Yoğun günlük koşuşturmalar arasında yükümüzü hafifleten, işimize hız ve pratiklik katan aletler yaşamı bizim için daha keyifli hale getiriyor. İşte, bu aletlerden biri de tabii ki blender. Mutfakta işleri kolaylaştırıp zaman kazanmak istiyorsanız ve “blender nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız profesyonel sonuçlar elde edebileceğiniz çeşitli kullanım ipuçları derledik.
Mutfağınız için blender modelleri arıyorsanız Koçtaş’ın geniş ürün yelpazesine mutlaka göz atmalısınız.
Şimdi gelin, “blender nedir” ve “blender nasıl kullanılır” detaylı bir şekilde inceleyelim.
Blender Nedir?
Blender kelimesinin Türkçe karşılığı “karıştırıcı”. Adından da anlaşılacağı üzere keskin bıçaklarıyla yiyecek ve içecekleri karıştırmak, doğramak, püre yapmak veya sıvı hale getirmek için kullanılıyor.
Blenderların kullanım alanları da hayli geniş. Smoothie ve milkshake gibi içecekler yapmak, çorbalar için sebzeleri püre haline getirmek, soslar ve dipler hazırlamak, hatta bebek mamaları yapmak için de kullanılabilirler. Blenderların güçlü motorları ve keskin bıçakları, sert yiyecekleri bile kolayca parçalayabilir.
Tabii her blender’dan aynı performansı alamayabilirsiniz. Profesyonel sonuçlar elde etmek için yapacağını işleme uygun bir blender seçmeniz gerekir. O zaman blender çeşitlerine bakalım.
Blender Çeşitleri
Kullanım amacına, ek fonksiyonlarına, kullanacak kişi sayısına bağlı olarak da tezgah üstü seçenekleri, mutfak robotu ile entegre çoklu fonksiyon sunanları, el blender’ı olarak anılan çubuk tasarımlı modelleri ve taşınabilir modelleri bulunuyor. Bu modellere göre kullanım adımları da şekillenebiliyor. Blender nasıl kullanılır öğrenmek için ilk olarak blender çeşitlerini inceleyerek size uygun olanı bulmak gerekiyor:
- Tezgah üstü blender
- Çubuk blender
- Çok fonksiyonlu blender seti
- Kişisel taşınabilir blender
Gelin şimdi, bu blender çeşitlerini inceleyelim.
Tezgah Üstü Blender
Mutfaklarda en yaygın olarak kullanılan blender modelleri, altta motor kısmı ve üstte bu motorun üzerine oturan ve dibinde bıçaklar bulunan bir sürahiden oluşur.
Bu modelle aşağıdaki işlemleri yapmak için idealdir:
- Sıvı içerikleri karıştırmak
- Meyve suları yapmak
- Diğer temel karıştırma işlemleri yapmak
Ancak sürahinin hacmine bağlı olarak çorba gibi daha yoğun karışımları püre haline getirmek için uygun olmayabileceğini söyleyebiliriz. Bu tür karışımları bölerek birkaç seferde yapmak gerekebilir.
Bu tür karıştırıcıların kuru yemiş parçalama, donmuş meyveleri karıştırma veya doğrudan buz kırma gibi daha zorlu işlemler için daha güçlü seçenekleri de mevcuttur. Yüksek performanslı blenderlar daha güçlü motorları ve dayanıklı bıçakları ile bu tür zorlu işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bu sayede de daha çeşitli ve zengin tarifler hazırlayabilirsiniz.
Çubuk Blender (El Blender’ı)
İsmini uzun ince yapısından alan bu modelde; motoru elinizle tuttuğunuz üst kısımda, bıçakları ise alt kısımda bulunur. Bu kompakt yapısı sayesinde taşıması ve temizlemesi de son derece pratik.
El blender’larının yapısının basitliğinin yanı sıra kullanımı da oldukça kolaydır. Tek bir düğme ile çalıştırılır ve genellikle hız ayarları bulunur. Farklı hız seçenekleri sayesinde yiyecekleri istenilen kıvamda karıştırmak mümkündür. Ayrıca bazı modellerde ekstra aparatlar da bulunabilir. Bu aparatlar, çırpma, doğrama ve rendeleme gibi ek işlemler için kullanılabilir.
Çok Fonksiyonlu Blender Seti
Doğrama, karıştırma, çırpma gibi işlemleri yapan farklı cihazlar set halinde de satılır. Hatta bazen tüm bu fonksiyonlar tek bir cihazda da birleşebilir. El blender’ı, çırpıcı, doğrayıcı apartları sayesinde mutfakta yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz.
Kalabalık sofralar kurmaktan hoşlanıyorsanız daha kapsamlı olan ve geniş kullanım alanları sunan bu setlerden edinebilirsiniz.
Smoothie Blender
Küçük ve taşınabilir olan bu blender türü genellikle tek kişilik içecekler yapmak için ideal. Alt ya da üst kısmına bıçaklar olan bir motor kısmı ve kapaklı şişesi bulunur. İçeceğinizi hazırladıktan sonra pratik şekilde doğrudan şişesinden içebilir ya da kapatıp sonra içmek üzere yanınıza alabilirsiniz. Sporseverler ya da dışarıda sağlıklı beslenmek isteyenler bu modeli sıklıkla tercih eder.
Blender çeşitlerini incelediğimize göre sıra geldi “blender ne işe yarar” öğrenmeye!
Blender Ne İşe Yarar: Blender İle Neler Yapılabilir?
Bir blenderınız varsa mutfakta pek çok farklı tarifi deneyebilirsiniz. Çorbadan soslara, meyve suyundan smoothielere, kek ve hamur karışımlarından öğütme işlemlerine kadar pek çok işlemi yapmak için sahip olmanız gereken tek şey güçlü bir blender’dan geçer.
Çorbaları Pürüzsüz Yapma
Blender’ın en yaygın kullanım alanlarından biri çorba yapımı. Keskin bıçakları ile içinde parçacıklar bulunan çorbanızı homojen bir kıvama getirebilirsiniz. Blender çeşitleri kısmında da belirttiğimiz gibi bu iş için çubuk model daha uygun.
Püre Haline Getirme
Blender ile sebzeleri, meyveleri veya haşlanmış gıdaları püre haline getirerek bebek mamaları veya yemekler hazırlayabilirsiniz. Bunun için miktarına göre el blender’ı ya da tezgah üstü blender kullanılabilir.
Meyve veya Sebze Suyu Hazırlama
Blender’ın yaygın kullanım alanlarından bir diğeri de meyve veya sebze suyu hazırlamak. Yani detoks yapanlar, tezgah üstü modeli ile detoks içecekleri hazırlayabilirler. Bunun için dilediğiniz meyve veya sebzeleri hazneye koyarak üzerine biraz su ekleyip bıçakları çalıştırmanız yeterli. Eğer detoks yapmayı düşünüyorsanız “Arının! Detoks Nedir, Nasıl Yapılır? Uygulayabileceğiniz Detoks Tarifleri” yazımızda pratik detoks tarifleri sizi bekliyor.
Smoothie ve İçecek Hazırlama
Blender’ınızda meyve, sebze, yoğurt ve diğer içerikleri karıştırarak hızlı ve besleyici smoothie’ler yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyve ya da buz ekleyerek içeceğinizi ferahlatıcı bir yaz içeceğine dönüştürmeniz de mümkün. Bunun için tezgah üstü modelleri tercih edebilirsiniz. Eğer tek kişi iseniz kişisel blender da yeterli. “Sağlıklı ve Lezzetli: Smoothie Tarifleri” yazımızda hem smoothie için uygun blender seçimi hakkında detaylı bilgiyi hem de farklı smoothie tariflerini bulabilirsiniz.
Karışımlar Hazırlama
Bu pratik aleti birden fazla malzemeyi hızlıca karıştırmak için de kullanabilirsiniz. Örneğin kek karışımları, mezeler, soslar hazırlayabilirsiniz. Hatta özel tasarlanmış blender modelleri, hamur yoğurma için de kullanılıyor.
Öğütme
Güçlü blender’lar; kuru yemiş, kahve çekirdekleri veya baharatlar gibi malzemeleri öğütmeye de yarar.
Buz Kırma
Blender ile buz küplerini parçalara ayırarak içeceklerinize buz hazırlayabilirsiniz. Sadece blender modelinizin buz kırma özelliği olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde bıçaklarına zarar verebilirsiniz.
Blender Nasıl Kullanılır?
Ne işe yarar öğrendikten sonra sıra geldi “blender nasıl kullanılır?” sorusunun cevabına. Aslında blender kullanımı hiç de zor değil. Ancak modeline bağlı olarak bazı farklılıklar olabilir.
Tezgah Üstü Blender Nasıl Kullanılır?
Önce tezgah üstü blender kullanımı ile ilgili temel adımlar:
- Blender’ınızın temiz olduğundan emin olun. Gerekirse parçaları çıkarıp yıkayın. Daha sonra fişini prize takın.
- Blenderdan geçireceğiniz malzemeleri hazırlayın.
- Malzemeleri blender’ın haznesine doldurun. Burada taşma olmaması için dikkatli olmanız gerekir.
- İçeriği karıştırmak ve işlem yapmak için yeterli alan bırakmaya özen gösterin. Genelde yarıdan az doldurmak önerilir. Yine de blenderın doldurulma kapasitesi, işlem yapmak istediğiniz malzemenin türüne bağlı olarak değişebilir.
- Sıvı malzemeler yüksek hızda çalıştırınca kolaylıkla taşabilir, katı malzemeler ise uzun süre çalıştığında bıçağı köreltebilir. Bu nedenle cihazın kullanım kılavuzundan, hazne üzerindeki işaret ve çizgilerden faydalanmanız iyi olur.
- Hazneyi tık sesi duyulacak şekilde alt kısma oturtun.
- Blender kapağını sıkıca kapatın. Kapağın güvenli şekilde oturduğuna emin olun. Aksi takdirde içindeki malzemeler dışarı saçılabilir.
- Çoğu blender; düşük, orta ve yüksek hızlarda çalışma seçeneklerine sahiptir. En düşük hızda çalıştırıp 15-20 saniye kadar sonra ihtiyaca göre hızı arttırın.
- Parçaların hepsi kıyılınca ve malzeme istediğiniz şekle gelince blender’ı kapatın.
- Haznenin kapağını açarak servis yapabilirsiniz.
- Kullanım sonrası parçaları çıkararak yıkayın. Eğer bulaşık makinesinde yıkamayı düşünüyorsanız buna uygun olup olmadığı kılavuzdan kontrol edin.
El Blender’ı Nasıl Kullanılır?
Sıra geldi el blender’ı kullanımına. Tezgah üstü modellerden farklı olarak bu kez bir hazneye koymak, kapak kapatmak gerekmiyor.
- Alt ve üst parçalarını monte edip fişe takın.
- Malzemenizi karıştırmak istediğiniz kaba alın. Kullanım sırasında sıçrama olmaması için kabın derin olmasını öneriyoruz. Eğer doğrudan tencere içine daldırarak çalıştıracaksanız olası sıçramalar için evye içine taşıyarak çalıştırabilirsiniz. Ayrıca dikkat: Bıçaklar tencerenin yüzeyine zarara verebilir. Teflon tencerelerde blender kullanmanızı önermiyoruz.
- Blender’ın çalışma düğmesine basılı tutarak öncelikle en düşük hızda 15-20 saniye kadar çalıştırın. Daha sonra ihtiyaca bağlı olarak düşükten yükseğe doğru hızı ayarlayabilirsiniz. Güvenlik için çalışırken blender’ın bıçak kısmına elinizi yaklaştırmamanız gerektiğinin altını çizelim!
- Karışım istediğiniz kıvama ulaştığında yani işlem tamamlandığında blender’ın çalıştırma düğmesine basmayı bırakabilirsiniz.
- Dikkatlice parçaları ayırıp bıçaklı kısmı yıkayın. Bulaşık makinesine koyacaksınız öncesinde kullanım kılavuzundan uygunluğunu teyit edin.
Blender Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir: Blender Doğru Kullanım İpuçları
Blenderı doğru kullanarak hem cihazınızın ömrünü uzatabilir hem de mutfakta daha verimli ve güvenli bir şekilde çalışabilirsiniz. O zaman gelin blender kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım:
- Blenderda karışım yaparken yeterli miktarda sıvı kullanmak önemlidir. Yeterli sıvı, bıçakların kolayca hareket etmesini ve içeriklerin homojen bir şekilde karışmasını sağlar. Yetersiz sıvı eklerseniz blenderın motorunun zorlanabilir.
- Katı yiyecekleri küçük parçalara ayırarak blender’a eklerseniz hem işiniz kolaylaşır hem de motorun zorlanmasının önüne geçersiniz.
- Blender’ı aşırı doldurmaktan kaçının. Fazla doldurursanız karışım taşabilir, motor da bozulabilir. Tüm blender’ların sürahisinde ya da ekleme kabında maksimum ve minimum çizgilerini görebilirsiniz.
- Önce sıvıları sonra katıları eklerseniz motor bıçakları çok daha kolay hareket eder.
- Sürekli çalıştırmak yerine aralıklı olarak çalıştırın. Bu şekilde motorun dinlemesini sağlarak aşırı ısınmasının önüne geçebilirsiniz.
- En iyi sonuç elde etmek için yumuşak yiyecekler için düşük, sert yiyecekler için yüksek hız kullanabilirsiniz.
- Blender’ınızı ilk defa kullanmadan önce kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun.
- Cihazınızın özelliklerini ve kullanım talimatlarını öğrenmek doğru ve güvenli kullanım sağlar.
Blender, istek değil ihtiyaç. Peki sizin için en iyi blender hangisi? Dilerseniz bir de blender seçimi ile ilgili konuşalım.
İyi Blender Nasıl Seçilir? Uygun Blender Kaç Watt Olmalı?
Bu pratik aletin kullanımına dair notlarımızı da paylaştıktan sonra sıra geldi uygun blender seçimine. Tüm elektrikli ev aletlerini alırken ilk dikkat etmeniz gereken, hangi işlev için aldığınız. Eğer içecek karışımları yapacaksanız tezgah üstü sürahili modeller, çorba ve püre gibi yemek yapımı ağırlıklı kullanacaksanız çubuk modelleri daha uygun. Kullanım amacınıza uygun kapasiteye ve fonksiyonlara sahip olan bir model seçmek, mutfak ihtiyaçlarınıza daha iyi cevap verecektir.
Aynı zamanda bıçak kalitesi, hız ayarları, malzeme dayanıklılığı ve temizlik kolaylığı gibi faktörleri de göz önünde bulundurun. Depolama haznesi cam ya da plastik olabilir. Cam daha sağlıklı olsa da plastiğe göre kırılma riski daha fazladır, uzun ömürlü olmayabilir. Kullanacak kişilere göre malzeme seçimine karar verebilirsiniz. Ayrıca mutlaka garantisi ve müşteri değerlendirmeleri gibi faktörleri de göz önünde bulundurun.
Geldik cihazın motor gücüne. Genellikle daha yüksek watt, daha güçlü bir motor anlamına gelir ve sert malzemeleri daha etkili bir şekilde öğütebilir.
Temel Fonksiyonlar | Çorba, Sos ve Smoothie İşlemleri | Zorlu İşlemler |
500 ila 1000W | 500W ile 700W | 900-1000W |
Ev kullanımı için tercih edilen modeller 500 ila 1000W arasında değişir. Smoothie, çorba veya sos hazırlamak gibi fonksiyonlar için 500W ile 700W arası modeller yeterli olur. Yoğun kullanım ve zorlu işlemler için ise 900-1000W güce sahip bir model düşünmek mantıklı olabilir.
Bu yazımızda blender’lar ve kullanımları hakkında detayları paylaştık. Blender nasıl kullanılır öğrendik. Eğer siz de mutfağınıza pratiklik katmak istiyorsanız, farklı tarz ve markalardaki birçok blender modelini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.