Hassas Yavrular, Özenli Aileler İçin: Bebek Odası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Hassas Yavrular, Özenli Aileler İçin: Bebek Odası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Bebeğinizi beklerken ne de çok hazırlık yaptınız, değil mi? Bebek alışverişi, doğum planları… Hepsi anne baba olmanın heyecanlı taraflarından. Bu hazırlık süreci keyif verici olduğu kadar önemli de. Çünkü birçok tercihiniz bebeğinizin sağlığı ve konforu ile siz ebeveynlerin yaşam düzenini etkiliyor. Bunlardan birisi de bebek odası seçimi.

Çünkü oda yerleşiminden mobilya türüne, ihtiyaçlara ve renklere kadar birçok kriter, bebeğiniz üzerinde etkili. Gelin, bebek odası seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler birlikte öğrenelim, bebeğiniz rahat içiniz huzurla dolu olsun.

Sağlıklı Bebek Odası Takımı Seçin

Sağlıklı Bebek Odası Mobilyası Seçimi

Minik bebeğinizin bağışıklık sistemi yani vücudunun savunma mekanizması zamanla gelişecek. Bu nedenle onun narin vücudunu dış etkenlere karşı korumanız oldukça önemli. Organik pamuktan yapılan bebek kıyafeti gibi giyime dair sağlıklı seçenekler oldukça yaygın. Bebek odası takımı satın alırken de yine organik kriterini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Organik bebek odası takımı nedir diyorsanız hemen anlatalım:

  • Sunta, kontrplak, MDF gibi bazı malzemeler formaldehit adı verilen kanserojen bir madde içerebiliyor. Bu madde ortama zamanla salınarak sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Masif ahşap bebek mobilyası tercih ederek bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Bebek sağlığına etki edebilecek bir diğer toksik madde ise VOC yani uçucu organik bileşikler. Adından da anlaşılacağı gibi bu kimyasallar uçucu özellikleriyle havaya karışıyor. Genellikle mobilya boyası ya da yapıştırıcısında bulunuyor. Ham ahşap bebek mobilyası alabilir ya da satın alacağınız mobilyanın boya ve yapıştırıcı özelliklerini öğrenebilirsiniz.
  • Yastık dolgusu, koltuk dolgusu gibi bazı malzemelerde alev geciktirici maddeler kullanılabiliyor. Bu maddeler de zamanla ortama zararlı kimyasallar yayabiliyor. Bu nedenle organik pamuk içerikli dolguya sahip mobilyalar almanızda fayda var.

Sıcak Bir Dekorasyon Mümkün: Küçük Bebek Odaları İçin Mobilya Seçimi adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Gerekli Mobilyalara Karar Verin

Bebek Mobilyaları Neler

Belki de bir süre sizinle aynı odada uyuyacağı için ¨Bebek odası gerekli mi?¨ sorusunu merak etmiş olabilirsiniz. Hemen cevaplayalım: Evet hem bebeğinizin gelişimi hem de sizin rahatınız için bebek odası hazırlamalısınız. Çünkü bebeğinizin bir yetişkine göre neredeyse çok daha fazla kıyafeti ve bakım malzemesi olacak. Hele ki kış bebeğiyse astronot, hırka gibi kalın eşyalar da alacaksınız.

Bu eşya yoğunluğu hem yatak odanızda karışıklığa neden olabilir hem de bebeğinizin her an değişen ihtiyaçlarını karşılamanız güçleşir. Ayrıca bebeğinizin gündüz vakit geçireceği bir odasının bulunması, onun sizin yanınızdan daha uyumlu bir şekilde ayrılmasına yardımcı olur. Ancak elbette tüm bunlar genç odası gibi büyük bir bebek odası hazırlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bebek odaları için olmazsa olmaz mobilyalar şunlar:

Bebek Dolabı

Bebeğinizin odası için iki seçenek bulunuyor: Gardırop ve şifonyer. Bebeğinizin ilk aylarında yalnızca çok çekmeceli bir şifonyer yeterli olabilir. Ayrıca şifonyerin en üstüne kaydırmaz yerleştirerek burayı bir alt değiştirme ünitesi olarak da değerlendirebilirsiniz.

Ancak odada yeterince yer varsa bebek gardrobu da almanızı öneririz. Çünkü bebeğinizin yatak örtüleri, oyuncakları ve farklı mevsimlere uygun kıyafetleri zamanla yer kaplamaya başlayabilir. Tekrar alışveriş telaşı yaşamamak için bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz. Alanınız yeterli değilse başvurabileceğiniz çözümleri öğrenmek için ¨Sıcak Bir Dekorasyon Mümkün: Küçük Bebek Odaları İçin Mobilya Seçimi¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Aradığınız bebek gardırobu ve şifonyer modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Beşikler

Bebek Beşiği Nasıl Olmalı

Bebek karyolası alışverişinde anne yanı beşik, park yatak gibi birçok model sizi bekliyor. Bunlar arasında bir seçim yaparken kullanım kolaylığını, dayanıklılığı, mekan büyüklüğünü ve bütçenizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu kriterlere göre şu seçimlerden biri sizin için uygun olabilir:

  • Anne Yanı Beşik: Bu beşik geceleyin bebeğinizin ihtiyaçlarını daha kolay karşılamanızı sağlıyor. Ancak genellikle bebeğiniz altı aylık olana kadar kullanılabiliyor. Eğer bebeğiniz için bütçenizde hem anne yanı beşik hem karyola için yer açtıysanız bu seçenek size göre.
  • Bağımsız Beşik: Bu geleneksel korkuluklu mobilya türü uzun süre kullanılabiliyor. Hatta büyüyen bebek karyolası alırsanız bebek ve çocuk kullanımına uygun bir mobilyanız olabilir. Büyüyen mobilyaların üzerinde bir şifonyer bölümü bulunuyor. Bu bölüm kaldırıldığı zaman beşik, çocuk yatağına dönüşüyor. 
  • Park Yatak: Bebeğinizin yatağını gündüz başka bir odaya taşımak ve yatağın aynı zamanda bir oyun alanı da olmasını istiyorsanız park yatak doğru seçim.
  • İkiz Bebek Beşikleri: İkiz bebeğiniz için ayrı ayrı beşik alabileceğiniz gibi yerden tasarruf etmeyi sağlayan bitişik ikiz bebek beşiklerini de tercih edebilirsiniz. 

Ayrıca ¨Bebek Beşiği Çeşitleri¨ yazımızı okumadan bebek beşiği seçimine karar vermeyin deriz! Farklı modelleriyle bebek beşikleri ise Koçtaş’ta! 

Sallanan Sandalye

Bebek oda takımları artık eskisi gibi beşik ve gardıroptan ibaret değil. Annenin rahatlığı da düşünülerek bu takımlara sallanan sandalye de eklendi. Sallanan sandalye özellikle bebeği emzirirken faydalanılabilecek, konfor sunan bir eşya. Ancak olmazsa olmazlardan değil. 

Eğer bebeğinizin odasında yeterince yer yoksa ya da bütçeniz sınırlıysa sallanan anne koltuğu yerine salonunuzdaki berjerlerden birini emzirme yastığı desteğiyle kullanabilirsiniz. Bebek odalarını bir bütün olarak görmek ve fiyatlarını incelemek için Koçtaş bebek odası modelleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bebek Odası Dekorasyon Seçimini Yapın

Bebek Odası Dekorasyonu

Sosyal medyada göz alıcı birçok bebek odası dizaynı fotoğrafıyla karşılaştınız, değil mi? Hangi tasarım stiline karar vereceğinizden emin değilseniz sizin için hazırladığımız bebek odası dekorasyon fikirlerine göz atın:

  • Kız Bebek Odası ve Erkek Bebek Odası Tasarımı

Bebeğinizin cinsiyetine göre renk seçmeyi düşünüyorsanız bu sizi çok zorlamayacak. Toz pembe de bebek mavisi de göz yormayan renkler. Yani her iki renk de bebeğinizin huzurlu bir ortamda vakit geçirmesine yardımcı olur.

Ancak bebek mobilyası ya da duvar etiketi seçerken çizgi film kahramanı ya da figür gibi belirli desenlere yer vermemenizde fayda var. Bebeğiniz biraz daha büyüdüğü zaman en sevdiği karakter dinozor ya da unicorn olmayabilir. Sıcak bir görünüm için dilediğiniz desenlere çerçeve içerisinde, yastıkta ya da peluş gibi küçük objelerde yer verebilirsiniz. Böylelikle kısa sürede bebek odası dekorasyonunu yenilemeniz gerekmez.

  • Modern Bebek Odası Dekorasyonu

Bebek odasının aydınlık olması ve ahşap mobilyalarla uyum içerisinde olması için nötr renkler de tercih edebilirsiniz. Krem, vizon, sütlü kahve, açık gri gibi tonlarla odaya bebeksi bir görünüm verebilirsiniz. Açık sarı, açık yeşil, yavruağzı gibi ara tonlarla da modern bir dokunuş yapabilirsiniz.

Bu çizgiyi korumak için de kaplamasız, doğal ahşap bebek mobilyası tercih edebilirsiniz. Duvara minimalist hayvan çizimleri asarak veya sıcak desenlere sahip bir halı sererek de bu görünümü tamamlayabilirsiniz.

Adım Adım Doğru Seçim: Bebek Beşiği Nasıl Seçilir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.