Yumuşacık dokusu ve sıcaklığı ile konfor hissi yaşatan halı, evin vazgeçilmez eşyalarından birisi. Diğer ev eşyalarından farkı ise genellikle uzun süre ve çok sık kullanılması. Bu nedenle halının görünümü ve dokusunun yanı sıra dayanıklılık, leke tutmama gibi birçok kritere de dikkat etmek gerekiyor. Peki, en kullanışlı halı çeşidi nedir?
Bu soruya tek bir cevap vermek doğru olmaz. Örneğin salonda kullanacağınız yün halı, nemin yoğun olduğu mutfak için uygun olmayabilir. Halı çeşitleri hakkında detaylı bilgi verdiğimiz bu yazımızı okuduktan sonra seçim yapmak sizin için çok kolay hale gelecek. İşte, en güzel halı çeşitleri ve isimleri:
Evinizin dekorasyonuna ve ihtiyacınıza uygun halı seçenekleri Koçtaş halı ve kilim kategorisinde!
Odanıza En Uygun Halı Hangisi?
Halı seçiminde öncelikle kullanışlılık ve dekorasyon zevkine uygunluğa dikkat ederiz. Genellikle kullanışlılık için önce yıkanabilir halı, kaydırmaz halı gibi seçenekler aklımıza gelir. Dekorasyon stilinde ise İskandinav halı, modern halı gibi seçeneklere göz atarız.
Bu kriterler önemli olsa da aslında öncelikle halının malzemesi, dokuma şekli gibi tüm kullanım özelliklerini belirleyen kriterlere göz atmakta fayda var. Gelin, halı çeşitleri, isimleri ve özellikleri ile ilgili bilgi edinelim. Ardından kullanışlı ve zevkinize uygun halı türüne karar verin.
Hangi Halı Şekli Odanızla Uyumlu?
Evlerde yaygın olarak dikdörtgen halı kullanılsa da her alanın ihtiyacına göre farklı bir halı şekli tercih edilebilir. Örneğin dar koridorlarda dikdörtgen, kare koridorlarda kare yolluk halı kullanabilirsiniz. Öte yandan salona dikdörtgen halı sererken yemek masasının altında sekizgen halı tercih edebilirsiniz. Odanızın şekline göre tercih edebileceğiniz halı şekilleri ise şunlar: Yuvarlak halı, oval halı, dikdörtgen halı, kare halı ve sekizgen halı.
Yün Halı mı, Akrilik Halı mı: Malzemesine Göre En Kullanışlı Halı Çeşidi Hangisi?
Halıların üretildiği malzeme hem konforu hem de dayanıklılığı belirler. Malzemesine göre halı çeşitleri ise sekize ayrılır:
-
Yün Halı
Genellikle koyun yününden üretildiği için yün halı adını alır. Koyun yünü lifleri oldukça esnek olduğu için çekilmeye dayanır, kolay zarar görmez. Uzun yıllar kullanılabilen bir halı türüdür. Koyun yününün sahip olduğu lanolin isimli yağ sayesinde kolay leke tutmaz. Polyester gibi sentetik halı türlerine göre daha maliyetlidir.
-
İpek Halı
Parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Yumuşak dokusu ile konfor sunar. Yüne göre çok daha kısa ömürlüdür. Narin yapısı nedeniyle salon gibi sık kullanılan odalar yerine kütüphane gibi alanlara serilebilir. Yüne göre daha yüksek fiyatlı halı çeşididir.
-
Pamuk Halı
Leke tutsa da makinede yıkanabilen halı türleri arasında olması, pamuk halıyı çokça tercih edilir kılar. Kolay temizlenebildiği için mutfak halı modelleri arasında yer alan bir türdür. Ancak çok dayanıklı değildir. İpek ve yün halı ile karşılaştırıldığında ucuz halı kategorisine girebilir.
-
Akrilik Halı
Akrilik isimli sentetik elyaftan üretilir. Akrilik, leke tutmaz ve kolay temizlenebilir. Farklı renk ve desenlere sahip modelleri vardır. Bütçe dostu halı seçeneklerinden biridir.
-
Bambu Halı
Bambu bitkisinden elde edilen doğal liflerden üretilir. Yumuşak bir yapısı ve parlak bir görünümü vardır. Antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için çocuk odası halısı olarak tercih edilir.
-
Deri Halı
Koyun ya da büyükbaş hayvan derisinden üretilir. Yün halıda olduğu gibi deri halılar da yağlı yapıları sayesinde leke tutmaya karşı dirençlidir. Suya karşı da dayanıklı olan deri halı, sağlam halı türlerindendir. Deri halının dezavantajı ise düzenli bakım istemesidir.
-
Şönil Halı
Şönil, Fransızca tırtıl anlamına gelir. Şönil halı da tırtıl derisine benzer şekilde parlak ve üç boyutlu bir görünüme sahiptir. Pamuk, ipek gibi doğal lifler ile sentetik liflerin birleşiminden üretilir. Yapıldığı malzemeye göre dayanıklılığı değişir.
-
Sentetik Halı (Polyester, Viskon, Mikrofiber, Polyamid)
Viskon, polyamid gibi yapay liflerden üretilir. Ancak görünümü pamuk ve yün gibi doğal liflerden üretilen halılara benzer. Lekeye ve neme karşı dayanıklı sentetik halı türleri bulunur.
El Dokuma mı, Makine Halısı mı?
Üretim yöntemine göre el dokuması ve makine halısı olmak üzere iki halı seçeneği bulunur. El dokuması halı, adından da anlaşılacağı gibi dokuma tezgahında elle üretilir. Geleneksel halı üretim yöntemlerinden olan el dokuması, değerli bir halı türü olarak kabul edilir.
Makine halısı ise elektrikli dokuma tezgahlarında üretilir. Desenler bilgisayar ortamında belirlenebildiği için çok farklı desenlere sahip olabilir. Makine halısının avantajı, el dokumasına göre daha düşük maliyetli oluşudur. Ancak el dokuma halısı, desenlerinin her biri kendine özgü olduğu için daha değerli kabul edilir.
Halı Dokuma Teknikleri Neler?
Dokuma çeşidine göre üç tür halı bulunur:
-
Rölyef Halı
Halı dokunurken kesilmemiş uçlu ip ve kesik uçlu ip kullanarak desen oluşturulur. Yani dümdüz bir görünümdense daha tüylü, havlar arasında seviye farkı bulunan bir görünümü vardır. Yumuşak bir dokuya sahip olan rölyef halı; polyester, pamuk, yün gibi farklı elyaf türlerinden üretilebilir.
-
Bukle Halı
Polyamid, naylon gibi sentetik elyaflardan üretilir. Halı yüzeyindeki ipler yuvarlaktır. Bu nedenle de ipler kolay sökülebilir.
-
Tufting Halı
Tufting halının havları düzdür. Kolay temizlenebilir ve yumuşak bir yapıya sahiptir.
Kullanıldığı Odaya Göre Hangi Halı Çeşitleri Var?
Mutfak halısı, salon ve yatak odası halısı, çocuk odası halısı, koridor halısı, dış mekan halısı ve banyo halısı veya paspası olmak üzere altı çeşit halıdan söz edilebilir. Salon halı modelleri, mutfak halı modelleri ve yolluk halı modelleri gibi kullanım yerine göre halı türleri hem boyut hem de kullanım özellikleri bakımından farklılık gösterir.
Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Birbirinden farklı özelliklere sahip değişik halı çeşitleri hakkında tüm bilgileri paylaştık. Şimdi, sıra Koçtaş’ı ziyaret edip halı çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi edinmekte!