalye modeli alırken dış mekana uygun malzeme olmasına dikkat edin. Balkon sallanan koltuk seçiminde ise malzemesinin dış mekana uygunluğunun yanı sıra daha hafif ve az yer kaplayan modelleri değerlendirin.

Sallanan Çocuk Sandalyesi

Bu modeller çocukların ayaklarının yere değebileceği yani güvenle oturabilecekleri şekilde tasarlanıyor. Ayrıca çocukların parmaklarının sıkışmaması için sırt kısmında ya da yanlarda parmaklık (korkuluk) bulunmaması da önemli. Sırtında ve oturma yerinde minder bulunan kolçaklı sallanan çocuk sandalyelerini tercih edebilirsiniz. 

TV koltuğu, sallanan çocuk koltuğu, tek kişilik sallanan sandalye gibi farklı modelleri incelemek ve sallanan sandalye fiyatları hakkında bilgi edinmek için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Doğru Malzemeyi Seçin

Sallanan Koltuk Seçmenin Püf Noktası

Nostaljik bambu sallanan sandalyeleri ya da vintage ahşap oyma modelleri mutlaka görmüşsünüzdür. Bu modeller her ne kadar cezbediciliğini korusa da tüm dekorasyon zevklerine ve mekanlara uygun değil. Dayanıklı bir sallanan koltuk almak için farklı malzemelerden üretilen modellerin özelliklerini keşfedebilirsiniz:

Ahşap Sallanan Sandalye

¨Sallanan sandalye hangi ağaçtan yapılır?¨ sorusunun cevabı, ağacın yapısında gizli. Sallanan ahşap sandalye, yumuşak veya sert yapılı ağaçtan yapılıyor. Ceviz, kayın, meşe, tik gibi ağaçlar sert ağaç kabul ediliyor. Doğal görünümleri sayesinde rustik dekorasyona mükemmel uyum sağlıyorlar. 

Ayrıca çiziklere karşı dayanıklı oldukları için de evcil hayvan ya da çocuk sahipleri için iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Ağır oldukları için de rüzgarda devrilme riskinin daha az olduğunu belirtelim. Ancak bu ağaçlardan yapılan ahşap sallanan koltuk modelleri diğerlerine göre daha maliyetli oluyor ve düzenli bakım istiyor. 

Ladin, çam, sedir gibi türler ise yumuşak ağaç. Yumuşak ağaç da rustik ve İskandinav tarzı dekorasyonu tamamlıyor. Sert ahşaba göre daha uygun olsa da çizilmeye, ezilmeye karşı dayanıklılığı daha az.

Demir Sallanan Sandalye

Dövme demir olarak da bilinen ferforje, sağlam ve ağır bir malzeme. Estetik bir görünüme de sahip olduğu için genellikle dış mekanda tercih ediliyor. Ancak çok ağır olduğunu ve yerini değiştirmekte zorlanabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Konforlu bir kullanım için demir sallanan sandalyeyi minderle kullanmanızı öneririz.

Hasır Sallanan Sandalye / Bambu Sallanan Koltuk

Hasır sandalyeler; rattan, bambu, söğüt gibi farklı doğal malzemelerden üretilebiliyor. Hafiflikleri ve güzel görünümleri nedeniyle bahçelerde sıkça tercih ediliyor. Ancak bahçeniz çok rüzgar alıyorsa bu model sizin için uygun olmayabilir. 

Ayrıca temizlemek için suyla yıkamak ve uzun süre güneşte bırakmak da hasır sallanan sandalyenin çatlamasına neden olabiliyor. Gözenekli yapısı nedeniyle de çok yağış alan bahçelerde uzun ömürlü kullanım sunamıyor. Hasır görünümünden hoşlanıyor ve uzun ömürlü bir sallanan sandalye arıyorsanız plastik rattan modelleri tercih edebilirsiniz.

Plastik Sallanan Sandalye

Pratik ve modern bir dekorasyondan yanaysanız plastik sandalyeleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca plastik sallanan sandalyeyi kolaylıkla yıkayabilir ve taşıyabilirsiniz. Ayakları ahşap ya da metal sallanan sandalye modellerini tercih ederek de rüzgarda düşmelerinin önüne geçebilirsiniz.

Uzun ömürlü bir kullanım için ise HDPE plastikten üretilmiş sallanan sandalye alabilirsiniz. Diğer plastik türlerine göre daha maliyetli olsa da hem esnek hem de bakımı kolay olmasıyla avantaj sağlıyor. Ayrıca rengi solmaya karşı dirençli türleri de bulunuyor.

Alüminyum Sallanan Sandalye

Alüminyum, paslanmaya karşı dayanıklı ve hafif. Bu özellikleri alüminyum sallanan sandalyeyi dış mekan seçeneklerinden biri haline getiriyor. Bu sallanan sandalyenin dezavantajı ise çok hafif olduğu için rüzgarda uçabilmesi ve güneş altında aşırı ısınması.

Alanınızı Değerlendirin

Alanınızı Değerlendirin

Sallanan sandalyeler geniş ayakları olduğu ve arkaya doğru yattıkları için diğer modellere göre daha çok yer kaplıyor. Özellikle ev içinde veya dar alanlarda kullanmayı planlıyorsanız oturma alanı çok derin olmayan küçük bir model alabilirsiniz. Rahatlıkla oturmak için de sallanan sandalyenin yüksekliğine dikkat edebilirsiniz. Ayaklarınız yere değmeli ve bacaklarınız katlanmamalı. 

Yaşam alanınıza zevk katmanın yollarından biri olan sallanan sandalye alışverişi ile ilgili tüm detayları paylaştık. Evinizin farklı alanlarına özel modelleri keşfetmek için de ¨Şık ve Kullanışlı Alternatifler: Sandalye Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.