Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Nerede olursa olsun pas lekesi oldukça can sıkıcı bir durum. Üstelik sıradan leke çıkarma yöntemleri, pas lekesi çıkarmak konusunda da yetersiz kalıyor. Bu nedenle “Pas lekesi nasıl çıkar?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Giysilerden, fayanslardan, kumaştan, metalden, klozetten, halıdan, banyodan ve lavabodan… O halde farklı malzemelerden pas lekesi nasıl çıkarılır, birlikte bakalım. Dilerseniz pas lekesini çıkardıktan sonra etrafı temizlemek için ihtiyacınız olan temizlik ürünlerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

Blog Ana Sayfa

Kıyafetten Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafetten Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Giysilerdeki pas lekeleri aynı zamanda demir küfü olarak da bilinir. Bu lekeleri fark ettiyseniz ve nereden geldiklerinden emin değilseniz çamaşır makinenizi kontrol etmenizde fayda var.  Makineniz çok eskiyse çamaşırları yıkamadan önce ve sonra pas lekesi olup olmadığını kontrol edin. Makineye atmadan önce giysilerinizde pas lekesi yokken çıkardığınızda varsa pas lekelerinin sorumlusu çamaşır makineniz olabilir ve makinenizin değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumda çamaşır makinesi modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Nedeni ne olursa olsun giysilerinizde pas lekesi oluşmuşsa beyaz sirke veya limon suyuyla temizleyebilirsiniz. 

Yıkanmayan bir kıyafette pas lekesi oluşmuşsa;

  • Giysinizi eski bir havlunun üzerine serin.
  • Az miktarda beyaz sirkeyi doğrudan lekenin üzerine dökün. 
  • Öncelikle göze çarpmayan bir alanda kumaşı etkilemeden leke üzerinde etkili olup olmadığını deneyin. Sonuç alırsanız işleme devam edebilirsiniz.
  • Sirke yerine limon suyu ve tuzu kıvamlı bir karışım halinde de kullanabilirsiniz. 
  • Sirke veya limon karışımını lekeye uygulayın ve giysinizi güneşe serin.
  • Leke kayboluncaya kadar düzenli olarak limon suyuyla nemlendirin.
  • Kalan tuzu fırçalayın.
  • Ardından her zamanki gibi yıkayın.

Yıkanabilir bir kıyafetinizde oluşan pas lekesi içinse aşağıdaki yöntemi deneyebilirsiniz:

  • Az miktarda beyaz sirkeyi doğrudan lekenin üzerine dökün. 
  • Sirke yerine bir ölçü limon suyunu iki ölçü su ile karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Karışımı pas lekesine uygulayın ve 30 dakika bekletin. 
  • Ardından soğuk suyla durulayın ve giysiyi her zamanki gibi yıkayın.

Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Kumaşta oluşan pas lekesini kıyafetleriniz için uyguladığınız yöntemleri kullanarak çıkarabilirsiniz. Ancak öncelikle kumaşın yıkanabilir veya yıkanamaz olduğuna dikkat etmenizde fayda var.

Çamaşır makinesine limon suyu eklemek de kumaş ve giysilerdeki pas lekelerini çıkarmanın pratik bir yolu. Özellikle renkli giysilerde güvenle uygulayacağınız bu yöntemin renkleri de parlaklaştırdığını söyleyelim. Çamaşırlarınızı veya kumaşınızı makineye atın. Bir bardak limon suyunu deterjanın üzerine dökün. Giysilerinizi veya kumaşınızı her zamanki gibi yıkayın.

Giysileriniz ve pas lekeli kumaşınız için bu yöntemlerden birini denediğiniz ilk seferde işe yaramazsa endişelenmeyin. Özellikle eski lekeleri giysilerden çıkarmak için farklı yöntemleri birkaç kez denemeniz gerekebilir. Bu ekonomik doğal çözümler işe yaramazsa giysilerle kullanıma uygun pas çözücüyü de deneyebilirsiniz. Ancak pas lekesi çıkarmak için kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın, çünkü pas lekesini çıkarmayacağı gibi kalıcı olmasına da neden olabilir.

Tişörtten Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Tişörtten Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Tişörtten pas lekesi çıkarmak için giysileriniz veya kumaşlarınız için önerdiğimiz yöntemlerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Yani dilerseniz beyaz sirke veya limon suyu damlatarak silebilir, sonrasında da yıkayabilirsiniz. Tabii yine tişörtün rengini soldurup soldurmayacağını, tişörtün görünmeyen bir bölgesinde denemekte fayda var. 

Pas daha geniş bir alana yayılmışsa çamaşır makinesi ile yıkamada deterjan gözüne sirke ya da limon suyu ekleyebilirsiniz. Eğer bu şekilde çıkmayan inatçı bir pas lekesiyse pas çözücüye başvurabilirsiniz. Yine pas lekesi olan kısma sulandırarak döküp bu kısmı küçük bir fırça ile bölgesel temizleyebilirsiniz. Fırçalama işlemini çok sert yapıp tişörtün dokusuna zarar vermemeye özen gösterin. 

Halıdan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdan Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Metal mobilyalarınız varsa mobilyaları hareket ettirmeye çalıştığınızda halıda pas lekeleri oluşmuş olabilir. Endişe etmenize gerek yok. Pas lekelerini halınızdan kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

  • Bir bezi beyaz sirkeye batırın ve sıkın.
  • Pas lekesine tuz serpin ve sirkeye batırılmış bezi üstüne koyun.
  • 30 dakika bekleyin.
  • Leke çıkmadıysa temiz bir bez ile leke kayboluncaya kadar bu işlemi tekrarlayın.
  • Kurumasını bekleyin ve ardından kalan tuzu süpürün.
  • Temizleme yaptığınız alanı soğuk suyla durulayın ve kalan nemi bir bezle alın.

Metalden Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Metalden Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Metal eşyanızdan pas lekesini nasıl çıkaracağınızı merak ediyorsanız birkaç doğal yöntemi değerlendirebilirsiniz. 

  • Metal eşyanızı suyla durulayın ve sallayarak kurutun. Lekenin üzerine karbonat serpin, tüm paslı bölgeleri kapladığınızdan emin olun. Bir saat bekleyin, ardından metal bir fırça ile pası kazıyın. Durulayın ve havluyla kurulayın.
  • Bir ölçü beyaz sirkeyi iki ölçü su ile karıştırın. Karışımı pas lekesine uygulayın ve 30 dakika bekletin. Lekeyi yumuşak bir fırçayla fırçalayın. Soğuk suyla durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
  • Patatesi ikiye bölün ve kabuksuz kısmına bulaşık deterjanı sürün. Patatesi sünger gibi kullanıp metal eşyanızı ovun. Suyla iyice durulayın ve kurulayın.

Demirden Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Demirden Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Demirden pas lekesini çıkarmak için metal eşya konusunda önerdiğimiz yöntemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki önerilerimiz de demirden pas lekesi çıkarmak için kullanılabilir. 

  • Bir kaseye sıcak su ve 2-3 yemek kaşığı sitrik asit ekleyin. Demir eşyanızı bu karışımın içinde gece boyunca bekletin. Sabah çıkarın ve varsa kalan pas lekelerini bir fırçayla fırçalayın.
  • Paslanmış alanı tuz tabakasıyla kaplayın. Bir limonun suyunu tuzun üzerine sıkın ve  yaklaşık 30 dakika bekleyin. Pas lekesini limon kabuğuyla fırçalayın. Leke tamamen çıkmamışsa işlemi tekrarlayın. Yarım saat beklemek yerine bir veya iki saat de bekleyebilirsiniz. Leke çıktığında demir eşyanızı durulayın ve kurulayın.

Fayanstan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Fayanstan Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Fayansların üzerinde ve aralarında pas lekesi fark ederseniz vakit kaybetmeden çıkarmanızda fayda var. Aksi halde pas, fayanslara ve aralarındaki derzlere zarar verebilir. İşte, fayanstan pas lekesini çıkarmanız için birkaç alternatif yöntem:

  • Bir limonun suyunu doğrudan pas lekesinin üzerine dökün ve 10-15 dakika bekletin. Eski bir diş fırçası ile lekeyi fırçalayın. Leke çıkmadıysa bir çorba kaşığı tuz ekleyip tekrar fırçalayın.
  • Lekenin üzerine bir miktar diş macunu sürün. Bir gece bekletin. Ertesi sabah sert bir fırça ile lekeyi fırçalayın. Ardından su ve sabun ile temizleyin. 
  • Bir ölçü beyaz sirkeyi iki ölçü su ile karıştırın. Karışımı pas lekesine uygulayın ve en az 30 dakika bekletin. İnatçı bir lekeyse üzerine biraz tuz dökün ve eski bir diş fırçası ile ovalayın. Son olarak soğuk suyla durulayın ve fayansı temiz bir bezle kurulayın.

Klozetteki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Klozetteki Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Ponza taşının, klozetteki pas lekesini çıkarmanın en etkili yolu olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle ponza taşını iyice ıslatın ve ovar ya da fırçalar gibi pas lekesinin üzerine sürün. Bir süre sonra macun kıvamına geldiğini fark edeceksiniz. Oluşan bu macun, lekeyi temizlemenin yanı sıra yüzeyi parlatmaya da yardımcı olur. Endişelenmeyin, ponza taşı klozetinize zarar vermez.

Yine de ponza taşını kullanmayı tercih etmezseniz klozetteki pas lekesi için beyaz sirke kullanabilirsiniz. Öncelikle sifonu çekin ve tuvaletin tekrar dolmaması için sifon suyunu kapatın. Bir bardak beyaz sirke döküp yarım saat bekletin. Fırçalayın ve sifonu çekerek kullandığınız temizlik ürünü ile klozeti temizleyin.

Banyodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Banyodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Banyoda pas lekesinin nerede olduğu fark etmez; klozet, lavabo veya küvet… Banyodaki tüm alanlarda sirke veya ponza taşı ile pas lekesini çıkarabilirsiniz. Lekeyi çıkardıktan sonra banyonuzu her zamanki temizlik ürünlerinizi kullanarak temizleyebilirsiniz.

Lavabodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Lavabodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar

Lavabonuz ya da banyodaki diğer alanlar için yukarıdaki yöntemlerin tümünü denediyseniz ve pas lekesi hala çıkmadıysa bir pas sökücü kullanmanız gerekebilir. Pas sökücü kullanırken ürün etiketindeki talimatlara dikkat ettiğinizden emin olun.

Bonus: Pas Lekelerini Önlemek İçin İpuçları

Pas Lekelerini Önlemek İçin İpuçları

Pas lekesi oluşmaması için önceden tedbir almak en doğru ve pratik yaklaşım olacaktır. 

  • Özellikle banyo, mutfak, bahçe gibi paslanmaya yatkın yüzeylerin olduğu yaşam alanlarında pas önleyici kullanarak pas lekesi oluşmasını baştan önlemenizi tavsiye ederiz. 
  • Pas, demir ve oksijen arasındaki kimyasal reaksiyondan kaynaklanır. Bu nedenle bu reaksiyonun oluşmasını önlemek için yüzeyleri temiz ve kuru tutmanız önemlidir. Suyu veya dökülen sıvıları hemen silin.
  • Paslanmaya yatkın yüzeylerde pas önleyici kullanın. Pas önleyiciler, metal yüzeylerde koruyucu bir bariyer oluşturarak pasın oluşmasını önleyen ürünlerdir. Pek çok farklı pas önleyici türü mevcuttur. Bu nedenle korumaya çalıştığınız metal nesneleri kuru bir yerde saklayın. Metal nesneleri uzun süre saklayacaksanız bunları kuru bir yerde sakladığınızdan emin olun. Bu pas oluşumunun önlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Metal nesneleri pas oluşumuna karşı düzenli olarak inceleyin. Herhangi bir pas belirtisi görürseniz yayılmasını önlemek için yukarıda belirttiğimiz yöntemlerden birini kullanarak ilerlemeden pas lekesini temizleyin.
  • Sert su, demir de dahil olmak üzere pas lekelerine katkıda bulunabilecek yüksek düzeyde mineraller içerir. Su yumuşatıcı ürünler bu mineralleri suyunuzdan bertaraf ederek pas lekelerini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Islak bir ortamda metal aletler veya mutfak eşyaları kullanıyorsanız kullanımdan sonra bunları iyice kuruttuğunuzdan emin olun.
  • Çamaşır makineniz, giysilerinizde pas lekelerine neden olabilecek demir artıklarını barındırabilir. Çamaşır makinenizi temizlemek için bir program açıp içi boşken sıcak su ve sirke ile çalıştırabilirsiniz.

Bu yazımızda pas lekesini nasıl temizleyeceğinize dair ipuçlarını paylaştık. Pas lekesi dışında farklı lekeleri çıkarmak için de önerilere ihtiyacınız varsa “Lekelere Karşı Açtığınız Savaşı Kazanın! Hangi Leke Nasıl Çıkar?” yazımıza göz atabilirsiniz. İhtiyacınız olan farklı temizlik ürünlerini de Koçtaş’ta bulabileceğinizi biliyorsunuz.

Lekesiz, tertemiz günler dileriz!