Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Kahve içmenin keyfi bir başka. Güne başlarken ya da molalarda sıkça tüketilen kahvenin hayatımızın içerisinde geniş bir yeri var. Tabii bazen kahve bardağından ufak da olsa damlalar kıyafetinize damlayabilir ya da halı ve koltuğa da dökülebilir. Bu gibi durumlar sonucunda oluşan lekeler de ilk anda can sıkıcı olabilir. Kahve lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız her zor leke gibi bu lekeleri de çıkarmanın bazı ipuçları bulunduğunu söyleyebiliriz.

İnatçı ve zor lekeleri temizlemek için aradığınız temizlik malzemelerini ise Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın.

Kahve lekeleri özellikle açık renkli yüzeylerde ve kumaşlarda çok belirgin olur ve doğru müdahale edilmezse kalıcı hale gelebilir. Ancak dert etmenize gerek yok çünkü şimdi farklı yüzeylerde ve kumaşlarda oluşan kahve lekelerini çıkarmak için çeşitli temizlik yöntemlerini adım adım ele alacağız.

Haydi ilk olarak halıdan başlayalım. 

Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Keyifli bir sohbet anında sehpa üzerinde duran kahveniz yanlışlıkla halının üzerine dökülebilir. Hiç merak etmeyin halıya dökülen kahve lekesini çıkarmak mümkün. Tabii olabildiğince hızlı hareket etmek ve leke kurumadan müdahale etmek işleri hayli kolaylaştırır. 

İşte halıdan kahve lekesini çıkarmak için izleyebileceğiniz adımlar: 

  • Öncelikle, kağıt havlu veya temiz bir bez ile fazla kahveyi emdirin. Lekenin daha derinlere işlemesini önlemek için fazla baskı uygulamadan “hafifçe” bastırın.
  • Ilık suya biraz sıvı bulaşık deterjanı ekleyin ardından temiz bir bez kullanarak deterjanlı su ile lekeyi silin. (Dışarıdan içeriye doğru silmek, lekenin yayılmasını önleyecektir.)
  • Temiz ve ılık bir su ile bezi durulayarak sabun kalıntılarını temizleyin. Bu adımı birkaç kez tekrarlayarak halının tamamen temizlendiğinden emin olun.
  • Halıyı kurumaya bırakın. Islak bir alan, halının alt kısmında küflenmeye neden olabilir, bu yüzden iyice kuruduğundan emin olun.

Halınızda genel bir temizlik yapmak ve kaybolmayan inatçı lekeler için kesin sonuç elde etmek isterseniz halı temizlik malzemelerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

Beyaz Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Beyaz Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Beyaz olan eşyalarda kahve lekesi daha belirgin olarak gözükür ve kahve lekesini çıkarmak daha zorlayıcı olabilir. Ancak aşağıdaki adımları izleyerek beyaz halınıza dökülen kahve lekesini çıkarabilirsiniz.

  • Öncelikle dökülen kahveyi halının diplerine kadar nüfuz etmeden temiz beyaz bir bez ya da havlu kağıt ile alın.
  • Eşit miktarda beyaz sirke ve suyu karıştırarak bir çözüm hazırlayın. Bu karışımı lekeli bölgeye uygulayın.
  • Birkaç dakika bekledikten sonra yumuşak bir fırça ile lekeyi nazikçe fırçalayın.
  • Temiz su ile durulayın ve fazla suyu emdirmek için kuru bir bez kullanın. Halının tamamen kurumasını sağlayın.

Beyaz halıdan kahve lekesini çıkarmak zor olabilir. Etkili sonuçlar için kullanma talimatlarına uygun olarak leke çıkarıcı ürünlerden faydalanabilirsiniz. 

Beyaz Tişörtten Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Beyaz Tişörtten Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Yoğun bir iş günü beyaz tişörtünüze kahve damlamış olabilir. Beyaz tişört zaten lekelenmeye çok açık olduğu için kahve dökülünce çok belirgin bir leke ile karşılacaksınız demektir. Endişe etmeden aşağıdaki adımları izleyerek beyaz tişörtünüzü ilk günkü lekesiz haline getirmek mümkün. 

  • Beyaz tişörtten kahve lekesini çıkarabilmek için en önemli adım hızlı müdahale edebilmek. Yani kahve damladığı gibi harekete geçip kurumasını beklemeden lekeyi ortadan kaldırabilirsiniz. Lekeyi fark ettiğiniz an ters çevirip üzerine soğuk su uygulayın ve fazla kahveden kurtulun.
  • Sonrasında lekeli olan kısma ağartıcı içermeyen bir leke çıkarıcıyı talimatlarına göre uygulayıp belirtilen süre kadar lekenin üzerinde kalmasını sağlayın.
  • Bu aşamada ise deterjanı tamamen çıkarana kadar ılık suyun içerisinde bekletmeniz gerekiyor.
  • Leke azalmış ancak tamamen kaybolmamışsa 30° derece kısa programda tişörtünüzü yıkayarak kahve lekesinden kurtulabilirsiniz.  

Beklemiş Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Beklemiş Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Kahve lekesini çıkarmada erken müdahale önemli. Ancak bazı durumlarda lekeyi çıkarmak için direkt müdahale edemeyebilirsiniz ya da lekenin oluştuğunun geç farkına varabilirsiniz. Eşyalarınızda kurumuş kahve lekesi varsa şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Lekenin olduğu bölgeyi soğuk su ile ıslatın ve birkaç dakika bekletin.
  • Sonra da lekeli olan kısma eşit oranla sirke ve su kullanarak bir karışım hazırlayın ve lekeli bölgeye nazik bir şekilde uygulayın. 
  • Bu uygulamayı yaptıktan sonra üzerine karbonat döküp 3-4 dakika kadar bekletin.
  • Ilık su ile durulayın. 

Lekenin oluştuğu kumaş hassas bir kumaşsa kumaşa uygun bir leke çıkarıcı tercih ederek daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Koltuktan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuktan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Yaşam alanlarının konforlu köşeleri koltuklar evde en çok vakit geçirilen yer. Eğer koltuğunuzda yaslanıp kahvenizi içerken bir anda kahveniz koltuğa damlar ve leke oluşursa aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Kağıt havlu veya temiz bir beyaz bez ile fazla kahveyi emdirin.
  • Ilık su ve bulaşık deterjanını karıştırarak kahve lekesinin olduğu yere dökün.
  • Renk bırakmayan beyaz bir bezle lekeyi yavaşça silin.
  • Soğuk su ile durulama yapın.
  • Açık renkli koltuklarda temizlenen alan koltuğun diğer yerlerinden daha açık renkli kalabilir.
  • Lekeyi temizledikten sonra koltuğum tüm yüzeyini tencere kapağı yardımı ve nemli bir bez kullanarak silebilirsiniz. 

Kıyafetten Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Kıyafetten Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Hazırlanıp dışarı kahve içmeye çıktığınız bir gün sohbetiniz hararetle devam ederken üzerinize kahve dökebilirsiniz. Elbette endişelenmenize gerek yok. Aşağıdaki adımları takip ederek kıyafetinizdeki kahve lekesini temizleyebilirsiniz.

  • Dışarıdaysanız kahve dökülen kısmının altına bir peçete koyup üzerinden de bir bezle geçip kahvenin fazlasını alın. 
  • Eve dönünce lekenin üzerine sıvı çamaşır deterjanı uygulayın.
  • Ardından karbonat yayıp birkaç dakika bekleyin.
  • Kıyafetinizi 30° derece kısa programda yıkayarak lekeden kurtulabilirsiniz.

Kıyafetinize herhangi bir temizlik işlemi uygulamadan önce yıkama talimatlarına bakmayı unutmayın. Kuru temizleme gerektiren kıyafetleriniz için profesyonel yardım alabilirsiniz. 

Duvardaki Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Duvardaki Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Duvara sıçradığı anda kahveyi silerseniz lekeden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Ancak duvarda oluşan kahve lekesi kurursa daha fazla müdahale etmeniz gerekebilir. Duvardaki kahve lekesini çıkarmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • İlk olarak nemli temiz bir bezle duvarı nazik bir şekilde silin ve fazla kahveden arındırın.
  • Geriye kalan kahve lekesini çıkarmak için de içerisinde ağartıcı olmayan krem temizleyicileri kullanabilirsiniz.
  • Yumuşak bir bez veya sünger yardımıyla temizleyiciyi kullandıktan sonra hafif nemli bir bez ile durulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Sirke, limon ve karbonat gibi doğal malzemeler ağartıcı olabileceği için boyanızın rengini korumak için bu malzemeleri kullanmamanızı öneririz.

Adım adım kahve lekelerinden kurtulma ipuçlarından bahsettik. Kahve, çay gibi zorlu lekeleri kolayca temizlemek için temizlik ürünlerine ihtiyacınız olursa Koçtaş’ta bulabilirsiniz.