Banyo, mutfak, balkon gibi ıslak zeminlerde bulunan fayanslar zamanla yıpranabilir. Planlama ve doğru uygulama yaparak da zeminleri seçeceğiniz fayansla kaplayabilirsiniz. Evinizi değiştirip dönüştürmeye fayanslardan başlamak istiyorsanız ve fayans nasıl döşenir diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Bunu yapabilmenize yardımcı olmak için yazımızda farklı alanlarda fayans döşeme uygulamalarından ve bazı püf noktalarından bahsedeceğiz.
Gelin; fayans döşeme adımları, gerekli malzemeler ve püf noktalardan bahsetmeye başlayalım.
Fayans Döşeme Nasıl Yapılır?
Estetik görünümü ve dayanıklılığı nedeniyle tercih edilen bir zemin kaplama yöntemi olan fayans döşeme yapabilmek için gereken bazı malzemeler var. Öncelikle onları sıralayalım:
- Fayans
- Derz dolgu malzemesi
- Derz koruyucu
- Derz artısı
- Derz malası
- Eldiven
- Emniyet gözlüğü
- Kova
- Kauçuk çekiç
- Kılavuz tahta ve klipsler
- Silikon
- Silikon tabancası
- Seramik kesici (fayans kesme makinesi)
- Seramik yapıştırıcı
- Su yalıtım malzemesi
- Su terazisi
- Sünger
- Süngerli mala
- Şerit metre
- Spatula ve çekiç
Her proje, özel gereksinimlere sahip olabilir. Bu nedenle malzeme seçimi ve uygulama yöntemlerinin, kullanılacak alanın özelliklerine yani mekana ve kişisel tercihlere bağlı olarak değişebileceğini de belirtmek isteriz.
Şimdi, mekanlara göre fayans döşeme yöntemlerine geçmeden fayans döşeme öncesinde yapılması gerekenlere göz atalım.
Fayans Döşemeye Başlamadan Önce Neler Yapılır?
Mutfak ya da banyo; hangi alana fayans döşeyecekseniz o alanda bulunan dolap, ayna gibi eşyaların sökülmesi gerekir. Sonrasında döşeme yapılacak alanın ölçülerini belirleyebilirsiniz. Alanın ölçülerini belirledikten sonra kullanacağınız fayansı seçebilirsiniz. Ölçtüğünüz alanın metrekaresinden %10 fire payı ekleyerek fayans alırsanız herhangi bir hata durumunda elinizde fazla bulunan fayansları projenizde kullanabilirsiniz.
Prizlerin olacağı alanları işaretleyin. Herhangi bir işlem uygulamadan önce aralarında bırakmayı planladığınız boşlukları yaratarak fayansları dizin, uygunluklarını kontrol edin. Bu aşamada, en iyi sonuca ulaşmak için planınızı değiştirip dönüştürebilirsiniz. O yüzden bu adımı mutlaka uygulamanızı öneririz. Bu plan üzerinden duvara rehber çizgiler bırakabilirsiniz.
Fayans döşemeye başlamadan önce yüzeyi kontrol etmeniz gerekir. Çünkü çalışacağınız yüzeyin düzgün ve temiz olması fayansın tutunabilmesi için önemlidir. Yani duvar yüzeyinde nem ve küf varsa ilk olarak bu sorunu çözmelisiniz. Böyle bir sorununuz yoksa zeminde çatlak ya da oyuk gibi sorunların varlığını kontrol etmelisiniz. Zemininiz bozuksa harç kullanarak düzeltme yapabilirsiniz. Böyle bir işlemden sonra zemini su terazisiyle ölçmeniz, eğer bir değişim olmayacaksa kuruması için bir gün beklemeniz gerekir.
Fayans döşemeye başlamadan önce yapılması gereken adımları değerlendirdiğimize göre projenizi şekillendirecek püf noktalara geçebiliriz.
Fayans Döşeme Püf Noktaları
Fayans döşeme işlemi profesyonel olmayan birisi için zorlu olabilir. Ancak bazı püf noktalara dikkat ederseniz işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. İşte, o ipuçları:
- İlk olarak duvar fayanslarını döşemeye başlarsanız zemindeki derz çizgilerini duvardan kontrol ederek çok daha kolay ilerlersiniz.
- Kurulumunuz boyunca tutarlı boşluk ve derz çizgileri sağlamak için fayanslar arasında ara parçalar (plastik artılar) kullanmayı unutmayın.
- Fayansların simetrik durması için duvarın orta noktasını belirleyerek başlamanız önemlidir.
- Seramik dizmeye duvarın orta noktasından başlarsanız fayanslar simetrik olarak yerleştirilebilir.
- Rehber çizgiler oluşturursanız fayansı yerleştireceğiniz yerler belli olacağı için işiniz kolaylaşır.
- Bir iş güvenliği önerisi olarak projeye başlamadan elektrik şartelini mutlaka indirmeniz gerektiğini söylemek isteriz.
Şimdi, sıra geldi fayans döşeme işlemine. Duvara fayans döşeme işlemini detaylıca inceleyelim.
Duvara Fayans Nasıl Döşenir?
- Duvar fayansı döşerken fayansların kayabileceğini hesaba katarak duvarın alt kısmından başlamanız gerekir.
- Seramik yapıştırıcıyı üzerindeki yönergelere göre hazırladıktan sonra belirlediğiniz çizgilere göre yapıştırıcıyı sürerek yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Hazırladığınız seramik yapıştırıcıyı küçük alanlara sürerek fayansı yapıştırmak işinizi kolaylaştıracaktır.
- Fayansı zemine yerleştirdikten sonra hafifçe bastırabilirsiniz. Harcı dışarı taşırmadan bastırmak için kauçuk tokmaktan yardım alabilirsiniz.
- Seramikler arasında eşit mesafe bırakabilmek için seramiği yerleştirdikten sonra derz artısı koymanız gerekir.
- Priz, lavabo, boru gibi alanlar ve en kenar kısımları için ölçü alıp seramiğinizi dikkatlice kesmeniz gerekir. Fayans makinesi ya da elektrikli testereden faydalanabilirsiniz.
- Tavana kadar bu işlemleri uyguladıktan sonra fayansları hareket ettirmeden ıslak bir süngerle yapıştırdığınız fayansların üzerini silebilirsiniz.
- Derz uygulamasına geçmeden önce fayansların yapışması için onlara biraz zaman tanımanız gerekir. Bunun için 1-2 gün bekleyebilirsiniz.
- Derz uygulaması için derz paketindeki yönergelere uygun bir şekilde hazırlık yaptıktan sonra derz artıklarını çıkarabilirsiniz.
- Derz işleminden sonra fayansların üzerinde derz kalıntısı olabilir. Bunları kolayca temizlemek için öncesinde süngerli mala ile fayansları nemlendirebilirsiniz.
- Bu aşamadan sonra derz malası ile hazırladığınız derzi fayanslara sürebilirsiniz.
- Sürme işleminin ardından derz atıklarını temizleyebilirsiniz. 1 gün sonra derz koruyucu sürerseniz derziniz daha dayanıklı olacaktır.
- Çıkardığınız aksesuarlar varsa artık geri takabilirsiniz. Duvar fayanslarınızı hazır!
Merdivenlerinize fayans döşemeyi planlıyorsanız gelin, nasıl yapılacağına bakalım.
Merdivene Nasıl Fayans Döşenir?
Merdivene fayans döşeme için öncelikle ne kadar fayans gerektiğini hesaplamak gerekir. Bunun için de basamak ölçülerine bakmalıyız. Basamak ve basamak aynasının sayısını, genişliğini ve derinliğini bilmeniz gerekir.
- Seçtiğiniz fayansları önce yapıştırıcı kullanmadan derz boşluğunu hesaba katarak yerleştirin ve uygunluğunu kontrol edin.
- Merdiven köşelerinde bulunan pah paylarını (Yüzeylerin köşelerine belirli açı ve yuvarlak şekil verilmesi işlemine pah ismi verilir.) su terazisi ve şerit metre ile ölçün.
- Fayansları bu ölçülere göre işaretleyip kesin.
- Fayansı yapıştırmadan önce rehber çizgiler oluşturun.
- Fayans yapıştırıcıyı talimatlara göre hazırladıktan sonra mala ile basamak ve basamak aynasına sürün, ardından fayansı yapıştırıp derz artısı kullanın.
- Fayanslar kuruduktan sonra derz dolgusu kullanabilirsiniz.
Merdivene ve duvara fayans döşemeyi adım adım inceledik. Banyo içi fayans döşeme işlemini merak ediyorsanız kısaca bahsedelim.
Banyoya Nasıl Fayans Döşenir?
Duvara fayans döşeme işleminden bahsetmiştik. Banyo fayans döşeme işleminde duvarlar için duvar fayans döşeme adımlarından faydalanabilirsiniz. Zemin fayans döşeme işleminde ise duvardan farklı olarak köşeden başlamak gerekir. Banyo ıslak bir zemin olduğu için öncesinde yalıtım malzemelerinin uygulanması, gelecekte oluşacak sorunların da önüne geçecektir. Beyaz çimento içeren bir yapıştırıcı ve epoksi derz dolgusu tercih etmek, su yalıtımı için faydalı olacaktır.
Seramik ve Fayans Farkı Nedir?
Seramik ve fayans görünüş olarak aynı dursa da kullanım alanları farklılık gösterebiliyor. Fayanslar yapı itibarıyla iç mekanlarda (banyo, mutfak vb.) kullanılmaya daha uygundur. Çünkü su emme konusunda seramikten daha dayanıklıdır. Seramikler ise hem iç hem dış mekanlarda tercih edilir ve çok fazla seçeneğe sahiptir. Farklı hava koşullarına ve çizilip kırılmalara karşı çok daha dayanıklıdır.
Profesyonel fayans döşeme tekniklerinden detaylıca bahsettik. Banyonuzu, mutfağınızı ya da evinizin içerisinde yer alan merdivenleri değiştirip dönüştürmek isterseniz kendi projenizi hayata geçirebilirsiniz. Fayans döşeme kendin yap uygulaması olarak zorlayıcı olabilir. Daha önce evle ilgili derin dönüşümler yapmadıysanız ya da işinin ehli bir profesyonelden yardım almak isterseniz Ustabilir’den destek alabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun çeşit çeşit farklı desenlerdeki seramik ve fayans modelleri için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.