Dubleks Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Dubleks Ev Dekorasyonu

Dubleks ev, genişliği ve ferahlığı ile oldukça cazip bir seçenek gibi gelse de söz konusu dekorasyon olunca bazen zahmetli olabiliyor. Merdivenler, salon, oturma odası, merdiven altı, yatak odaları derken bir bakmışsınız ki detaylar arasında kaybolmuşsunuz. İşte, biz de dubleks ev dekorasyon fikirleri paylaşarak işinizi kolaylaştırmak istiyoruz.

Haydi gelin, misafirlerinizi hayran bırakacak dubleks ev dekorasyonu için nelere dikkat etmeniz gerektiğine göz atalım. 

dekorasyon ürünleri

Öncelikle Tarzınıza Karar Verin

Dubleks Ev Tarzı

Dubleks evinizin genel görünümünü ve mobilyadan perdeye birçok konuda seçiminizi etkileyeceği için ilk olarak dekorasyon tarzına karar vermenizde fayda var. Retro, rustik, country, loft, İskandinav veya farklı bir dekorasyon stili ile dubleks evinizi göz alıcı bir şekilde dekore edebilirsiniz. Seçtiğiniz tarzın sizi ve ailenizi yansıtmasının, şık olduğu kadar tüm aile için rahat bir ortam yaratmasının önemli olduğunu da belirtelim. 

Hangi tarzın size uygun olduğunu bilemiyorsanız karar vermenize yardımcı olması açısından Bize Giyim Zevkinizi Anlatın, Uygulamanız Gereken Ev Dekorasyon Stilini Söyleyelim! başlıklı testimizi çözün, uygulamanız gereken ev dekorasyon stilini söyleyelim!

Testi çözdükten sonra da kararsız kaldıysanız küçük bir ipucu verelim: Geleneksel ve modern temaları birleştirerek benzersiz bir dubleks ev dekorasyonu yaratabilirsiniz. Yine tercihinize göre ev genelinde aynı temayı veya her katta farklı bir temayı kullanabilirsiniz. Merdiven ve lobi alanında ise aynı ya da her iki katı birleştiren bir tarz kullanmaya dikkat edin.

Merdivenleri Odak Noktası Olarak Kullanın

Dubleks Ev Merdiven

Merdiven, iki kat arasında bağlantı vazifesi gördüğü için dubleks ev merdiven dekorasyonu önem vermeniz gereken bir konu. Malzemesi veya tarzı ne olursa olsun etrafı açık bir merdiven kullanılmadıysa merdivene dikkat çekmek için duvar kağıdı kullanabilirsiniz. Duvar kağıdı size uymuyorsa düz bir renk kullanıp tablo veya çerçeveli fotoğraflar asabilirsiniz. Dekoratif aynaların da merdiven alanına ferahlık katacağını belirtelim. Ayrıca merdivenleri evin genel dekorasyonuna uyumlu bir halı ile kaplayabilirsiniz.

Merdiven Altı Dekorasyonu İhmal Etmeyin

Merdiven Altı Dekorasyon

Merdiven altı uygun şekilde kullanılmadığında yer kaybına neden olabiliyor, hatta özenle dekore ettiğiniz evinizi sıradanlaştırabiliyor. Ancak göz alıcı bir dubleks ev merdiven altı dekorasyonu ile bu alanı şık bir yaşam ya da depolama alanına çevirebilirsiniz. Nasıl mı?

  • Kalabalık bir aileniz varsa merdiven altına dolap ya da çekmeceler yaptırarak dağınıklığı ortadan kaldırabilirsiniz. 
  • Evde kitap kurtları varsa merdiven altı için kitaplık, bir okuma koltuğu ve küçük bir sehpa ile rahat bir okuma alanı oluşturabilirsiniz. 
  • Küçük çocuğunuz varsa minderler koyarak oyun alanına çevirebilirsiniz. 
  • Daha dar merdiven altlarını zen bahçesi olarak düzenleyebilirsiniz. 
  • Yine geniş olmayan merdiven altına dikkat çekici alçak bir büfe koyabilirsiniz. 

Duvar Dekorasyonunda Seçici Olun

Duvar Dekorasyonu

Duvar rengi, evin görünümünü etkileyen en önemli ögelerden biri. Ayrıca renge karar verirken psikolojik etkilerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Yatak odalarında daha çok dinlendirici renkler, oturma odası ve salonda ise enerji veren renkler kullanabilirsiniz. Çalışma odanız varsa yaratıcılığı artıran renkler en doğru tercih olur. Çocuk odasında ise rahatlatıcı renkleri kullanmakta fayda var. Ama biraz da canlılık katmak isterseniz neşeli birkaç renge sadece belli bir alanda yer vermenizi öneririz. Renk kararınıza yardımcı olması için “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Salonununuz bir bölümü çift kat yüksekliğinde ise bu daha geniş bir alan algısı yaratır, ancak duvar boş bırakılırsa sıkıcı bir ortam yaratabilir. Büyük bir tablo kullanmak, uzun bir duvarı şıklaştırmak için ideal bir çözüm. Ayrıca yanında daha küçük birkaç tablo kullanarak mini bir galeri oluşturabilirsiniz. Sadece daha küçük resimler kullanmak ise alanı kalabalık gösterir.

Mobilyalarınızın Duvar Rengi ile Uyumuna Önem Verin

Mobilya Rengi Duvar Rengi Uyumu

Dekorasyon tarzınıza karar verdiniz. Duvar renginizi belirlediniz. Dubleks ev dekorasyonunda sıra geldi mobilya seçimine. Özenerek aldığınız mobilyalarınızın evinizde hayal ettiğiniz şıklıkta durmasının ilk şartı, duvar rengi ve dekorasyon stiliniz ile uyumu. 

Ahşap mobilyalar kullanacaksanız duvar için ahşabın hakim rengine uygun renklere yönelebilirsiniz. Ahşap malzeme koyu renkliyse açık mavi ve yeşil, orta koyulukta ise mercan ve diğer canlı renkleri, mobilyalarınız açık renkte ise mor ve kırmızı renkleri tercih edebilirsiniz. Mobilyanızı seçmeden önce “Göz Alıcı Kombinasyonlar İçin: Duvar Rengi ve Mobilya Uyumu Nasıl Olmalı?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Koltuk Takımları ile Alanı Daha Samimi Gösterin

Koltuk Takımları

Misafirlerinizi ağırladığınız veya ailenizle vakit geçirdiğiniz yaşam alanlarında sıcak ve samimi bir hava yaratmak için renkler tek başına yeterli olmayabilir. Unutmayın, büyük bir oturma grubunu geniş bir alanda kullanmak daha resmi bir görünüm yaratır. Oysa birden fazla küçük oturma grubunu gruplayarak yerleştirmek, samimi sohbetler için daha davetkar bir ortam oluşturur. Örneğin odanın bir ucuna, aralarında bir sehpa bulunan bir çift koltuk, diğer ucuna da ikili koltuk yerleştirebilirsiniz.

Aydınlık Bir Ortam İçin Lamba ve Perdeleri Dikkatli Seçin

Lamba ve Perde Seçimi

Aydınlatma, bir evin havasını değiştiren en önemli ögelerden biri. Dubleks ev dekorasyonunuzun geneline göre zarif, sıcak ve aydınlık bir görünüm için oturma odası ve salonda asma tavan lambaları veya avizeler kullanabilirsiniz. Spot lambalar ile de duvarda kullandığınız tablolara vurgu yapabilirsiniz. Merdiveni odak noktası yapmak için ise basamaklara ya da basamağa yakın noktalarda duvara gömme spot lambalar koyabilirsiniz.  

Arzu ettiğiniz ferah ve sofistike ambiyansı yaratmak için doğal ışığın asıl kaynağı olan pencerelerde kullanacağınız perde veya storlardan da faydalanabilirsiniz. Birkaç katman perde ve stor kullanmak, mekanı korumak ile doğal ışığın içeri girmesi arasında güzel bir denge kurmanıza yardımcı olur. Nasıl bir perde seçeceğinize karar vermek için “Dekorasyon Tarzına Uygun Perde Seçimi Önerileri” yazımızı okumanızı öneririz.

Yer Kazandıran Çözümleri Tercih Edin

Yer Kazandıran Çözümler

Yukarıda verilen ipuçları, evinizin büyüklüğünden bağımsız olarak her dubleks ev için geçerli kabul edilebilir. Ancak “Küçük dubleks ev dekorasyonu yaparken nelere dikkat etmeli?” sorusuna ek cevaplar verilebilir. Dikkat edilmesi gereken ise küçük dubleks ev dekorasyonunda yer kazandıran pratik çözümlere yer vermek.

Kullanılmayan boşlukları saklama alanı olarak planlayarak evin her metrekaresini değerlendirebilirsiniz. Bunun için yukarda önerdiğimiz dubleks ev merdiven altı dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz. Bunların dışında tesisat ve merdivenin yeri uygunsa ya da tadilat yaptırmak sizin için sıkıntı yaratmıyorsa merdiven altını küçük bir tuvalete dahi çevirebilirsiniz. 

Yine yerden tasarruf etmek için küçük ama çok fonksiyonlu mobilyaları tercih etmenizde fayda var. Açıldığında yatak olan bir kanepe, içinde kitap ve dergileri saklayabileceğiniz bir sehpa, açılınca daha fazla kişinin oturabileceği bir yemek masası hem fazla yer kaplamaz hem de işlevleriyle hayatınızı kolaylaştırır. Duvara monte dolaplar ve raflar ise yer tasarruflu ek depolama alanı sağlayarak dar mekanlarda kurtarıcı olur. 

Duvar boyalarında daha açık renkler kullanarak da mekanın daha büyük ve ferah görünmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde doğal ışığın içeri girmesine izin veren büyük pencereler ve sade perdeler, katları birbirine bağlamak için fazla yer kaplamayan ince hatlı yüzen merdivenler ve yerden kazandıran sürgülü kapılar da küçük dubleks evler için uygun seçenekler.

Ters Dubleks Ev Dekorasyonunda Aydınlatmaya Önem Verin 

Ters Dubleks Ev Aydınlatma

Dubleks evlere giriş genellikle alt kattan olur ve merdivenle üst kata çıkılır. Ters dubleks evlerde ise giriş üst katta yer alır ve merdivenle alt kata inilir. Hangi seçenek olursa olsun giriş katta oturma odası, salon, mutfak, yemek alanı, küçük bir tuvalet ,hatta evin genişliğine göre misafir odası bulunur. 

Bazı ters dubleks evlerin ikinci katı bodrumda olduğu için doğal ışık almayabilir. Bu nedenle ters dubleks ev dekorasyonu yaparken özellikle alt katta aydınlatma önemli bir konu. Bunun yanı sıra açık renkler kullanarak ferah ve aydınlık bir ortam yaratabilirsiniz.

Dubleks ev dekorasyonu hakkında uygulayabileceğiniz ipuçlarını paylaştık. Bu önerileri uygularken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm mobilya, duvar kağıdı, dekoratif tablolar ve daha fazlası ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.