Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar

Çocuğunuzun oyun sırasında mürekkebi tişörtüne damlatmasıyla ya da kalemle koltuğu çizmesiyle oluşan mürekkep lekeleri canınızı sıkmasın. “Mürekkep lekesi nasıl çıkar?” diye endişelenmenize gerek yok. Çünkü mürekkep lekesini geçirmek için çeşitli yöntemler var.

Giysilerden mobilyalara ve hatta deri yüzeylere kadar mürekkep lekeleriyle savaşmak için kullanabileceğiniz pratik ipuçlarını derledik. Zorlu lekeler ve temizlenmesi gereken yerler için kullanabileceğiniz temizlik ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz. 

Ev Gereçleri Ev Temizliği

Gelin, ilk olarak koltuktan mürekkep lekesi çıkarmak için hazırladığımız önerilerimizden başlayalım.  

Koltuktan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuktan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar

Mürekkep lekesini çıkarmak biraz zaman alabilir. Ancak sabırlı olur ve doğru ürünleri kullanırsanız koltuğunuzdaki lekeyi çıkarabilirsiniz.

Koltuğunuzda oluşan mürekkep lekesini çıkarabilmek için alkol derecesi yüksek bir kolonyadan faydalanabilirsiniz. Kolonyayı direkt mürekkep lekeli alana döktükten sonra mürekkep dağılmaya başlayacaktır. Çok dağılmadan ve kolonyanın kuruyup uçmasına izin vermeden ıslak bir bez ya da pamuk yardımıyla lekeli alanı lekenin yayılmasını önlemek için hafifçe bastırarak silebilirsiniz. İlk seferde çıkmazsa biraz bekleyip tekrar aynı işlemi deneyebilirsiniz. 

Eğer leke hala görünürse hafif bir sabunlu su hazırlayıp kumaşı nazikçe silip temiz ve kuru bir bez ile üzerinden geçebilirsiniz. Bu uygulama sonucunda da lekeniz çıkmadıysa veya koltuğunuzun kumaşı hassas bir türse profesyonel koltuk temizleme hizmeti alabilirsiniz.  

Eğer deri koltuğunuza mürekkep döküldüyse ve “Deriden mürekkep lekesi nasıl çıkar?” diye endişe ediyorsanız orada da kolonyadan yardım alarak kolay bir şekilde lekeden kurtulabilirsiniz. 

Mürekkep dökülmüş kıyafetiniz için endişeleniyorsanız şimdi de bu konuya göz atalım. 

Kıyafetten Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar? 

Kıyafetten Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar

Kurutma makinesi lekeyi sabitleyeceğinden ve çıkarılmasını zorlaştıracağından lekeyi çıkarmadan önce kıyafetleri yıkamaktan ve kurutmaktan kaçının. Ayrıca kıyafete bulaşan mürekkep lekesine ne kadar çabuk müdahale ederseniz lekenin kumaşa nüfuz etme ihtimali o kadar az olur.

Lekenin yan taraflarına ve lekeli olan kumaşın altına -diğer taraflara mürekkep yayılmaması için- havlu kağıt koyun. Kolonya veya aseton gibi alkol bazlı bir ürün kullanarak pamuk ya da pamuklu bir bez yardımıyla lekenin bulunduğu alanı silin. Renkli bir kumaşsa renk değişimi olabilir. Öncesinde alkolü kıyafetin görünmeyecek bir alanında deneyerek bu işlemi yapmaya karar verebilirsiniz. 

Sabunlu bir su hazırlayıp lekenin olduğu alanı hafif bir şekilde silip durulayabilirsiniz. Lekenin tamamen çıktığından emin olduktan sonra yıkama talimatlarına uygun bir şekilde kıyafetinizi makineye atıp yıkayabilirsiniz. Eğer leke çıkmadıysa kuru temizleme gibi profesyonel bir hizmet yardımı alabilirsiniz. 

Şimdi, sıra geldi “Halıda oluşmuş mürekkep lekesi nasıl geçer” sorusunun cevabını bulmaya. 

Halıdan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar

Çocuklu evlerde boya kalemi, mürekkep lekesi bitmez. Çocuğunuz hayal gücünü resimlerine yansıtırken halınız lekelenebilir. Elbette bu durumda endişe etmeniz gerek yok. Lekelere karşı güç kazanıp halınızı eski haline getirebilirsiniz. 

Mürekkep lekesini fark ettiğinizde hemen temizlemeye başlayın. Ne kadar çabuk müdahale ederseniz lekenin halının liflerine işlemesi o kadar az olur. İlk olarak mürekkep lekesini hafifletmek için nemli bir bez ya da nemli bir sünger kullanın. Lekenin yayılmasını önlemek için ovmadan hafif şekilde silin. Alkol bazlı aseton, saç spreyi ya da kolonyayı lekeyi çıkarmak için kullanabilirsiniz. Halının renginin solmaması için öncelikle kullanacağınız ürünü görünmeyen bir yerde denemenizi öneririz. Eğer renk solmuyorsa lekeli bölge üzerinde kullanabilirsiniz. 

Leke çıkmadıysa halı şampuanı veya halı temizleyici sprey gibi özel temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Ürünün talimatlarına göre hareket edin. Lekenin tamamen çıktığından emin olana kadar işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ancak halınızın yapısı hassas ise bu işlemleri yapmadan önce profesyonel bir yardım almanız gerektiğini söyleyebiliriz. 

Halı temizliği ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Doğru Temizlik Önemli: Halı Temizliği Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.  

Gelin şimdi, elinize bulaşan mürekkep lekesini çıkarma yöntemlerine göz atalım. 

Elden Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Farklı belgeler doldurup imzaladıktan sonra elinizde mürekkep lekesi oluşabilir. Elbette elinizde oluşan mürekkep lekesini kolay bir şekilde çıkarabilmenin ipuçları bulunuyor.

Öncelikle lekeli bölgeyi nazik bir şekilde sabun ve ılık suyla yıkayarak işe başlayın. Bu işlem mürekkebin cildinizin derinlerine işlemesini önlemeye yardımcı olur. Sonrasında limon suyu ya da sirke dökerek mürekkep lekesinin tamamen kaybolmasını sağlayabilirsiniz. 

Eğer leke hala görünürse bir miktar karbonatı su ile karıştırıp lekeyi hafifçe ovabilirsiniz. Mürekkep lekesini temizleme süreci cildinizi kurutabilir. Temizleme işleminden sonra cildi nemlendirici bir losyon veya krem ile iyice nemlendirmenizi öneririz.

Şimdi de en sevdiğiniz pantolonunuza mürekkep damladıysa çaresini bulmak için ipuçlarını inceleyelim. 

Pantolondan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar? 

Pantolonunuza mürekkep bulaşmış olabilir. Anca bu durum pantolonunuzu kaybettiğiniz anlamına gelmez. Mürekkep lekesini etkili bir şekilde pantolonunuzdan çıkarabilmek için öncelikle lekenin çevresine ve lekenin bulunduğu kumaşın hemen altına birer havlu kağıt koyun. İlk olarak alkol derecesi yüksek bir kolonya veya aseton kullanarak temiz bir bez yardımıyla çıkarmayı deneyin. Bu denemede başarısız olursanız bir miktar bulaşık deterjanı kullanarak lekeyi ovalayın. Soğuk ya da ılık su ile durulayın. Sonrasında pantolonunuzun yıkama talimatlarına uygun bir şekilde çamaşır makinesinde yıkayın. 

Montunuzda mürekkep lekesi oluştuysa şimdi de onun için çıkarma yöntemlerine göz atalım. 

Monttan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Monttan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar

Montunuza mürekkep bulaştıysa rengini bozmayacağından emin olduktan sonra yüksek dereceli bir kolonya veya aseton kullanarak temiz bir bez yardımıyla lekeli olan bölgeyi hafifçe silin. Eğer leke hala çıkmadıysa bulaşık deterjanı kullanıp ovalayarak çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ancak durulama işlemini mutlaka soğuk ya da ılık su ile yapmanızı öneririz. Leke çıkarsa çamaşır makinesinde yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkayabilirsiniz. Leke çıkmadıysa mutlaka profesyonel bir yardım almanız gerekiyor demektir. 

Beyaz gömleğinize mürekkep bulaştıysa da bunu korkulu bir rüya olmaktan çıkarmanız mümkün. Gelin, lekeden nasıl kurtulacağınıza göz atalım. 

Beyaz Gömlekten Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Beyaz Gömlekten Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar

Beyaz gömlekler; yaz aylarının ve iş ortamlarının, şık ama sade görünmek istediğiniz yerlerin en büyük kurtarıcılarından biri. Ancak sevdiğiniz beyaz gömleğinizde yanlışlıkla mürekkep lekesi oluşursa ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. 

İlk olarak sıvı deterjanı gömleğinizdeki leke üzerinde bir süre bekletip ılık su ile durulayabilirsiniz. Lekenin dağılmaması için etrafına su ve deterjan gelmemesine özen göstermeniz gerekir. Bu yöntemle lekeyi azalttıysanız ancak tamamen kurtulamadıysanız kolonya ve asetonun yüksek alkollü temizleyici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Leke çıktıktan sonra yıkama talimatlarına uygun bir şekilde çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 

Lekeden kurtulamadıysanız kuru temizleme hizmetlerinden destek alabilirsiniz. 

Kıyafetlerden, halıdan veya herhangi bir yüzeyden mürekkep lekesini temizlemenin etkili ve pratik yollarını paylaştık. Lekelerden oluşan kirlerden kurtulmak için ihtiyaç duyabileceğiniz temizlik ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın.