Yaz Gecelerinin Kurtarıcısı: Bahçe Aydınlatmaları

Bahçe Aydınlatması Nasıl Seçilir

Bahçe, ev rahatlığını bulduğumuz ve dışarıda vakit geçirmenin keyfini yaşayabildiğimiz yerlerden. Yaz kış bu zevki yaşamak mümkün. Ancak elbette yaz akşamlarının o tatlı havasını hissetmek gibisi yok. Uzun yaz akşamları da bize bu imkanı bol bol sunuyor. Tek yapmamız gereken bahçelerimizi aynı ev içi gibi konforlu bir alana dönüştürmek. 

Akşamlar söz konusu olduğu için bunu gerçekleştirmenin yolu öncelikle yeterli aydınlatmayı sağlamaktan geçiyor. Bahçe aydınlatmaları sayesinde aydınlık yani sevdiklerimizle uzun süre vakit geçirebileceğimiz mekanlara kavuşabiliriz.

Bahçe Aydınlatmasının Faydaları Neler?

Bahçe Aydınlatmanın Faydaları

Yürüdüğümüz yolu görebilmek ya da rahatlıkla dış mekanda oturabilmek için aydınlatma şart. Dış bahçe aydınlatma kullanmanın bir diğer avantajı ise güvenliği artırması. Ne de olsa aydınlık yani içerisinde yaşam olan bir bahçeye hırsızların adım atması çok daha güç. 

Ayrıca bahçe aydınlatma, dekorasyon unsuru da sayılıyor. Doğru yerde kullanılmış ışıklar sayesinde evler, akşamları da oldukça zarif bir görünüm kazanıyor.  Bahçe düzenlemesinde aydınlatmanın önemi hakkında hemfikir olduğumuzu düşünüyoruz. Öyleyse gelin, bahçenize en uygun aydınlatma türleri ve bu seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir bakalım. Böylece ışıklı, güvenli bir bahçeye kavuşun. İşte, bahçe aydınlatma fikirleri:

Bahçe Aydınlatma Çeşitleri Nelerdir?

Bahçenizin sahip olduğu alanları ayrıntılı şekilde düşünerek plan yapmaya başlayın. Çünkü ilk anda göze çarpmayan bazı detaylar, konfor ve emniyetin anahtarı olabiliyor. 

Örneğin bahçenizdeki yürüyüş yolları için bahçe armatürleri kullanmak yeterli gibi gelebilir. Ancak merdiven basamaklarının altına hareket sensörlü LED lamba yerleştirmediğiniz zaman yol kenarındaki ışıklar, adımlarınızı güvenle atmanıza yardımcı olmayabilir. Bu seçimleri yapabilmeniz için de bahçe aydınlatma çeşitlerini bilmeniz şart. İşte, seçim yapmanızı kolaylaştıracak dış mekan aydınlatma çözümleri: 

Bahçe Aplikleri

Bahçe Aplikleri

Bahçe duvar aydınlatma seçeneklerinden biri olan aplikler farklı alanlarda kullanılabilir. Aplikleri; evin girişini, bahçenin çıkış kapısını ve duvarı yani yürüyüş yolunu aydınlatmak için kullanabilirsiniz. Bahçe aplik aydınlatma, solar yani güneş enerjili veya elektrikli olabilir. Enerji tasarrufu yapmak için de sensörlü bahçe apliğini tercih edebilirsiniz.

Projektör Aydınlatma

Projektör bahçe aydınlatması, iki farklı amaçla kullanılabiliyor. Yaygın olarak veranda gibi oturma alanlarında değil; bahçenin girişi, arkası ya da köşeleri gibi karanlıkta kalabilen yerlerinde güvenliği sağlamak için tercih ediliyor. 

Sensörlü projektör lambalar, sürekli yanmadığı için de hem uzaktaki yabancıların dikkatini çekmiyor hem de fazla elektrik tüketiminin önüne geçiyor. Fonksiyonel bir projektör aydınlatma modelini keşfetmek için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Taş gibi estetik bir yüksek bahçe duvarınız varsa sarı tonlardaki projektör aydınlatmayı peyzaj için de değerlendirebilirsiniz. Projektör lambayla duvarlarınıza tarihi bir mekan görünümü verebilirsiniz.

Bahçe Duvar Üstü Aydınlatma

Set üstü aydınlatma olarak da bilinen bu çeşitle bahçenizin dışarıdan ışıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Yani duvar üstü aydınlatmayı bahçede oturmanıza yetecek bir ışıklandırma olarak değil, güvenlik ve dekorasyonu güçlendiren bir unsur olarak görebilirsiniz. 

Bahçe Zincir Aydınlatma

Zincir Aydınlatma

Bahçenize neşe getirmek için rengarenk zincir aydınlatmalardan yararlanabilirsiniz. Bahçe feneri olarak da bilinen bu modeli ağaç dallarına ya da duvara asabilirsiniz. Özel bir montaj gerektirmediği için de dilediğiniz zaman bahçeden kaldırabilirsiniz.

LED Aydınlatma

Fonksiyonel bir kullanım için bahçenizde LED lamba çeşitlerini kullanabilirsiniz. LED lambalar daha az yer kapladıkları ve aşırı ısınmadıkları için bitkilere daha yakın yerlere yerleştirilebilirler. Böylece LED aydınlatma ile peyzajınıza daha kolay şekil verebilirsiniz. Ayrıca LED ışıklar daha az enerji tükettiği ve uzun ömürlü olduğu için de avantajlı, çevre dostu bir kullanım sunar.

Bahçe Aydınlatma Direği

Direkli bahçe aydınlatma olarak da bilinen bu modeli sadece bahçelerde değil, parklarda da görmüşsünüzdür. En yaygın kullanılan bahçe aydınlatmalarından biri olan aydınlatma direği, yürüyüş yollarına ya da oturma gruplarının çevresinde konumlandırılabilir.

Kullanım alanlarına göre bahçe aydınlatmalarının yanı sıra bir de harcadığı enerji türüne göre çeşitleri de bulunur:

Güneş Enerjili Bahçe Aydınlatma: Bu aydınlatma türü, bataryasını güneşten aldığı enerjiyle doldurur ve siz lambayı yakmadan akşam karanlığında çalışmaya başlar. 

Solar bahçe aydınlatma olarak da bilinen güneş enerjili modeller, enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Böylece yaşam alanınızı bütçe dostu şekilde aydınlatırken çevrenin geleceğine de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yazlık gibi sık gitmediğiniz yerlerde güvenliği sağlamak için de solar aydınlatmayı tercih edebilirsiniz. Kendi kendine yanmaya başladığı için dışarıdan bakıldığında evde olduğunuz izlenimi verir. Çevre dostu ve kullanışlı solar aydınlatma ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Elektrikli Bahçe Aydınlatma: Ev içi ışıklandırmalarda olduğu gibi bu model de bir elektrik kaynağına ihtiyaç duyar. Kışın yani güneşin yeterli olmadığı zamanlarda elektrikli bahçe aydınlatmalarını tercih edebilirsiniz. 

Bahçe aydınlatma seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi almak için ¨Hangisi Nasıl Kullanılır: Bahçe Aydınlatma Ürünleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Bahçe aydınlatma modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bahçe Aydınlatması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bahçe Aydınlatması Seçimi

Mekana göre kullanılabilecek bahçe aydınlatması çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi edindiniz. Şimdi, sıra ihtiyacınızı karşılayacak en uygun modeli bulmanın püf noktalarını öğrenmekte:

  • Kullanım Amacınızı Belirleyin

Bahçenizde sıcak ve aydınlık bir oturma alanı oluşturmak, evde yokken güvenliğinizi artırmak ya da bahçenizi daha rahat yürünebilir hale getirmek… Tüm bunlar için farklı aydınlatma çeşitleri almaya dikkat edebilirsiniz. 

Örneğin sensörlü bahçe projektörü hareket algıladığında yanarak güvenliğe katkıda bulunurken bahçe spotu sürekli ışık vererek taş yol, havuz, bitki örtüsü gibi alanların daha güzel görünmesini sağlar.

Dış Mekan Aydınlatma

  • Dekorasyon Stilinize Göre Seçim Yapın

Bahçe lambaları sadece sağladıkları ışıkla değil, mekana kattıkları havayla da farklılık yaratır. Bahçenizin genel tasarımına ve dekorasyon zevkinize göre aydınlatma rengine, malzemesine ve şekline karar verebilirsiniz.

Şık bir görünüm katmak ya da geleneksel dekorasyonu tamamlamak için bronz ya da altın renkli ürünler alabilirsiniz. Modern bir görünüm için cam ve ferforje birleşimini tercih edebilirsiniz.

  • Dayanıklı Seçenekleri Tercih Edin

Uzun ömürlü bir kullanım için bahçe aydınlatmasının açık hava şartlarına uygun olduğundan emin olmanızda fayda var. Aydınlatma ürününün üretildiği malzemenin paslanmaz olması, camının kırılmaya karşı dayanıklı olması, içerisine su geçirmemesi gibi özellikleri göz önünde bulundurabilirsiniz. 

Ayrıca aydınlatma ürününün IP koruma derecesini öğrenerek sıvıya, toza ve katıya karşı dayanıklı olup olmadığını anlayabilirsiniz. IP koruma sınıfı olarak adlandırılan bu numara, iki bölümden oluşur. 

IP harflerinden sonra gelen ilk bölüm katı cisimlere karşı, ikinci bölüm ise sıvılara karşı dayanıklılığı gösterir. Her iki bölüm de numaralarla belirtilir. İlk bölüm 0’dan 6’ya, ikinci kısım ise 0’dan 8’e kadar numaralandırılır. Her numara farklı bir koruma derecesini gösterir. IP 67 gibi bir örnekte IP harflerinden sonra gelen kod ne kadar yüksek bir sayıya sahipse dayanıklılık derecesi o kadar yüksektir. Bahçe keyfini en güzel şekilde yaşamak için isabetli bir başlangıç yaptınız. Şimdi, sıra yapacağınız ufak dokunuşlarla bahçenize bambaşka bir hava katmakta. İhtiyacınız olan tüm ipuçları ¨Evin Keyif Alanı: Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?¨ yazımızda. Bahçe dekorasyonuna kendi imzanızı atmak için de ¨4 Bahçe Dekorasyonu Kendin Yap Fikri¨ yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.