Kettle, günlük yaşamda sıkça kullanılan mutfak aletlerinden biridir. Ancak zamanla içinde kireç birikmesi ve yanık lekeleri oluşması, performansını düşürebilir ve hijyen açısından sorun yaratabilir. Bu nedenle su ısıtmak için pratik bir çözüm sunan bu küçük ev aletinin düzenli olarak temizlenmesi oldukça önemlidir. “Peki, kettle nasıl temizlenir?” diye merak ediyorsanız bu temizlik rehberinde kettle temizliği ile ilgili tüm detayları sizin için derledik.
Temizlik rehberine geçmeden önce kettle ve su ısıtıcılar başta olmak üzere hem evlerde hem de iş yerlerinde bütün beyaz eşya çeşitlerine Koçtaş’tan ulaşabileceğinizi de hatırlatalım.
Şimdi, hazırsanız kettle temizleme yöntemlerini ve kettle temizlerken dikkat edilmesi gerekenleri keşfetmeye başlayalım.
Kettle’da Kireç Neden Oluşur?
Kireç, suyun içeriğinde bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin zamanla birikmesi sonucu oluşur. Sert su olarak tanımlanan ve mineral açısından zengin olan su kullanılan bölgelerde kireçlenme daha hızlı gerçekleşir.
Suyun ısıtılması için kullanılan kettle içinde de kaynatılan suyun buharlaşması sonucu mineraller birikerek beyaz veya sarımsı tortular meydana gelir. Ancak bu durum hem suyun tadını etkileyebilir hem de kettle’ın ısıtma performansını düşürebilir. Bu nedenle kettle kireç birikmesini önlemek için düzenli olarak bu su ısıtıcıların temizlenmesi gerekir.
Kireçli Kettle Temizlemek İçin Etkili 3 Yöntem
Kireç birikmesi sonucu kettle içerisinde renk değişimleri meydana gelebilir. Beyaz veya sarımsı renkteki bu tortuların temizlenmesi için de farklı yöntemler bulunur. “Peki, kettle nasıl temizlenir?” sorusuna cevap olacak kettle temizleme için en etkili yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkün:
1. Sirke
Sirke, kireç çözme konusunda oldukça etkili bir doğal malzemedir. “Peki, hangi sirke çeşidini kullanmam gerekli?” diyorsanız kettle temizliği için beyaz sirke tercih edebilirsiniz.
Adım adım sirke ile kettle temizliği şu şekildedir:
- Kettle’ın yarısını beyaz sirke ve yarısını su ile doldurun.
- Karışımı kaynatın ve 15-20 dakika bekletin.
- Ardından suyu dökün ve birkaç kez durulayarak sirke kokusunu giderin.
2. Limon Tuzu
Limon tuzu, doğal bir asit olduğu için kireç çözmede oldukça etkilidir. Kireç temizliğinde limon tuzunu tercih etmeniz halinde izlemeniz gereken adımları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlk olarak su ısıtıcının içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun.
- Limon tuzunun üzerine su koyduktan sonra suyu kaynatın.
- Kaynatıp 15 dakika bekledikten sonra suyu boşaltın ve iç yüzeyi süngerle temizleyin.
- Son olarak bol su ile durulayın.
3. Karbonat
Kireç temizliğinde etkili bir diğer yöntem ise karbonat kullanarak temizlemektir. Güçlü bir temizleyici ve koku giderici olan karbonatla da kettle’da biriken kireç temizlenebilir. Bu temizlik yöntemi için de şu adımları izleyebilirsiniz:
- 1 yemek kaşığı karbonatı bir bardak su ile karıştırın.
- Karışımı kettle’a ekleyip üzerine biraz daha su koyduktan sonra kaynatın.
- Suyu boşaltıp iç yüzeyi süngerle temizleyerek iyice durulayın.
Kettle Kireç Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Yukarıda sıraladığımız bu yöntemler sayesinde tamamen doğal malzemeler kullanarak kettle temizliği yapmanız mümkün. Ancak sık sık su ısıtıcısında kireçlenme oluyorsa bu temizlik yöntemlerinin yanı sıra kireç oluşumunu önlemek için de bazı unsurlara dikkat etmenizde fayda var. Kireçlenmenin önüne geçmek için dikkat etmeniz gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kireç oluşumunu en aza indirmek için musluk suyu yerine arıtılmış veya filtrelenmiş içme suyu kullanabilirsiniz. Bu sayede suyun kaynatılmasıyla oluşan mineral birikintilerini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
- Kaynar su içinde kalan mineraller zamanla kettle tabanına yapışarak kireç oluşumuna neden olabilir. Kullanımdan sonra kalan suyu dökmek ve kettle’ı kuru bırakmak bu sorunun önüne geçebilir.
- Kireçlenme ve su lekelerini önlemek için ısıtıcıda kireçlenme olmasa bile yaşadığınız bölgedeki suyun kireç oranına göre ayda bir kez temizlik yapabilirsiniz.
Yanmış Kettle Nasıl Temizlenir?
Eğer kettle içerisindeki kireç temizlenmezse zamanla bu kireç tortuları yanarak ısıtıcının iç aksamına zarar verebilir. Bunun dışında kettle, su konulmadan çalıştırılırsa bu da yanmaya sebep olabilir. Böyle bir durumda kettle’ın yanık durumuna göre aksiyon almanızda fayda var.
Kettle’daki yanık çok fazla ve iç aksamını etkileyecek derecedeyse ısıtıcıyı tekrar kullanmadan tamire götürmeniz oldukça önemli. Çünkü yanık kettle’ı kullanmak hem cihazın hem de elektrik tesisatının daha fazla zarar görmesine ve buna bağlı olarak daha büyük sorunlara yol açabilir.
Kettle’da yanma sadece yanık izleri oluşacak kadar az miktarda ise bu izler, yukarıdaki temizleme yöntemleri uygulanarak büyük ölçüde çıkarılabilir. Ancak izleri kettle içerisinden çıkarmak için dilediğiniz temizleme malzemesi ile kettle’da suyu kaynatıp dökmeden önce ısıtıcının içerisini birkaç dakika nazikçe fırçalayın. Böylece yanık izlerinin yüzeyden daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kettle Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kettle içerisinde kireç oluşumunu önlemek, kireç ve yanık izlerini gidermek için pratik ve etkili yöntemler mevcut. Ancak bu yöntemlerin yanı sıra genel olarak kettle’ın uzun ömürlü olması ve en iyi performansı sunması için şu noktalara dikkat etmenizde fayda var:
- Kettle üzerinde su seviyesi göstergesi yer alır. Bu göstergede kettle ile ısıtabileceğiniz maksimum su seviyesi gösterilir. Belirlenen bu maksimum su seviyesini aşmak ise suyun taşmasına ve cihazın iç aksamına zarar vermesine neden olabilir. Ayrıca unutmayın ki fazla su kullanımı, kaynama süresini uzatarak enerji tüketimini artırır.
- Kaynama işlemi tamamlandığında suyu bekletmeden boşaltın. Çünkü kettle içinde uzun süre bekleyen su, mineral birikintilerinin oluşmasına neden olabilir. Bu da zamanla kireçlenmeyi hızlandırır ve suyun tadını olumsuz etkileyebilir.
- Su ısıtıcınızı düzenli olarak temizleyerek kireç birikmesini önleyebileceğiniz gibi kettle’ın her zaman yüksek performansta çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu nedenle düzenli bakım yapmayı ihmal etmeyin.
- Metal dış yüzeye sahip kettle’ları aşındırıcı temizlik malzemeleriyle temizlemeyin. Çelik veya alüminyum yüzeyli kettle’lar, sert süngerler ve aşındırıcı kimyasallar kullanıldığında çizilebilir veya parlaklığını kaybedebilir. Bunun yerine mikrofiber bez ve nazik temizleyicilerle bakım yapmak daha uygundur.
- Metal yerine cam kettle kullanıyorsanız bu ısıtıcıyı da yukarıda sıraladığımız temizleme yöntemleri ile temizleyebilirsiniz. Bu doğal malzemeler sayesinde cama zarar vermeden kettle içerisindeki kireci çözebilirsiniz.
- Kettle’da susuz çalışma ve yanma riskinin önüne geçmek için kettle kullanımda değilken her zaman gücü kapatmaya ve fişi çekmeye dikkat edin.
- Isıtıcı içerisinde su yerine farklı sıvılar ısıtmak, koku oluşumuna ve hatta cihazın bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle cihazın zarar görmemesi ve kullanım ömrünün kısalmaması için kettle’ı kullanım amacının dışında kullanmayın.
Tüm bu unsurlara dikkat ederek hem hijyen hem de uzun ömür açısından kettle’ın performansını her zaman üst seviyede tutabilirsiniz. İhtiyacınıza en uygun kettle ve su ısıtıcı modellerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
Kettle dışında hem soğuk hem de sıcak su ihtiyacınızı karşılamak için su sebili de kullanabilirsiniz. Ancak su sebillerinin de hijyenik bir şekilde çalışabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi oldukça önemlidir. “Peki, su sebili nasıl temizlenir?” diye merak ediyorsanız “Evinizde Su Sebili Temizliği İçin Pratik Yöntemler” yazımızı okuyabilirsiniz.