2023 Halı Trendleri

2023 Halı Trendleri

Ev dekorasyonunda halı kullanımı, biraz artan hijyen kaygılarımızdan biraz da koşturmalı şehir yaşamında daha pratik çözümlere yöneldiğimizden eski cazibesini kaybetmiş gibi gelebilir. Halbuki kilim ya da halılar evimizi “yaşayan bir ev” yapar. Bu yüzden hem ev dekorasyonumuzu tamamlayan hem de  zeminden gelen soğuğu izole eden bu kıymetli dekorasyon unsurunun modası hiçbir zaman geçmez! 

Fakat elbette halının da bir modası var. Ev dekorasyonuna uygun, zevkinizi yansıtan trend bir halıyla siz de evinizin güzelliğine güzellik katmak istiyorsanız, 2023 gözde halı modelleri hakkındaki bu yazımızı okumaya devam edin. Yün, hasır, peluş, el dokuması ya da ipek halı… Bakalım 2023 yılının trend halı modelleri bunlardan hangileri?

2023 Halı Trendleri

 

Eskiye Özlem: Eskitme ve Vintage Halılar

Eskitme Vintage Halı

2023 İç Cephe Boya Trendleri yazımızda 2023 iç cephe boya trendi olarak bahsettiğimiz nostaljik ve romantik esintiler aslında ev dekorasyonunun genelinde etkisini gösteriyor.  Durum böyle olunca, 2023 yılının halı trendleri arasında da vintage, retro ve antika görünümlü yün halı modelleri göze çarpıyor. 

Evinize nostaljik bir şıklık katan vintage halılar gerçekten antika da olabilir, özel olarak eskitilmiş de. Bu halılar, özellikle salon dekorasyonu için ideal olsa da aynı tarzı devam ettiren yolluk halı ile de salonunuzdaki şıklığı koridorunuza da taşıyabilirsiniz. 

Vintage halı deyince akla genelde soluk tonlarda çiçek desenli ya da geometrik şekilli halılar geliyor. Ama turkuaz, bordo, lacivert gibi koyu ya da güçlü renklerde tek renk ve kendinden desenli eskitme halılar da var. Bohem bir tarz yakalamak için bu iddialı renklerdeki eskitme halıları tercih edebilirsiniz. 

Farklılığın Getirdiği Armoni: Kat Kat Halı Kullanımı

Kat Kat Halı

Değişiklik sevenlerin yüzünü güldürecek bir haberimiz var! Bu yıl farklı dokularda, renklerde, tarzlarda halıları kat kat veya yan yana bir arada kullanmak da epey popüler. Farklılığın getirdiği armoni diye özetleyebileceğimiz bu trendde, ihtiyacınız olan şeyler farklı salon halı modelleri ve hayal gücünüz!

Örneğin siyah beyaz çizgili bir kilimin üzerine rengarenk desenli bir kilim atarak üstteki kilimin daha vurgulu şekilde öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ya da hasır bir halının üzerine yerleştirdiğiniz incecik zarif bir ipek halıyla evinize bohem bir hava katabilirsiniz. Ya da dörtgen bir halıya yuvarlak bir hasır halıyla hareket katabilirsiniz.  Sıkıldığınızda kolayca farklı kombinler yaparak evinizin çehresini değiştirebileceğiniz gibi, hiçbir yerde olmayan özgün bir dekorasyon tarz yakalamak için birebir.

Sıradışı Şekillerle Sıradışı Dekorasyon: Lazer Kesim Halı

Lazer Kesim Halı

Halılar standart olarak dikdörtgen ya da yuvarlak formda olsa da teknoloji sayesinde artık akla hayale gelmeyen şekillerde de bulunabiliyor. Yıldız, kalp, hayvan şekilleri gibi formlarda çocuk odalarına cıvıl cıvıl bir görünüm katan lazer kesim halı ve kilimler, iç içe geçmiş daireler, elipsler ya da asimetrik formlarda da özgün bir ev dekorasyonu  için mükemmel bir çözüm!

Zeminlerde Doğallık: Hasır ve Bambu Halılar

Hasır Ve Bambu Halılar

Tüm dünyayı etkisi altına alan çevreci akımlar, dekorasyonda da doğala yönelmemize sebep oluyor. Haliye halı ve kilimlerde de bunun etkilerini hasır, bambu ve jüt halı seçeneklerinde görüyoruz. 

Zeminlere doğal bir şıklık getiren hasır ve bambu halılar önce yatak odalarımıza girdi. Şimdiyse salonda, mutfakta, balkonlarda, kısacası evimizin her yerinde!

Evlerde genelde doğal renginde tercih edilse de renkli veya desenli alternatiflerinin de olduğunu, dikdörtgen, elips, daire gibi formları bulunduğunu da hatırlatalım. Hasır ve bambu halıların en güzel yanı ise her renkle kolayca kombinlenebilmesi. 

Ortamı Isıtan Bir Dokunuş: Peluş Halılar

Peluş Halılar

Eskinin hayvan postları günümüzde yumuşacık peluş halılara dönüştü. Pofuduk ve insanın içini ısıtan dokusuyla genelde bebek ve çocuk odası için ideal. Çünkü biliyorsunuz minikler yerde vakit geçirmeyi çok severler. Çadır kurar, çay saati yapar ya da arabalarıyla oynarlar. Bu yumuşacık peluş halının üzerinde, sert zeminden rahatsız olmadan saatlerce oynayabilir, yerlerde yuvarlanabilirler. Çocuğunuzun halı keyfine siz de eşlik etmek isterseniz çadır oyunlarıyla eğlenceli vakit geçireceğinizi garanti ediyoruz. “Eğlence Zamanı: Kendin Yap Çocuk Oyun Çadırı Fikirleri”  yazımız size nasıl çadır yapacağınız konusunda ilham verecektir. 

Shaggy de denilen bu halılara evcil hayvanların da bayıldığını söylemeden geçmeyelim. Sabah yataktan kalktığınızda, peluş bir halının içinizi ısıtan dokunuşuyla güne başlamak isterseniz yatak odanızda veya banyonuzda da kullanabilirsiniz. Hatta eğer bir şömineniz varsa, hemen önüne kürk görünümlü bir halı sererek, bir dağ evi havası da oluşturabilirsiniz. 

Bu trend halılar tek renk ya da desenli ve rengarenk de olabiliyor. O yüzden zevkinize ve dekorasyonunuza uygun bir model mutlaka bulabilirsiniz. 

Renk ve Desenlerle Canlanan Zeminler: Bauhaus Halılar

Bauhaus Halılar

Evlerimizdeki halı modelleri 2023 yılında daha canlı, daha cesur, daha dinamik desek yanlış olmaz. Çünkü 2023’ün halı trendlerinden biri de Bauhaus halılar. 20. yüzyılın sadeliğe, fonksiyona ve geometrik şekillere odaklanan Alman sanat akımı Bauhaus’dan ilham alan bu halıların öne çıkan özelliği geometrik desenleri ve cesur renkleri. 

Çizgili, dama desenli ya da soyut şekiller bulunan birçok alternatifi olan bu halılar, özellikle Bohem bir dekorasyon düşünenler için ideal. “Özgürlüğün Yansıması: Bohem Dekorasyon Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımızda bu tarz bir halıya yakışacak mobilya ve aksesuarlara dair fikir edinebilirsiniz. Fakat elbette bu halıları minimalist döşenmiş bir evi hareketlendirmek için ya da çocuk odasında da tercih edebilirsiniz. 

Eve Derinlik Katın: Dokulu Halılar 

Dokulu Halılar

Düğüm sıklığı veya farklı malzeme kullanımıyla, pürüzsüz bir yüzey yerine farklı dokularda bölümleri olan halı ve kilimler de bu yıl çok moda. Bu halılar odalara hem görsel bir çekicilik katıyor hem de üzerinde yürümesi ayrı bir keyif.  

Hem geleneksel hem modern seçenekleri olan kendinden dokulu halılar evin farklı alanlarında kullanıma uygun. Banyo ve mutfak için düz renk kilim tarzı olanları tercih ederken yemek masasının altına ve salonunuzda daha gösterişli ve çift renkli yün halıları kullanabilirsiniz. Antrenize ise rengarenk bir dokulu kilim çok yakışacak.

Halı Renk Trendi: Toprak Tonları ve Asil Koyular

Halı Renk Trendleri

Halı trendlerinden bahsettik ama peki 2023’ün öne çıkan halı renkleri neler?  Bu yıl halılarda hem bej, kahve, zeytin yeşili gibi toprak tonlarını görüyoruz hem de bordo, lacivert ve zümrüt yeşili gibi sofistike ve asil renkleri… Halılarda 2023’ün öne çıkan desenleri ise evlere hareket ve dinamizm getiren geometrik şekiller ve soyut desenler. 

Bu renklerden hangisinin size uygun olduğuna evinizi dekorasyonunuza ve tercih ettiğiniz halı modeline göre karar verebilirsiniz. Örneğin zümrüt yeşili ya da bordo eskitme bir halı klasik tarzda bir eve çok yakışır. Akdeniz stili döşenmiş bir yatak odasında lacivert peluş bir halı kullanabilirsiniz. Bej bir jüt halı ya da zeytin yeşili, kahverengi ve terakota renklerinde Bauhaus halı ile minimalist bir dekorasyonu tamamlayabilirsiniz. 

Tarzınız konusunda çok net değilseniz, “Testimizi Çözün, Size Uygun Dekorasyon Akımı Hakkında İpuçlarını Sıralayalım!” yazımız sizi yansıtan dekorasyon stilinin ne olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir.  Test sonucuna göre size uygun halı seçimi için ise “Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır?” yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Son trendlere uygun halı modellerini Koçtaş’ta bulacağınızı hatırlatalım. Sitemizi ziyaret ederek halı fiyatları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.