A’dan Z’ye Bahçe Mobilyanızı Yenileme Rehberi

Bahçe Mobilyası Yenileme

Kışın kapalı ortamlarda uzun süre vakit geçirdik. Güneşi tüm sıcaklığıyla hissetmeye başladığımıza göre artık açık havaya çıkma zamanı. Hem de öyle kısa bir süre için değil. Güneş biraz hafiflemeye başladığı anda bahçeye çıkıp tüm akşamı orada geçirmek güzel fikir.

Uzun saatler bahçede duracaksak da öncelikle rahatlığımızı sağlayacak birkaç değişiklik yapabiliriz. İşe elbette bahçe mobilyası yenilemeyle veya değiştirmeyle başlayabiliriz. Rengi solan şemsiyeyi, minder kılıfını ve belki de kilimi yaza yakışır renklerle değiştirebiliriz. Hatta ihtiyacımızı artık karşılamayan bahçe masası ve sandalyesi gibi büyük mobilyaları da şöyle bir gözden geçirebiliriz. 

Yapılacaklar listesi biraz uzun gibi gelmiş olabilir. Ancak merak etmeyin; bahçe mobilyası değiştirme önerilerimiz sayesinde pratik seçimler yapabilir ve yepyeni bir alana kavuşabilirsiniz. Aradığınız tüm modelleri Koçtaş bahçe mobilyaları kategorisinde bulabileceğinizi hatırlatalım ve hemen alışveriş rehberimize geçelim.

Açık Havada Yemek Keyfi İçin: Bahçe Masa ve Sandalyesi

Bahçe Masa Sandalye Seçimi

Arkadaşınızla sabah kahvesi zevkini paylaşmak, ailece bir masanın etrafında buluşmak ya da tek başınıza sakinliğin tadını çıkarmak… Bahçede kaç kişi olursanız olun, her durumda bir bahçe masasına ihtiyacınız olacak. Elbette konforlu ve estetik sandalyeler. Bu yüzden önce bahçe mobilyası masa sandalye seçiminde dikkat edileceklere bakalım:

Bahçe Alanınızı Değerlendirin

İhtiyacınızı belirlemek için kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: Bahçeyi arkadaşlarınız ya da ailenizle yani çok sayıda kişiyle mi, yoksa genellikle 1-2 kişiyle mi kullanıyorsunuz? Bu soruya verdiğiniz cevap sizin ne kadar büyük bir masa almanız gerektiğini belirleyecek.

Ancak masa kapasitesini öğrenmek yeterli değil. İhtiyacınız olan masayı bahçenize nasıl sığdıracağınızı da gözden geçirmelisiniz. Öncelikle masanızı yerleştireceğiniz alana karar verin. Bu hem masa büyüklüğüne hem de şekline karar vermenizi sağlayacak. 

Eğer bahçe masasını havuz kenarı, korkuluk yanı gibi bir yere konumlandıracaksanız güvenliği göz önünde bulundurun. Sandalyeler geri çekildikten sonra merdiven gibi bir alanla masanın arasında en az 100 cm mesafe kalmalı. Ayrıca hareket edebilmeniz için masa, tüm veranda ya da bahçeyi kaplamamalı. Elinize bir metre alın ve bahçede masa için kullanabileceğiniz alanı ölçün. Böylece masa alışverişinde yanılmazsınız.

Masa ve Sandalye Şekline Karar Verin

Bahçenizin boyutları masa şeklini de belirlemede en önemli etken. Örneğin yuvarlak bir bahçe alanınız varsa yuvarlak masa tercih etmek en estetik seçeneklerden. Tercih edebileceğiniz dört temel masa şekli var: Yuvarlak, kare, oval ve dikdörtgen.

Küçük bir bahçeniz varsa sizin için en iyi seçenek yuvarlak masa. Yuvarlak masa, köşeleri bulunmadığı için az yer kaplar ve çevresine daha çok sandalye yerleştirilebilir. 

Oval masa ise daha dar bir yapıya sahip. Böylece dar ve uzun bahçelere mükemmel uyum sağlar. Dikdörtgen masa, iç mekanda da en çok tercih edilen seçeneklerden biri. Büyük bir oturma alanına sahipseniz dikdörtgen masayı kullanabilirsiniz. Böylece geniş bir masa yüzeyine de sahip olursunuz.

Kare masa, bahçe köşesine ya da küçük alanlara yerleştirebileceğiniz sıcak bir model. Ancak köşeleri olduğu için çevresinde daha az sayıda kişi oturabilir.

Küçük alanlar için kolçaksız ve yuvarlak sandalyeler seçin. Böylece daha fazla sandalyeye yer açabilirsiniz. Dikdörtgen ve ayakları arkaya doğru olan sandalyeler ise dikdörtgen masa gibi büyük modeller için ideal. 

Malzemeleri Karşılaştırın

Masa ve sandalyelerin üretildiği malzeme; kullanım kolaylığını, dekorasyonu ve dayanıklılığı etkiler. Meşe, çam gibi ahşap masa takımlarının avantajı uzun ömürlü olmaları ve birçok dekorasyon stiline uyum sağlamaları. Öte yandan ahşap masaya her sene cilalama gibi bazı bakımların yapılması gerekir ve bu da diğer malzemelere göre maliyeti artırır.

Metal bahçe masa sandalye takımı hafif olduğu için yerleri kolay değiştirilebilir. Ferforje gibi türleri ise çok daha ağırdır, ancak düzenli bakım yapmayı gerektirir. Metal bahçe takımları pek çok renge sahip olabildiği için de modern tasarımlara uyum sağlar. Ancak metalin güneşte çok ısındığını da hatırlatmadan geçmeyelim.

Bahçenize en uygun masa modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Tatlı Bir Gölgelik İçin: Bahçe Şemsiyesi 

Bahçe Şemsiyesi Seçimi

Masa ve sandalyeden sonra yokluğunu en çok hissedeceğiniz bahçe mobilyası şemsiye. Güneşten rahatsız olmadan bahçede oturabilmek için korunaklı bir model seçmelisiniz. İşte, bahçe şemsiyesi seçerken dikkat edilecekler:

  • Masa seçiminde olduğu gibi şemsiyede de boyut ve şekil oldukça önemli. Önce masanızın ve sandalyelerinizin kapladığı alanı ölçün. Şemsiyenin genişliği, sandalyenin sırt kısmından en az 60 cm daha fazla olmalı. Geniş bir şemsiye, güneşin açısı değişse de sıcaktan etkilenmemenizi sağlar.

Yuvarlak, kare ve dikdörtgen bahçe şemsiyeleri arasında tercih yaparken de masanın şeklini göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Bahçe ve balkon şemsiyesinin gövdesinde genellikle alüminyum, fiberglas veya ahşap malzeme kullanılır. Bahçeniz rüzgar alıyorsa esnek ve dayanıklı bir yapıya sahip fiberglası tercih edin. Alüminyum bahçe şemsiyesi de esnek olsa bile fiberglas kadar dayanıklı değildir ve bir süre sonra eğilebilir. 

Ahşap şemsiyeler, zamansız bir güzelliğe sahiptir. Ancak fiberglas ve alüminyuma göre rüzgara karşı daha az dirençlidir. Ayrıca güneş altında solabilir. Ayrıca tik, bambu gibi maliyetli malzemelerden üretilir.

  • Şemsiye tentesinin UV koruma özelliğine sahip ve solmaya karşı dayanıklı olmasına dikkat edin. Dış mekanda kullanacağınız bir kumaş olduğu için neme ve küflenmeye karşı dayanıklı olduğundan da emin olun. Elbette mevsim sonunda temizlik ihtiyacını da göz önünde bulundurarak kolay temizlenebilir yapıdaki kumaşı tercih edin.
  • Şemsiyelerin açılıp kapanabilen modelleri de bulunur. Eve girerken kapatarak şemsiyeyi güneş ve kirden koruyabilirsiniz. Ancak kolu çevrilerek açılan modellerin mekanizmasının kolay çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi halde tüm şemsiyenin ağırlığını kollarınızda hissedebilirsiniz.
  • Şemsiyelerin eğilebilen, masaya monte, kollu gibi farklı modelleri bulunur. Kapladıkları alana ve sağladıkları güneş korumasına göre her biri farklı kullanım avantajı sunar. Şemsiye modelleri arasındaki farkı öğrenmek için ¨Balkon ve Bahçe Şemsiyesi Çeşitleri¨ yazımızı okumayı unutmayın.

Bahçenizde serin bir alan yaratmanızı sağlayacak şemsiyeler ve gölgelikler Koçtaş’ta!

Açık Havanın Zevkine Varmak İçin: Bahçe Salıncağı / Salıncak

Gece gündüz bahçede olmanın keyfini yaşayabilmenin sırrı salıncakta. Dilerseniz üzerinde içeceğinizi yudumlayacağınız geniş bir model, dilerseniz de çocuklarınızı göklere uçuracak tekli bir salıncak tercih edebilirsiniz. Tabii hangi salıncak modelini seçerseniz güvenliği ön planda tutmalısınız. 

Ana malzemesi çelik, alüminyum veya ahşap olan bir bahçe salıncağı alabilirsiniz. Bahçe salıncağı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri daha detaylı öğrenmek için ise ¨Yazın Tadı Onunla Çıkar: Bahçe Salıncağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

İyi Koruma İçin: Bahçe Mobilyası Kılıfları

Bahçe Mobilyası Seçimi

Mobilya kılıflarından faydalanarak bahçe takımınızı nem, küf, kir ve güneş ışığına karşı koruyabilirsiniz. Unutmayın, mobilyalarınıza ne kadar iyi bakarsanız o kadar uzun ömürlü kullanım imkanı yakalarsınız. Bahçe mobilyası kılıfı alırken şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Bahçe mobilyası; salıncak, masa, sandalye gibi farklı parçalardan oluşur. Her bir eşyayı ölçerek bu mobilyalara uygun boyutlarda kılıflar almalısınız. Çok kısa kılıflar eşyayı koruyamazken fazla uzun örtüler ise mobilya ayaklarında su birikmesine neden olabilir.
  • Kılıfların su geçirmez özellikte olduğundan emin olun. Ancak bu kumaşların aynı zamanda hava alabilen yapıya sahip olması da önemli. Aksi halde mobilya kılıfları nem ve küfe neden olabilir. 
  • Rüzgar ihtimaline karşı bahçe mobilyası kılıflarının bağlanma yerlerinin bulunmasında da fayda var. 

Dış mekan mobilyalarınızı açık havanın etkilerinden koruyacak bahçe mobilya kılıfları Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Neşeli bir yaz geçirmenizi dileriz!