Bebeğinizin dünyaya gelmesi için geri sayım başladı! Onun güvenliği, konforu ve mutluluğu sizin için her şeyden önemli; biliyoruz. Seçtiğiniz her bebek odası mobilyasında, hatta bebeğiniz için aldığınız her üründe bunu gözetiyorsunuz. Durum böyle olunca bebek odasının en önemli mobilyalarından olan bebek beşiği seçimi hakkında da aklınızda soru işaretleri oluşabilir. O halde hemen size yardımcı olalım. İşte, “Bebek beşiği nasıl olmalı?” sorusunun yanıtı:
Öncelikle Hangi Beşik Modelini Alacağınıza Karar Verin
Bebek beşiği seçerken öncelikle dikkat etmeniz gereken şey beşiğin hangi çeşit olduğu. Çünkü beşik çeşitleri görsel olarak farklılık sunmanın yanı sıra kullanım açısından da bazı avantajlar ya da dezavantajlar sunabiliyor. Bu sebeple öncelikle beşik türlerini tanımanız ve bu doğrultuda seçim yapmanız gerekiyor.
Beşik Çeşitleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
- Anne Yanı Beşik: Tek tarafının açık (bazı modellerde açılır-kapanır) olması sayesinde ebeveyn yatağıyla birleştirilebilen bu model, özellikle yenidoğanlar için mükemmel bir alternatif. Bu sayede bebeğiniz güvenli bir şekilde yanınızda yatabilir. Açık tarafı kapanabilir özellikte olan anne yanı beşikler ise uzun dönem kullanmaya imkân verebilir.
- Normal Beşik: “Bağımsız beşik” olarak da bilinen bu beşikler genellikle çocuk odalarında konumlandırılıyor. Fakat elbette bağımsız beşikleri ebeveyn yataklarından ayrı bir şekilde ebeveyn yatak odalarında konumlandırmak da mümkün. Farklı boyutlarda üretilebilen bu türü boyut gözeterek seçim yapmanız, ürünün kullanım ömrünü belirleyebiliyor.
- Sepet Beşik: Sepete benzer bir tasarımın ayaklar üzerine oturtulması ile oluşturulan bu beşikler genellikle bebeğin ilk aylarında kullanılıyor. Kolay taşınabilir olmaları sayesinde ebeveyn yatağının yanına yerleştirilebilen sepet beşikleri genellikle “ikinci beşik” olarak konumlandırmak, kullanım açısından daha sağlıklı olabilir.
- Park Beşik: Genellikle “oyun parkı” olarak kullanılsa da aslında bu tip beşikler bebek yatağı olarak da konumlandırılabiliyor. Kolaylıkla hareket ettirilebilmeleri bir avantaj olsa da bebeğin zemine yakın bir şekilde yatması ebeveynler için zor olabiliyor.
- Hamak Beşik: Salıncağa benzeyen bu beşikler genellikle ana beşik olarak değil, ikinci beşik olarak kullanılıyor. Dolayısıyla önceliğiniz bebeğinizin sürekli kullanabileceği bir beşik satın almaksa bu seçenek uygun olmayabilir.
İhtiyaç ve İstekleri Göz Önünde Bulundurun
Seçeceğiniz beşik çeşidi elbette ihtiyaçlarınıza cevap verecek nitelikte olacak. Zaten bizce “En iyi bebek beşiği hangisi?” sorusunun yanıtı da ihtiyaçlar doğrultusunda seçilen beşiktir. Peki, hangi ihtiyaç ve istekleri göz önünde bulundurmalısınız?
- Kolay Taşınabilirlik: Beşiği belirli bir alana mı konumlandırmak istiyorsunuz, yoksa kolaylıkla hareket ettirilebilir olmasını ve bu sayede farklı alanlara konumlandırılabilmesini mi? Eğer kolaylıkla taşınabilir bir beşik istiyorsanız hafif, katlanabilir, tekerlekli gibi özellikleri bulunan küçük boyutlu seçenekleri tercih edebilirsiniz.
- Kolay Temizlenebilirlik: Bebeğiniz dünyaya geldiğinde hijyene her zamankinden fazla dikkat edecek olabilirsiniz. Elbette bu noktada beşiğin temizliği de önemli. Ahşap, metal gibi malzemelerden üretilen ya da yıkanabilir kumaşlara sahip olan beşikler bu konuda size yardımcı olabilir.
- Boyut ve Derinlik Ayarının Yapılabilmesi: Bebeğinizi rahatlıkla yatırabilmek ve kaldırabilmek için beşik derinliğinin ayarlanabilir olması büyük bir avantaj. Ayrıca boyu ayarlanabilen beşik modelleri de bebeğiniz büyüdüğünde beşik değiştirmek zorunda kalmanızı önleyebilir.
- Sallanabilirlik: Bazı beşik türleri sallanma özelliğine sahip değilken bazılarında ise bu özellik mevcut. Eğer bebeğinizi sakinleştirmek, uyutmak için sallamayı düşünüyorsanız bu özelliğin olup olmadığını kontrol etmenize fayda var.
- Depolama Alanı: Bebeğinizin eşyasını koymak için aldığınız gardırobun yetersiz kalabileceğini düşünüyorsanız seçiminizi çekmeceli beşiklerden yana kullanabilirsiniz.
Beşiğin Güvenlikli Olduğundan Emin Olun
Bebeğiniz büyüyecek ve dünyayı keşfetmek isteyecek! Bu da güvenlik önlemleri almanız gerektiği anlamına geliyor. Beşik çıtalarının genişliği, bebeğinizin bacağının ve başının geçemeyeceği genişlikte olmalı. Ayrıca bebeğinizin düşmemesi için çıta uzunluğunun da bebek tarafından kolaylıkla geçebilecek boyutta olmamasında fayda var.
Tabii bebekli evde güvenlik sadece beşik seçimi ile bitmiyor; evde de almanız gereken önlemler var. “Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları” yazımız ise bu konuda size rehberlik yapmaya hazır!
Sağlık Açısından Tehdit Oluşturacak Ürünlerden Uzak Durun
Almayı planladığınız beşik, ihtiyaçlarınıza cevap veriyor olabilir. Peki, bebek sağlığı gözetilerek mi üretilmiş? İskelet malzemesinin, çocuk beşiğinde kullanılan boya ve kumaşların standartlara uygun olduğundan emin olmak bu doğrultuda oldukça önemli. Tekstil ürünlerinde OEKO-TEX, boyalarda ise EN71-3 uyumluluğuna dikkat etmelisiniz.
Beşiğe Alternatif Arayanlara: Montessori Yatak
Beşik alırken dikkat etmeniz gereken önemli özellikleri sıraladık. Fakat bu noktada beşiklerin yanı sıra popüler ve oldukça kullanışlı bir alternatife daha sahip olduğunuzu hatırlatmak isteriz: Montessori yatak! Çocuğun kendi ihtiyaçlarını karşılamasını amaçlayan Montessori felsefesini uygularken tercih edeceğiniz yatak ve Montessori dekorasyon hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Çocuk Odaları Artık Daha Renkli: Montessori Yatak” yazımızı okuyabilirsiniz.
İhtiyacınıza, zevkinize ve elbette bütçenize uygun bebek beşikleri için Koçtaş’a göz atmayı unutmayın!