Mutluluğa Kapı Açın: Akdeniz Stili Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Akdeniz Stili Dekorasyon

İspanya ve Fas gibi coğrafyaların iç ısıtan atmosferini evinize taşımaya ne dersiniz? Nasıl mı? Akdeniz stili dekorasyon ile evinizi dekore ederek yıl boyu tatil gibi bir atmosferde yaşayabilirsiniz. Sıcak renkler, doğal malzemeler ve rustik mobilyaların kullanıldığı Akdeniz tarzı dekorasyon, iç mekanda rahat bir hava estiren stillerden. 

Akdeniz’in sıcak iklimini yansıtan bu tarzı evinizde uygulayarak ferah bir atmosfer yaratmak için birkaç ipucunu öğrenmeniz yeterli. İşte, evinizi zamansız bir güzelliğe kavuşturacak Akdeniz tarzı ev dekorasyonu fikirleri:

Canlı Renkleri Açık Tonlarla Buluşturun

Açık Ton Dekorasyon

Akdeniz stilinin böylesine cezbedici olmasının nedenlerinden biri, yaşamın coşkusunu da dinginliğini de kucaklaması. Kırmızı, yeşil, turuncu, mor gibi enerjik renkleri bej, krem gibi insana sakinlik veren nötr tonlarla birleştiriyor. Doğanın tüm renklerini sunduğu için de huzur verici bir mekan yaratıyor. 

Evinizde Akdeniz havasını estirmek için önce duvar boyası, mobilyalar, zemin döşemesi ve dekoratif eşyaların renk tonlarını seçin. Tüm bu malzemeler birbiriyle uyum içerisinde olduğunda Akdeniz sahil kasabasındaki bir evin şıklığını yakalayabilirsiniz. 

Renk patlamasını duvar gibi büyük bir alanda mı, yoksa dekoratif obje gibi detaylarda mı yapmak istediğinize karar verin. Örneğin duvarlarınızda yazın canlılığını veren büyük çiçek desenli ve biraz da nostaljik görünümlü renkli duvar kağıdı kullanabilirsiniz. Göz alıcı duvar kağıdı modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için sizi Koçtaş’a bekliyoruz!

Mobilyalarınız ise duvarın aksine fildişi gibi açık bir renkte olabilir. Tam tersini de tercih edip duvarlarda ve zeminde beyaz renk kullanabilir, mobilya detayları ve tekstil ürünlerinde açık mor, yeşil gibi tonları değerlendirebilirsiniz. Evinizde renk uyumunu göz etmek için de önce Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur? yazımızı okumanızı öneririz. 

Doğal Malzemelerden Faydalanın

Doğal Malzeme Dekorasyon

Duvarı begonvillerle kaplı taş bir ev, zarif bir çiniden yapılmış kapı numarası ya da şık ferforjelerle çevrili bir ev… Tüm bu detaylar Akdeniz mimarisinin karakteristiğini yansıtır. Bu estetik tarafı iç mekana taşımak için de doğal malzemelerden faydalanmanız yeterli. Cam, seramik, çini, ahşap, taş ve demir, Akdeniz stili dekorasyonda kullanabileceğiniz malzemelerden birkaçı. 

Salonda beyaz renkli ahşap mobilyalar, dokulu perdeler, keten, pamuk, ipek gibi doğal kumaşlara sahip kırlentler ve perdeler kullanabilirsiniz. Dekoratif obje olarak da kil heykeller, döküm objeler, toprak vazolar, el yapımı tabaklar ve seramikler seçebilirsiniz. Evinizi dekore ederken ihtiyacınız olan dekoratif objeler Koçtaş’ta sizi bekliyor. 

Mutfak ve banyoda açık renk rustik dolaplara, mermer tezgaha, döküm eşyalara, renkli seramiklere veya çini fayanslara yer verebilirsiniz. Tava, tencere ve bıçakların da bakır, seramik, cam gibi doğal ürünler olmasına özen gösterebilirsiniz. 

Özellikle banyo dekorasyonunda deniz temasını tercih edebilirsiniz. Bu havayı vermek için de mavi ve yeşil tonlarda fayanslar, deniz kabukları, deniz taşları gibi aksesuarlardan faydalanabilirsiniz. Kendin yap dekorasyon fikirleri ile Akdeniz stiline kapı aralamak için Tasarım İçin Ormana Gidiyoruz: Doğadan Topladıklarımızdan Ev Dekorasyonu Yapımı yazımızı okumayı unutmayın!

Aydınlatma ile Sıcak Bir Ortam Yaratın

Dekorasyon Aydınlatma

Akdeniz stili ev dekorasyonunun en belirgin özelliklerinden birisi de yaşam enerjisini yükselten bir aydınlığa sahip olması. Evinize olabildiğince güneş ışığını almak için öncelikle karartmalı perde, stor, güneşlik gibi kalın perdelerden kurtulun. Bunların yerine desensiz ve dokusuz, açık renk güneşlikler alın. Hatta boydan boya camları gündüzleri hiç örtmemek de güzel fikir!

Akşamları ise sadece tavan lambasını değil, aplik ve lambader gibi farklı aydınlatma çözümlerini bir arada kullanın. Akdeniz’in sıcak renklerine yer vermek için de aplik gibi küçük lambalara renkli ampuller takın. 

Modern lamba çeşitleri yerine evinize Rönesans atmosferini katacak bronz ya da döküm gibi metallerden yapılmış, heykel figürlü modelleri tercih edin. Daha Şık ve Aydınlık: Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı? yazımızı da okuyarak dekorasyonu tamamlayacak lamba türlerini keşfedebilirsiniz. Zevkinize ve ihtiyacınıza uygun aydınlatma ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Eviniz yeterince ışık almıyorsa aydınlık bir ortam yaratmak için odalardaki hakim tonun beyaz, krem gibi açık renkler olmasına dikkat edin. Açık renkler mekanı daha geniş ve aydınlık gösterir. Bir diğer püf noktası da ayna kullanımı. Sadece salonda değil, mutfak dahil evin tüm odalarında çok sayıda aynaya yer verebilirsiniz. 

Ayna güneş ışığını ve akşamları tavan lambasının aydınlığını yansıtarak mekanı canlandırır. Her mekana uygun bir ayna çeşidi bulabilmek için Oda Dekorasyonunuza Uygun Ayna Modelleri yazımızı okuyabilirsiniz. İhtiyacınızı karşılayacak ayna modelleri için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Mutluluğa Kapı Açın: Akdeniz Stili Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Rustik Mobilyalar Kullanın

Rustik Mobilyalar

Akdeniz tarzı dekor, doğal malzemelere ağırlık verdiği için bunun yansıması mobilyalarda da görülür. Açık renkli ahşaba sahip rustik mobilyalar Akdeniz stili dekorasyonun olmazsa olmazlarındandır. Evinizde yaratmak istediğiniz atmosfere bağlı olarak minimalist bir dokunuş için ham ahşap mobilyalar kullanabilirsiniz. Öte yandan modern tarza yakın bir canlılık için beyaz ahşap mobilya ve küçük çiçek desenlerine sahip döşeme kumaşı seçebilirsiniz. 

Akdeniz rüzgarının evinizde en çok hissedildiği yerlerden birisi de teras, veranda ve balkon gibi açık alanlar. Bu mekanlarda da sallanan sandalye, beyaz döküm sandalye, yuvarlak kıvrımlara sahip beyaz ahşap sandalye ve masa takımı kullanabilirsiniz. Biraz da tatlı bir rehavet havası eklemek için yerlere büyük minderler koyabilirsiniz. Bu rahatlık hissini iç mekanda da yaşamak için koltuklarınızda kabarık iç dolgulara, yumuşak örtülere yer verebilirsiniz. 

mobilya ürünleri

Evinizde Bitkilere Yer Açın

Bitki Dekorasyon

Akdeniz sokaklarının en sevilen özelliği ne deseler, rengarenk çiçekli sokakları derdik. Sokak aralarında yürürken iri bir kaktüs inciri, can alıcı renklere sahip begonvil veya zarif bir okaliptüs görmemek mümkün değildir. Hayat dolu bu tasarım, iç mekan dekorasyonunda da kendisine yer bulur. 

Döküm, toprak, seramik veya çömlek saksılara hem balkonda hem de salonda yer verebilirsiniz. Teras ve veranda gibi büyük alanlarda da ayaklı rustik saksı kullanabilirsiniz. Saksı türleri hakkında bilgi alarak doğru seçimi yapmak için Bitki Saksısı Nasıl Olmalı: Saksı Çeşitleri ve Özellikleri yazımızı okuyabilir, dekoratif saksı modelleri nelerdir görmek için ise Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Büyük salon bitkileri yerine küçük ve bol çiçekli bitkilere yer vererek evinize canlılık katabilirsiniz. Mutfağınızda ise kekik, nane gibi küçük yenilebilir otlar yetiştirebilirsiniz. Elbette güneşin sıcaklığını hatırlatan kaktüsleri de unutmamanızı öneririz. Özellikel mavi sütun kaktüsü gibi gösterişli ve sıradışı türlerden birini yetiştirebilirsiniz. Kaktüs Çeşitleri ve Kaktüs Bakımı yazımızı okuyarak Akdeniz stiline yakışan bir kaktüs türünü keşfedebilirsiniz. 

Akdeniz manzaralarını, kültürünü ve tabii ki keyfini yansıtan bu stil hakkında tüm detayları paylaştık. Sizi yansıtan dekorasyon stilinin ne olduğunu bulmak için Testimizi Çözün, Size Uygun Dekorasyon Akımı Hakkında İpuçlarını Sıralayalım! yazımızı okumayı unutmayın!